Sucul de grau verde - Panaceul verde - mladitele de grau
Fitoterapie
Puterea ascunsa a vegetalelor crude
De-a lungul timpului, oamenii au cautat remedii cu efecte exceptionale, remineralizante, tonice, hranitoare si vitalizante, care vindeca si numeroase tulburari organice. Un astfel de remediu mult dorit nu a fost gasit insa nici in laboratoarele chimistilor, nici printre ultimele descoperiri ale industriei farmaceutice sau ale industriei alimentare. El nu poate fi gasit in alta parte decat in vastul „laborator” al Naturii; este ieftin, usor de obtinut, usor de utilizat si totodata accesibil in cantitati mari; este plin de energia Vietii si prin urmare poate sa sustina in mod ideal procesele vitale. Este vorba despre mladitele verzi ale unor plante, si in special cele de grau si de orz. Ele reprezinta unul dintre remediile cele mai vechi si mai valoroase in acelasi timp, utilizate pentru purificarea, vindecarea si tonifierea intregului organism.
Majoritatea oamenilor au auzit deja de efectele terapeutice deosebite ale alimentatiei bazate pe cruditati. Exista numeroase marturii ale celor care s-au vindecat de boli grave cu ajutorul regimurilor de cruditati, prin curele cu sucuri de legume sau, cu alte cuvinte, prin alimentatia fara foc.
Redam in continuare, drept exemplu, cateva fragmente dintr-o scrisoare impresionanta primita la redactie, din partea unei doamne in varsta de 68 de ani, prin care ea dorea sa ne impartaseasca una dintre experientele fundamentale ale vietii sale.
“(…) In jurul varstei de 50 de ani, ma simteam deja foarte imbatranita, parul imi albise in mare masura, sufeream de o colita puternica ce ma facea sa nu mai suport aproape nici un aliment fara sa am grave tulburari digestive si intreaga mea viata parea o suferinta fara de sfarsit. In plus, in pofida starii de slabiciune care aparea in corp, eram mai agitata ca niciodata; ajunsesem sa fiu incapabila sa ma concentrez asupra unui subiect mai mult de 10-15 minute, iar sa citesc o carte nici nu mai putea fi vorba. In aceasta stare de disperare, fiind pe punctul de a ma retrage din orice activitate, solutia a venit prin sfatul unui prieten: el mi-a spus sa nu mai mananc nici un aliment trecut prin foc, ci doar cruditati, alimente vii, germeni si mai ales sucurile naturale din ovaz si grau. Din clipa in care am inceput noul regim, viata mi s-a schimbat radical. Dupa doar 3 saptamani, digestia mea a inceput sa isi revina la normal. Dupa alte cateva saptamani, mi-am recapatat puterea de munca si entuziasmul, oboseala cronica cu care ma confruntam a disparut ca prin farmec, iar dupa inca 6 luni parul a inceput (in mod socant pentru mine) sa isi modifice culoarea, redevenind negru… Acum, la aproape 70 de ani, ma simt inca plina de putere, sunt mereu activa si pot sa sustin numeroase intalniri si discutii in fiecare zi. Pot spune fara sa ezit ca acest regim viu m-a facut alt om si merita ca el sa fie cunoscut de catre toti cei ce sufera.”
Intr-adevar, alimentele vii, si in special mladitele verzi de grau, poseda o abilitate aproape miraculoasa in ceea ce priveste puterea de regenerare si chiar de reintinerire a organismului uman. Cele mai nutritive si mai vitalizante alimente pe care le putem gasi nu sunt, asa cum unii ar putea crede in mod eronat, ouale, carnea sau branzeturile. Ele sunt tocmai acele alimente care au capacitatea de a inmagazina cel mai mult din energia solara pentru a o transfera apoi trupului. Aceste alimente vii, foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si energie a vietii, creeaza toate conditiile pentru mentinerea unei sanatatii perfecte a organismului.
In ce consta insa puterea ascunsa a vegetalelor crude si in special a germenilor si mladitelor unor plante? Iata in continuare cateva rezultate ale studiilor realizate de-a lungul timpului de oameni de stiinta de pe diferite meridiane asupra mladitelor verzi de grau.
Dovezi ale stiintei in favoarea folosirii mladitelor verzi de grau
1. Cele mai importante substante continute de mladitele verzi sunt numeroasele enzime (de ordinul sutelor!) care au rolul de a amplifica activitatea si forta enzimelor produse de organismul uman. Cele mai importante enzime care au fost izolate din mladitele verzi de grau sunt: citocrom oxidaza (un antioxidant necesar respiratiei celulare), lipaza (o enzima care ajuta la metabolismul grasimilor), proteaza (care contribuie la asimilarea proteinelor), amilaza (care faciliteaza digestia amidonului), catalaza (care catalizeaza descompunerea peroxidului de oxigen in apa si oxigen, la nivelul sangelui si al tesuturilor corpului), peroxidaza (care are un efect similar catalazei, la nivel celular), transhidrogenaza (care ajuta la mentinerea tonusului muschilor cardiaci) si superoxid dismulaza.
