facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Virtutile vindecatoare prea putin cunoscute ale unui fruct de aur: Lamaia

Alimentatie si nutritie

Aurie precum Soarele, lămâia are, ca și acesta, nenumărate virtuți vindecătoare, multe dintre ele fie uitate, fie încă nedescoperite. Nu fără motiv se încărcau odinioară corăbiile cu lămâi, acestea fiind foarte eficiente împotriva scorbutului, și nu întâmplător erau considerate, în timpul Renaşterii, un aliat foarte prețios împotriva ciumei! Știați că egiptenii din antichitate credeau că, mâncând lămâi și bând suc de lămâie, sunt protejaţi de multe forme de otrăvire, iar studiile recente au confirmat convingerea lor?

Plină de vitamina A, B1, B2 şi mai ales C, prietena noastră lămâia este, de asemenea, bogată în elemente minerale (cum ar fi potasiul, magneziul, calciul, fosforul), fără a uita bioflavonoidele, pectina și carotenoidele. Pe scurt, lămâia reprezintă un concentrat de principii active foarte puternice, de care ar fi păcat să nu beneficiem, mai ales că aportul caloric este doar de 29 de calorii la 100 de grame! Atunci, este oare bine să consumăm lămâi în fiecare zi? Specialiștii răspund la unison: DA!

Şi apoi, ne este și foarte uşor: la piață găsim lămâi tot timpul anului, asta dacă nu alegem să le cultivăm noi înșine acasă. În fața acestei abundențe de avantaje, am dori să vă ajutăm să beneficiați de toate întrebuințările posibile ale acestui fruct de culoarea Soarelui. Pentru a ne asigura o cât mai deplină stare de sănătate mai ales în timpul iernii, dar şi vara, vă prezentăm câteva dintre virtuțile acestei micuțe şi galbene citrice, pe care o puteți consuma… fără moderație!

Mai mult decât atât, pentru a consuma mai multă lămâie, care se dovedește a fi foarte bună pentru sănătate, o putem folosi în mod regulat în locul oțetului în salate.

lamaie

Modalități de consum ale lămâii în scop terapeutic

Înainte de a scrie despre beneficiile lămâii, să vedem cum o putem consuma.
O cură „clasică” și foarte cunoscută presupune consumul sucului de lămâie dimineața, pe nemâncate şi nediluat. Această cură care durează trei săptămâni se va structura în modul următor: în primele trei zile, vom consuma, la trezire, sucul de la o jumătate de lămâie. Apoi, timp de două zile vom consuma sucul de la o lămâie întreagă. După aceste 5 zile, începe cura de şoc. Vom trece la două lămâi dimineața următoare, adăugând apoi câte una în plus în fiecare zi, timp de o săptămână. Continuăm în ritmul acesta până când ajungem la 8 lămâi. Odată ajunși în acest punct, începem să scădem câte o lămâie zilnic, astfel că vom descrește la 7, apoi la 6, apoi la 5 și așa mai departe, până ajungem la o singură lămâie, doză pe care vom avea plăcerea să o menținem în fiecare dimineață, deoarece ne oferă extraordinare beneficii!

Chiar dacă în această cură nu vom dilua sucul de lămâie, putem totuși adăuga puțină miere sau eventual un alt îndulcitor natural, sau putem să-l amestecăm cu suc de portocale. Astfel va fi mai uşor de îngurgitat, mai ales la trezire!

O altă metodă este infuzia: în acest caz, coaja de la două lămâi (dacă este posibil bio, pentru a evita pesticidele) este rasă și pusă într-un recipient de sticlă, peste care se adăugă o jumătate de litru de apă clocotită. Sticla este apoi închisă, iar amestecul este lăsat la infuzat timp de 20 de minute. În cele din urmă, infuzia poate fi strecurată și o putem astfel consuma, de preferință după masă sau seara înainte de a merge la culcare.

Un alt „tratament”, mai puțin cunoscut, presupune folosirea a două lămâi ce sunt tăiate în patru şi lăsate să fiarbă timp de 5 minute într-un litru de apă. Lămâile sunt apoi stoarse în apa în care au fiert, iar sucul rezultat este băut, rece sau cald, de-a lungul întregii zile.

Vom prezenta în cele ce urmează numeroasele beneficii pe care ni le oferă acest mic fruct magic. După cum vom vedea, acestea sunt în măsură să ne rezolve aproape toate afecțiunile și problemele de sănătate! Lista este lungă şi suntem convinși că în aceste pagini se vor regăsi și unul sau mai multe remedii pentru micile probleme de sănătate sau eventuale preocupări legate de înfrumusețare pe care le avem fiecare dintre noi.

