Andi Moisescu: Ma intereseaza exclusiv notiunea de viata sanatoasa
Stil de viata
Cand ai devenit vegetarian si ce anume te-a determinat sa faci aceasta alegere? A fost dificil? Ce greutati ai intampinat?
Am facut-o din ratiuni legate de-o viata ceva mai sanatoasa. Traim si-asa intr-o lume care se indreapta catre o directie precisa. Prefer sa n-o numesc. Incerc doar sa ma feresc cat pot. Alimentatia sta cat de cat la indemana mea, asa ca n-am mai amanat momentul. Am inceput sa ma documentez si, ca sa spun lucrurilor pe nume, am avut un mare aliat aici. Sotia. De fapt, tot meritul ii apartine. Ea este intiatorul si omul care are cel mai mult grija de sanatatea familiei. As fi tentat sa spun ca detine centura neagra in materie de viata sanatoasa, asa ca pentru mine a fost foarte usor sa incep sa discern fara prea multe greutati.
Din cate stiu eu, sotia ta este chiar vegana si cunoaste implicatiile acestei filosofii de viata. Este extraordinar ca va cresteti si copiii asa. Mi-ar placea sa 'creionezi' putin stilul vostru de viata. Ce anume va motiveaza sa traiti asa? Si cum anume invatati copiii sa traiasca eco?
Totul tine de dorinta noastra de a fi sanatosi. Dorinta pe care, sunt convins, o are fiecare om. Singura diferenta dintre noi si altii o reprezinta informatia. Care de altfel e foarte la indemana. Trebuie doar citita. Noi avem in momentul de fata o bibliografie extrem de importanta acasa si un guru in persoana Oliviei, care vegheaza atent la sanatatea intregii familii. Nu ma impresioneaza catusi de putin termenii bio sau eco, ma intereseaza exclusiv notiunea de viata sanatoasa. Nu simt nevoia sa fac un capat de tara din faptul ca sunt vegetarian. Incerc doar sa ma hranesc sanatos si atat. La fel stau lucrurile si in cazul copiilor nostri. Nu simt nevoia sa dau nicio lectie nimanui, dar nici nu ma vad obligat sa ofer vreo explicatie. E o alegere personala, in cunostinta de cauza. Daca ma intreaba cineva raspund. Daca nu, nu. Fiecare e liber sa-si traiasca viata asa cum crede de cuviinta. Nu judec pe nimeni, indiferent de felul in care sa hraneste sau traieste. Ma intereseaza strict familia mea si atat.
Ce le-ai spune celor ce te-ar putea 'acuza' ca nu ai lasat copiilor ocazia sa aleaga daca vor sa devina vegetarieni sau nu?
Copiii mei sunt liberi sa se hraneasca asa cum vor ei. Eu am grija doar sa le ofer informatiile corecte despre alimentatie. Cat sunt mici, mananca asa cum credem noi ca-i bine. Dupa ce mai cresc, sunt liber sa decida singuri ce stil de viata isi doresc. N-o sa ma pun niciodata in calea fericirii lor, dar nici nu pot sa ma fac ca nu stiu ce pericole alimentare ii pasc la fiecare colt si sa inchid ochii. Sunt copiii mei si tin la ei infinit mai mult decat tin la mine. Deocamdata ma preocupa doar faptul sa le creez obiceiuri alimentare sanatoase. Care inseamna un consum bogat in fructe si legume crude.
Exista prejudecata caraghioasa, infirmata desigur de studii de specialitate, conform careia lipsa consumului de carne afecteaza inteligenta. Cum sunt copiii tai la scoala?
E un subiect care nu merita atentie. In general refuz sa port discutii in lipsa documentarii. Cand o fraza incepe cu “am auzit ca...” sau “vorbeste cineva ca...” nu vad niciun rost sa mai continui discutia. Prefer sa schimb subiectul, pentru ca nu-mi place sa-mi pierd timpul cu prostii. Lumea n-are decat sa creada ce vrea. Asa cum si eu sunt liber sa cred ce vreau eu, dupa ce-am si citit ceva in prealabil.
Ce se gateste cel mai des in bucataria familiei Moisescu? Gatiti uneori impreuna? Ce serviti la micul dejun? Dar la cina?
Olivia se ocupa exclusiv de gatit in familie. Mancam in proportie de 70% fructe si legume crude. Restul e mancare gatita, dar gatita sanatos. Daca vorbim de temperaturi de peste 40 de grade, vorbim de gatit la aburi. Exclud din start orice gluma precum prajeala, microundele sau produsele semipreparate. In ceea ce priveste mesele principale, in prima parte a zilei suntem cei mai buni prieteni ai fructelor, iar seara ai legumelor. Mancarea gatita apare intotdeauna la pranz sau dupa pranz.
Ne oferi reteta preferata a familiei? Poate o prajitura?
O sa putem oferi in curand chiar mai multe retete, pentru ca Olivia lucreaza acum intens la o carte de deserturi 100% sanatoase. Numai produse naturale, nimic gatit, nici un fir de zahar sau faina alba. Cu alte cuvinte, placeri nevinovate.
OK, o asteptam cu mare interes si curiozitate. Spune-mi, te rog, cum te descurci cu iesirile la masa in oras? Stii un restaurant in care se gateste excelent, pe care sa il recomanzi vegetarienilor din Bucuresti?
Slava Domnului, salatele au inceput sa faca parte din meniurile restaurantelor noastre tot mai des. Recomand cu inima perfect impacata Casa Satya, din Banu Manta. Este restaurantul la care mananc de departe cel mai des.
Ce avantaje ti-a adus acest stil de viata?
Daca n-as fi ales acest stil de viata, n-as fi realizat nici jumatate de ceea ce-am reusit pana acum.
Ce le-ai spune celor ce sunt tentati, dar considera prea dificil sa devina vegetarieni? Cum i-ai incuraja?
I-as ruga sa incerce, inainte de-a trage orice alta concluzie si mai ales i-as sfatui sa citeasca putin inainte. O alimentarie vegetariana in necunostinta de cauza le-ar putea crea o impresie foarte gresita despre optiune in sine.
Ai prieteni vegetarieni?
Sigur. Chiar foarte multi. Unii devin, dupa ce vad cum o ducem noi.
Sursa: svr.ro