In mod obisnuit, in organismul uman aceste enzime isi diminueaza forta si activitatea odata cu inaintarea in varsta, micsorand astfel capacitatea organismului de a asimila grasimile, proteinele si caloriile in exces. Acest fapt determina aparitia frecventelor cazuri de obezitate si imbatranire prematura (care afecteaza atat de multi oameni in ziua de azi). Prin consumul constant al mladitelor verzi, primim in organismul nostru enzimele vii care impiedica aparitia acestor probleme de sanatate.
2. Sucul proaspat din mladite de grau contine la fel de multa vitamina C ca si sucul de portocale, contine mai multa provitamina A decat majoritatea legumelor (varza, salata, rosiile), si reprezinta o sursa importanta de vitamina B si vitamina E. Vitamina C este importanta pentru mentinerea sanatatii pielii, dintilor, ochilor, muschilor si ligamentelor, pentru procesele de crestere, actionand totodata ca antioxidant. Vitamina A este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului, pentru mentinerea unei vederi bune si pentru reproducere. Vitamina B faciliteaza folosirea carbohidratilor pentru producerea de energie necesara organismului, si contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a celui digestiv. Ea este de asemenea esentiala pentru dezvoltarea normala a creierului si a corpului, si intretine activitatea armonioasa a glandelor suprarenale. Vitamina E este o substanta antioxidanta, necesara pentru fertilitate, care protejeaza inima, iar cea care se gaseste in mladitele verzi este de zece ori mai usor asimilata de organism decat vitamina E sintetica.
3. Mladitele verzi reprezinta, de asemenea, o sursa foarte bogata in calciu: ele contin aproape la fel de mult calciu ca si laptele. Aproape 99% din calciul pe care il ingeram se depoziteaza in oase si dinti, dar cu toate acestea el nu poate fi asimilat in absenta altor minerale esentiale pentru organismul nostru. O asemenea combinatie usor asimilabila de calciu cu minerale se gaseste insa in graul verde. Mladitele proaspete contine si cantitati impresionante de sodiu, potasiu, magneziu, fier si microminerale: seleniu, zinc etc.
4. 17 aminoacizi, inclusiv cei 8 esentiali, au fost identificati in compozitia chimica a mladitelor proaspete. Cei opt aminoacizi esentiali sunt: lizina (factor antiimbatranire, contribuie la cresterea organismului si la circulatia sangelui, mentine activitatea sistemului imunitar), leucina (ofera o mare cantitate de energie), triptofanul (esential pentru mentinerea unei bune digestii si pentru functionarea adecvata a sistemului nervos), fenilalanina (sustine activitatea tiroidei), treonina (controleaza metabolismul), valina (activeaza activitatea cerebrala, contribuie la coordonarea musculara, calmeaza nervii), metionina (contrinuie la purificarea si regenerarea celulelor rinichilor si ale ficatului). Mladitele verzi mai contin alanina, arginina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, histidina, prolina, serina si tirozina.
5. Mladitele proaspete de grau contin oxigen intr-o forma lichida. Acesta este un ingredient vital pentru multe dintre procesele fiziologice: el stimuleaza digestia, ajuta la dezvoltarea unei minti lucide, ajuta la o foarte buna circulatie a sangelui, facilitand prin urmare hranirea celulara. Laureatul Premiului Nobel, dr. Otto Warburg, biochimist de origine germana, a observat ca celulele maligne, canceroase, nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului. Prin urmare, consumul constant de mladite verzi impiedica aparitia cancerului.
6. In urma a numeroase experimente, clorofila (care se gaseste in cantitati mari in mladitele verzi) s-a dovedit extrem de eficienta in tratarea anemiei. Pentru a preveni degradarea starii de sanatate si instalarea anemiei este necesar un aport prin intermediul alimentatiei de vitamina B12, acid folic, minerale (fier, cupru, potasiu), si de asemenea, de proteine. Este greu de crezut ca acestea ar putea fi obtinute in conditiile unui consum excesiv si aproape exclusiv de alimente prelucrate: faina si paine alba, cartofi, vegetale fierte indelung, carne conservata, etc. Pe langa faptul ca acestea contin un minimum din elementele nutritive de baza, chiar si acestea devin foarte greu de asimilat sau chiar neasimilabile, ca urmare a fierberii, prajirii si altor prelucrari.
In plus, conform studiilor realizate de dr. Hughs si dr. Latner, clorofila naturala in stare proaspata are capacitatea sa creasca intr-un mod surprinzator cantitatea de hemoglobina din sange intr-o scurta perioada de timp.
