facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Pericolele frecventelor 5G si ce puteti face pentru a le evita

De evitat

 

O veche zicală spune: "Dă-ne un centimetru și inevitabil vom dori un kilometru". Cu siguranță, este adevărat și în cazul tehnologiei.

Cine n-ar vrea mai rapid, mai mare (sau mai mic), mai eficient? Luați de exemplu telecomunicațiile mobile fără fir. Platforma actuală de bandă largă 4G (sau a patra generație) ne permite să transmitem date mai repede decât 3G, dar parcă nu-i suficient deși putem accesa informații mai rapid decât oricând în istorie. Ce ne mai putem dori? Da, vitezele de transmisie sunt acum destul de mari dar noi vrem mai mult. Vrem 5G.

radiatii

Până în prezent, rețelele mobile de bandă largă au fost concepute astfel încât să răspundă nevoilor oamenilor. Dar 5G a fost creat în funcție de necesitățile mașinilor, oferind transfer de date cu latență redusă și cu eficiență ridicată. Acest fapt se realizează prin fracturarea datelor în pachete mai mici, permițând timpi de transmisie mai rapizi. În timp ce 4G are o întârziere de cincizeci de milisecunde, transferul de date prin 5G va oferi o întârziere de doar o milisecundă – noi oamenii nu vom observa diferența, dar vom permite mașinilor să realizeze o comunicare aproape fără întrerupere. Numai că acest aspect ar putea deschide o cutie a Pandorei plină de probleme pentru noi – și pentru planeta noastră.

Să începem cu o prezentare de bază a tehnologiei 5G. Vitezele de procesare mai rapide necesită mai multă lățime de bandă, dar lărgimile de bandă de frecvență actuale devin repede saturate. Ideea din spatele 5G este să utilizeze lățimea de bandă neexploatată a undei milimetrice, extrem de înaltă (MMW – millimeter wave – undă milimetrică), între 30GHz și 300GHz în plus față de anumite frecvențe mai mici și medii.

MMW de înaltă frecvență călătoresc pe o distanță scurtă. În plus, acestea sunt influențate când trec prin clădiri și sunt absorbite de ploaie și de plante, ceea ce duce la interferențe în calitatea semnalului. Aceasta ar impune creșterea numărului de turnuri celulare de putere mai mică, pe unitate de suprafață. Fiind de mici dimensiuni, ele pot trece neobservate, însă numărul lor va fi necesar să crească foarte mult (plantări de asemenea echipamente vor fi făcute la distanțe de ordinul câtorva zeci de metri sau metri), însă vor avea antene liliputane. Un asemenea echipament își poate găsi locul fără dificultate pe echipamente ori obiecte deja existente în locuințe ori în proximitate.

Iată câteva cifre pentru a ne putea da seama de viteza cu care aceste echipamente proliferează: în 2015 existau 308.000 de antene fără fir pe turnurile și clădirile celulare (blocuri). Asta reprezintă deja dublul numărului de echipamente plantate în 2002.

Cu toate acestea, 5G ar necesita o creștere exponențială a plasării unor asemenea echipamente, ceea ce le-ar face mult mai greu de evidențiat și de combătut. Deși fiecare unitate luată separat pare a fi insignifiantă, totalitatea și apropierea lor de utilizator ajung să însumeze o putere foarte mare și reprezintă un real pericol la sănătatea viețuitoarelor prin influențarea și perturbarea câmpului biologic.

Preocupări serioase privind sănătatea

În primul rând este important să știți că în 2011 Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat RFR (radiații de frecvență radio) ca având un potențial cancerigen 2B, precizând că utilizarea telefoanelor mobile ar putea duce la forme specifice de tumori cerebrale.
Multe studii au asociat expunerea la RFR de nivel scăzut cu o listă de efecte asupra sănătății, incluzând:- efecte asupra celor două spirale ADN, care conduc la cancer;- leziuni oxidante care conduc la deteriorarea țesutului epidermic și la îmbătrânirea prematură;- perturbarea și întreruperea metabolismului celular;- creșterea permeabilității barierei hemato-encefalice,- reducerea melatoninei (care duce la insomnie și la creșterea riscului de cancer);- întreruperea metabolismului glucozei creierului;- generarea de proteine de stres (care duc la numeroase boli).

