facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Terapia de 7 zile pentru purificarea colonului

Alte terapii

In continuarea articolului ce cuprindea notiunile generale despre purificarea colonului, descriem metoda simpla si eficienta de purificare a întregii fiinte, asa cum a fost ea prezentata de dr. Bernard Jensen si dr. Richard Anderson. Desi pentru unii poate parea dificila, toate indicatiile si etapele descrise sunt necesare si pot aduce extraordinar de mult bine în viata celui ce o practica. Primul pas este totusi acela de a fi pregatit din punctul de vedere al vitalitatii; persoanele foarte slabite, foarte în varsta, convalescentii sau copii nu vor realiza aceasta metoda, ci, cel mult, o varianta simplificata, pe termen scurt.
natura41

1. ALIMENTATIA
În programele de purificare aparute recent în Occident, realizarea unei cure alimentare sau a unui post mai îndelungat nu se mai considera a fi necesara, ci doar se administreaza suplimente alimentare adecvate, cu rol de eliminare. Aceasta nu este decat o pacaleala ce a devenit posibila datorita lipsei de timp, de informatii sau pur si simplu datorita comoditatii sau lenei celor ce sufera de diferite afectiuni. În lipsa unei alimentatii adecvate, chiar daca se poate produce o eliminare masiva de toxine, totusi efectele benefice nu tin mai mult de cateva zile, fiind din nou necesara procurarea unor noi remedii. În astfel de conditii, nu se face altceva decat sa se mentina vechile obiceiuri alimentare si de viata eronate, care mai devreme sau mai tarziu vor genera efecte nefaste mult prea grave pentru a mai putea fi rezolvate printr-o simpla terapie de purificare. Tocmai de aceea, pentru intervalul de 7 zile consacrat metodei de purificare, vom alege în functie de propriile posibilitati si preferinte, unul dintre modurile de alimentatie descrise în continuare.

Alimentatia anti-acida.

Cea mai simpla forma de cura, ea poate fi realizata si pe intervale mult mai lungi de timp. În general, acest mod de alimentatie care reduce mult aciditatea excesiva de la nivelul colonului si din întregul organism, se recomanda sa fie folosit si dupa încheierea celor 7 zile de terapie. Pe termen scurt, aceasta metoda nu este atat de eficienta ca urmatoarele, dar poate ajuta persoanele care nu se confrunta cu perturbari grave. Alimentele care vor fi utilizate în mod exclusiv în acest interval sunt urmatoarele: sfecla, varza, morcovi, conopida, telina, castraveti, fasole verde, soia, salata verde, ciuperci, ceapa, patrunjel, rosii, pastarnac, ridichi, rabarbar, spanac, dovlecel, piersici, mere, banane, mure, cirese, curmale, smochine, grepfrut, struguri, lamai, mango, pepeni, portocale, caise, pere, ananas, zmeura, prune, mei. Alimentele se pot prepara cu ulei vegetal (de preferinta obtinut prin presare la rece), sare (dar în cantitate redusa) si condimente. De asemenea, se poate consuma paine graham sau paine neagra.

Cura cu cruditati

Timp de o saptamana se vor consuma numai legume, fructe, seminte si cereale germinate, cu adaosuri de ulei vegetal, suc de lamaie si eventual condimente. Nici unul dintre ingrediente nu va fi preparat prin încalzire, ci “hrana vie” se va consuma sub forma de salate sau, în cazul fructelor, ca atare. Pentru un meniu cat mai variat si agreabil se recomanda consultarea lucrarilor despre hrana vie, aparute si la noi în tara (în special cele ale d-nei Elena Nita Ibrian). O modalitate particulara, de o eficienta unica, este cura cu struguri.

Cura cu sucuri

Se vor folosi fie numai sucuri de fructe, fie numai sucuri de legume. Este bine ca legumele sau fructele alese pentru realizarea curei sa faca parte dintre alimentele care nu formeaza acid. Sucurile se prepara întotdeauna cu putin timp înainte de a fi consumate, din vegetale de calitate cat mai buna. Cantitatea de suc necesara pentru o zi este de minimum 1,5 litri. Cele mai recomandate cure cu sucuri sunt: cura cu suc de mere, cura cu suc de portocale sau folosirea unei combinatii de suc de morcovi, telina si patrunjel (acesta din urma, nu mai mult de 50 ml pe zi).

Postul complet

Nu se mananca absolut nimic, ci se consuma doar apa plata sau apa de izvor de calitate cat mai buna. Este o metoda recomandata celor care deja au o anumita experienta în ceea ce priveste metodele de purificare si celor ce se confrunta cu situatii grave, care necesita un remediu forte. Postul complet de mai multe zile se recomanda sa fie realizat doar sub supraveghere de specialitate.

