facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Telina - un aliment remediu

Legume

Cunoscuta de peste 2000 de ani, telina (Apium graveolens) e o planta pretioasa: de la ea se foloseste totul: frunze, flori, seminte, radacina. In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii cum este telina.

telina

Originara din sudul Europei, telina a fost folosita in medicina inca din perioada Greciei antice, iar cu 500 de ani i.H. chinezii o foloseau deja in bucatarie. Vindecatorii populari romani foloseau telina la copii pentru a-i face sa creasca repede si sanatosi, la adulti in afectiunile rinichilor si contra oboselii, iar la batrani impotriva reumatismului, senilitatii si a altor neajunsuri.

In zilele noastre telina se foloseste foarte mult in arta culinara, fiind totodata un excelent remediu pentru profilaxia si tratamentul bolilor datorita continutului in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu). Telina este o planta depurativa, fiind utila in curatarea si dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de telina zilnic in cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ de primavara care accentueaza foarte mult procesele de eliminare a substantelor toxice din corp.

Telina este de asemenea un foarte bun reglator hormonal. Studii facute in Japonia, China, Rusia au aratat ca o dieta care contine multe legume proaspete, in special telina, prelungeste tineretea biologica a femeii, combate foarte eficient dismenoreea si infertilitatea si e un remediu foarte puternic contra menopauzei premature si a tulburarilor care apar la debutul ei. Totodata, sucul de telina (in special din frunze) e recunoscut drept un excelent afrodisiac, fiind indicat in impotenta si frigiditate. Unele studii au aratat ca telina stimuleaza producerea de androsteron (hormon natural produs de barbati) si care se elibereaza prin transpiratie sub forma asa-numitilor feromoni. Acesti feromoni stimuleaza dorinta sexuala la femei chiar daca ele nu simt mirosul propriu-zis.

Datorita finetei cu care regleaza sistemul hormonal, precum si capacitatii sale depurative, telina combina calitatile necesare tratarii unor boli de piele cu o cauzalitate complexa cum ar fi: psoriazisul, vitiligo, sclerodermia, anumite forme de acnee sau dermatoze alergice.

Efectul tonic si regenerant se datoreaza stimularii glandelor suprarenale. De asemenea, telina reduce nivelul hormonului de stress (unul din factorii ce determina constrictia vaselor sanguine) ducand astfel la scaderea tensiunii arteriale. S-a descoperit de curand in telina, o substanta care reduce tensiunea arteriala prin relaxarea vaselor sanguine. Actiunea benefica asupra tensiunii arteriale se datoreaza si unor minerale pe care le contine, in special potasiu, calciu si magneziu.

Raportul ideal intre fierul si magneziul pe care il contine telina o face utila in profilaxia bolilor canceroase. Este indicata si in anemii.

Studii efectuate pe animale, "tratate" mai multe saptamani cu o solutie apoasa de telina au demonstrat o scadere semnificativa a colesterolului in exces din sange.

Telina are si proprietati diuretice fiind utila in afectiuni renale (colica, litiaza renala) precum si in bolile cardiace cu edeme. Datorita efectului hipoglicemiant e utila si in diabetul zaharat. Este si un foarte bun remediu impotriva tulburarilor nervoase (depresie, nervozitate, insomnie), semintele avand efecte calmante, sedative si tranchilizante. Continand substante cu efect antiinflamator e indicata impotriva reumatismului si gutei. Ea stimuleaza apetitul (indicata in anorexie) si digestia, combate bolile stomacului si intestinului.

Semintele de telina contin mult ulei volatil cu efect tonic general si imunostimulator.

In uz extern, telina se foloseste pentru efectul ei cicatrizant in plagi greu vindecabile, cicatrici inestetice, ulcere, cancere si de asemenea este utila si in degeraturi.

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre telina


Articole din Legume