Detoxifierea sistemului limfatic (si a celulitei)
Sanatate
Sistemul limfatic este o retea complexa formata din ganglioni limfatici, glande, vase si capilarii limfatice ce functioneaza ca un filtru si ca un sistem de eliminare a substantelor toxice Actiunea de filtrare a sistemului limfatic este foarte profunda, lucrand in continuu pentru a inlatura celule moarte, bacterii, microbi, etc. Cand este coplesit de toxine, devine congestionat cu mucus. Un studiu recent a aratat ca 80% dintre femeile supraponderale au un sistem limfatic lenes si ca ingrijirea acestui sistem este necesara pentru scaderea in greutate si pentru redobandirea unei senzatii de bunastare generala.
Sistemul limfatic este de fapt „sistemul de canalizare” a organismului nostru. Fiecare ganglion limfatic este un „centru de purificare”, detoxificand lichidul limfatic. De asemenea, functionarea normala a ganglionilor limfatici si circulatia buna a lichidului limfatic formeaza baza sistemului imunitar. De aceea, un sistem imunitar slabit necesita o ingrijire a sistemului limfatic.
![sistem limfatic](https://suntsanatos.ro/images/stories/limfa.jpg)
Nodulii limfatici se afla pe toata suprafata corpului, in special pe gat, sub brate si in zona inghinala. Cea mai larga concentrare este in abdomen, atat la nivelul pielii cat si langa coloana vertebrala. Cei mai adanci sunt si cei mai mari si sunt aproape de aorta si de vena cava, adanc in abdomen.
Sistemul limfatic este conectat cu sistemul cardiovascular in zona claviculei si lichidul limfatic este drenat in inima, dar inima nu are nici o influenta asupra circulatiei lichidului limfatic. De fapt, spre deosebire de sistemul cardiovascular, sistemul limfatic nu este un sistem „in cerc”, neintrerupt si nu „detine” un organ care sa pompeze limfa, asa cum se intampla cu inima in cazul sistemului cardiovascular. Circulatia limfei este foarte lenta si se desfasoara datorita aspiratiei toracice si contractiei musculaturii scheletice si se bazeaza pe respiratie profunda, miscare si masaj. Mentinerea circulatiei limfatice adecvate este problematica in randul oamenilor care duc o viata sedentara si respira superficial.
Metode de detoxifiere a sistemului limfatic
Masajul
Deoarece, exista o concentrare mare a ganglionilor limfatici in abdomen, auto-masajul abdominal ajuta si la procesul de detoxifiere a sistemului limfatic. Masajul stimuleaza ganglionii limfatici, determinand astfel drenajul limfatic.
De fapt orice tip de masaj poate ajuta la drenajul limfatic. Chiar daca nu ai posibilitatea de a merge in mod consecvent la un masaj profesionist, auto – masajul poate sa ajute foarte mult. De asemenea iti poti ruga partenerul sa iti faca un masaj viguros. Miscarile masajului trebuie sa urmareasca circulatia naturala a limfei spre inima. Miscarile sunt lungi si netede. Ai grija sa masezi si partile laterale ale corpului, a mainilor si a picioarelor.
De asemenea masajul viguros al zonelor prezentate in fotografia de mai jos, mai ales ale zonelor sensibile, incurajeaza circulatia limfatica. Acest masaj poate fi facut in orice loc: in timpul dusului, in timpul vizionarii unui film, la birou etc si poate fi facut de cateva ori pe zi.
Uleiuri volatile (uleiuri aromatice)
Pentru masaj (dar si dupa baie) se pot folosi o combinatie de uleiuri volatile si ulei vegetal. Uleiurile volatile ca geranium, piper negru, pin sau brad, ienupar, chiparos, grapefruit, rozmarin, tamaie si mirt sunt cele mai frecvent folosite pentru stimularea limfatica si combaterea celulitei. Alege 5 uleiuri volatile si foloseste cate 4-5 picaturi din fiecare. Amesteca cu 50 ml ulei vegetal (de exemplu migdale dulci, seminte de struguri). Nu folosi rozmarinul daca ai tensiunea arteriala mare sau epilepsie.
Perierea pielii
Perierea pielii (sau exfolierea uscata) este o tehnica simpla ce imbunatateste circulatia limfatica si ajuta astfel la eliminarea toxinelor. Exista in comert diferite produse ce pot fi folosite pentru exfolierea uscata (cum ar fi manusi aspre, benzi aspre, perii din par), depinde de preferinta ta ce vei folosi. Este indicat ca exfolierea uscata sa se faca zilnic, inainte de dus sau baie. Dureaza 2 – 5 minute, iar directie de periere este asemanatoare cu cea a masajului (vezi fotografia de mai sus). Dupa dus, poti sa continui cu masajul limfatic cu uleiurile aromatice descrise mai sus.
Datorita efectului stimulatoriu a exfolierei uscate, aceasta nu este indicata inainte de culcare.
Hidroterapia
Dusurile alternative reci si fierbinti stimuleaza circulatia limfatica. Aceasta metoda poate sa faca parte din rutina dusului zilnic sau poate fi facut imediat dupa masajul limfatic sau in orice alt moment al zilei. Este indicat sa fie facut zilnic si chiar de doua ori pe zi pe perioada detoxifierii organismului si pe urma de 3-4 ori pe saptamana .
Cum se procedeaza? Cand aproape ca esti pregatita sa iesi din baie sau de sub dus, lasa apa fierbinte de la dus (cat poti tu sa suporti) sa curga pe tine intr-un jet puternic pentru un minut. Pe urma, lasa apa rece sa curga pe tine pentru un minut. Repeta alternativ intre apa rece si fierbinte de 4-5 ori.