Chiar si dupa încheierea curei, indiferent de tipul de alimentatie ales, se va avea în vedere în mod strict sa nu se consume timp de minimum o luna urmatoarele alimente: alcool, toate produsele lactate, toate produsele animale (carnea, grasimile animale, ouale), ciocolata, cafeaua, painea alba (se va înlocui cu graham sau paine de secara), prajiturile, nautul, amidonul, lintea, pastele fainoase, piperul negru, orezul alb (decorticat), bauturile racoritoare din comert, zaharul (sub orice forma si în orice combinatii; zaharul va fi înlocuit cu miere de albine, în cantitati mici), ceaiul negru, otetul, orice fel de conserve, alimentele care contin coloranti sau alti aditivi alimentari sau îndulcitori artificiali (aspartam, nutra sweet, etc.) Carnea, zaharul si alcoolul, în special, acidifica cel mai mult organismul, creand premisele autointoxicatiei.

2. CLISMELE CU PLANTE

Se vor realiza zilnic, pe întreaga durata a curei (7 zile), în fiecare dimineata înainte de a manca.
Extractul de plante folosit se alege în functie de necesitati, de natura tulburarilor la nivelul colonului si de tipul de efect pe care îl urmarim.
Iata în continuare cateva dintre cele mai folosite extracte de plante pentru clisme în scopul unei cat mai eficiente purificari a corpului:

- clisme cu macerat de seminte de in – utile pentru refacerea si regenerarea colonului
- clismele cu cafea – indicate pentru persoanele care se confrunta cu tulburari ale ficatului, avand un rol de detoxifiere a acestuia. Nu sunt indicate persoanelor slabite si nu se realizeaza mai mult de 2 ori pe saptamana în cadrul acestei terapii. Se fac sub supraveghere medicala, deoarece au efecte foarte puternice
- clismele cu marul lupului – au un puternic efect de eliminare a încrustatiilor de la nivelul colonului; sunt recomandate în cazurile de cancer al colonului, polipi, slabirea imunitatii în general.
- clismele cu nalba, musetel si coada soricelului – sunt blande si regeneratoare; pot fi folosite pentru cei cu colon iritabil si în cazul persoanelor mai slabite sau sensibile la nivelul colonului
- clismele cu extract de clorofila si seminte de in – reprezinta o veritabila binefacere pentru întregul organism, fiind dezintoxicante, regenerante, tonice. Sunt foarte utile pentru persoanele cu un organism foarte îngreunat, care au consumat multe medicamente si alimente nocive, fumatorilor, bautorilor de cafea si alcool.
- clismele cu argila medicinala – se vor realiza cu “apa de argila” foarte bine filtrata. Combinatia de apa distilata si argila are un efect puternic de absorbant al toxinelor de la nivelul colonului. Nu se recomanda realizarea lor prea frecventa.

În cazul purificarii colonului, cantitatea de apa distilata folosita va fi de aproximativ 2-2,5 litri. Este bine ca recipientul pentru clisma sa fie plasat la aproximativ 1 metru deasupra nivelului la care se afla canula. Nu vom uita sa ungem foarte bine atat canula irigatorului, cat si zona anusului, cu ulei de masline sau unt. Este bine ca pentru aceasta procedura sa fim asezati chiar în cada sau în apropierea toaletei. Vom folosi, de asemenea, cu multa grija clema de blocare a fluxului de lichid din irigator, pentru a face ca apa sa intre gradat, fara o presiune mare. În nici un caz nu vom forta, fiind atenti sa nu permitem sa intre mai multa apa decat simtim ca la momentul actual este necesar, fara a ne jena.

3. PLANTE FOLOSITE PENTRU ACCELERAREA PURIFICARII

Simpla utilizare a regimului alimentar si a clismelor nu ar fi suficienta în absenta unor remedii vegetale ce au drept rol “înmuierea” si dizolvarea încrustatiilor persistente la nivelul colonului si în placa de mucoid. În Occident sunt comercializate preparate complexe cu acest rol. Oferim în continuare un amestec de plante simplu, dar nu mai putin eficient, care sa ajute procesul eliminator. Pentru o eficacitate maxima a remediilor din plante este bine sa va adresati totusi unui specialist care poate sa le adapteze necesitatilor dvs. de moment.

Combinatia de plante pentru cura de purificare de 7 zile

Aloe (Aloe vera), brusture (Arctium lappa), trei-frati-patati (Viola tricolor), schinel (Cnicus benedictus), papadie (Taraxacum officinalis), patlagina (Plantago sp.), rozmarin (Rosmarinus officinalis), matase de porumb (Stigmata Zea mays).

Preparare: plantele se macina fin cu ajutorul unei rasnite electrice si se amesteca în parti egale. Astfel, pentru perioada de 7 zile a curei este necesara o cantitate de 4 linguri de pulbere din fiecare planta.

Administrare: Cu 40 de minute înainte de a manca (este foarte important ca stomacul sa fie gol) se iau 2 lingurite din amestecul de pulberi de plante, care se tin sub limba timp de 15 minute. Dupa acest interval, plantele se înghit cu putina apa si apoi, dupa înca 25 de minute, se poate manca daca simtim nevoia. Administrarea se face de 4 ori pe zi (de preferinta la un interval de 6 ore).