Noua tehnologie 5G utilizează benzi MMW de înaltă frecvență care dau aceleași doze de radiații ca scanerele din aeroport. Efectele acestei radiații asupra sănătății publice este necesar să fie studiate pe un termen lung.

Înainte și după 15 minute de vorbit la telefon

Practic, utilizarea echipamentelor și rețelelor 5G va însemna mai multe semnale care transportă mai multă energie prin spectrul de înaltă frecvență, cu mai mulți transmițători localizați mai aproape de casele oamenilor și de locurile de muncă – în esență mult mai mult (și mai puternic) RFR decât în prezent. Un dușman nevăzut ne va ataca permanent organismul, fie că suntem la birou, la uzină, la scoală, pe stradă ori acasă.

Nu este de mirare că există o îngrijorare față de riscurile potențiale, atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediul înconjurător.
Poate că cea mai mare preocupare implică efectele adverse ale MMW asupra pielii trupului uman. Scrisoarea trimisă Comisiei Federale de Comunicații de dr. Yael Stein de la Universitatea Ebraică din Ierusalim prezintă o sinteză a principalelor pericole (The letter to the Federal Communications Commission):
Peste nouăzeci la sută din radiațiile cu microunde sunt absorbite de straturile epidermei și dermei, astfel încât pielea umană acționează practic ca un burete absorbant pentru radiațiile cu microunde. Dezechilibrul este în general considerat acceptabil atâta timp cât lungimile de undă impactoare sunt mai mari decât dimensiunile stratului pielii. Dar MMW-urile încalcă această condiție. Mai mult, canalele (porii) sudoripare din stratul superior al pielii acționează ca antenele elicoidale, antene specializate ce răspund câmpurilor electromagnetice.

Datorită milioanelor de canale sudoripare, prin creşterea RFG, este de înțeles că trupurile noastre vor deveni mult mai permisive la această radiație. Consecinţele acestui fapt sunt în prezent neclare, în special efectul asupra categoriilor de persoane mai vulnerabile: bebeluși, femei însărcinate, vârstnici.

În plus, MMW-urile pot determina ca receptorii noștri de durere să se activeze prin recunoașterea valurilor de asemenea unde ca stimuli dăunători. Constatăm că deja în prezent Departamentul Apărării al Statelor Unite utilizează o metodă de dispersare a mulțimilor numită Sistemul de Negare Activă, în care MMW-urile sunt direcționate către mulțimi pentru a le genera senzaţii extrem de neplăcute la nivelul pielii – se simt ca și cum pielea ar fi arsă. De asemenea, la limită acest sistem are capacitatea de a ucide, dacă "tratamentul" depășește o anumită durată și îndeplinește anumite condiții.

Se pare că și industria de telecomunicații vrea să umple atmosfera cu MMW!

5G afectează animalele

Din nefericire, animalele nevinovate au fost deja victime ale testării pentru a observa efectele MMW asupra celulelor vii. Extrapolarea la oameni a rezultatelor obținute în urma testării pe animale nu este simplă, dar rezultatele deja obținute sunt alarmante.

Poate cel mai semnificativ este un studiu al Programului Național de Toxicologie din SUA care afirmă că s-a observat că șobolanii masculi expuşi la RFR timp de nouă ore pe zi pe durata a doi ani au dezvoltat forme rare de tumori la creier şi la inimă, iar șobolanilor de ambele sexe li s-au provocat leziuni ale ADN-ului.
Cercetătorii au remarcat faptul că la șobolani creşterea riscului a fost relativ mică, dar dacă aceste constatări se traduc la om, creșterea pe scară largă a utilizării telefonului mobil ar putea avea un impact semnificativ asupra populației. Astfel, studiul NTP a reînnoit dezbaterea despre potențialele efecte dăunătoare ale telefoanelor mobile asupra sănătății umane. Nu numai că aceasta a determinat o modificare semnificativă în înțelegerea Societății Americane de Cancer a radiațiilor şi a cancerului, dar i-a făcut să afirme că ignoranța noastră asupra impactului RFR asupra sănătății umane ar putea fi comparată cu ignoranța noastră anterioară în ceea ce privește legătura directă între fumat și cancerul pulmonar.
Alte cercetări pe animale la nivel mondial ilustrează modul în care radiațiile cu microunde în general, și MMW-urile în particular, pot deteriora ochii și sistemul imunitar, rata de creștere a celulelor, chiar și rezistența la bacterii.

