facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Conopida, printesa toamnei

Legume

Conopida provine din Antalia şi cultivarea ei s-a răspândit în Europa începând cu secolul al XVI-lea. Conopida este o legumă bogată în vitamina C. O alimentaţie săracă în această vitamină inhibă producţia de dopamină, aceasta fiind responsabilă de absorbţia fierului, care stimulează energia generală a organismului.
conopida

Dopamina intervine de asemenea şi asupra controlului stării generale de bine. Un studiu britanic recent a arătat că 100 g de conopidă crudă oferă organismului 70 mg de vitamina C, cantitate care este un excelent stimulator al bunei-dispoziţii.

În plus, conopida conţine şi o considerabilă cantitate de acid folic (vitamina B9), motiv pentru care dacă vom consuma seara, înainte de culcare o porţie de conopidă crudă, cu adaos de smântână şi împreună cu unele alimente crocante, cum sunt fulgii de porumb, putem beneficia după aceea de o profundă stare de calm, care ne va asigura în noaptea care urmează un somn liniştit şi odihnitor.

Conopida este foarte saraca in calorii, cu doar 20 la 100 de grame si este, in plus, un inhibitor al apetitului. Printre beneficiile pe care le aduce conopida pentru organism se numara continutul ridicat de fibre  (3,35 grame la 100 de grame de leguma) si laxative zaharoase utile pentru stimularea tranzitului intestinal. Este o rezerva de magneziu (11.16 miligrame) mangan - rar intalnit in legume in asa mare cantitate (0,17), si nu in ultimul rand calciu (22 de miligrame) si potasiu (178,1 miligrame), esentiale pentru sanatate.

Si la capitolul vitamine conopida sta foarte bine. Are vitamina C (46 miligrame, 100 de grame de leguma acoperind 77% din necesarul zilnic), vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, toate in proporitii care o fac o adevarata pilula cu B Complex.

Conopida contine substante care ajuta la prevenirea cancerului, in sensul ca impiedica formarea celulelor canceroase si le elimina acolo unde ele s-au format deja. Legumele din familia cruciferelor, din care face parta conopida si varza, contin izotiocianati si sulforafan, substante care impiedica si stopeaza diferite forme de cancer. Efectele sunt foarte importante impotriva cancerului de san, colon si a cancerului pulmonar, dar si impotriva celui ovarian si de prostata.

Conopida ajuta la detoxifierea ficatului, iar substante substante specifice pe care le contine neutralizeaza substantele toxice. Asigura o protectie eficienta impotriva poliartritei si imbunatateste functionarea sistemul cardiovascular.

Daca despre broccoli se stia ca este o leguma miraculoasa, care previne bolile cardiovasculare si chiar cancerul, putini stiau insa ca si ruda sa, mai putin faimoasa, conopida, are o actiune la fel de benefica asupra sistemului cardiovascular.

In plus, e mai ieftina si e autohtona. Conopida este o sursa bogata de vitamine (C, grupul B, E), minerale (potasiu, calciu, magneziu) si fibre alimentare, relateaza Jurnalul National.

Pentru ca are un continut crescut de potasiu (320 mg/100 g), aceasta leguma este benefica pentru sistemul cardiovascular. Potasiul joaca un rol foarte important in functionarea muschilor si, implicit, a celui cardiac, activitatea lui fiind normalizata de acest mineral.

Potasiul regleaza tensiunea arteriala, iar hipertensivii carora li se prescriu diuretice trebuie sa aiba un aport sporit de potasiu, fiindca mineralele din organism sunt eliminate o data cu retentia de apa.

Conopida contine fibre solubile care mentin constante glicemia si colesterolul. Din cauza continutului bogat in fibre, conopida cruda este mai greu tolerata de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Pentru acestea, o optiune mai buna este conopida pregatita in aburi.

 

Articole despre


Articole din Legume