Maria Verdi - Colesterolul, vasele de sange si rucola
Sanatate
Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare. Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la creşterea incidenţei accidentelor vasculare şi a numărului de infarct cardiac.
Colesterolul este o substanţă uşoară şi se găseşte alături de alte lipide în:
– sânge şi în toate celulele corpului;
– este inclus în grăsimile sângelui( lipide), deşi nu este o grăsime, ci un sterol;
– se găseşte în principal în diferite produse alimentare de natură animală - în slănină sau untură, în carne, mezeluri, unt, lapte şi derivatele acestia,în ouă etc;
– colesteroulul exogen reprezintă doar 20-40 de procente din cantitatea pe care o avem în organism, iar 60-80 de procente este cantitatea generată zilnic de către organism. La această generare participă aproape toate celulele corpului nostrum, dar generatorul principal este ficatul.
Colesterolul este necesar pentru sintetizarea:
– membranelor celulare;
– mielinei, deci intră în membrane lipido-proteică , care înconjoară fibrele nervoase;
– anumitor hormoni(estrogeni şi testosteron, a celor suprarenalieni, în special a cortizolului);
– acizilor biliari, proces ce are loc la nivelul ficatului. Aceştia intră în structura lichidului biliar, absolut necesar pentru digerarea grăsimilor din alimente;
– vitaminei D la nivelul pielii(sub influienţa soarelui) etc. Carenţa de colesterol în copilărie frânează procesul de creştere. Cea mai mare cantitate de colesterol se găseşte în sistemul nervos, urmat de ficat. O anumită cantitate se găseşte în sânge, cale prin care ajunge în ţesuturi, iar aproximativ 10 procente din întreaga cantitate se găseşte în piele. Circulă" împachetat" într-o proteină specială cu care formează particule proteino-colesterolice şi realizează combinaţii cu densitate
– mică(LDL) sau "colesterol rău". Aceste lipoproteine cu densitate mică transportă colesterolul spre celule. Când există un surplus în circulaţie se creează riscul de dezvoltare a aterosclerozei. Se consideră că, cu cât LDL este mai mic, cu atât este mai bine.
– mare(HDL)sau "colesterol bun". Această structură lipoproteică ia din sânge colestrolul nefolosit de către celule şi îl transportă înapoi în ficat, unde acesta este descompus, neutralizat şi apoi eliminat din organism, deci protejează împotriva aterosclerozei. Când nu se păstrează un raport optim între HDL(curăţitor) şi LDL(impurificator), riscul de ateroscleroză este foarte important. Mărimea acestor structuri lipoproteice este condiţionată de cantitatea de colestrol pe care o conţin.
Sănătatea vaselor depinde de cantitatea colesterolului din sânge, astfel se consideră optimă o concentraţie de :
*colesterol total - până la 190 mg/dl. Depăşirea acestui nivel "permis" necesită aplicarea unei diete anti-colesterolice, dar mai ales activitatea susţinută şi constantă
*LDL - (colesterolul rău)- până la 100 mg/dl. În cazul celor care au suferit un infarct sau li s-au aplicat bypass şi care au diabet, acest nivel trebuie să se situeze chiar sub 70mg/dl
*HDL -(colesterol bun)- până la 40 mg/dl pentru bărbaţi şi 50 mg/dl pentru femei. Cu cat mai mult, cu atât mai bine; concentraţia protectoare optimă s-ar situa la 60 mg/dl.
Factorii care formează, dar mai ales care dezechilibrează raportul dintre fracţiuni sunt: alimentaţia, lipsa efortului fizic susţinut, sedentarismul,fumatul, stressul, etc.
Rucola (Rucola balsamica)
Este o plantă ierboasă, cu frunzele crestate, asemănătoare cu cele de păpădie, dar rotunjite la margini. A fost preluată din bucătăria italiană, care în momentul de faţă este cea mai răspândită şi cea mai apreciată bucătărie din lume. Rucola este considerată ultima descoperire în materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind şi cea mai la modă salată din Europa occidentală şi din Statele Unite (unde este cunoscută şi sub numele de argula). Este apreciată mai ales ca element de forţă în curele de slăbire şi de dezintoxicare, unanim considerată ca fiind extrem de eficientă.
Proprietăţi şi mod de folosire
Ateroscleroză, colesterol - salata de rucola tradiţională, în care frunzele plantei sunt combinate cu ulei de măsline extravirgin, constituie un excelent medicament pentru vasele de sânge. Salata de rucola reglează nivelul colesterolului, previne sclerozarea pereţilor coronarelor, măreşte flexibilitatea şi permeabilitatea vaselor de sânge. Se ţin cure de câteva săptămâni, în care se consumă de două ori pe zi această salată. Este un mijloc excelent de prevenire şi combatere a aterosclerozei, a ischemiei cardiace, a accidentelor vasculare.
Îngrăşare, obezitate - se consumă zilnic, cu 10 minute înainte de fiecare masă, 1-2 porţii de salată de rucola. Dacă în cantităţi mici şi medii această salată măreşte apetitul şi creşte viteza de digestie, în cantităţi mari şi foarte mari ea le inhibă, tăind pofta de mâncare, prelungind senzaţia de saţietate şi făcându-ne să mâncăm mai rar.
Anemie - se face o cură cu salată de rucola vreme de o lună. Frunzele sale sunt bogate în fier (se aseamănă din acest punct de vedere cu urzica de la noi) şi, în plus, favorizează asimilarea acestui oligoelement extrem de important din alte alimente.
Imunitate - consumul de frunze de rucola apără organismul de infecţii şi-i sporeşte capacitatea de apărare. Studiile arată că cei ce consumă frecvent această salată răcesc mai rar, sunt predispuşi mai puţin la cistită sau colită. Explicaţia acestor efecte constă în acţiunea imunostimulentă directă a acestor frunze, dar şi în conţinutul ridicat de vitamina C, care joacă un rol important în procesele imunitare.
Infecţii renale şi intestinale - sunt prevenite eficient de consumul zilnic de frunze proaspete de rucola, care pe lângă faptul că stimulează imunitatea, au şi un efect antiinfecţios puternic. "De vină" este un ulei volatil pe care aceste frunze îl conţin şi care distruge eficient bacteriile ce produc aceste boli ori le inhibă dezvoltarea.
Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Licentiat recuperare medicala
Masterand stiintele nutritiei si fitoterapie
0726310094
http://www.recreeazaviata.ro/