Un experiment efectuat la Institutul de Cercetări Medicale de la Universitatea de Medicină Kanazawa a arătat că antenele de 60 GHz produc leziuni termice la nivelul ochilor iepurilor, cu efecte termice care ajung în profunzimea globilor oculari. Acest studiu sugerează că MMW de nivel scăzut cauzează opacizarea cristalinului – precursoare a cataractei – la ochii șobolanilor.

Un studiu chinez a demonstrat că opt ore de radiații cu microunde au deteriorat celulele epiteliale ale cristalinului iepurilor, iar un studiu pakistanez a concluzionat că expunerea la EMF generate de telefonul mobil a împiedicat celulele retinei ochiului la embrionul de pui să se diferențieze în mod corespunzător.

Un studiu rusesc a arătat că expunerea șoarecilor sănătoși la radiații electromagnetice de joasă intensitate, cu frecvență redusă, a compromis grav sistemul lor imunitar. Și un studiu armean din 2016 a concluzionat că MMW de intensitate mică nu numai că a provocat creșterea E. coli și a altor bacterii, dar a și schimbat anumite proprietăți și niveluri de activitate ale celulelor. Același studiu armean a observat că interacțiunea MMW cu bacteriile ar putea conduce la creșterea rezistenței la antibiotice, deoarece imunitatea la bacterii este deja compromisă din cauza excesului de antibiotice.

Din nou, dacă aceste constatări se transpun la om, utilizarea telefoniei mobile ar putea provoca efecte nefaste profunde asupra sănătății; o creștere a MMW-urilor pe măsură ce se va utiliza mai multă lățime de bandă ar putea complica problema.

Este important de menționat și faptul că tehnologia 5G va avea nu numai un impact profund asupra sănătății umane, ci și asupra sănătății tuturor organismelor vii pe care le atinge, inclusiv a plantelor, așa cum vom vedea.

Tehnologia 5G pune în pericol întregul mediu natural

În primul rând, MMW pot constitui o amenințare gravă la adresa sănătății plantelor. Un studiu din 2010 a arătat că frunzele răsadurilor de plop tremurător expuse la RFR au prezentat simptome de necroză, în timp ce un alt studiu armean a sugerat că MMW de mică intensitate provoacă "modificări ale spectrului de izoenzime ale peroxidazei" – un răspuns la stres care afectează celulele – la lăstarii de grâu.

Iradierea plantelor este o veste proastă pentru flora planetei, dar este și o veste proastă pentru noi: ne-ar putea contamina alimentele.
În al doilea rând, infrastructura 5G ar reprezenta o amenințare pentru atmosfera planetei noastre deoarece implementarea rețelei va necesita amplasarea a numeroși sateliți cu durată de viață scurtă cu ajutorul rachetelor suborbitale propulsate de motoare cu hidrocarburi.

Potrivit unui studiu din California din 2010, lansarea prea multor asemenea sateliți de mică putere, la mică altitudine și cu viață scurtă va provoca amplificarea poluării straturilor atmosferice cu particule de carbon negru, bioxid și monoxid de carbon, cu afectarea stratului de ozon și modificări ale temperaturii mediului, care vor antrena o cohortă de efecte nefaste.

Cum poate un guvern serios să nu fie îngrijorat de modificările climatice și să permită asemenea tehnologii?

În al treilea rând, 5G reprezintă o amenințare potențială a ecosistemelor naturale.Potrivit mai multor rapoarte din ultimele două decenii – dintre care unele sunt sumarizate aici – niveluri scăzute ale radiațiilor neionizante date de microunde afectează sănătatea păsărilor și a albinelor. La păsări, provoacă părăsirea cuiburilor, afectează penajul, provoacă probleme de deplasare, slăbesc rezistența acestora și în final conduc la moarte. Populațiile de albine suferă prin reducerea capacității lor de reproducere (reducerea calității și numărului de ouă depuse de matcă), ceea ce are drept consecință micșorarea dimensiunii coloniilor.

Mai multe dovezi privind perturbarea ecosistemului sunt prezentate într-un studiu extins din 2012, care arată că 593 din 919 studii de cercetare sugerează că RFR afectează în mod nefavorabil plantele, animalele și oamenii.

