facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Secretele pierdute ale Medicinei Tibetane (The Blue Buddha: Lost Secrets of Tibetan Medicine)

Documentare

Cu 1200 de ani in urma oamenii din Tibet au dezvoltat un sistem medical complex. Ei au înţeles modul în care mintea afectează organismul. Ei ştiau moduri subtile de a schimba chimia organismului cu medicamente obtinute din plante si minerale. Ei au binecuvântat medicamente lor în ritualuri de lungă durată. Şi ei au codificat această cunoaştere într-o serie de picturi elaborate numite thangkas.

bluebuddha

Filmul "Blue Buddha: Secretele pierdute ale Medicinei Tibetane" urmeaza odiseea medicinii tibetane tradiţionale de la rădăcini ei în vechiul Tibet pana la interesul general la nivel mondial fata de înţelepciunea tradiţională medicala. Intâlnim astfel mai mulţi medici cu renume în India, pe masura ce filmul ne prezinta conceptele de bază ale acestui sistem stravechi de vindecare. Vom urmari, de asemenea, soarta din cele 77 de thangkas care sunt cuprinse in Atlasul de Medicină tibetana, cel care codifică întregul sistem de vindecare. De la zăpezile din Siberia şi Himalaya la cultura vitala a Tibetului în exil, in Dharamsala, India, aceasta este o analiza uimitoare asupra originilor medicinii tibetane.

Filmul "Blue Buddha: Secretele pierdute ale Medicinei tibetane" se concentrează asupra vieţii unui călugăr budist şi a unui medic care practică medicina tradiţională tibetană în Siberia. Nu a fost întotdeauna uşor. Au fost vremuri cand el a fost vanat de KGB şi  i-a fost interzis să părăsească ţara. Cu toate acestea, el si-a păstrat credinţa în puterea medicinei budiste. Acest documentar il prezinta pe Tuvan Lama în rolul său de membru vital al acestei comunităţi indepartate, cum el isi tratează pacienţii, cum conduce ritualurile tradiţionale şi trimite acest vast patrimoniu medical la generaţiilor următoare. Aşa cum budismul informează ritualurile acestei comunităţi, Tuvan Lama crede budismul şi Medicina tibetana merg împreună, deoarece acestea sunt inseparabile. El crede că trebuie sa cunoasti fundamentul budismului pentru a înţelege bazele de medicinei. El este de parere ca acestea trebuie să fie înţelese cu corpul, mintea si sufletul.

Articole despre medicina tibetana