facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Georges Oshawa - Zen macrobiotic sau Arta intineririi si a longevitatii

Regimul Oshawa

Georges Oshawa, în cartea Zen macrobiotic sau Arta întineririi si a longevitatii, are ca principii legatura dintre spirit si corp si reglajul fenomenelor antagoniste yin si yang. Dupa el, trebuie îndeplinite 7 conditii ale sanatatii si fericirii si tot el ne îndeamna sa facem urmatorul test:

oshawa

1. Lipsa de oboseala (5 puncte). Daca spuneti din când în când: “este prea greu” sau “este imposibil” sau “nu sunt capabila sa fac aceasta”, aratati gradul de oboseala. Oboseala este adevarata cauza a bolilor. Trebuie sa va aventurati în necunoscut si cu cât mai mare este dificultatea, cu atât mai mare este placerea. Aceasta atitudine este semnul lipsei de oboseala.

2. Pofta de mâncare (5 puncte). Daca nu mâncati orice aliment natural cu placere înseamna ca va lipseste pofta de mâncare.

3. Somnul profund (5 puncte). Daca vorbiti în somn sau daca aveti vise înseamna ca nu somnul nu este profund. Daca 4-6 ore de somn va satisfac, înseamna ca dormiti bine. Daca nu puteti adormi 3-4 min. dupa ce ati pus capul pe perna, indiferent în ce moment al zilei, indiferent în ce împrejurare, înseamna ca spiritul dumneavoastra nu este scutit de o oarecare teama. Daca nu va puteti trezi la ora pe care v-ati fixat-o înainte de a adormi înseamna ca somnul dumneavoastra nu este perfect.

4. Memoria buna (10 puncte). Daca nu uitati nimic din ceea ce vedeti sau auziti înseamna ca aveti memorie buna. Capacitatea de a retine creste cu vârsta. Memoria se poate capata prin macrobiotica.

5. Buna dispozitie (10 puncte). Un om sanatos, adica fara frica, nici boala, este vesel si blând în toate împrejurarile. Purtarea, vocea, tinuta trebuie sa provoace multumire celor care va înconjoara. Un om sanatos nu se enerveaza niciodata. Daca nu va puteti face amici intimi din sotia sau copiii dvs., aceasta arata ca sunteti foarte bolnavi.

6. Iuteala judecatii si a executiei (10 puncte).

7. Dreptate (55 puncte). Se poate exprima prin:

• sa nu minti pentru a te proteja pe tine însuti;
• sa fii exact;
• sa iubesti pe toata lumea;
• sa cauti mereu dificultatile, sa le gasesti, sa le combati si sa le cuceresti cu toata forta;
• sa fii din ce în ce mai fericit;
• sa nu ai niciodata îndoieli, sa transformi nenorocirea în fericire.

Se însumeaza punctele în fiecare luna. La plecare, trebuie însumate 40 puncte. Dupa 3 luni, trebuie întrunite 60 puncte.

Un om care nu se poate vindeca si nu-si poate gasi propria sa libertate, propria sa fericire si dreptate prin el însusi, fara ajutorul altora, este creat pentru a fi exploatat si devorat de altii, pentru a hrani viermii si microbii. El nu are nevoie sa merga în infern dupa moarte, el este acolo chiar din viata. Daca exista în aceasta lume o singura persoana sau un singur lucru pe care nu-l puteti iubi, nu veti fi niciodata fericit, sunteti bolnav. Daca sunteti bolnav, trebuie sa va vindecati dumneavoastra însiva; daca altii va vindeca, vindecarea dumneavoastra este incompleta, caci va pierdeti independenta si libertatea. Sanatatea si fericirea care va vin de la altii va creeza o obligatie pe care trebuie sa o platiti. Va eliberati daca raspânditi bucurie si recunostinta în jurul dumneavoastra.

Dupa Oshawa, cancerul, constipatia, crampele, decalcifierea, diabetul, degeraturile, glaucomul, hipo- si hipertensiunea, hemoroizii, negii (prea multe produse animale), leucemia, insomnia, poliomielita, schizofrenia, hepatita, bolile de inima, durerile de rinichi, dinti, cap (prea multa aciditate), scleroza în placi sunt datorate alimentatiei excesive yin. De asemenea, caderea parului, matreata, chelia se datoreaza excesului yin, adica abuzului de vitamina C, fructe, zahar, salate, produse bogate in K sau P. Toate cosmeticele, tincturile, lotiunile, pieptenii si periile de plastic sunt foarte yin.