O excelentă rețetă energizantă

Lămâia poate constitui un excelent revigorant și energizant, atunci când este folosită în amestec cu guarana (Paulinia guarana). Blândă pentru organism, guarana (folosită frecvent de indienii amazonieni ai tribului Satere Mawe) este atât un dinamizant fizic, cât şi un stimulent intelectual. Guaranina pe care o conține o doză obișnuită de guarana produce efecte stimulatoare ce sunt echivalente cu consumul unei ciocolate întregi. Ea este bogată în fosfor, potasiu, vitamine şi taninuri. Guarana „ascute” simțurile şi conferă o stare de dinamism fără a suscita niciun pic de stres. În asociere cu lămâia şi mierea de albine, se obține o excelentă băutură energizantă, care ne ajută să ne găsim tonusul necesar în viața de zi cu zi.

Iată care sunt ingredientele pentru 500 ml de preparat: 1 lingură de pudră de guarana, sucul de la o lămâie, apă de izvor, o lingură sau mai multe de miere, după preferință.

Amestecul se realizează foarte ușor: punem guarana într-un recipient, apoi adăugăm peste ea sucul de la o lămâie şi completăm cu apă de izvor până ajungem la 500 ml de preparat. Adăugăm mierea, apoi agităm energic cu o lingură de lemn. Turnăm conținutul recipientului într-o sticlă, pe care o punem apoi în frigider timp de o oră.

Un obicei foarte bun pentru sănătate este să luăm o astfel de licoare cu noi în zilele aglomerate de lucru, ori atunci când mergem să facem sport sau orice altă activitate care presupune un consum mare de energie. Este bine să nu uităm să agităm de fiecare dată amestecul înainte de a bea din el și să-l consumăm cu înghițituri mici.

O metodă simplă și eficientă de a restabili nivelul optim al pH-ului

Ca rezultat al dietei alimentare „moderne”, ce este alcătuită în mare măsură din alimente procesate, sare, zahăr alb rafinat, precum și mulți aditivi toxici, aciditatea organismului crește. Existența unui mediu prea acid în organism devine evident prin anumite semne, cum ar fi oboseala, durerile de cap, durerile abdominale şi imunitatea slăbită, ceea ce, mai devreme sau mai târziu, conduce la apariția unor boli. Aciditatea şi alcalinitatea sunt măsurate în funcție de valoarea pH-ului. Apa obișnuită de izvor are un pH de 7 şi este considerată a fi neutră. Fiecare valoare a pH-ului sub 7 este acidă, iar valorile peste 7 sunt alcaline. Când suntem sănătoși, pH-ul sângelui variază între 7,35 și 7,45 (valoare uşor alcalină). Trupul nostru menține acest echilibru în cea mai mare parte prin activitatea rinichilor şi a plămânilor. Cu toate acestea, un dezechilibru de lungă durată epuizează vitalitatea și puterea organismului, acela fiind momentul în care se pot declanşa diverse boli. În mod semnificativ, lămâia este considerată singurul fruct cu pH alcalin care participă în mod eficient la reechilibrarea pH-ului sanguin.

Iată în continuare o rețetă care ne va ajuta să evităm mersul la doctor, întrucât nu vom mai avea nevoie de el (cel puțin în anumite privințe): 200 ml de apă plată, 2 felii subțiri de lămâie, 1 vârf de linguriță de sare gemă, 1 vârf de linguriță de ghimbir măcinat.

Pregătirea acestei rețete începe de seara, combinând apa cu lămâia şi cu sarea gemă. Lămâia nu trebuie stoarsă, ci pur şi simplu pusă în apă. După ce le-am combinat, le amestecăm uşor, fiind necesar să lăsăm preparatul să stea circa 7-8 ore (pe timpul nopții). Dimineața când ne vom trezi trebuie doar să scoatem lămâia din pahar, apoi să adăugăm ghimbirul şi cu aceasta preparatul este tocmai bun pentru consum, pe stomacul gol.

Consumul se poate face pe o perioadă nelimitată. Apa alcalină echilibrează nivelul pH-ului, iar ghimbirul aduce un necesar aport de vitamine (B3, B5, A, C, E), precum și elemente minerale (fier, magneziu, fosfor, mangan, siliciu, potasiu şi zinc).

