facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vindecarea cu ajutorul energiei pamantului (1)

Ayurveda

Pamantul ca simbol

Pentru a intelege mai bine cat de adanc este intiparit in mintea si in subconstientul nostru realitatea acestui element, pamantul, este suficient sa analizam cateva dintre reprezentarile simbolice pe care el le-a capatat in constiinta oamenilor de-a lungul timpului. Element esential pentru viata fiintei umane, pamantul are una dintre cele mai profunde si stabile reprezentari in mintea si constiinta oamenilor. De mii de ani, el este asociat simbolic cu fecunditatea, regenerarea si chiar cu insasi viata. El naste toate fiintele, le hraneste, apoi primeste din nou germenele fecundator, favorizand astfel renasterea si perpetuarea continua. Virtutile pozitive ale pamantului se regasesc intotdeauna in fiinta umana apropiata de natura: blandetea si supunerea, fermitatea linistita si durabila. La acestea ar trebui adaugata umilinta, etimologic derivata din latinescul „humus” spre care ea inclina si din care omul a fost modelat.
natura37

Simbolismul Pamantului este in acelasi timp strans legat de functia materna. Glia este cea care da viata si o ia inapoi. inchinandu-se spre pamant, Iov rosteste: "Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant", asimiland glia-mama cu sanul matern. Glia si femeia sunt adesea asimilate in diferitele literaturi: brazde insamantate, araturi si patrundere sexuala, nasteri si seceris, munci agricole si act regenerator, cules de fructe si alaptare. La azteci, zeita Pamant era in acelasi timp Mama Hranitoare care sustine viata si cea care se hraneste cu morti, fiind in acelasi timp distrugatoare.

De la aspectele creatoare, vitalizante si sustinatoare, pamantul ajunge sa capete semnificatii superioare creand simboluri ce s-au mentinut in pofida trecerii timpului.

Pamantul Sfant apare la evrei si crestini, dar si in alte traditii, ca o lume spirituala, ce corespunde cu Centrul Lumii propriu fiecarei traditii in parte. Pamantul Sfintilor, Pamantul preafericitilor, al Nemuririi, Pamantul Fagaduintei, reprezinta, toate, promisiunea Raiului pamantesc, tinta a cautarii de ordin spiritual, Pamantul pur, Canaanul pentru evrei, Ierusalimul ceresc pentru crestini. Regenerarea poate fi astfel si de natura spirituala, acolo unde pamantul isi gaseste reprezentarea in cele mai inalte aspecte ale sale.

Daca in constiinta oamenilor, pamantul are conotatii atat de ample, devine mai usor de inteles valoarea practica a folosirii acestei vibratii telurice in scopul vindecarii si regenerarii fiintei umane.

Pamantul in fiinta umana

Reflectarea in corpul fizic

Diferite organe si tesuturi ale trupului nostru reflecta intr-o masura mare prezenta acestui element, buna lor functionare depinzand de o stare echilibrata si armonioasa a lui: oasele, dintii, unghiile, parul, muschii. Ener­gia subtila a Pamantului determina cresterea corporala, asigura densita­tea si forma, reprezinta factorul princi­pal de sustinere a vietii si vitalitatii fiintei umane, fiind agent de fondare sau de suport.

Reflectarea in emotii si ganduri

Mintea si emotiile umane reflecta intr-un mod aparte prezenta acestui element al creatiei. Oferim in continuare cateva repere pentru a identifica prezenta energiei Pamantu­lui in propria fiinta.

A. in cazul unei manifestari echilibrate

Sentimentele si starile ce vor aparea in mod constant sunt: stabilita­tea launtrica exceptionala, perseve­renta, umilinta, fermitatea, supune­rea, recunostinta, detasarea, senti­mentul sigurantei interioare, genero­zitatea, bogatia interioara, blandetea ("cumintenia").

B. in cazul perturbarii energetice

Manifestarea cea mai evidenta a perturbarii acestui element subtil in fiinta noastra este un spirit excesiv materialist si profund egoist. Persoa­nei in cauza ii este frica ca va pierde totul si ca ii vor lipsi cele necesare, ceea ce conduce la o izolare si o in­chidere in sine insotite de o teama pa­ranoica; apar stari de greutate, inertie, confuzie. Orgoliul si aroganta, dorinta de acaparare si de posedare, avaritia si zgarcenia, instinctul de pradator sunt stari penibile ce se pot amplifica foarte mult in cazul perturbarilor acestui element. Bolile corespunza­toare sunt artrita, reumatism, obezi­tate si exces de toxine digestive, defi­ciente de minerale si vitamine, slabirea rezistentei oaselor si dintilor.

Cauze ale perturbarii elementului pamant

1. Consumul de alimente impure, grosiere. in special alimentele cu compusi chimici , nu mai sunt "recunoscute" de catre organism ca elemente naturale si, prin urmare, ele nu mai pot fi asimilate decat cu mari eforturi. Cel mai adesea, consumul de zahar, alimente cu aditivi chimici si chiar de carne in exces, conduce la diminuarea armoniei corporale, a rezistentei si echilibrului psihosomatic. Se poate remarca la aceste persoane formarea defectuoasa a unor tesuturi corporale, dar si reflectarea la nivelul mintii si trairilor noastre a acestei perturbari a elementului pamant. Neintamplator, in toate religiile si traditiile spirituale exista perioade de post, precum si anumite purificari corporale menite sa scuture "colbul" adunat datorita neglijentei, atat in trupurile, cat si in sufletele sau mintile oamenilor.

2. Atitudinile materialiste. Dusa la extrem, orientarea mintii aproape exclusiv numai catre nevoile stomacului sau catre obtinerea anumitor bunuri materiale conduce la grave perturbari ale acestei energii fundamentale in fiinta noastra. Cel ce se obisnuieste sa priveasca numai catre in jos, catre Pamant si catre ceea ce poate acesta sa ofere (bogatie, avantaje, pozitie sociala), uitand sa mai priveasca cu sinceritate catre cer, sau (chiar mai bine) in adancul propriei fiinte pentru a descoperi necesitatile stringente ale sufletului, ajunge sa piarda din vedere esentialul, sufletul lui devenind greu si inert asemenea pamantului uscat.

3. Rigiditatea in gandire, inertia, materialismul excesiv sunt tot atatea cauze de boala. La unison cu medicina psihosomatica moderna, traditiile vindecarii spirituale afirma ca toate aceste stari perturbatoare conduc aproape inevitabil la aparitia rigiditatii corporale si a diferitelor boli specifice (mentionate mai sus).

Pamantul terapeutic

De la inmormantarile simbolice, frec­vente in traditiile asiatice si africane stra­vechi, menite a vindeca si a intari, pana la apelarea "ingerilor pamantului" mentiona­ta in unele texte crestine apocrife, ideea este totdeauna aceeasi: regenerarea prin contactul cu fortele pamantului, moartea intr-o forma inferioara a vietii pentru a renaste intr-alta.

Folosirea pamantului in scopul vindeca­rii este cu siguranta una dintre cele mai vechi terapii cunoscute atat in Orient, cat si in Occident. De la uzul extern (sub for­ma de cataplasme, ingroparea in nisip cald sau baile de namol) pana la consu­mul intern de argile bogate in minerale, te­rapiile cu "pamant" refac tonusul fiintei, indeparteaza acumularile toxice din orga­nism, readuc la normal deformarile osoa­se, indeparteaza rigiditatea articulara, aduc prospetime si vigoare.

O scurta incursiune in astrologie

Lumea stiintifica nu inceteaza sa se delimiteze de aceasta stiinta a astrologiei care pare, pentru cei necunoscatori, nefundamentata, dar care este folosita cu mult succes de cei initiati. Detractorii astrologiei nu au observat insa un lucru extrem de important, si anume ca ea este printre putinele stiinte care prezinta o incadrare a oamenilor in tipologii bine definite, coerente, unitare. Fiecare dintre noi are aceasta sete de a se cunoaste, de a afla la ce se poate astepta in viitor, precum si cu privire la ce ar putea sa faca in prezent pentru a trai mai bine.

Prin simpla cunoastere a zodiei si a ascendentului, fiecare dintre noi poate sa-si afle insusirile, punctele slabe si cele tari, care sunt calitatile pe care trebuie sa se bazeze, problemele relationale, sociale sau de sanatate cu care se poate confrunta. Cu alte cuvinte, astrologia este printre putinele stiinte care ne permit sa ne cunoastem si sa ne recunoastem. Statistic, s-a constatat ca mai mult de 75% din oameni se regasesc perfect in tipologia zodiei lor, foarte putini fiind cei ale caror caracteristici nu corespund deloc coordonatelor astrologice conferite de catre momentul nasterii.

Publicul larg nu cunoaste sau, cel mai adesea, ignora substratul acestor consideratii astrologice care este format de catre elementele subtile. Primul dintre acestea este chiar elementul subtil pamant. In zodiac exista trei semne la care predomina elementul pamant (fiind chiar numite semne de pamant): Taurul, Fecioara si Capricornul. Persoanele nascute in aceste zodii, avand predominanta energia pamantului, prezinta anumite caracteristici comune, dar si multe modulari ale aceste energii, specifice zodiei lor. Sa analizam mai intai elementele definitorii ale fiecarei zodii de pamant.

Modularea specifica a energiei pamantului la zodia Taur

In intervalul de timp corespondent acestei zodii, 21 aprilie – 20 mai, pamantul incalzit de soarele de primavara elibereaza, vorbind in termenii astrologici, Suflul Vietii (aflat in stare latenta in timpul iernii) care face ca plantele sa creasca rapid. De aceea, semnul Taurului este cel mai frumos semn de Pamant in ceea ce priveste aspectele naturii, fiind semnul vitalitatii naturii in expansiune.

Acest semn le confera nativilor, in general, constitutii robuste si sanatoase, putere de munca si tenacitate, dar si o anumita lentoare. Taurul este greoi, dar puternic; linistit, dar furios atunci cand este intaratat. Merge incet, dar hotarat si sigur. Persoanele aflate sub acest semn sunt foarte grijulii pentru a dobandi o situatie materiala care sa le faca viata placuta. Vor indeplini sarcinile care le sunt incredintate cu o mare tenacitate, dar cu o anumita rutina, fara a imbunatati metoda. Adeseori le lipseste initiativa si sunt foarte conservatoare. Un mare defect il poate constitui incapatanarea.

Daca nu fac eforturi sa se depaseasca, destinul lor va fi orientat preponderent catre dobandirea unei bunastari materiale conjugata cu ideea unui trai bun, comod. Preocuparea neintrerupta pentru dobandirea averii trebuie oarecum infranta, deoarece le poate compromite pe de o parte sanatatea (prin suprasolicitare), iar pe de alta parte le altereaza inclinatiile sufletesti spre frumusete, puritate, spre spiritual.

Modularea specifica a energiei pamantului la zodia Fecioara

In intervalul specific acestei zodii, 24 august – 22 septembrie, vegetatia ajunge la apogeu. Recolta este depozitata cu multa grija pentru a fi pastrata pentru perioade lungi de timp. Pamantul este acum epuizat. El trebuie lasat pentru a se odihni si trebuie de asemenea sa fie hranit in timpul lunilor ce vor urma.

Nativii din Fecioara sunt persoane practice, chibzuite, care-si conserva resursele, muncitoare. Spre deosebire de cei din zodia Taurului, ele sunt fiinte mai active, dar activitatea lor nu este de natura febrila, ci mai degraba practica. Nativii acestei zodii prefera mai degraba sa ocoleasca obstacolele decat sa le infrunte pieptis. Ei au o optica speciala, analitica, asupra lumii, privind lucrurile critic si practic. Sunt adeseori fiinte pedante, carora le plac categorisirile si statisticile. Atunci cand sunt aspectate dizarmonios, fiintele din aceasta zodie au predispozitie spre criticism, manii de tot felul (inclusiv a ordinii, a igienei), ipohondrie.

Modularea specifica a energiei pamantului la zodia Capricorn

Pe perioada acestei zodii, 23 decembrie – 21 ianuarie, pamantul incepe sa asimileze substantele nutritive pe care le-a primit in timpul descompunerii si combustiilor precedente. Simbolul zodiei este un animal care traieste in muntii inalti, si evoca similitudinea dintre munca Pamantului sub semnul Capricornului si ascensiunea unui munte cu solul arid, de multe ori complet lipsit de vegetatie. Pamantului inghetat in aceasta perioada nu i se petrece nimic, aparent, insa in realitate in aceasta perioada are loc o asimilatie lenta, gradata, ale carei roade numai in timp se vor vedea.

Nativii din aceasta zodie sunt persoane ambitioase si staruitoare, care se adapteaza conditiilor cele mai grele. Sunt firi independente, chiar cu anumite tendinte anarhice, care nu se simt bine in pozitia de subordonat, dar care isi ascund ambitiile de teama sa nu se compromita (este o forma de prudenta specifica acestei zodii). La o aspectare armonioasa, nativul Capricorn este tipul reusit al ascetului, al savantului, al cercetatorului tainelor firii. Tipul dizarmonios va fi insa caracterizat de egoism, simt practic impins la extrem, posesivitate, tendinta de a-i folosi pe ceilalti, putand fi afectat de tulburari psihice grave (manifestarile de sadism ori de gelozie sunt frecvente).

O sinteza a caracteristicilor energiei pamantului

Analizand caracteristicile nativilor celor trei zodii de pamant, putem remarca anumite elemente care se regasesc mereu. La nivel fizic se evidentiaza soliditatea, vigoarea, tendinta de a conserva si de a-si gestiona foarte bine resursele. In plan psihic, se remarca un simt practic puternic, o nevoie de stabilitate emotionala (care poate degenera in posesivitate), o tendinta spre a ordona lucrurile, precum si o puternica nevoie de a-si asigura securitatea si confortul material. La nivelul mental, energia pamantului se manifesta prin ordine, stabilitate (care nu rareori se transforma in rigiditate, conservatorism), spirit analitic, inclinatie spre calcule, statistici, lucrul cu cifre in general. Marile calitati pe care le au mai mult sau mai putin latent persoanele la care predomina aceasta energie sunt: vigoarea si vitalitatea, stabilitatea sufleteasca si mentala, tendinta spre ordine, rezistenta.
Sursa: kamala.ro

Articole despre pamant