Clorofila are un efect deosebit de puternic si asupra ficatului, prin stimularea si regenerarea acestuia. Prin efectul sau profund purificator, sucul din mladite elimina efectele nocive ale poluarii alimentare si din mediu (inclusiv a celei cu fluor, clor, metale grele sau ca urmare a radiatiilor electromagnetice).
Un alt efect de exceptie al clorofilei este cel dezodorizant, care poate fi constatat in urma consumului de minimum 100 mg. O asemenea doza folosita intern (prin intermediul vegetalelor crude si in special al mladitelor proaspete) este cel putin la fel de eficienta ca orice alt preparat deodorant. Este redus rapid mirosul fecalelor, al transpiratiei, precum mirosul neplacut al gurii.
Dr. Yasuo Hotta, biolog la Universitatea din San Diego, a reusit sa izoleze un compus de exceptie, care se poate gasi (dupa actualele constatari), doar in mladitele tinere ale unor plante verzi. Denumit provizoriu P4D1, aceasta substanta s-a dovedit un stimulent al producerii si „repararii” naturale a celulelor spermatice si a ADN – ului. Rezultatele experimentale obtinute de acest medic au relevat faptul ca substantele continute in mladitele verzi amplifica foarte mult capacitatea de refacere a ADN-ului celular care a fost anterior afectat ca urmare a expunerii la diferite tipuri de radiatii sau ca urmare a contactului cu substante chimice. Astfel, este evidenta capacitatea exceptionala a mladitelor verzi de a creste potenta si capacitatea de reproducere.
Modul de obtinere in casa a mladitelor de grau
Ca modalitate practica, vom descrie in continuare procedeul de obtinere si de folosire a preparatelor din mladitele verzi de grau.
- Materialele necesare pentru crearea propriei “gradini verzi”, indiferent de anotimp si in cele mai ieftine conditii, sunt: 2 tavi mari din plastic sau metal (din cele folosite pentru prajituri), 1 borcan de 800 ml, 500g-1kg de pamant negru de calitate cat mai buna (se gaseste la florarii), 200 de grame de seminte de grau, capabile sa germineze. Este necesar ca pamantul folosit pentru cresterea mladitelor de grau sa nu contina ingrasaminte chimice sau alte impuritati.
- Intr-o prima faza, se spala foarte bine boabele de grau si se arunca pleava si boabele care se ridica la suprafata.
- Se pun boabele de grau in borcanul de 800 de ml si umplem apoi borcanul cu apa. Legam gura borcanului cu o panza curata, cat mai etans. Lasam astfel boabele la inmuiat pentru un interval de timp de 12 ore.
- Dupa 12 ore, scurgem apa din borcan si lasam boabele umede in acelasi recipient pentru un interval de alte 12 ore. In acest timp, se va declansa procesul de germinatie.
- Urmeaza insamantarea propriu-zisa a boabelor germinate. Aceasta presupune ca mai intai sa pregatim pamantul, punandu-l intr-una dintre tavi intr-un strat gros de 2-3 degete. Vom avea grija sa lasam pe marginile tavii un mic sant care va prelua surplusul de apa atunci cand este cazul.
- Dispunem boabele intr-un mod uniform pe pamantul proaspat pregatit. La modul ideal, ele trebuie sa fie cat mai apropiate unele de celelalte, chiar sa se atinga, fara insa sa se suprapuna.
- Le udam apoi cu apa. Este important ca pamantul sa nu “musteasca”, dar nici sa nu fie prea uscat, ceea ce ar putea ingreuna sau chiar stopa germinarea.
- Acoperim tava cu germeni cu cealalta tava, pentru a crea astfel un microclimat favorabil cresterii mladitelor. Tava se lasa intr-un loc cu temperatura moderata (nu trebuie sa fie prea cald!) pentru un interval de 2-3 zile.
- Dupa trecerea celor 2-3 zile, descoperim tava, udam mladitele si le lasam intr-un loc luminos (dar nu expuse la lumina directa a soarelui). Mladitele au in aceasta etapa o inaltime de 2-3 cm si o culoare albicioasa-galbuie. Pentru a se dezvolta in mod adecvat, mladitele trebuie sa primeasca cat mai multa lumina, dar in mod indirect; razele directe ale soarelui le pot usca si distruge.
- Odata puse la lumina, mladitele trebuie sa fie udate zilnic sau odata la doua zile, in functie de conditiile mediului in care se afla. In aceste conditii, dupa 5-10 zile mladitele (avand acum o inaltime de 15-20 cm) sunt gata de a fi recoltate.
