facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Alimente care reduc trigliceridele

Alimentatie si nutritie

 

Analizele de sânge a tot mai multe persoane prezintă valori ridicate ale trigliceridelor, care sunt principalul tip de grăsimi pe care îl avem în sânge. În multe cazuri, nivelul de trigliceride este corelat cu nivele crescute de colesterol. Aceste valori trebuie luate în considerare și tratate pe cât posibil pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare și a pancreatitei, printre alte probleme de sănătate.

În acest articol vom arăta ce alimente trebuie să evităm, dar și ce alimente ne pot ajuta să reducem nivelul crescut de trigliceride din sânge.

Alimente care reduc trigliceridele

Alimente dăunătoare

Pentru a evita nivelele ridicate de trigliceride, cel mai important este să reducem drastic sau să renunțăm la grăsimile nesănătoase care sunt în realitate grăsimi saturate sau grăsimi de tip trans.

Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase.

De asemenea, vom evita pe cât posibil:
- Alimentele semi-preparate: acestea sunt preparate cu uleiuri și grăsimi de foarte slabă calitate și sunt gătite la temperaturi ridicate;
- Carnea grasă;
- Produsele lactate grase;
- Margarina și untul: cu toate că margarina este considerată un produs de origine vegetală, calitatea ingredientelor pe care le conține și mai ales tipul de procesare prin care trece, o transformă într-un aliment foarte bogat în grăsimi de tip trans. Pe de altă parte, untul este bogat în grăsimi de origine animală, însă este un aliment mult mai natural, de aceea poate fi consumat, însă în cantități mici.
- Cremele și sosurile preparate cu smântână grasă;
- Produsele de patiserie: conțin de asemenea grăsimi saturate în cantități mari, pe lângă alte ingrediente precum făină și zahăr rafinat care îngreunează asimilarea acestui tip de alimente;
- Mezelurile, mai ales datorită conținutului ridicat de grăsimi, dar și de conservanți și amelioratori de gust;
- Alimentele care conțin grăsimi hidrogenate: se recomandă citirea cu atenție a etichetelor de pe produsele pe care le cumpărăm, deoarece multe dintre acestea conțin acest tip de grăsimi.

Alimente recomandate pentru scăderea trigliceridelor

Grăsimi sănătoase

Este important să subliniem faptul că nu toate grăsimile sunt dăunătoare pentru sănătate. Organismul uman are nevoie să consume grăsimi, tot așa cum are nevoie de hidrați de carbon sau de proteine, însă trebuie să alegem grăsimile care susțin funcțiile corpului, și anume grăsimile sănătoase.

Primul tip de alimente pe care îl recomandăm sunt cele care au un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, cum sunt de exemplu:
- Uleiurile vegetale extrase la rece, precum cel de măsline, cel de susan sau cel de in;
- Fructele uscate, care în plus conțin multe fibre și minerale;
- Avocado, care este un fruct foarte sănătos și nutritiv.

Aceste alimente pot fi consumate zilnic, însă în cantități moderate, mai ales dacă avem un exces de greutate corporală. Fructele uscate, de exemplu, le vom consuma în cantități mici, cam cât încape într-o palmă. Vom consuma acest tip de alimente împreună cu hidrați de carbon și proteine pentru a le asimila mai bine.

Cereale integrale

Cerealele integrale ne pot ajuta de asemenea să reducem nivelele de trigliceride, spre deosebire de cerealele rafinate. Putem consuma cu moderație variantele integrale de:
- Grâu
- Orez
- Ovăz
- Mei
- Quinoa
- Hrișcă

Fructe și legume

Putem obține o doză bună de fibre consumând în fiecare zi fructe și legume crude, în special cele de sezon și de preferință de proveniență ecologică. De-a lungul zilei este indicat să consumăm cel puțin cinci fructe sau legume, crude sau gătite ușor. Se recomandă în special legumele cu frunze verzi (spanacul, brocoli, varza, guliile, rucola, năsturelul, etc.) fructele citrice (portocalele, lămâile, mandarinele, minolele, pomelo, grapefruitul, lămâile verzi) și merele, care de preferință se vor consuma cu tot cu coajă.

Băuturi vegetale

În dietele recomandate pentru scăderea nivelelor de trigliceride, se includ laptele și produsele derivate din lapte, însă fără grăsimi. Totuși, avem ca alternativă băuturile vegetale care sunt mult mai naturale și sunt foarte bogate în nutrienți și fibre.

Putem cumpăra sau putem prepara în casă lapte de orez, de migdale, de ovăz, de cocos, etc, și le putem folosi inclusiv pentru a pregăti diverse sosuri și deserturi. În plus, aceste băuturi nu conțin colesterol.

Sursa: dr-catalin-luca.ro

Articole despre colesterol, trigliceride