O alta varianta care poate fi folosita pentru purificarea cu plante este folosirea, sub forma de cura, a gelului stabilizat de aloe (de provenienta americana, disponibil acum si în tara noastra). Se administreaza 2 linguri de gel pe zi, cu 30 de minute înainte de masa.

4. UN REMEDIU ADJUVANT

Flora intestinala, alcatuita din felurite tipuri de organisme microscopice, are un rol extrem de important în buna desfasurare a proceselor la nivelul colonului. Cel mai adesea însa, în afara bacteriilor “prietenoase” care ar trebui sa existe în proportii adecvate în orice intestin sanatos, exista si organisme a caror proliferare poate genera neplaceri. Este cunoscut, de exemplu, ca în cazul celor ce au o alimentatie axata preponderent pe consumul de proteine (mai ales cele din carne) bacilii de tipul E. coli ajung sa predomine în flora intestinala (ajung uneori la peste 85%), ceea ce determina numeroase probleme. “Prietenii” microscopici care trebuie sa existe la nivelul florei colonului sunt în special de genul Lactobacillus acidophilus si L. bifidus. Aceste organisme au rolul de a ajuta la metabolizarea vitaminelor din complexul B, la sinteza unor vitamine, la absorbtia calciului, magneziului si fosforului si au numeroase alte functii care contribuie la mentinerea unei sanatati excelente.

Tocmai din aceste motive, se recomanda ca dupa încheierea acestei prime cure de 7 zile, sa se consume suplimente de Lactobacillus acidophilus si L. bifidus (se gasesc în farmacii sub forma de tablete, capsule sau sub forma lichida). O alta varianta accesibila este consumarea, dupa 2-3 zile de la încheierea tratamentului, de iaurturi naturale bogate în astfel de bacterii benefice pentru intestin.

EFECTE ALE ACESTEI TERAPII DE PURIFICARE
În cazul utilizarii repetate, în mod adecvat, a acestei modalitati terapeutice, se vor elimina depozitele de toxine din diferitele tesuturi ale corpului si se va obtine o excelenta purificare a colonului prin eliminarea încrustatiilor vechi chiar de mai multi ani de zile. Aceasta va genera în scurt timp împrospatarea respiratiei, a mirosului corporal; totodata se atenueaza si dispar congestiile diferitelor organe vitale (ficat, rinichi etc.). Aceasta terapie nu a fost folosita în scopul principal de a elimina o anumita afectiune, dar cu toate acestea, în urma realizarii ei, s-au produs vindecari a numeroase boli, cum ar fi: afectiuni ale pielii, psoriazis, herpes, infectii renale si urinare cu bacil coli, cancerul de colon, varicele, hipertensiunea, congestii hepatice, distensii abdominale, hipercolesterolemie, artrita, vitiligo, anemie, reumatism, toate afectiunile colonului, scaderea imunitatii manifestata prin raceli, gripe si infectii frecvente, stari precanceroase, noduli mamari, vertijuri si stari de slabiciune etc. Simultan cu eliminarea acestor acumulari vechi de toxine sunt îndepartate si stari emotionale chinuitoare, depresii, stari de melancolie, apatie, indispozitie si chiar traume psihice.

Precautii si contraindicatii

- Persoanele slabite, cele foarte în varsta, lipsite de energie vor realiza aceasta forma de cura numai sub supraveghere, pe perioade scurte de timp.
- Persoanele care sufera de hemoroizi sau au avut recent interventii chirurgicale la nivelul colonului NU vor realiza aceasta terapie.
- În timpul curei, mai ales la persoanele care au un organism încarcat, intoxicat, sunt posibile reactii mai intense de purificare, cum ar fi: usoara ameteala, greata, dureri usoare în regiunea ficatului, diaree, etc. Aceste simptome dispar în general în 2-3 zile.
- Ca urmare a clismelor, se vor elimina uneori de la nivelul intestinului materii consistente, asemanatoare unui “tipar” al colonului, si de o consistenta asemanatoare cauciucului. Acesta nu e un motiv de îngrijorare, fiind vorba de placa de mucoid, precum si de numeroasele încrustatii din aceasta. De asemenea, pot sa apara cantitati inexplicabil de mari de materii fecale, chiar în conditiile în care se consuma doar o cantitate redusa de alimente sau numai sucuri, semn al faptului ca eliminarea materiilor toxice este eficienta.
- Întotdeauna dupa folosirea irigatorului pentru clisme, este necesar sa se dezinfecteze toata aparatura utilizata, precum si toaleta. De asemenea, se vor spala foarte bine mainile si se va mentine tot timpul o igiena exemplara a întregului corp. Este indicat în plus ca zilnic sa se faca un dus cu apa calduta, în care se va urmari o frecare cat mai buna a pielii cu ajutorul unui burete natural.

Articol aparut in revista de naturism si spiritualitate "Elixirium" nr. 7 , preluat in lucrarea "Principii si directii in vindecarea naturala" , editura Kamala.

Articole despre colon