facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Telina

Condimente

Ţelina, sau apium graveolens, este o plantă din familia apiaceae. Poate atinge o înălţime de până la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei având culoarea albă. Fructul său este achenă. Poate rezista până la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de înflorire este la începutul toamnei. Este o plantă hidrofilă.
telina

Era cultivată pentru rădăcina sa sferică şi tulpina şi frunzele sale, aromatice şi crocante.

Ţelina provine dintr-un soi sălbatic care este răspândit în Europa şi în Asia pe terenurile umede, uşor sărate. La început a fost utilizat pe post de plantă medicinală şi pentru decorarea mesei. De abia în secolul al XVII-lea s-a făcut popular în lume în rolul de legumă. În Statele Unite a ajuns la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi este cultivat în două variante - pentru frunze şi pentru rădăcină.

În ţările cu climă temperată, ţelina este crescută şi pentru seminţe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului şi farmaceutică. Seminţele se pot folosi şi pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de ţelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri

In medicina chinezească ţelina era utilizată ca medicament împotriva hipertensiunii. Cercetările au dovedit faptul că în ţelină există compuşi care stabilizează tensiunea sângelui.

Incă în antichitate ţelina era considerată un afrodiziac. Domnilor le recomandăm aşadar un fel de mâncare gustos, preparat cu ţelină, iar doamnele (după felul vechilor Romani) să nu uite de o coroană a învingătorului din frunze de ţelină.

In China este considerata ca fiind unul dintre cele mai eficiente alimente pentru intinerirea corpului si a mintii.

Face copiii sa creasca sanatosi (spuneau vechi greci), iar pe adulti ii ajuta sa dovedeasca oboseala si bolile de rinichi si de ficat.

Este eficienta impotriva reumatismului si face batranetea usoara.

Bogata in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu), telina este un detoxifiant natural si un calmant al “furtunilor hormonale” feminine.

Fiind un veritabil aliment-medicament, ţelina nu ar trebui să lipsească din hrana noastră zilnică. De mai bine de 2000 de ani, ţelina a fost folosită în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor reumatice, gutei şi asteniilor sexuale.

Proprietăţile terapeutice sunt o caracteristică în special a ţelinei crude. Aceasta este utilă în cazul bolilor de stomac, de reumatism, a obezităţii sau a bolilor vezicii urinare. Salatele crude şi sucurile de ţelină sunt un mijloc ideal pentru păstrarea unui bun confort psihic (curăţând organismul de toxine).

Foarte multe din mancarurile de zi cu zi pot capata mai multa savoare prin adaugarea de frunze de telina foarte fin tocate, asa incat sa nu li se simta prea tare asprimea. Traditional, telina este adaugata in mancarurile calde, cum ar fi ciorbele, supele, tocanitele, insa este recomandat ca acest zarzavat sa fie pus dupa prepararea termica, si nu in timpul ei, pentru pastrarea continutului de vitamine al plantei. Folositi frunzele de telina ca adaos aromatic si totodata ca element decorativ si in salate, sandviciuri, sosuri ori garnituri.

-  Atunci cand este recomandat consumul de telina cruda (contine cele mai multe substante utile pentru sanatatea noastra), puteti sa o folositi sub forma de salata (telina rasa combinata cu morcov, mere, masline si putin ulei de buna calitate).
- Sucul de telina este de asemenea eficient in scop terapeutic.
- Uleiul volatil este utilizat atat ca medicament, dar si in parfumerie.
- Semintele procesate de telina se pot combina cu sarea – astfel este obtinuta sarea de telina.
- Frunzele de telina se folosesc la condimentarea mancarurilor si chair a unor bauturi, precum cocteilurile.

Articole despre telina


Articole din Condimente