Nu folosi aceasta tehnica daca ai tensiunea arteriala mare, esti epileptica sau daca esti insarcinata.
Baile complete de asemenea pot fi de ajutor la detoxifierea si imbunatatirea sistemului limfatic. Poti folosi uleiurile aromatice numite mai sus (diluate in ulei vegetal, exact ca la masaj). Relaxeaza-te pentru 20 de minute si continua cu dusurile alternative reci si fierbinti.
De asemenea, poti adauga la baie (nu impreuna cu uleiurile volatile) o infuzie de radacina de ghimbir.
Exercitii fizice si exercitii de respiratie
Exercitiile sunt importante in circulatia limfatica. Ele vor ajuta la contractarea musculara si astfel vor ajuta la imbunatarirea circulatiei sanguine. Yoga, pilates, mersul in ritm rapid, dansul sunt doar cateva exemple. Este indicat sa faci exercitii fizice zilnic pentru 45 de minute.
Respiratia adanca creeaza de asemenea contractii musculare ajutand circulatia limfatica. De asemenea, surplusul de oxigen va ajuta la arderea grasimilor si toxinelor, subtiind astfel limfa (dar si sangele). Nu este neaparat necesar sa iti faci timp pentru a respira adanc si incet. La birou, in masina, in timpul dusului sau in timp ce te speli pe dinti, inainte de culcare sau imediat ce te trezesti – toate aceste clipe sunt minunate pentru a respira adanc.
Daca ai timp pentru cateva minute, atunci poti sa faci urmatorul exercitiu de respiratie:
- stai confortabil pe un scaun sau pe jos cu picioarele incrucisate, cu spatele drept- te poti intinde pe spate cu picioarele indoite (talpile pe pamant)- pune palma dreapta in centrul pieptului si palma stanga in centrul abdomenului (pe buric)- pentru cateva momente asculta-ti si simte-ti respiratia naturala- cand esti pregatita incepe sa respiri din ce in ce mai adanc, dar fara efort- inhalatia incepe in piept si se termina cu abdomenul- expiratia incepe cu abdomenul si se termina cu pieptul- continua pentru cateva minute- cand simti ca ai terminat, ramai in aceeasi poziti si revino la respiratia naturala
Acest exercitiu poate fi facut in orice moment al zilei. Daca il faci inainte de culcare te poate ajuta sa ai un somn bun, linistit si daca il faci imediat cand te trezesti, te poate inviora si te ajuta sa ai o zi buna. De asemenea , exercitiul poate fi facut in pauzele de la servici.
Plante medicinale
Sunt multe plante medicinale care ajuta la detoxifierea sistemului limfatic.
Echinacea este una din renumitele plante pentru sistemulul imunitar. Impreuna cu astragalus, echinacea ajuta in cazul congestiei limfatice si a umflaturii ganglionilor limfatici. Se foloseste ca decoct din 2 lingurite de planta la o cana de apa. Se bea cate o cana de trei ori pe zi. In mod alternativ se ia cate o lingurita de tinctura, de trei ori pe zi.
Astragalus curata excelent sistemul limfatic si protejeaza ficatul. Asa cum am spus, are efecte minunate atunci cand e combinat cu echinacea pentru a ajuta in caz de congestie si umflaturi. Chinezii folosesc aceasta planta de mii de ani si o numesc „huang qi” – ceea ce inseamna „fortificarea vigorii/energiei vietii”. Astragalus poate fi cumparata ca tinctura sau ca tablete/capsule. Deoarece, concentratia difera de la un producator la altul, cel mai bine este sa fie urmarite indicatiile de pe prospect.
Turita (lipicioasa) (Galium aparine) curata sangele, imbunatateste circulatia limfatica si sanguina, este anti-inflamatorie, scade tendinta corpului de a forma tumori, mareste fluxul urinar (ceea ce ajuta la eliminarea apei din organism si la reducerea edemelor), tonifica si intareste intregul organism, toate acestea impreuna cu tonifierea sistemului limfatic. Este o planta excelenta in caz de ganglioni si amigdale umflate si inflamate. Pentru efecte complete se combina minunat cu carmazul. Se poate folosi ca infuzie (2-3 lingurite de planta uscata la o cana de apa, cate o cana de trei ori pe zi) sau/si ca tinctura (cate o lingurita de trei ori pe zi). Infuzia si tinctura pot fi folosite alternativ. Nu folosi aceasta planta daca suferi de diabet sau ai tendinta spre diabet.
Carmazul (Phytolacca americana) imbunatateste circulatia limfatica. Are efecte benefice in caz de probleme imunitare ce afecteaza limfa cum ar fi adenita, amigdalita, laringite, oreion, mastite, chisturi ale sanilor. De asemenea, carmazul ajuta la eliminarea mucusului din organism, amelioreaza durerile reumatice, este un laxativ puternic si un stimulant al intregului organism. Se foloseste ca decoct preparat dintr-un sfert de lingurita de planta la o cana de apa, cate trei cani pe zi. Alternativ ia cate 20 picaturi de tinctura de trei ori pe zi. Daca iti provoaca diaree puternica redu cantitatile la 2 portii pe zi.
Gentiana (Hydrastis canadensis) pe langa proprietatile antiinflamatorii, aceasta planta ajuta la eliminarea mucusului din plamani (efecte minunate la fumatorii activi si pasivi, dar si la cei care s-au lasat de fumat), omoara parazitii, amelioreaza durerea, stimuleaza contractiile musculare si digestia, tonifica pielea si membranele mucoase si incurajeaza detoxifierea sistemului limfatic. Se foloseste ca infuzie dintr-o jumatate de lingurita de planta la o cana de apa. Se beau cate trei cani pe zi. Alternativ se ia cate o jumatate de lingurita de tinctura de trei ori pe zi.