Modul de preparare a mladitelor proaspete
Mladitele de grau obtinute in modul descris mai sus nu sunt digerabile in starea lor naturala, datorita continutului ridicat de fibre. Tocmai de aceea, modul de folosire este sub forma de suc proaspat. Exista mai multe metode de extractie a sucului proaspat din mladite:
a. Cu un storcator special pentru plante (germeni si mladite) extractia se va realiza cel mai rapid si usor. Un astfel de storcator, ceva mai greu de procurat, este diferit de cele utilizate in mod uzual pentru extragerea sucului din legume sau fructe.
b. Cu ajutorul unei masini obisnuite de tocat. In urma maruntirii si zdrobirii mladitelor, sucul se va extrage prin stoarcerea acestora punandu-le intr-un tifon des si rezistent si presandu-le cu putere. Procentul de extractie este mai redus si in acelasi timp va fi necesar un anumit efort pentru obtinerea sucului necesar pentru o zi.
c. Cu ajutorul unui blender electric. Este una dintre metodele cele mai rapide si accesibile. Mladitele trebuie sa fie taiate marunt si apoi puse in aparat impreuna cu o cantitate adecvata de apa de izvor sau apa plata. Se mixeaza pana cand se obtine o pasta lichida de culoare verde intens. Dezavantajul acestei metode este faptul ca sucul rezultat va fi mai diluat decat cel extras prin presare, ceea ce presupune sa consumam o cantitate mai mare de extract. Dupa mixare, se strecoara prin panza sau tifon, iar pasta rezultata se va stoarce de asemenea foarte bine.
Cantitatea necesara pentru o zi
Pentru a obtine toate efectele acestei cure cu efecte miraculoase, este necesar sa folosim pentru o singura zi intreaga “recolta” de mladite dintr-o tava (dimensiunea obisnuita a unei asemenea tavi este de aproximativ 40 cm x 25cm), de indata ce acestea au atins inaltimea necesara (15-20 de cm). Prin presare sau stoarcere, din aceasta cantitate de mladite se obtin aproximativ 150-200 ml de suc concentrat sau 1 litru de suc diluat in cazul folosirii unui blender. In aceste conditii, cea mai buna metoda de a realiza o cura pe termen lung (de minimum 30 de zile) este de a folosi simultan 6-7 tavi, in care se vor cultiva mladitele succesiv. In acest fel, cu o investitie relativ mica, avem posibilitatea sa realizam un flux continuu de producere a remediilor vii.
Utilizare
Este ideal ca sucul din mladite proaspete de grau sa fie consumat imediat dupa extragere. Dupa un interval de 30 de minute, el incepe sa-si diminueze calitatile, iar dupa cateva ore acestea se injumatatesc. In cazul in care realizam pentru prima oara o asemenea cura, fara sa fi aplicat in prealabil alte metode speciale de purificare a organismului, nu vom consuma deodata o cantitate mare de suc concentrat. Vom incepe prin a consuma cateva inghitituri (1-2 linguri) si apoi vom face o pauza de 1-2 ore, dupa care putem continua ingerarea sucului cu inghitituri mici.
In cazul unei doze prea mari care se administreaza brusc, efectele purificatoare pot fi foarte intense si ele apar sub forma unor stari neplacute de ameteala, tulburarea digestiei, diaree si chiar usoara senzatie de voma. Toate aceste fenomene asociate unei puternice eliminari de toxine pot fi foarte mult diminuate in cazul cresterii gradate a dozei de suc folosita pentru o zi, sau prin diluarea acestuia cu apa.
Efectele principale ale sucului din mladite de grau
Sucul din mladite de grau purifica sangele de acumularile toxice, acelasi efect facandu-se simtit la nivelul organelor interne si tractului intestinal. El stimuleaza metabolismul si sistemul enzimatic al corpului, normalizeaza compozitia sangelui si reduce hipertensiunea. Acest suc natural exercita un efect aparte de stimulare si reglare asupra glandei tiroide ceea ce determina efecte de normalizare asupra greutatii corporale si a intregului metabolism.
Ca aliment si, in acelasi timp, medicament natural, sucul proaspat din mladite de grau este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi si oxigen, fiind astfel un supliment alimentar complet.
Ulcerele, colitele, constipatia, diareea si alte tulburari gastrice, congestiile diferitelor organe, starile de aciditate crescuta in intregul sistem corporal, tensiunea nervoasa, oboseala patologica, alergiile, intoxicatiile alimentare si o serie intreaga de alte tulburari pot fi eliminate complet prin folosirea zilnica a acestui medicament vegetal.
In plus, asa cum am prezentat inca de la inceputul acestui articol, acest remediu s-a dovedit de-a lungul timpului un sustinator al sistemului imunitar si al energiei intregului organism, in cazurile bolilor foarte grave, cum sunt cancerul, scleroza in placi, SIDA, Alzheimer etc.
Folosind mladitele de vegetale, germenii proaspeti, legumele si fructele proaspete, nu avem decat de castigat in ceea ce priveste vitalitatea, sanatatea si increderea in puterea vindecatoare inegalabila a Naturii.
