facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Plante medicinale

Fam. Cruciferae.

Denumiri populare: arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, pasatea, pascuta, pungulita, rapan, tasculita, tascuta.

traista-ciobanului

In traditia populara: ceaiul din tulpinile florifere se lua contra frigurilor. Se mai folosea contra bolilor cailor urinare. Ceai sau macerata in vin combatea durerile de stomac si pierderile de sange.

Compozitie chimica:
se utilizeaza partile aeriene ale plantei (Herba bursae pastoris), contine: colina 1%, tiramina, saruri de potasiu, saponine, glucozizi flavonici, amine, acetilcolina compusi sulfurati, un glicozid diosmina care prin hidroliza produce ramnoza, glucoza si diosmetina, o saponina neutra si saruri de potasiu. Derivati fenolici, acid protocatehic, histamina si tiramina, etc.

Actiune farmacologica:
Tinctura- activitatea extractului asupra aparatului utero-ovarian se aseamana mult cu cea a preparatelor de corn de secara. Nu s-a stabilit inca carei componente se datoreste aceasta actiune. Se mai arata ca inhibeaza ciclul estral conducand la rezultate asemanatoare cu cele din corn de secara. Se propune folosirea a doua lingurite de tinctura in 24 ore, ultimele 10 zile inainte de aparitia menstruatiei, pentru a limita fluxul si 6 lingurite in tratamentul meno si metroragiilor, astringent, analgezic, actiune uterotonica, vasodilatator coronarian, hipotensiv, hemostatic, regleaza tensiunea arteriala.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: angina pectorala, afectiuni venoase, dismenoree, hemoragii uterine, hemoroizi, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, menoragii, metroragii.


Preparare:
-O lingurita de planta maruntita se va pune la 200 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

-In hemoragii uterine si dismenoree sau extern se vor lua 3 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se vor consuma zilnic cu 6 zile inainte de inceperea fluxului menstrual cate un ceai pe parcursul intregii zile. 

traista-ciobanului2

Articole despre


Articole din Plante medicinale