facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Longevitate - Zona albastra Nicoya, Costa Rica

Sanatate

Geografie

Soarele tropical domină această zonă, situată la sud de graniţa statului Nicaragua, de-a lungul coastei Pacificului. Profilul de longevitate din Nicoya începe cu apa bogată in calciu şi magneziu.
nicoya

Istoric

Ca Sardinia şi Okinawa, Nicoya este o regiune izolată, accesibila numai cu feribotul până în 2003, când podul Taiwan Friendship a fost construit. Un om din Costa Rica la 60 de ani are aproximativ de două ori mai mare şansa de a ajunge la varsta de 90 fata de un om care trăieste în Statele Unite, Franţa, sau chiar Japonia. Costa Rica investeste doar 15% din cat cheltuie America in domeniul sănătăţii, dar oamenii de aici par să traiasca mai mult si sa aiba o viaţa mai sănătoasa decât cei din alte tari. Nicoya are cele mai mici rate de cancer. Cum trăiesc sănătos şi mult oamenii din această regiune a lumii?


Longevitate

Au un plan de viata
Centenarii din Nicoya simt nevoie unui plan de viata (plan de vida), sau un motiv de a trăi. Acest scop, de multe ori se centreaza in jurul ideii de a petrece timp cu familia. Asta duce adesea la menţinerea unui stil de viaţă activ, beneficiind de pe urma activităţii fizice şi expunerea la soare. Ca şi adventiştii, credinţa joacă un rol important în stilul de viaţă Nicoyan. Abandonarea in fata lui Dumnezeu îi ajută sa se elibereze de stres şi de anxietate in privinta bunăstarii.

Somnul
Cei din Nicoya dorm in medie 8 ore pe zi, datorita lipsei de energie electrică, ceea ce ii face sa se culce in jur de 8:30 seara şi sa se trezeasca cu soarele.

Mananca fructe pentru Longevitate
Ei, ca şi cele din alte zone albastre, mananca fructe bogate, pline de culoare. Maroñon, un fruct rosu-portocaliu, cu vitamina C mai mult decât portocalele şi anona, un fruct ca o pară bogat in antioxidanti, oferi Nicoyanianilor hrana nutritiva pentru longevitate. Ei au grădinile pline cu orez, fasole si porumb, toate facand parte din dieta.

Învăţăminte din Nicoya

Au un plan de Viata sau un motiv de a trăi, ceea ce îi încurajează să contribuie la comunitatea lor.

Beau apa dura. Cantităţi mari de calciu şi magneziu, esenţiale pentru oase si forta musculara, abundă în apă din Nicoya. Prin băut şi gătit cu această apă, oamenii de aici isi asigura aportul zilnic de calciu a lungul întregii lor vieţi!
Concentreaza-te pe familie şi prieteni. Având o relaţie bună cu familia lor şi menţinand legaturi sociale puternice, ii ajuta foarte mult.

Muncesc din greu. Centenari din Nicoya muncesc mult, ceea ce ii păstrează activi şi sănătosi.
Planificaţi-vă mese. Nicoyanii mânanca masa principala dimineaţa şi masa cea mai mică pe timp de noapte.
bucura-te de soare. Nicoyanii se bucura de doze sănătoase de soare in fiecare zi, îmbogăţindu-si trupurile cu vitamina D. Cel puţin 15 minute de soare în fiecare zi poate reduce riscul de osteoporoza si boli de inima.

Articole despre longevitate