De-a lungul timpului, oamenii au cautat remedii cu efecte exceptionale, remineralizante, tonice, hranitoare si vitalizante, care vindeca si numeroase tulburari organice. Un astfel de remediu mult dorit nu a fost gasit insa nici in laboratoarele chimistilor, nici printre ultimele descoperiri ale industriei farmaceutice sau ale industriei alimentare. El nu poate fi gasit in alta parte decat in vastul „laborator” al Naturii; este ieftin, usor de obtinut, usor de utilizat si totodata accesibil in cantitati mari; este plin de energia Vietii si prin urmare poate sa sustina in mod ideal procesele vitale. Este vorba despre mladitele verzi ale unor plante, si in special cele de grau si de orz. Ele reprezinta unul dintre remediile cele mai vechi si mai valoroase in acelasi timp, utilizate pentru purificarea, vindecarea si tonifierea intregului organism.
Majoritatea oamenilor au auzit deja de efectele terapeutice deosebite ale alimentatiei bazate pe cruditati. Exista numeroase marturii ale celor care s-au vindecat de boli grave cu ajutorul regimurilor de cruditati, prin curele cu sucuri de legume sau, cu alte cuvinte, prin alimentatia fara foc.
Redam in continuare, drept exemplu, cateva fragmente dintr-o scrisoare impresionanta primita la redactie, din partea unei doamne in varsta de 68 de ani, prin care ea dorea sa ne impartaseasca una dintre experientele fundamentale ale vietii sale.
“(…) In jurul varstei de 50 de ani, ma simteam deja foarte imbatranita, parul imi albise in mare masura, sufeream de o colita puternica ce ma facea sa nu mai suport aproape nici un aliment fara sa am grave tulburari digestive si intreaga mea viata parea o suferinta fara de sfarsit. In plus, in pofida starii de slabiciune care aparea in corp, eram mai agitata ca niciodata; ajunsesem sa fiu incapabila sa ma concentrez asupra unui subiect mai mult de 10-15 minute, iar sa citesc o carte nici nu mai putea fi vorba. In aceasta stare de disperare, fiind pe punctul de a ma retrage din orice activitate, solutia a venit prin sfatul unui prieten: el mi-a spus sa nu mai mananc nici un aliment trecut prin foc, ci doar cruditati, alimente vii, germeni si mai ales sucurile naturale din ovaz si grau. Din clipa in care am inceput noul regim, viata mi s-a schimbat radical. Dupa doar 3 saptamani, digestia mea a inceput sa isi revina la normal. Dupa alte cateva saptamani, mi-am recapatat puterea de munca si entuziasmul, oboseala cronica cu care ma confruntam a disparut ca prin farmec, iar dupa inca 6 luni parul a inceput (in mod socant pentru mine) sa isi modifice culoarea, redevenind negru… Acum, la aproape 70 de ani, ma simt inca plina de putere, sunt mereu activa si pot sa sustin numeroase intalniri si discutii in fiecare zi. Pot spune fara sa ezit ca acest regim viu m-a facut alt om si merita ca el sa fie cunoscut de catre toti cei ce sufera.”
Intr-adevar, alimentele vii, si in special mladitele verzi de grau, poseda o abilitate aproape miraculoasa in ceea ce priveste puterea de regenerare si chiar de reintinerire a organismului uman. Cele mai nutritive si mai vitalizante alimente pe care le putem gasi nu sunt, asa cum unii ar putea crede in mod eronat, ouale, carnea sau branzeturile. Ele sunt tocmai acele alimente care au capacitatea de a inmagazina cel mai mult din energia solara pentru a o transfera apoi trupului. Aceste alimente vii, foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si energie a vietii, creeaza toate conditiile pentru mentinerea unei sanatatii perfecte a organismului.
In ce consta insa puterea ascunsa a vegetalelor crude si in special a germenilor si mladitelor unor plante? Iata in continuare cateva rezultate ale studiilor realizate de-a lungul timpului de oameni de stiinta de pe diferite meridiane asupra mladitelor verzi de grau.
Dovezi ale stiintei in favoarea folosirii mladitelor verzi de grau
1. Cele mai importante substante continute de mladitele verzi sunt numeroasele enzime (de ordinul sutelor!) care au rolul de a amplifica activitatea si forta enzimelor produse de organismul uman. Cele mai importante enzime care au fost izolate din mladitele verzi de grau sunt: citocrom oxidaza (un antioxidant necesar respiratiei celulare), lipaza (o enzima care ajuta la metabolismul grasimilor), proteaza (care contribuie la asimilarea proteinelor), amilaza (care faciliteaza digestia amidonului), catalaza (care catalizeaza descompunerea peroxidului de oxigen in apa si oxigen, la nivelul sangelui si al tesuturilor corpului), peroxidaza (care are un efect similar catalazei, la nivel celular), transhidrogenaza (care ajuta la mentinerea tonusului muschilor cardiaci) si superoxid dismulaza.
