facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Iasomie de padure

Plante medicinale


Denumire stiintifica: Philadelphus coronaris Fam. Saxifragaceae
Denumiri populare: ananas, clocotici, iasomie, lemn-alb, sipica, lamaita.

iasomie1

In traditia populara:
ceaiul din flori se folosea contra leucoreei.
Proprietati farmacologice: efecte antibacteriene certe, antimigremoase, anthitrichomozianice, vulnerare.

Preparare:
-Se vor marunti florile si se pun la uscat. Din aceste flori se obtine unul din ceaiurile foarte aromate placute la gust si totodata utile in diferite afectiuni. Se vor pune 2 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita. Se acopere. Se lasa 10 minute acoperite dupa care se vor strecura. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi. Se poate consuma perioade lungi de timp.
-Extern se va face un ceai din 4 linguri de flori maruntite la 500 ml apa clocotita. Se va lasa acoperit 15 minute dupa care se strecoara. Se vor face spalaturi vaginale sau se vor aplica pe rani ca vulnerare.

Se va putea folosi la urmatoarele afectiuni; boli de nervi, dureri de cap, migrene, leucoree (foarte utila sau chiar de ne inlocuit, se va folosi impreuna cu Galbenele), limbrici, infectii vaginale diferite inclusiv candidozice, tricomonas vaginalis.
Se poate face si o tinctura cu o parte planta la 5 parti alcool si se va tine timp de 15 zile. Alcoolul trebuie sa fie alimentar de 70°. Este util intern cate o lingurita in dilutie cu apa. Se mai foloseste mult in cosmetica.

  iasomie2

Articole despre


Articole din Plante medicinale