Repetăm: 5G reprezintă o veste proastă pentru toate creaturile vii și pentru planeta pe care locuim.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de potopul de propagandă

În ciuda faptului că este pe deplin conștient de aceste rezultate, amenințări și îngrijorări, corporatismul american continuă să mențină o atitudine entuziastă (gung-ho) despre 5G, multe state americane continuându-şi planurile de implementare a acestei tehnologii. Cei mai mari jucători ai industriei telecom au cooptat puterile guvernamentale pentru a-şi îmbunătăţi agenda 5G, companii precum AT & T şi Qualcomm au început testele live. Și, în ciuda cercetărilor care prezintă amenințările grave la adresa omului și a planetei, președintele FCC a anunțat intenția de deschidere a spectrului de joasă, medie și înaltă frecvență, fără a menționa nici măcar un singur cuvânt despre pericolele aferente.

Probabil că o să "vândă" acest program invocând "vitezele mai rapide de navigare" – dar adevărul va fi că abia veți observa diferența.
Dar de ce o astfel de politică de a accepta noua tehnologie – chiar dacă aceasta implică riscuri serioase și aduce imaginare beneficii? De ce nu se iau în considerare lecțiile învățate de la produsele ucigașe cum ar fi azbestul, tutunul și benzina cu plumb?

Un motiv evident este că un număr foarte limitat de persoane vor câștiga o grămadă de bani. Un altul ar fi că unele companii și guverne vor căpăta o putere mult mai mare și un control total asupra populației.

Speranțe de opoziție la această politică mai sunt încă: în octombrie 2018, guvernatorul statului California, Jerry Brown, a oprit legislația care ar fi permis industriei de telecomunicații să inunde statul cu mini-turnuri (antene de recepție-transmisie, traductoare). Acțiunile îndrăznețe ale lui Brown au permis administrațiilor locale să decidă numărul maxim de asemenea echipamente și unde vor putea fi amplasate în localitățile pe care le conduc.

Statul Hawaii a oprit 5G și contoarele inteligente, amenințând în mod colectiv că cei care vor accepta asemenea echipamente vor răspunde pentru eventualele urmări pe linie de sănătate.

Mai mult, 180 de oameni de știință au lansat o petiție pentru a avertiza asupra efectelor potențiale ale tehnologiei 5G asupra sănătății.
Poate că aceste acțiuni vor face să fie obţinut mai mult timp pentru studii suplimentare și colectarea datelor și vor determina alți politicieni și personalități să reflecteze asupra a ceea ce au impus.

Măsuri de luat, la nivelul societății și persoanelor individuale

Fiecare dintre noi este necesar să facă tot ce poate pentru a se proteja. Iată câteva sugestii:
- Să înțelegem cât mai bine ce înseamnă această nouă tehnologie și ce influență are asupra viului. O putem face studiind cu atenție materialele publicate din diferite surse și să luăm atitudine față de orice intenție de promovare a acestei tehnologii în localitatea unde trăim.

- Să ne procurăm un detector de radiații pentru a măsura nivelul de radiație în zona în care trăim (locuință, vecinătăți, magazine de unde ne procurăm hrana ori parcurile de recreere). Orice valori ridicate ale nivelului de radiații EMF să le anunțăm autorităților și să le facem publice.

- Montați ecrane în direcția de unde vin aceste radiații.

- Când lucrați pe calculator sau cu telefonul mobil, ori aveți televizorul pornit, țineți aproape de acestea un dispozitiv special de diminuare a radiațiilor (printre cele mai eficiente sunt cristalele, în special sungitul).

- Ori de câte ori este posibil, limitați expunerea: utilizați un set de căști anti-radiație sau activaţi difuzorul în timp ce vorbiți la un telefon mobil.

- Refuzați să utilizați telefoane și dispozitive 5G. Convingeți-i și pe alții să ia asemenea măsuri.

- Nu vă procurați și nu utilizați echipamente "inteligente" – aparate "inteligente", încălzitoare "inteligente" etc.

- Nu permiteți montarea unui contor "inteligent" de măsurare a consumului de energie electrică – acestea au niveluri ridicate de radiaţii 5G chiar în casa dumneavoastră.

- Alăturați-vă numărului tot mai mare de opozanți la această tehnologie.

- Nu lăsaţi în seama guvernelor adoptarea măsurilor de stopare a promovării tehnologiilor 5D, ci cereți-le să o facă.

Articole despre radiatii, telefonie, mobil