facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Telina, leguma care restabileste vederea, reduce inflamatia, intareste inima

Alimentatie si nutritie

 

Țelina nu este numai delicioasă, ci și binefăcătoare! Este una dintre cele mai răspândite legume și, în același timp, una dintre cele mai sănătoase. În plus, ea conține puține calorii.

Ţelina, leguma care restabilește vederea, reduce inflamația, întărește inima

De la ţelină pot fi consumate toate părțile – începând de la semințe și terminând cu frunzele.
Această legumă sănătoasă conține multe minerale și vitamine, are un conținut ridicat de acid folic și potasiu – tot ceea de ce are nevoie organismul pentru a-și îndeplini în mod optim funcțiile. Conținutul ridicat de vitamina C prezent în țelină va întări sistemul imunitar.
Iată principalele motive pentru care este binevenit să includem țelina în dieta zilnică:
1. Tratează infecțiile vezicii urinare.Țelina poate ajuta la eliminarea calculilor și la vindecarea infecțiilor vezicii urinare, datorită proprietăților sale diuretice și antiinflamatorii.
2. Îmbunătățește sănătatea articulațiilor.
Țelina poate ajuta la vindecarea gutei, artritei și artritei reumatoide, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și de combatere a edemelor și durerilor. Este suficient să se bea un pahar de suc de țelină zilnic.
3. Reduce inflamația.Țelina are proprietăți antiinflamatoare uimitoare. Substanța cea mai utilă este luteolina, care reduce inflamația în hipocampus – o zonă din creier asociată cu memoria.
4. Menține în limite normale tensiunea arterială.Potasiul din țelină poate fi de ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale. Ftalidele pe care le conține ţelina au proprietatea de a relaxa mușchii din jurul arterelor și de a permite vaselor de sânge să se dilate, reducând astfel tensiunea arterială.
5. Reduce nivelul de colesterol.
Ftalidele pot reduce, de asemenea, nivelul colesterolului rău (LDL) din organism. Acestea determină producerea de acizi biliari care intervin în metabolismul colesterolului. Pentru a realiza aceasta, este necesar să se consume doar două tulpini de țelină pe zi.
6. Este un diuretic natural.
Nivelurile mineralelor, în special potasiul și sodiul din țelină, o fac un diuretic puternic. Astfel, poate ajuta la eliminarea toxinelor și la reglarea lichidelor din organism.
7. Îmbunătățește digestia.
Țelina conţine multă cu apă și fibre insolubile și, din acest motiv, previne constipația și stimulează digestia.
8. Îmbunătățește sănătatea ochilor.Nutrienții din țelină protejează și îmbunătățesc starea de sănătate a ochilor. Doar o singură tulpină de țelină conține aproximativ 10% din doza zilnică recomandată de vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor.
9. Posedă proprietăți antiîmbătrânire.Țelina conține antioxidanți puternici, precum și vitaminele A, D și C și alți nutrienți. Vitamina E hidratează pielea, iar antioxidanții împiedică îmbătrânirea acesteia și o protejează de substanțele nocive.

Articole despre telina


Articole din Alimentatie si nutritie