facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Fasolea verde, sursa de magneziu

Legume

Fasolea verde prezintă un conţinut bogat de magneziu (28 mg la 100 de grame). Conform unui studiu britanic, persoanele care suferă de tulburări depresive prezintă un nivel de magneziu prea scăzut. Magneziul este un important factor care intervine în menţinerea echilibrului psihic, este un bun sedativ al sistemului nervos şi are efect antidepresiv. Magneziul este conţinut în aproape toate legumele verzi, însă în mod particular el este prezent în fasolea verde. Tocmai de aceea, o mâncare preparată din fasole verde proaspătă ne poate creşte nivelul de magneziu din organism, ajutându-ne să rămânem de partea cea bună a balanţei emoţionale. În plus, magneziul din fasolea verde îşi exercită într-un mod complex acţiunea la nivel cerebral, generând o stimulare a celulelor nervoase.

fasole-verde

Fasolea verde este o legumă înzestrată cu virtuţi terapeutice deosebite. Cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr”, fasolea verde împiedică absorbţia zahărului şi este o sursă de proteine fără grăsimi.
Preparatele din fasole verde au o influenţă pozitivă asupra întregului organism. Fie că este vorba de diabetici, de vârstnici care au osteoporoză sau de persoane aflate în convalescenţă, fasolea verde este un aliment care îi poate ajuta pe toţi să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.

Previne apariţia osteoporozei

Studii recente realizate în Marea Britanie arată că vitaminele B5, B6 şi PP regăsite în compoziţia fasolei verzi împiedică pierderile de calciu din oase, combătând astfel osteoporoza. La o concluzie similară au ajuns şi specialiştii de la Secţia Medicală a Academiei Române. Astfel, cercetările au dovedit că, la 80 la sută din persoanele care consumă fasole verde în mod regulat în tinereţe, riscul de a suferi de osteoporoză sau de alte boli cauzate de lipsa de calciu, de potasiu şi de fier este minim.

Recomandată în curele de slăbire

Fasolea verde se digeră uşor şi elimină senzaţia de greutate în stomac de după masă. Nu trebuie să ne facem griji nici în privinţa caloriilor, deoarece o porţie de 125 de grame de fasole verde gătită nu depăşeşte 43 de calorii. Aşa se explică faptul că este
o legumă eficientă în curele de slăbit.   

Combate anemia şi astenia

Copiii, adolescenţii, femeile însărcinate şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de fier. Acest mineral este important pentru metabolism şi pentru toate funcţiile organismului. De asemenea, fierul întăreşte imunitatea şi musculatura. De aceea, nutriţioniştii recomandă persoanelor cu deficit de fier să consume mai des fasole verde, sub formă de salată sau de suc extras din păstăile verzi, care le va asigura mineralul carent. De asemenea, fasolea verde, fiind bogată în potasiu, vitamine din complexul B, glucide şi clorofilă este foarte indicat în hrana convalescenţilor, persoanelor deprimate şi celor astenice.

Reglează nivelul glicemiei

Fasolea verde este bogată în fibre vegetale, care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Potrivit specialiştilor americani, fasolea verde, cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr”, are puteri hipoglicemiante reale. De aceea, ei recomandă consumul acesteia în fiecare zi, dacă se poate, în amestec cu alte legume sau în ciorbe.

Scade nivelul colesterolului

S-a constatat că fasolea verde are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului „rău“. Doctorul James Anderson de la Universitatea Kentucky, SUA, precizează că un consum zilnic de fasole verde scade valoarea colesterolului „rău“ în medie cu 19 la sută, iar în cazuri de excepţie chiar cu 30 la sută.

Este o sursă de energie pentru creier

În fasolea verde găsim cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi. Aceştia au un indice glicemic foarte mic, dar au şi capacitatea de a oferi energie pe o perioadă foarte lungă. Specialiştii susţin că acest tip de carbohidraţi complecşi se absorb încet şi menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, comparativ cu carbohidraţii simpli pe care-i întâlnim în zahăr. Aceşti nutrienţi complecşi furnizează energie creierului şi muşchilor.

Livia Nena
biolog nutriţionist

Fasolea verde este o legumă cu foarte multe calităţi terapeutice. Acest lucru se datorează conţinutului bogat în aminoacizi (arginina, tirozină, triptofan), potasiu, calciu, fier şi în vitaminele B1, B2 şi C. Consumul de fasole verde poate avea beneficii în multe probleme, cum ar fi: edeme renale, cistite, acnee, diabet zaharat (conţine inulină), probleme cardiovasculare (este tonic cardiac), probleme reumatice şi osoase.

sursa: adevarul.ro

Articole despre magneziu