In mod obisnuit, in organismul uman aceste enzime isi diminueaza forta si activitatea odata cu inaintarea in varsta, micsorand astfel capacitatea organismului de a asimila grasimile, proteinele si caloriile in exces. Acest fapt determina aparitia frecventelor cazuri de obezitate si imbatranire prematura (care afecteaza atat de multi oameni in ziua de azi). Prin consumul constant al mladitelor verzi, primim in organismul nostru enzimele vii care impiedica aparitia acestor probleme de sanatate.
2. Sucul proaspat din mladite de grau contine la fel de multa vitamina C ca si sucul de portocale, contine mai multa provitamina A decat majoritatea legumelor (varza, salata, rosiile), si reprezinta o sursa importanta de vitamina B si vitamina E. Vitamina C este importanta pentru mentinerea sanatatii pielii, dintilor, ochilor, muschilor si ligamentelor, pentru procesele de crestere, actionand totodata ca antioxidant. Vitamina A este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului, pentru mentinerea unei vederi bune si pentru reproducere. Vitamina B faciliteaza folosirea carbohidratilor pentru producerea de energie necesara organismului, si contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a celui digestiv. Ea este de asemenea esentiala pentru dezvoltarea normala a creierului si a corpului, si intretine activitatea armonioasa a glandelor suprarenale. Vitamina E este o substanta antioxidanta, necesara pentru fertilitate, care protejeaza inima, iar cea care se gaseste in mladitele verzi este de zece ori mai usor asimilata de organism decat vitamina E sintetica.
3. Mladitele verzi reprezinta, de asemenea, o sursa foarte bogata in calciu: ele contin aproape la fel de mult calciu ca si laptele. Aproape 99% din calciul pe care il ingeram se depoziteaza in oase si dinti, dar cu toate acestea el nu poate fi asimilat in absenta altor minerale esentiale pentru organismul nostru. O asemenea combinatie usor asimilabila de calciu cu minerale se gaseste insa in graul verde. Mladitele proaspete contine si cantitati impresionante de sodiu, potasiu, magneziu, fier si microminerale: seleniu, zinc etc.
4. 17 aminoacizi, inclusiv cei 8 esentiali, au fost identificati in compozitia chimica a mladitelor proaspete. Cei opt aminoacizi esentiali sunt: lizina (factor antiimbatranire, contribuie la cresterea organismului si la circulatia sangelui, mentine activitatea sistemului imunitar), leucina (ofera o mare cantitate de energie), triptofanul (esential pentru mentinerea unei bune digestii si pentru functionarea adecvata a sistemului nervos), fenilalanina (sustine activitatea tiroidei), treonina (controleaza metabolismul), valina (activeaza activitatea cerebrala, contribuie la coordonarea musculara, calmeaza nervii), metionina (contrinuie la purificarea si regenerarea celulelor rinichilor si ale ficatului). Mladitele verzi mai contin alanina, arginina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, histidina, prolina, serina si tirozina.
5. Mladitele proaspete de grau contin oxigen intr-o forma lichida. Acesta este un ingredient vital pentru multe dintre procesele fiziologice: el stimuleaza digestia, ajuta la dezvoltarea unei minti lucide, ajuta la o foarte buna circulatie a sangelui, facilitand prin urmare hranirea celulara. Laureatul Premiului Nobel, dr. Otto Warburg, biochimist de origine germana, a observat ca celulele maligne, canceroase, nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului. Prin urmare, consumul constant de mladite verzi impiedica aparitia cancerului.
6. In urma a numeroase experimente, clorofila (care se gaseste in cantitati mari in mladitele verzi) s-a dovedit extrem de eficienta in tratarea anemiei. Pentru a preveni degradarea starii de sanatate si instalarea anemiei este necesar un aport prin intermediul alimentatiei de vitamina B12, acid folic, minerale (fier, cupru, potasiu), si de asemenea, de proteine. Este greu de crezut ca acestea ar putea fi obtinute in conditiile unui consum excesiv si aproape exclusiv de alimente prelucrate: faina si paine alba, cartofi, vegetale fierte indelung, carne conservata, etc. Pe langa faptul ca acestea contin un minimum din elementele nutritive de baza, chiar si acestea devin foarte greu de asimilat sau chiar neasimilabile, ca urmare a fierberii, prajirii si altor prelucrari.
In plus, conform studiilor realizate de dr. Hughs si dr. Latner, clorofila naturala in stare proaspata are capacitatea sa creasca intr-un mod surprinzator cantitatea de hemoglobina din sange intr-o scurta perioada de timp.
