facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Cristina Pavel - Nevoia de DETOXIFIERE

Ayurveda

 

Desi termenul de detoxifiere nu este poate cel mai potrivit (el referindu-se, în termeni medicali, la terapii care scot toxine de tip metale grele din corp, cu ajutorul unor substanțe chelatoare), astăzi el este folosit pe larg, mai ales în medicina complementara, cu referire la anumite proceduri care urmăresc prevenirea îmbolnăvirii, purificarea și regenerarea trupului, stimularea bunei funcționari a organelor interne și a eliminărilor fiziologice, îmbunătățirea digestiei și ameliorarea/vindecarea unor probleme de sănătate.

Acest concept de detoxifiere se regăsește în tratatele medicale stravechi orientale, care prezintă mai multe noțiuni referitoare la necesitatea si la modalitatile practice de realizare a diferitelor procedee terapeutice cu viză de curățare și regenerare. 

Medicina traditionala indiana Ayurveda considera ca sanatatea trupului porneste de la o buna digestie, care are ca substrat un așa-numit foc digestiv sanatos si puternic. Starea focului digestiv poate fi influentata de: factorii de mediu, sezon (anotimp), alimentatie și starea psihica.Toate procesele care au loc in tubul digestiv pot conduce, fie la sanatate, fie la boala.

Dr. Cristina Pavel - Nevoia de DETOXIFIERE

In Ayurveda se considera ca exista o relatie directa intre calitatea hranei, puterea digestiei si starea de sanatate a omului. Atunci cand digestia este buna, beneficiem de sanatate excelenta, corpului ii sunt asigurati nutrientii de care are nevoie si nu apar toxine; in schimb, cand scade puterea de digestie, alimentele nu sunt digerate in mod corect si apar substante intermediare de digestie si metabolism care se constituie în toxine pentru trup.

Mai mult decat atat, se cunoaste faptul ca exista o stransa legatura intre trup si starile psiho-emotionale. Astfel se poate observa ca atunci cand nu digeram bine hrana, acest lucru se reflecta si in sfera psihomentala prin stari perturbate, iar atunci cand starea noastra psihomentala este alterata, gandurile si emotiile negative actioneaza asupra corpului ca niste otravuri.

Care sunt semnele care ne arata ca este necesar sa incepem o cura de detoxifiere?

Ceea ce numim „toxine” isi au corespondentul fizic in acele mucozitati groase, vascoase, care se elimina uneori din caile respiratorii si tot aici putem incadra si produsii intermediari de digestie, ce dau un miros acru sau greu, sulfuros, corpului si respiratiei.Incarcarea cu substante toxice ne face sa ne pierdem apetitul si sa avem o senzatie de greata si de respingere a alimentelor; limba este incarcata (depozitul lingual este gros, aderent si are o culoare alba, galbuie sau inchisa) si ne vine adesea sa tusim; orice am manca, se digera greu, chiar putem face indigestie si ne simtim balonati; avem o senzatie de greutate si neputinta, ne simtim inerti, obositi aproape tot timpul; ne este sete, urina, scaunul si transpiratia au miros intens, neplacut si ne vine sa mergem frecvent la toaleta; ne intepenesc articulatiile si coloana vertebrala si nu ne mai putem misca decat cu mare greutate.

Mai pot aparea tulburari de somn, dificultati de concentrare, migrene, etc. Daca se trece de aceste prime faze, ulterior incep sa apara boli fizice, concrete, unele chiar grave, datorita impurificarii corpului.In situatia in care ne confruntam cu cel putin o parte din semnele descrise mai sus, aceasta denota prezenta toxinelor in corp si este necesar sa luam in considerare realizarea unor cure de detoxifiere.

Cum putem realiza o astfel de cura?

Primul lucru la care trebuie sa fim atenti este alegerea cantitatii si calitatii alimentelor in conformitate cu starea noastra de sanatate si vitalitate, cu anotimpul si cu mediul in care traim. Uneori, in functie de necesitati, poate fi vorba chiar de un repaus alimentar complet in care se consuma doar apa, in aceasta perioada avand loc fenomene de autoreglare metabolica.

Curele de detoxifiere se pot realiza cu sucuri si salate de fructe sau de legume, uneori doar cu un singur tip de fruct sau categorie de fructe (de exemplu, cura cu citrice, cu mere, cu struguri sau cu fructe de sezon), sau cu cereale integrale (dieta Oshawa), pe o perioada de timp limitata, in functie de necesitati. Acestea nu modifica aciditatea gastrica si sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este starea psiho-emotionala pe care o avem atunci cand ne hranim. O stare interioara adecvata, un ambient placut, un timp optim acordat mesei si un ritm de hranire bun pot conduce la o remediere foarte buna. Este important ca in aceasta perioada sa urmarim sa ne purificam gandurile si emotiile, sa fim interiorizati, sa alegem o stare de neutralitate, acceptare, toleranta, iertare, inceredere, optimism, speranta si de detasare de ideile obsesive. Daca ne este greu sa ne supraveghem starile interioare, putem recurge la un amestec de plante care ne ajuta sa eliminam toxinele din corp, sa corectam emotiile perturbate si ne confera un tonus psihomental optimist, stenic, binefacator. Un astfel de amestec poate fi prescris sub forma de reteta personalizata.

Cel mai bine este ca reteta cu plante pentru detoxifiere sa fie aleasa specific pentru noi in urma unei consultatii ayurvedice, insa daca nu avem aceasta posibilitate, putem recurge la amestecuri de plante pentru curatarea sângelui, curatarea ficatului, a limfei etc. sau la așa-numitele fitopreparate drenoare.

Important!

O astfel de cura de detoxifiere este necesar sa fie realizata periodic, de minim 3-4 ori pe an, la schimbarea anotimpurilor sau cand ne simtim supraincarcati.

Este foarte important ca revenirea din perioada de detoxifiere sa se faca treptat, cu alimente superioare calitativ si adoptarea un stil de viata sanatos.

Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, ayurveda, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie
Programari la tel. 0722968470 sau 0758921987
(Consultatii online sau la cabinet in Bucuresti)
apifitoterapie.ro

Articole despre detoxifiere, cristina pavel