facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Plantele medicinale - sfaturi utile

Fitoterapie

Termenul planta medicinala se refera la acele plante folosite in scopuri terapeutice. Proprietatile binefacatoare ale plantelor sunt cunoscute de secole. Oamenii au depins intotdeauna de plantele medicinale. Proprietatile terapeutice ale plantelor nu s-au schimbat de-a lungul secolelor - o planta considerata medicinala acum cateva secole, la fel este vazuta si in zilele noastre. Multe din proprietatile plantelor medicinale nu sunt neaparat bazate pe cercetari stiintifice ci mai degraba pe observatii facute de specialisti de-a lungul secolelor.

plante2

In China, fitoterapia este una dintre cele mai cunoscute metode de tratament traditional. De asemenea se bucura de acceptabilitate si popularitate si in tarile din vest din ce in ce mai mult.
Recunoasterea proprietatilor plantelor este din ce in ce mai crescuta cu cat tot mai multi oameni incearca tot mai mult sa inteleaga propriul corp si minte si prin aceasta sa isi asume responsabilitatea pentru propria sanatate si stare de bine. Oamenii cauta o medicina sigura, eficienta.

Desi plantele medicinale sunt mai blande decat medicamentele obtinute prin metode sintetice si au mai putine efecte secundare, ele nu sunt nici complet sigure dar nici otravitoare. Unele insa devin chiar periculoase luate necorespunzator sau in timp indelungat. Majoritatea problemelor apar in situatii de abuz. Plantele medicinale, folosite cum trebuie sunt sigure, cu un efect bland si eficiente. Plantele medicinale ar trebui tratate ca si celelalte medicamente si de aceea este important sa se dozeze corespunzator.

Plantele medicinale nu se afla sub acelasi control strict precum medicamentele. Prepararea remediilor pe baza de plante medicinale variaza, uneori fiind facute intr-o concentratie  inconsistenta. Au fost cazuri cand s-au gasit impuritati toxice, de aceea trebuie sa exista o grija deosebita in folosirea produselor pe baza de plante medicinale, tocmai pentru ca nu exista un control strict al dozajului sau al puritatii, si deci, al sigurantei in folosire.

Este foarte important ca in momentul in care vrei sa urmezi un tratament cu plante medicinale sa te adresezi unui specialist precum: fitoterapeuti, homeopati, medici naturisti, osteopati, sau medici specialisti in medicina orientala.

Alegerea plantelor potrivite

De la plantele medicinale se folosesc frunzele, scoarta, fructele, radacinile, semintele sau florile. Insa in comert se gasesc sub forma de tablete, capsule, tincturi, pudra, extracte, creme, lotiuni, unguente sau uleiuri.

Pentru a fi sigur in momentul in care vrei sa cumperi un produs naturist trebuie cautat pe eticheta daca produsul este certificat prin unul din sistemele de calitate, pentru ca acestea au in compozitie doza necesara de substanta activa si, astfel, se evita un supradozaj.

In cazul ceaiurilor trebuie verificat cat de proaspete sunt plantele. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat mai bine pentru ca lumina, umiditatea sau aerul scad din eficienta plantelor. Tincturile, de asemenea reprezinta o buna alegere, pentru ca mentin foarte bine principiile active ale plantelor. Trebuie evitate plantele pastrate in vrac pentru ca sunt cele care au cel mai redus procent de principii active.

Inainte de a utiliza orice planta medicinala, trebuie urmate o serie de reguli:

- Nu va faceti singuri un dozaj. Inainte de a incepe un tratament naturist fiti sigur ca diagnosticul este pus corect si mai ales de un specialist.

- Este foarte importanta colaborarea cu medicul. Asigura-te ca orice tratament alopat urmat nu interactioneaza cu tratamentul naturist pe care vrei sa il incepi.

- Nu te lasa pacalit de cuvantul "natural", pentru ca nu inseamna neaparat si sigur. Doar pentru ca plantele medicinale sunt naturale nu inseamna neaparat ca pot fi folosite in orice cantitate si oricum. Trebuie avut in vedere ca exista o serie de plante foarte toxice care se utilizeaza numai sub stricta supraveghere a medicului.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie