Shank Prakshalana - Tehnica de curatare a intestinelor
Alte terapii
Se stie ca una dintre cheile sanatatii se gaseste in intestin. Organismul fizic se intoxica in mod sistematic si fara intrerupere pe intreaga durata a vietii. Una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature si ale senilitatii este acumularea de toxine in organism prin autointoxicare. Orice celula in viata produce toxine. Exista insa o sursa de autointoxicare extrem de periculoasa, fiind alcatuita din otravurile care se filtreaza prin peretele intestinal pentru a imbacsi intregul organism. Chiar si aceia care nu sunt constipati, sau cel putin cred ca nu sunt, au totusi o sursa permanenta de autointoxicare in intestinul gros.
Evacuarea, chiar cotidiana, a intestinului nu exclude faptul ca mucoasa poate fi acoperita cu o coaja de sedimente, ele incrustandu-se acolo, putin cate putin, si nefiind NICIODATA eliminate. Aici, ele provoaca fermentatii putrede ale caror toxine se imprastie in intregul organism. Irigatia permanenta a mucoasei intestinale se afla la originea a numeroase forme de cancer. Cazurile de cancer ale intestinului bat toate recordurile in comparatie cu alte organe ale corpului. Aceasta boala nu este insa singurul rau de temut pentru persoanele cu colonul acoperit cu o coaja de materii fecale neeliminate.
Bolile direct imputabile autointoxicatiei: ciroza, reumatism, dizenterie, artrita, nevrita, psihoza, maladiile inimii, boli ale pielii, miros in gura, litiaza, insomnia, sciatica, anemie. Acestea se datoreaza recircularii toxinelor.
Sedentarismul favorizeaza autointoxicatia. Clismele nu reprezinta o solutie. Ele produc constipatie, tulbura peristaltismul. Metoda ideala este SHANK PRAKSHALANA . Apa (usor sarata) absorbita pe gura ajunge in stomac unde, condusa de miscari simple, parcurge tot intestinul pana la iesire. Daca aceasta nu se produce imediat, sau cel putin dupa un interval de 5 minute, se vor reface din nou miscarile indicate, fara a se mai bea apa, apoi ne reintoarcem la toaleta. Daca, in mod cu totul exceptional, rezultatul nu se produce, va trebui sa amorsam evacuarea, eventual printr-o clisma cu apa, cu mijloace obisnuite (irigator).
Odata ce sifonul a fost amorsat, sau de indata ce primele scaune au aparut, restul urmeaza in mod automat.
Dupa fiecare trecere la toaleta, dupa folosirea hartiei uzuale, se va spala anusul cu apa calduta, si se va sterge, ungandu-l cu ulei pentru a preveni o iritatie datorata sarii.
Dupa aceasta prima trecere la toaleta, trebuie:
• sa bei din nou un pahar cu apa calda sarata.
• sa efectuezi toate miscarile si sa te intorci la toaleta, caci de fiecare data va avea loc o noua evacuare.
Se va continua astfel alternanta baut apa calda sarata - exercitii - W.C. pana ce apa iese tot asa de curata si limpede ca la intrare, ceea ce, dupa gradul de acoperire cu coaja a colonului corespunde absorbtiei a 10-14 pahare de apa sarata, rareori necesitand mai mult.
Atunci cand esti satisfacut(a) de rezultat sau cu alte cuvinte de indata ce apa va fi indeajuns de curata, dupa cum doresti, vei putea:
a) sa nu mai faci nimic, si in aceasta situatie vei mai merge inca de cateva ori la toaleta, in ora care va urma, acesta fiind singurul inconvenient.
b) sa consumi 3 pahare de apa calda nesarata si sa iti provoci relexul vomitativ (VAMANA DHAUTI), acesta dezamorseaza sifonul si goleste complet stomacul. In general yoginii fac intotdeauna VAMANA DHAUTI dupa SHANK PRAKSHALANA .
Pregatire:
Lasi sa se incalzeasca apa sarata intr-un dozaj de 5-6 grame sare la litru, ceea ce reprezinta mai putin decat concentratia serului fiziologic (o lingurita, rasa, cu sare, la un litru apa); obligatoriu apa sa fie sarata, caci daca este pura va fi absorbita prin osmoza, strabatand mucoasa intestinala si fiind evacuata pe cale normala ca urina, si nu prin anus cum e de asteptat la aceasta procedura.
Daca apa iti se pare prea sarata la gust, poti sa-i reduci concentratia pana cand ti se va parea acceptabila.
Momentul propice:
Dimineata pe nemancate. Vei tine cont ca tehnica dureaza mai mult de o ora. In acea zi si nici a doua zi nu se fac asanas (exercitii de yoga) si nici un fel de efort.
Mod de executie:
Iata schema desfasurarii complete a purificarii, in afara de miscarile necesare pentru a asigura trecerea apei de-a lungul tubului digestiv, care vor fi descrise mai departe:
1. bei un pahar cu apa sarata calda (temperatura va fi precum a unei supe calde);
2. imediat dupa aceea se vor executa toate miscarile prescrise;
3. bei apoi inca un pahar de apa, care va fi urmat din nou de intreaga serie de miscari.
Continui astfel absorbtia cate unui pahar de apa sarata cu exercitiile indicate.
In timp ce faci SHANK PRAKSHALANA, datorita grupajului de miscari, apa trece aproape imediat in tubul digestiv, fara a cauza senzatie de greata. Va trebui sa continui alternanta: absorbtie apa - miscarile indicate, pana ce ai baut 6 pahare in total. In acest moment trebuie sa mergi la toaleta. In mod normal, o prima evacuare se produce instantaneu, fecalele normale muiate sunt urmate de scaune si mai moi, apoi lichide (galbui).
Cauze ale unui eventual esec:
Dupa ce ai consumat 4 pahare de apa, de exemplu, simti o senzatie de supraincarcare ce ajunge pana la greata, aceasta inseamna ca gatul pilorului nu se deschide cum ar trebui. Odata insa ce sifonul este amorsat nu mai exista nici un fel de dificultate, si poti continua linistit(a). Este posibil ca la unele persoane un dop de gaze, datorat fermentatiei, sa impiedice amorsarea normala a sifonului. In acest caz, este suficient sa apesi in mod ferm abdomenul cu mainile, realizand masajul abdominal (sahaj agnisar dhauti) sau sa faci lumanarea (sharvangasana) in afara seriei de exercitii indicate.
In situatia cea mai nefavorabila, atunci cand apa nu paraseste deloc stomacul, ai de ales între 2 solutii:
1. sa faci „vamana dhauti”, sau cu alte cuvinte sa golesti continutul stomacului, gadilind la baza limbii cu trei degete, pentru a declansa reflexul vomitativ;
2. sa nu faci nimic, apa evacuandu-se de la sine, progresiv, sub forma de urina.
Dupa spalarea intestinelor prin acasta metoda este absolut necesar sa te odihnesti si sa eviti frigul.
Prima masa:
Dupa ce ai terminat SHANK PRAKSHALANA trebuie in mod imperativ sa mananci cel putin la o jumatate de ora si cel mai tarziu la o ora. Este categoric interzis sa lasi tubul digestiv gol mai mult de o ora!
Prima masa va fi alcatuita din: orez alb (nu orez complet sau cu coaja, care ar irita mucoasa intestinala) fiert in apa, chiar foarte bine fiert, astfel incat boabele sa se topeasca in gura. El poate fi servit in bulion putin sarat, dar fara piper; eventual poate fi insotit de morcovi bine fierti. La aceasta prima masa este absolut necesar sa se consume cel putin 40 grame unt. Acesta poate fi topit chiar deasupra orezului, fie sa-l mananci direct dintr-o lingura.
In caz ca-ti lipseste, orezul poate fi inlocuit cu paste fainoase (macaroane, spaghete) cernute cu branza tare, razuita sau cu o fiertura de grau ori ovaz.
Important:
In nici in caz orezul nu va fi fiert in lapte. Timp de 24 de ore care urmeaza dupa aceasta tehnica este absolut interzis sa consumi lapte sau sa mananci iaurt, chefir, etc. Mai mult chiar, in timpul acelorasi 24 de ore alimentele sau bauturile acide (aceasta este una din ratiunile interzicerii iaurtului), fructele si legumele crude sunt interzise. Painea este permisa numai la a doua masa. Toate branzeturile cu pasta tare sau semitare sunt permise; sunt absolut interzise branza alba si branzeturile fermentate, cascavalul de Bries, sau branza Camembert.
Dupa 24 de ore poti reveni la regimul tau alimentar obisnuit, evitand orice exces de carne.
Bauturi:
Absorbtia apei sarate va antrena cu sine, prin osmoza, o parte din lichidele organismului catre tubul digestiv. Este deci normal sa simti o sete accentuata dupa ce ai terminat. Este absolut necesar sa nu consumi lichide, nici macar apa curata, pana dupa prima masa, caci vei continua sa alimentezi sifonul si vei merge fara incetare la toaleta.