Câteva dintre beneficiile extraordinare ale consumului de lămâie

Deoarece stimulează producerea de bilă şi de sucuri gastrice, lămâia este un excelent aliat pentru o cură detoxifiantă a ficatului. Să ne amintim de aceasta mai ales în perioada sărbătorilor sau după ce ne bucurăm de o masă puțin cam încărcată!

Lămâia este de un real ajutor și în cazul diabetului. Chiar dacă ea nu înlocuieşte, bineînțeles, tratamentele clasice, ea participă totuși activ la eliminarea glucozei din sânge.

Durerile de stomac pot fi eliminate prin consumul de lămâie. Fiind foarte bogată în potasiu, lămâia transformă acidul citric în citrat de sodiu, care calmează stomacul contracarând aciditatea, reducând greața și refluxul alimentar. Este cu atât mai bine dacă se adaugă și puțin bicarbonat de sodiu; 200 ml de apă, 4 g de bicarbonat şi sucul de la o lămâie este o combinație optimă în acest sens.

Lămâia ne ajută să eliminăm grăsimea şi să dizolvăm toxinele, mai ales atunci când începem fiecare zi bând sucul de la o lămâie, pe nemâncate. Aciditatea acestui fruct magic favorizează descompunerea grăsimilor, fiind, prin urmare, un aliat „cu greutate” pentru regimurile de menținere a siluetei!

Atunci când avem migrene, putem aplica o felie de lămâie proaspăt tăiată pe fiecare tâmplă, lăsând-o acolo timp de 3 minute. Senzația de uşurare va apărea în mod rapid şi garantat!

Pentru eliminarea nisipului de la rinichi, avem nevoie de o lămâie fără semințe, 50 g de miere și 50 g de ulei vegetal. Punem lămâia în apă fiartă pentru o secundă, apoi o răzuim și o punem într-un recipient de sticlă, adăugând mierea şi uleiul. Amestecăm bine toate ingredientele și acoperim cu un capac. Luăm o lingură de 4-5 ori pe zi.

În cazul durerilor de gât, lămâia va fi încă o dată de un mare ajutor, în special sub formă de gargară cu apă caldă, lămâie şi sare. Punem sucul de la o lămâie într-un pahar cu apă caldă și adăugăm o jumătate de linguriță de sare grunjoasă, care poate fi înlocuită cu miere de albine (dacă nu suportăm gustul acestui amestec sărat).

Lămâia ne vine în ajutor și dacă suferim de varice. Ea conține glucozide flavonice care reduc permeabilitatea venelor şi întăresc pereții vaselor sanguine. Pentru a o folosi în acest scop, amestecăm 6 picături de ulei de lămâie cu ulei de migdale, de avocado sau de jojoba şi masăm zona afectată. Putem să ne revigorăm nu numai picioarele obosite care au varice, dar și întregul trup, dacă într-o cadă plină cu apă punem 10 picături de ulei de lămâie, o lingură de miere şi 4 picături de ulei de chiparos. Ne relaxăm în cadă timp de 15 minute. Când ieșim, trebuie să avem în vedere să nu ne ștergem (frecăm) pielea cu prosopul, ci doar să o tamponăm cu blândețe.

Vitamina C, care se regăsește din plin în lămâi, este eficientă mai ales în cazul infecțiilor virale și microbiene. Tocmai de aceea medicii naturiști ne recomandă să consumăm lămâia în diluții calde (care nu au mai mult de 40ºC, pentru a nu distruge vitamina C). Aceasta va duce la umectarea căilor respiratorii, favorizând eliminarea toxinelor.

Lămâia este de un ajutor inestimabil pentru toți cei ce se confruntă cu oboseala cronică. Putem învinge oboseala consumând sucul unei lămâi stoarse, iar pentru a ne revigora puțin, este suficient dacă sugem o jumătate de lămâie. Atunci când erau epuizați, exploratorii înfigeau un pai în capătul unei lămâi întregi şi se revigorau bând zeama direct din fruct. La rândul său, uleiul de lămâie stimulează şi activitatea cerebrală, aşa că, de îndată ce ne simțim foarte obosiți şi nu ne mai putem concentra, putem pune 4 picături de ulei esențial de lămâie într-un vas mic de aromaterapie cu puțină apă, astfel ca acesta să se difuzeze în atmosferă. De asemenea, activitatea noastră intelectuală este favorizată din plin dacă bem un pahar cu apă şi lămâie, la câteva ore.

