facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Stanjenel

Plante medicinale

STANJENEL GALBEN. Iris pseudacorus

STANJENEL ALB SI VANAT. Iris palida Iris florentina-

STANJENEI ALBASTRI. Iris germanica Fam. Iridaceae.
Denumiri populare: cacica, ceapa, coada-cocosului, cocoara-mnerie, cocos, cosita-fetelor, crin, crin-albastru, floare-vanata, frunza-lata, galtane-vinete, iarba-lata, lilie, lilie-salbateca, lilian, papariga, papuriga, pescutie, sabie, sanfii, speteaza, stanj, stanjeneii-miresei, tulipan.

stanjenel1

In traditia populara: radacina se dadea copiilor pentru a o strange intre gingii in timpul cresterii dintilor- mai era folosita si in industria cosmetica si a tutunului. Radacina are miros de micsunea si era intrebuintata la fabricarea sapunurilor si a pudrelor parfumate.

Rizomii se fierbeau in vin sau apa si se luau pentru ascita. Pisati si plamaditi in rachiu ii luau femeile dupa nastere ca sa se curete. Cu rizomi pisati se ungeau umflaturile. Rizomul plantei cu proprietati astringente se fierbea cu sofran si se lua contra galbinarii.

Compozitie chimica: ulei eteric cu miros de viorele, iridozid, esteri cu acizii miristic sau oleic, glucozizi, amidon, mucilagii in special rizomul, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: antispastic, expectorant, diuretic, cicatrizant. Mareste cantitatea de urina eliminata, util in cazul ascitei. Inlatura spasmele. Extern vindeca ranile. Este antitumoral mai ales extern. Poate ajuta la provocarea vomei. Este un tonic capilar.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alopecie, arsuri, astm, ascita, bataturi, bronsita, colici abdominale, constipatii acute, cosmetica, cresterea dintilor la copiii mici, dischinezie biliara, favus, halena, pecingine, rani, reumatism, spasme stomacale, tumori, tuse.

Preparare:
o lingurita de rizom maruntit se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se va putea consuma in cazurile afectiunilor interne, chiar a ascitei pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.
In cazul tusei se va lua cate o lingura de ceai din ora in ora.

-Se va pune 50 g de rizom maruntit la 250 ml alcool de 70?. Se va tine timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua cate 10 picaturi in cazurile de spasme abdominale sau chiar la femeile care nasc pentru a usura nasterea si a evita spasmele si contractiile false. Se ia diluat cu putina apa.

Toxicitate! Planta este toxica atat in stare verde cat si uscata continand iridozin care se poate acumula in sange si sa provoace moartea, prin acumulare. Din aceasta cauza este foarte indicat ca aceasta planta sa se foloseasca sub supraveghere medicala. Se indica mai ales la afectiunile grave cand nu se poate inlocui cu alte plante mai putin toxice.
In cazul intoxicatiei se va interveni cu vomitive si diuretice, de asemenea carbune activ.

Extern:

Se va putea folosi la tratarea alopeciei sau a cheliei. Se intervine cu frectii cu tinctura sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se vor face frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in aceasta solutie. La fel se poate folosi la petele de pe piele sau la mancarimi, bataturi, etc 

stanjenel2

Articole despre


Articole din Plante medicinale