facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Carcei

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Ephedra distachya Fam. Ephedraceae.

carcei1

Se pot folosi partile verzi ale plantei.
Compozitie chimica : din diferite specii de Epfedra s-au izolat mai multi alcaloizi (0,2-2%) mai putin taninuri si substante minerale.
Dintre alcaloizi mai important este efedrina si izomerul sau pseudo-efedrina. Efedrina naturala este levogira si se prezinta in cristale incolore, solubile in apa, alcool eter si cloroform.
Pseudoefedrina este putin solubila in apa, usor solubila in alcool si eter.
Proprietati : se utilizeaza in China, din cele mai vechi timpuri ca remediu antiasmatic, cunoscut sub numele de Ma-Huang. Bronhodilatator, diminua motilitatea gastrica, creste presiunea arteriala : vasoconstrictor local (pe mucoasa nazala) stimuleaza sistemul nervos si centri respiratori.
Mod de preparare:
-1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15-20 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi, sau la nevoie cate o lingura sau chiar in spalaturi nazale sau in forma de picaturi la tuse.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni : astm bronhic alergic, cefalee, emfizem pulmonar, exantem, incontinenta urinara, intoxicatii cu morfina, scopolamina, etc. Sinuzite, tuse.
Exista si la farmacii preparate cu aceasta planta.

carcei2

Articole despre


Articole din Plante medicinale