facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vindecarea cu ajutorul energiei pamantului (2)

Ayurveda

Elementul subtil pamant in traditia spirituala a sistemului Yoga

Sistemul multimilenar al intelepciunii orientale care este YOGA a studiat energia subtila a pamantului la un grad de profunzime neatins pana acum de nici un alt sistem din Orient sau Occident, aceasta stiinta fiind si la originea altor sisteme holiste cum ar fi taoismul in China, alchimia si astrologia in Occident, etc.

natura38

Conform stiintei yoghine, energia pamantului este guvernata in fiinta umana de un centru energetic subtil, a carui proiectie la nivelul corpului fizic este situata in zona dintre anus si sex. Acest centru, numit in limba sanskrita Muladhara Chakra, a putut fi localizat si de catre biofizicieni prin electronografie – sistem care permite evidentierea aurei corpului uman prin intermediul unor aparate specializate. Energia controlata de acest centru de forta, Muladhara, este responsabila de mentinerea atat a anumitor functii vitale ale trupului, cat si a structurilor sufletesti si mentale ale fiintei umane.

Organismului uman, energia pamantului ii confera soliditate, vigoare, forta. Ea se afla la baza proceselor de crestere si de consolidare.

Psihicului uman, ea ii confera stabilitate, putere de regenerare, o anumita rezistenta la stimulii agresivi din exterior. Instinctul pe care energia pamantului il trezeste cu putere este cel al conservarii.

Mintii umane, energia pamantului ii confera stabilitate, capacitatea de a structura, de a mentine. Procesele mentale initiate sub impulsul acestei energii sunt lente, greu de modificat din exterior, prezentand o mare fixitate.

In cadrul sistemului yoghin de armonizare a fiintei umane, cunoasterea existentei acestui focar de energie al fiintei nu este doar o simpla informatie teoretica, ci constituie insasi fundamentul realizarii procesului de reechilibrare. Din punctul de vedere al yoghinilor, activitatea lui Muladhara chakra in fiinta umana poate sa fie armonioasa si echilibrata (ceea ce va avea drept consecinta o vitalitate si o putere exceptionala a fiintei in cauza) sau poate fi perturbata (ceea ce va determina aparitia a numeroase probleme, de la perturbari ale vitalitatii corporale, la aparitia unor afectiuni si chiar a tulburarilor psihice grave, cum ar fi paranoia).

Unul dintre secretele yoghinilor este tocmai actiunea directa, prin metode simple, dar perfect adaptate oricarui om (cum ar fi atitudinea posturala, asana, controlul suflului respirator, pranayama, concentrarea, meditatia, etc. ) asupra activitatii acestor focare energetice din fiinta, ceea ce conduce nu numai la o stare de profund echilibru fizic si launtric, ci chiar la dezvoltarea unor capacitati uimitoare pentru necunoscatori, cum ar fi: vitalitate iesita din comun, reducerea drastica, dar naturala a necesitatii de a dormi, o considerabila putere de actiune, forta fizica remarcabila, un corp perfect sanatos, o minte linistita si stabila, rezistenta etc.

Fiecare dintre noi suntem inzestrati cu un astfel de focar energetic,  insa prea putini suntem deocamdata constienti de existenta lui si implicit de posibilitatea de a actiona in mod direct asupra acestei energii fundamentale a fiintei. Ceea ce putem sesiza insa cu totii cu usurinta este reflectarea activitatii mai mult sau mai putin armonioase a lui Muladhara chakra asupra starii noastre de sanatate, asupra psihicului, emotiilor predominante si mintii. Modul nostru de a gandi, de a simti si de a actiona, precum si starea noastra de sanatate, se afla intr-o stransa legatura si interdependenta, toate fiind insa determinate energetic de aceste veritabile “focare de putere” invizibile fiintei umane.

Vom analiza in cele ce urmeaza cateva aspecte determinate de gradul de armonie sau dizarmonie al acestui focar energetic din fiinta noastra, precum si modul in care activitatea sa poate fi echilibrata prin intermediul unor metode ce tin de modul de viata, atitudinea interioara, alimentatie si anumite procedee corporale yoghine.

Tulburari de sanatate pe care le genereaza dizarmoniile energiei pamantului in fiinta umana

Energia pamantului este asimilata de noi prin intermediul hranirii, al respiratiei, al interactiunilor aurice cu alti oameni, precum si prin captarea continua (de care cei mai multi dintre noi nu sunt constienti) a unor fluxuri de energie cosmica, omniprezente in natura, direct la nivelul focarului energetic. Persoanele anorexice (cu o lipsa patologica a apetitului), care se hranesc cu alimente slabe caloric, care au o respiratie superficiala, care traiesc sub imperiul temerilor si anxietatii au aceasta energie a pamantului la cote foarte scazute. Din contra, persoanele gurmande, care fac exces de alimente foarte bogate in calorii, excesiv preocupate de acumularea de putere fizica, de bani si proprietati prezinta un exces al acestei energii. In fine, exista si persoane care prefera alimentele impure, anumite droguri cum ar fi alcoolul, care se complac in emotii josnice cum ar fi instinctul de pradator, teama patologica pentru viata proprie; la aceste persoane, energia pamantului este puternic perturbata, generand boli grave ale corpului si ale psihicului.