Dupa ce ai mancat prima data, poti sa bei moderat apa sau infuzii usoare (tei, menta), apa minerala deloc. Alcoolul este strict interzis in intervalul de 24 de ore care urmeaza.
Nu trebuie sa te surprinda daca scaunele nu vor aparea decat dupa 24 sau 36 de ore. Ele vor fi acum galben - aurii si inodore, precum acelea ale unui bebelus.
Aceasta tehnica trebuie efectuata de cel putin doua ori pe an, la schimbarea anotimpurilor. Cei care vor insa sa se purifice foarte bine, se pot supune la aceasta o data pe luna.
Celebrul yoghin Brahmachari indica chiar sa se faca SHANK PRAKSHALANA la fiecare interval de 15 zile.
In cazurile de intoleranta la sare se poate recurge la o fiertura de praz, morcovi sau alte legume, chiar bulion.
Persoanele constipate pot sa realizeze SHANK PRAKSHALANA in fiecare saptamana dar numai cu 6 pahare de apa. In acest caz ciclul se realizeaza intr-o jumatate de ora. Aceasta este cel mai bun reeducator al intestinului. Unul dintre avantaje este ca nu slabeste peretii colonului.
Efecte binefacatoare:
Primul efect este de ordin eliminatoriu, prin evacuarea totala a sedimentelor incrustate in mucoasa intestinului gros.
Practicantii carora o evacuare cotidiana le dadea iluzia ca nu au fost si ca nu sunt constipati vor constata ca in materiile fecale sunt eliminate coji, samburi, fire de par, etc., toate acestea fiind incrustate in intestin de luni sau chiar de ani de zile.
Prin SHANK PRAKSHALANA toate aceste murdarii sunt eliminate, pericolele de intoxicare datorate prezentei toxinelor in permanenta distilare sunt suspendate.
Posibil ca efectele benefice sa nu apara imediat, dar ele nu vor intarzia: dupa 2-3 zile, manifestandu-se prin prospetimea mirosului respiratiei, printr-un un somn mai bun, prin disparitia eruptiilor sau a cosurilor de pe fata sau de pe corp. Toate acestea se mentin, cu conditia de a alege un regim alimentar, fara exces de carne.
Vei constata rapid disparitia mirosurilor corporale. Transpiratia devine inodora, putand astfel sa renunti la deodorante cu efecte nocive. Pielea in general, si mai ales tenul, devine luminos, privirea devine stralucitoare si magnetica. Acest procedeu nu este numai pur eliminatoriu, el fiind in acelasi timp si tonic. Prin SHANK PRAKSHALANA se stimuleaza profund ficatul, aceasta constatandu-se dupa culoarea primelor scaune. El actioneaza si asupra celorlalte glande anexe ale tubului digestiv, in special asupra pancreasului. Cazuri de diabet putin pronuntate sunt tratate in spitalele yogine (India) punandu-l pe pacient sa faca SHANK PRAKSHALANA la fiecare doua zile timp de doua luni, aceasta realizandu-se in paralel cu un regim alimentar adecvat, fiind asociata cu tehnici respiratorii (pranayana) si alte metode yogine. Glandele lui Langerhans, situate in pancreas vor secreta mai multa insulina sub efectul stimulator al acestei tehnici.
Curatirea completa a tubului digestiv antreneaza o asimilare corecta a hranei si ii va face pe cei slabi sa se implineasca fizic armonios iar cei cu kilograme in plus sa piarda din greutate.
Contraindicatii:
La SHANK PRAKSHALANA interdictiile sunt putin numeroase: persoanele suferind de ulcer in forma grava trebui sa se abtina si sa-si trateze intai ulcerul. Persoanele suferind de afectiuni acute ale tubului digestiv: dizenterie, diaree, colita acuta, apendicita acuta sau afectiuni grave ca tuberculoza intestinala sau cancer, trebuie sa nu practice. Cazurile de colita cronica pot fi totusi ameliorate prin SHANK PRAKSHALANA in afara perioadelor de criza.
Aceste contraindicatii nu sunt totusi absolute. In India se intalnesc cazuri de dizenterie vindecata radical prin SHANK PRAKSHALANA, la spitalele yogine, chiar atunci cand bolnavii fusesera tratati luni de zile prin metode clasice fara a se vindeca. SHANK PRAKSHALANA este foarte eficienta pentru a completa tratamentul oxiurozei. Intregul continut al intestinului fiind evacuat, in aceasta situatie viermii (si ouale) sunt antrenati afara.