Clorofila are un efect deosebit de puternic si asupra ficatului, prin stimularea si regenerarea acestuia. Prin efectul sau profund purificator, sucul din mladite elimina efectele nocive ale poluarii alimentare si din mediu (inclusiv a celei cu fluor, clor, metale grele sau ca urmare a radiatiilor electromagnetice).
Un alt efect de exceptie al clorofilei este cel dezodorizant, care poate fi constatat in urma consumului de minimum 100 mg. O asemenea doza folosita intern (prin intermediul vegetalelor crude si in special al mladitelor proaspete) este cel putin la fel de eficienta ca orice alt preparat deodorant. Este redus rapid mirosul fecalelor, al transpiratiei, precum mirosul neplacut al gurii.
Dr. Yasuo Hotta, biolog la Universitatea din San Diego, a reusit sa izoleze un compus de exceptie, care se poate gasi (dupa actualele constatari), doar in mladitele tinere ale unor plante verzi. Denumit provizoriu P4D1, aceasta substanta s-a dovedit un stimulent al producerii si „repararii” naturale a celulelor spermatice si a ADN – ului. Rezultatele experimentale obtinute de acest medic au relevat faptul ca substantele continute in mladitele verzi amplifica foarte mult capacitatea de refacere a ADN-ului celular care a fost anterior afectat ca urmare a expunerii la diferite tipuri de radiatii sau ca urmare a contactului cu substante chimice. Astfel, este evidenta capacitatea exceptionala a mladitelor verzi de a creste potenta si capacitatea de reproducere.
Modul de obtinere in casa a mladitelor de grau
Ca modalitate practica, vom descrie in continuare procedeul de obtinere si de folosire a preparatelor din mladitele verzi de grau.
- Materialele necesare pentru crearea propriei “gradini verzi”, indiferent de anotimp si in cele mai ieftine conditii, sunt: 2 tavi mari din plastic sau metal (din cele folosite pentru prajituri), 1 borcan de 800 ml, 500g-1kg de pamant negru de calitate cat mai buna (se gaseste la florarii), 200 de grame de seminte de grau, capabile sa germineze. Este necesar ca pamantul folosit pentru cresterea mladitelor de grau sa nu contina ingrasaminte chimice sau alte impuritati.
- Intr-o prima faza, se spala foarte bine boabele de grau si se arunca pleava si boabele care se ridica la suprafata.
- Se pun boabele de grau in borcanul de 800 de ml si umplem apoi borcanul cu apa. Legam gura borcanului cu o panza curata, cat mai etans. Lasam astfel boabele la inmuiat pentru un interval de timp de 12 ore.
- Dupa 12 ore, scurgem apa din borcan si lasam boabele umede in acelasi recipient pentru un interval de alte 12 ore. In acest timp, se va declansa procesul de germinatie.
- Urmeaza insamantarea propriu-zisa a boabelor germinate. Aceasta presupune ca mai intai sa pregatim pamantul, punandu-l intr-una dintre tavi intr-un strat gros de 2-3 degete. Vom avea grija sa lasam pe marginile tavii un mic sant care va prelua surplusul de apa atunci cand este cazul.
- Dispunem boabele intr-un mod uniform pe pamantul proaspat pregatit. La modul ideal, ele trebuie sa fie cat mai apropiate unele de celelalte, chiar sa se atinga, fara insa sa se suprapuna.
- Le udam apoi cu apa. Este important ca pamantul sa nu “musteasca”, dar nici sa nu fie prea uscat, ceea ce ar putea ingreuna sau chiar stopa germinarea.
- Acoperim tava cu germeni cu cealalta tava, pentru a crea astfel un microclimat favorabil cresterii mladitelor. Tava se lasa intr-un loc cu temperatura moderata (nu trebuie sa fie prea cald!) pentru un interval de 2-3 zile.
- Dupa trecerea celor 2-3 zile, descoperim tava, udam mladitele si le lasam intr-un loc luminos (dar nu expuse la lumina directa a soarelui). Mladitele au in aceasta etapa o inaltime de 2-3 cm si o culoare albicioasa-galbuie. Pentru a se dezvolta in mod adecvat, mladitele trebuie sa primeasca cat mai multa lumina, dar in mod indirect; razele directe ale soarelui le pot usca si distruge.
- Odata puse la lumina, mladitele trebuie sa fie udate zilnic sau odata la doua zile, in functie de conditiile mediului in care se afla. In aceste conditii, dupa 5-10 zile mladitele (avand acum o inaltime de 15-20 cm) sunt gata de a fi recoltate.