Excesul de energie

Persoanele care prezinta energia pamantului in exces au de regula (dar nu intotdeauna) un corp masiv, patratos, avand o clara tendinta spre supraponderalitate. Pot fi persoane pedante in ceea ce priveste aspectul exterior, dar excesul de energie a pamantului este „tradat” de lipsa de rafinament, de preocuparea exclusiva pentru confortul material, pentru acumularea de bani si posesiuni, perceputa in acest caz ca o sfortare pentru asigurarea unei anumite securitati materiale. In cazul in care predomina latura feminina a personalitatii, aceste persoane vor fi foarte fricoase si grijulii cu propria lor securitate si viata; in cazul unei predominante a laturii masculine, persoana in cauza va avea o anumita rapacitatea, brutalitate, fiind dominata foarte puternic de instinctul de vanator - pradator.

Boli si tulburari cum ar fi ingrasarea si obezitatea, incarcarea cu toxine a colonului impreuna cu consecintele ei, la femei lipsa contururilor si a caracteristicilor feminine, apoi somnolenta, intarzierile in dezvoltarea mentala, bolile articulare insotite de rigiditate, anumite tipuri de tumori apar la persoane care prezinta in exces aceasta energie. Datorita unei orientari exclusive asupra aspectelor materiale, sufletul unor asemenea persoane este incapabil sa guste o fericire durabila, care poate aparea numai in lumina iubirii.

Deficitul de energie

Fiintele care nu au suficienta energie de acest tip (prin urmare, in cazul lor, centrul energetic Muladhara este extrem de slab activat) au un corp subtire sau lipsit de forta (in ciuda unor eventuale acumulari de tesut adipos care dau iluzia vitalitatii) si sunt incapabile de efort de lunga durata. Sistemele osos si muscular sunt fragile, iar respiratia este superficiala si grabita. In plan afectiv le lipseste stabilitatea, elanurile emotionale tind sa se piarda din cauza unei lipse de energie de sustinere. Din punct de vedere mental, ele sunt lipsite de putere de concentrare pe perioade mari de timp, puterea lor de finalizare fiind extrem de redusa. Adesea sunt persoane foarte labile, mintea fugind in mod necontrolat de la o idee la alta. In limbajul cotidian, se afirma despre aceste persoane ca „parca nu au pamant sub picioare” sau „parca le-ar fi luat cineva pamantul de sub picioare” – doua sintagme plastice ale lipsei lor de soliditate si de stabilitate.

Bolile si tulburarile care apar in cazul deficitului de energie a pamantului sunt: anorexia (lipsa patologica a apetitului), slabiciunea fizica, fragilitatea osoasa si vasculara, infectiile recidivante aparute pe fond de devitalizare, surmenajul cronic, insomnia, anxietatea.

In fazele terminale ale unor boli grave cum ar fi cancerul, scleroza in placi, tuberculoza pulmonara, infectiile grave, apar aceste simptome grave ale deficitului de energie a pamantului, care anunta dealtfel si iminenta mortii.

Perturbarea energiei

Pe langa consideratiile cantitative referitoare la energia pamantului, mai exista un gen de consideratii cel putin la fel de important: cele calitative. In limbajul curent, se afirma despre o persoana ca este mai „rafinata” sau mai „grosolana”, atat ca aspect fizic, cat si ca manifestari comportamentale. Aceste expresii nu fac decat sa masoare calitatea acestei energii. Atunci cand energia pamantului este armonioasa si rafinata, omul se bucura de vitalitate, de un corp si un chip cu contur simetric, regulat, placut, de o minte stabila si sistematica, de un psihic caracterizat de stabilitate, calm, tendinta de aprofundare, prezentand trasaturi de caracter cum ar fi rabdarea, tenacitatea, perseverenta, curajul chibzuit.

O energie a pamantului dizarmonioasa apare in conditiile unei alimentatii impure, cu multa carne, grasimi, prajeli, alimente conservate. Vanatul, fripturile in sange, alcoolul, tutunul sunt adevarate surse de contaminare cu energii ale pamantului perturbate. Toate aceste actiuni aproduc pentru fiinta in cauza o puternica impurificare si chiar blocare energetica a centrului energetic al vitalitatii, ceea ce face ca el sa functioneze doar intr-o gama de energii foarte joase si grosiere. Activitati cum ar fi vanatoarea, sporturile dure si brutale (box, catch, luptele libere), actiunile criminale din lumea interlopa, razboaiele sunt din belsug alimentate si sustinute de energii foarte joase ale pamantului. In aceste conditii, de-a lungul timpului, corpul devine asimetric, diform, la fel ca si chipul, apar sentimente si instincte contradictorii cum ar fi dorinta de  a prada combinata cu o teama patologica de moarte, dorinta de a distruge, de a provoca anarhie impreuna cu o nevoie bolnavicioasa de atentie si, paradoxal, de afectiune. Unii „eroi” celebri ai marilor ecrane (cum ar fi faimosul Rambo, de exemplu), precum si multi dintre liderii fascisti si comunisti (Lenin, Stalin, Hitler) sunt fiinte al caror comportament prezinta o clara perturbare a energiei pamantului. Paranoia (o forma grava de psihoza) este o boala produsa de aceasta perturbare. De asemenea, alcoolicii prezinta o grava impurificare si pervertire a energiei pamantului care, de altfel, determina amplificarea instinctelor animalice si a trasaturilor grosiere in cazul lor, simultan cu o intunecare a sufletului si a constiintei.

Printre bolile fizice produse de impurificarea energiei pamantului din fiinta umana enumeram: cancerul (mai ales cel la colon si la rect), constipatia, infectiile intestinale cronice, anumite forme de bulimie si anorexie, obezitatea, reumatismul si bolile anchilozante. Tulburarile psihice produse de aceasta energie perturbata a pamantului constau in: avaritie, teama patologica de moarte ori de procesul imbatranirii, anxietate, accesele de violenta furibunda, instinctul de a prada si de a anihila alte fiinte umane.

Sursa: kamala.ro

Articole despre pamant