Grupajul de miscari necesare in SHANK PRAKSHALANA
Introducere:
Pentru a conduce apa prin tubul digestiv pana la iesire trebuie sa faci un grupaj de 4 miscari: fiecare trebuie sa fie repetata de 4 ori pe fiecare parte in mod alternativ, intr-un ritm suficient de rapid. Seria completa nu ia mai mult de 2 minute si jumatate.
Miscarile nr. 1, 3 si 4 se pornesc spre stanga, iar miscarea nr. 2 este singura care va fi pornita spre dreapta.
Prima miscare:
Pozitia de pornire in picioare, talpile departate la aproximativ 30 cm, degetele inlantuite cu palmele orientate in sus, spatele drept, se va respira normal, de voie.
Fara a face sa se rasuceasca bustul inclina-te mai intai spre stanga, apoi fara oprire in pozitia finala revii pentru a te inclina pe cealalta parte. Se va repeta de 4 ori aceasta miscare dubla, facandu-se deci opt inclinari alternative la stanga si la dreapta. Aceste miscari deschid pilorul si la fiecare inclinare o parte din apa paraseste stomacul in duoden si intestinul subtire.
A doua miscare:
Aceasta face ca apa sa inainteze in intestinul subtire. Pozitia de pornire este aceeasi: in picioare cu talpile departate. Se va intinde bratul drept la orizontala si se va indoi bratul stang pana cand aratatorul si degetul mare ating clavicula dreapta.
Urmeaza o rotatie a trunchiului, indreptand bratul intins catre spate, cat mai departe cu putinta. Se va privi varful degetelor. Nu te opresti la sfarsitul cursei ci revii imediat la pozitia de plecare. Continua miscarea si in cealalta parte. Aceasta dubla miscare va fi repetata de 4 ori: se vor face deci 8 miscari de rotatie a trunchiului spre dreapta si spre stanga.
A treia miscare:
Apa continua sa inainteze in intestinul subtire si va patrunde in intestinul gros datorita acestei miscari. Se va efectua o varianta a cobrei (bhujangasana) in care numai degetele de la picioare si palmele ating solul (ca la flotari in pozitia de plecare). Bratele intinse. Foarte important: picioarele sunt departate la circa 60 cm. Cand pozitia este luata, intorci capul, umerii si trunchiul pana ce ajungi sa privesti calcaiul opus (deci daca incepi rotatia pe stanga vei privi calcaiul drept). In continuare revii la pozitia de plecare si reincepi pe cealalta parte. Se va repeta de 4 ori pe fiecare parte, in total 8 rotatii.
A patra miscare:
Apa ajunsa la extremitatea intestinului gros va fi condusa prin colonul sigmoid datorita celei de-a patra miscari, cea mai complicata din serie, cu toate ca este accesibila oricui, cu exceptia persoanelor suferind de genunchi sau menisc. Aceste persoane vor recurge la varianta de inlocuire.
Pozitia de pornire: pe vine, picioarele departate la 30 cm, calcaiele fiind orientate catre exteriorul pulpelor si nu sub fese. Mainile sunt asezate pe genunchi, care la randul lor sunt indepartati la aproximativ 50 cm. Se va roti trunchiul si se va aseza genunchiul stang la sol in fata piciorului opus. Palmele imping in mod alternativ pulpa dreapta catre partea stanga si pulpa stanga catre partea dreapta, astfel incat sa comprime jumatatea inferioara a abdomenului pentru a apasa colonul. Se va privi cat mai mult in spate, rasucindu-se capul pentru a se accentua torsiunea trunchiului si pentru a mari presiunea asupra abdomenului.
Aici este absolut necesar sa se inceapa prin punerea genunchiului stang la sol, pentru a se comprima mai intai partea dreapta a abdomenului, apasandu-se astfel mai ales colonul ascendent. Aceasta dubla miscare se va executa de 4 ori (deci 8 torsiuni).
În caz ca nu poti executa cea de-a patra miscare, vei recurge la varianta de inlocuire.
Varianta de inlocuire:
Pozitia de plecare: asezat la sol, picioarele intinse, trunchiul ridicat, sprijin pe bratele intinse. Se indoaie piciorul drept si se trece peste stangul, punandu-se in acelasi timp palma dreapta pe talpa piciorului si se rasuceste trunchiul mult spre stanga, privind inapoi. Se revine imediat si se executa miscarea si pe cealalta parte. Se fac patru torsionari pe fiecare parte.