Modul de preparare a mladitelor proaspete
Mladitele de grau obtinute in modul descris mai sus nu sunt digerabile in starea lor naturala, datorita continutului ridicat de fibre. Tocmai de aceea, modul de folosire este sub forma de suc proaspat. Exista mai multe metode de extractie a sucului proaspat din mladite:
a. Cu un storcator special pentru plante (germeni si mladite) extractia se va realiza cel mai rapid si usor. Un astfel de storcator, ceva mai greu de procurat, este diferit de cele utilizate in mod uzual pentru extragerea sucului din legume sau fructe.
b. Cu ajutorul unei masini obisnuite de tocat. In urma maruntirii si zdrobirii mladitelor, sucul se va extrage prin stoarcerea acestora punandu-le intr-un tifon des si rezistent si presandu-le cu putere. Procentul de extractie este mai redus si in acelasi timp va fi necesar un anumit efort pentru obtinerea sucului necesar pentru o zi.
c. Cu ajutorul unui blender electric. Este una dintre metodele cele mai rapide si accesibile. Mladitele trebuie sa fie taiate marunt si apoi puse in aparat impreuna cu o cantitate adecvata de apa de izvor sau apa plata. Se mixeaza pana cand se obtine o pasta lichida de culoare verde intens. Dezavantajul acestei metode este faptul ca sucul rezultat va fi mai diluat decat cel extras prin presare, ceea ce presupune sa consumam o cantitate mai mare de extract. Dupa mixare, se strecoara prin panza sau tifon, iar pasta rezultata se va stoarce de asemenea foarte bine.
Cantitatea necesara pentru o zi
Pentru a obtine toate efectele acestei cure cu efecte miraculoase, este necesar sa folosim pentru o singura zi intreaga “recolta” de mladite dintr-o tava (dimensiunea obisnuita a unei asemenea tavi este de aproximativ 40 cm x 25cm), de indata ce acestea au atins inaltimea necesara (15-20 de cm). Prin presare sau stoarcere, din aceasta cantitate de mladite se obtin aproximativ 150-200 ml de suc concentrat sau 1 litru de suc diluat in cazul folosirii unui blender. In aceste conditii, cea mai buna metoda de a realiza o cura pe termen lung (de minimum 30 de zile) este de a folosi simultan 6-7 tavi, in care se vor cultiva mladitele succesiv. In acest fel, cu o investitie relativ mica, avem posibilitatea sa realizam un flux continuu de producere a remediilor vii.
Utilizare
Este ideal ca sucul din mladite proaspete de grau sa fie consumat imediat dupa extragere. Dupa un interval de 30 de minute, el incepe sa-si diminueze calitatile, iar dupa cateva ore acestea se injumatatesc. In cazul in care realizam pentru prima oara o asemenea cura, fara sa fi aplicat in prealabil alte metode speciale de purificare a organismului, nu vom consuma deodata o cantitate mare de suc concentrat. Vom incepe prin a consuma cateva inghitituri (1-2 linguri) si apoi vom face o pauza de 1-2 ore, dupa care putem continua ingerarea sucului cu inghitituri mici.
In cazul unei doze prea mari care se administreaza brusc, efectele purificatoare pot fi foarte intense si ele apar sub forma unor stari neplacute de ameteala, tulburarea digestiei, diaree si chiar usoara senzatie de voma. Toate aceste fenomene asociate unei puternice eliminari de toxine pot fi foarte mult diminuate in cazul cresterii gradate a dozei de suc folosita pentru o zi, sau prin diluarea acestuia cu apa.
Efectele principale ale sucului din mladite de grau
Sucul din mladite de grau purifica sangele de acumularile toxice, acelasi efect facandu-se simtit la nivelul organelor interne si tractului intestinal. El stimuleaza metabolismul si sistemul enzimatic al corpului, normalizeaza compozitia sangelui si reduce hipertensiunea. Acest suc natural exercita un efect aparte de stimulare si reglare asupra glandei tiroide ceea ce determina efecte de normalizare asupra greutatii corporale si a intregului metabolism.
Ca aliment si, in acelasi timp, medicament natural, sucul proaspat din mladite de grau este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi si oxigen, fiind astfel un supliment alimentar complet.
Ulcerele, colitele, constipatia, diareea si alte tulburari gastrice, congestiile diferitelor organe, starile de aciditate crescuta in intregul sistem corporal, tensiunea nervoasa, oboseala patologica, alergiile, intoxicatiile alimentare si o serie intreaga de alte tulburari pot fi eliminate complet prin folosirea zilnica a acestui medicament vegetal.
In plus, asa cum am prezentat inca de la inceputul acestui articol, acest remediu s-a dovedit de-a lungul timpului un sustinator al sistemului imunitar si al energiei intregului organism, in cazurile bolilor foarte grave, cum sunt cancerul, scleroza in placi, SIDA, Alzheimer etc.
Folosind mladitele de vegetale, germenii proaspeti, legumele si fructele proaspete, nu avem decat de castigat in ceea ce priveste vitalitatea, sanatatea si increderea in puterea vindecatoare inegalabila a Naturii.
sursa: kamala.ro