Astigmatismul, hipermetropia, Parkinson sunt yin sau yang

Se recomanda la o extrema regimul nr. 7, regim 100% cu cereale (crema de orez), fara lichide (apa este yin) timp de 10 zile, apoi nr. 6 cu 90% cereale, 10% legume (sa nu fie yin cum sunt cartofii, rosiile, vinetele), bauturi putine; regimul nr. 5 cu 80% cereale, regimul nr. 4 cu 70% cereale etc. La cealalta extrema, regimul nr. 1, se introduc legume mai multe (pâna la 30%), cereale mai putine (pâna la 10%), supe 10%, carne 30%, salate 15%, desert 5%, cu prudenta. Pe masura ce continutul în cereale scade, creste corespunzator procentul de produse animale si legume. Regimul nr. 3 cu 60% cereale, 30% legume, 10% supe se poate tine cât dorim, fara pericol. Este bine sa existe tendinta spre 100% cereale, daca legumele si carnea nu depasesc 30%, fara teama unui dezechilibru.

Mestecati fiecare îmbucatura de cel putin 50 ori.

În ceea ce priveste cerealele, Oshawa da mai multe retete.

1. Orez complet. Se fierbe pâna se arde putin la fund. Partea galbena este cea mai yang, cea mai bogata în minerale si cea mai grea. Este folosita pentru bolnavii cu tendinta yin.

2. Orez Gomoke. Amestecati cu orez fiert 5-10% legume fierte.

3. Orez cu castane. Amestecati orezul cu 10-20% castane fierte.

4. Cuscus cu orez. Fierbeti orezul si adaugati naut si ceapa.

5. Terci din ovaz. Fierbeti ovaz cu ceapa.

6. Orez crud. Un pumn de orez înmuiat, pe stomacul gol, goneste toti parazitii din intestin (în special din duoden).

7. Crema speciala de orez. Prajiti orez si fierbeti-l timp de 2h. Strecurati-l. Este un foarte bun tonic.

8. Bauturi macrobiotice:

• cafea Oshawa (Yannoch): 3 linguri de orez, 2 de grâu, 1 de naut, 1 de cicoare, rumenite si macinate. Se pune 1 lingura la 1/2 l de apa. Se fierbe 10 min. Este indicata la dureri de cap, constipatie;
• kokkoh (înlocuitor al laptelui de mama): faina de orez prajita, grâu, gris de ovaz, soia, seminte de susan. Se fierb 10 minute, dupa ce am pus 1 linguraamestec la 1/4 l apa;
• cafea de papadie. Radacinile de papadie se prajesc, se dau prin râsnita. Se pune 1 lingurita la o ceasca de apa. Cine vrea un gust mai amarui, poate adauga cicoare. Este bun cardiac si pentru sistemul nervos.

Pentru vindecare, Oshawa recomanda, în general, comprese cu ghimbir, cataplasme cu faina de orez cu putina apa. La febra, guturai, sa se manânce supe de orez, crema de orez, sa se aplice cataplasme cu clorofila (frunze zdrobite de spanac, varza).

Pentru paralizie: papadie, ceai de scaiete.

Nu se recomanda otetul de mere cu miere, deoarece ambele sunt yin. Este bun pentru cei foarte yang.

Dr. Oshawa mai recomanda un regim purificator pentru echilibrarea si armonizarea energetica a fiintei din punct de vedere yin-yang, constând în cure de 10 zile cu o pauza de 1-5 zile, timp în care se consuma numai alimente yang: grâu, orez, mei si hrisca fierte în apa sau coapte cu putina sare. Ca lichid, doar apa si doar exceptional ceai de busuioc sau ceai negru.

În alimentatie, trebuie pastrat echilibrul yin-yang. Alimentele care corespund acestei cerinte sunt cerealele. Celelalte componente ale dietei noastre (vegetale, legume, leguminoase, fructe) au un exces de yin, raportat la constitutia noastra. Legumele se “yanghizeaza” prin adaugare de sare marina nerafinata (la noi este sarea grunjoasa care se apropie de sarea marina), prin fierbere sub presiune, în amestec cu cereale. Din contra, carnea si ouale creeaza un dezechilibru catre yang. Nici legumele si nici produsele animale nu pot realiza singure echilibrul nutritiv. Si unele si altele sunt produse secundare, în raport cu cerealele. Mierea se foloseste, desi este triplu yin,datorita proprietatilor sale nutritive. George Oshawa mentioneaza ca partea maxima a fiecarei categorii de alimente este de 30% din ansamblul farfuriei.

sursa: valeriupopa.3x.ro

Articole despre longevitate, oshawa