Dacă ne înțeapă o viespe, trebuie să scoatem uşor acul din piele şi să masăm locul înțepăturii cu 2 picături de lămâie proaspăt stoarsă, amestecată cu o linguriță de miere. Pentru a ține insectele neplăcute la distanță, este suficient să umplem un pulverizator cu 250 ml de apă în care amestecăm 20 de picături de ulei esențial de lămâie şi să pulverizăm apoi prin cameră. Pe lângă faptul că în cameră va începe să miroasă excelent, vom ține şi țânțarii sau muștele la distanță. O altă variantă este de a lăsa în dormitor, pe noptieră, o bucată de vată îmbibată cu ulei de lămâie, care va ține țânțarii la distanță în serile de vară.

Lămâia calmează și anxietatea, după cum evidențiază studiile științifice. Pe lângă faptul că ajută la îndepărtarea oboselii, ea are, de asemenea, capacitatea de a înlătura agitația, amețelile, nervozitatea şi tensiunile. Inhalarea uleiului de lămâie creşte capacitatea de concentrare şi ține mintea într-o stare de luciditate. Lămâia poate fi folosită şi ca odorizant de cameră în birouri, pentru a creşte eficiența angajaților. Dacă ne simțim tensionați, putem picura pe o batistă puțin ulei de lămâie și să inhalăm apoi esența volatilă, observând cum tensiunea începe să dispară rapid.

Limonena este o substanță chimică ce se regăsește în mod natural în coaja de lămâie şi în membrana de culoare albă de sub ea. Experimentele au arătat că această substanță are o acțiune antitumorală semnificativă. Cercetătorii studiază în prezent limonena pentru potențialele sale utilizări în tratamentul cancerului, în special al celui mamar.

Lămâia combate tensiunea arterială ridicată, tulburările inimii precum și encefalomielita diseminată. O rețetă pentru tratarea acestor afecțiuni include următoarele ingrediente: o lămâie fără semințe, 200 g de merișor, 200 g de măceșe și 200 g de miere. Punem lămâia în apă fiartă câteva clipe, apoi o uscăm cu o cârpă şi o dăm pe o răzătoare fină. Zdrobim merișorul și măceșele. Punem totul într-un recipient de sticlă, adăugăm mierea, amestecăm bine şi lăsăm preparatul să stea timp de 24 de ore. Vom lua apoi câte o lingură de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese, timp de 14-30 de zile.

În cele din urmă, să nu uităm uleiul esențial natural de lămâie, care conține în formă concentrată toate calitățile lămâii. Astfel, el este un tonic și un revigorant de excepție, cunoscut pentru extraordinarele sale efecte antiseptice, stimulente, antifungice, detoxifiante și sedative. Beneficiile lui se adresează persoanelor afectate de stres, febră, infecții, astm bronșic, obezitate, insomnie, afecțiuni ale pielii și ale părului, dureri de stomac sau oboseală și lipsă de vitalitate.

Problemele cotidiene pe care lămâia le poate ameliora

Sughițul dispare imediat!
Iată un mic remediu „de la bunica”, adesea uitat, dar care rămâne foarte eficient: o jumătate de cub de zahăr de trestie, înmuiat în suc de lămâie şi aşezat sub limbă va face ca sughițul să dispară ca prin farmec!

Gata cu senzația de picioare grele!
Chiar dacă mai suferim cel mai adesea vara de acest neajuns, el se poate manifesta şi iarna, mai ales datorită sistemelor de încălzire prin pardoseală. Remediul este simplu: trebuie doar să bem sucul de la o lămâie în fiecare dimineață! Acesta este un diuretic renumit care ne va ajuta să evităm retenția de apă în țesuturi. Putem de asemenea să ne masăm picioarele cu preparatul următor: 8 ml de ulei esențial de lămâie şi 2 ml de ulei esențial de ienupăr, totul amestecat cu ulei vegetal.

În sfârșit, un somn bun!
Numeroşi insomniaci vor beneficia mult de pe urma unei bune infuzii de flori de lămâi, înainte de culcare.

La revedere vânătăi şi cucuie!
Pentru a le decongestiona, este necesar să aplicăm o compresă îmbibată cu apă amestecată cu suc de lămâie, pe care o vom lăsa să acționeze timp de cel puțin 5 minute. Acesta este, de asemenea, un remediu foarte liniştitor pentru crăpăturile pielii sau iritațiile provocate de urzici. O alternativă este să utilizăm un balsam, care poate fi la rândul lui foarte eficient și care se obține foarte simplu, amestecând laolaltă sucul de la o lămâie, ulei vegetal în cantitate dublă şi puțină miere lichidă. Totul se amestecă bine şi apoi se folosește pentru masaj.

Cum ne poate ajuta lămâia să fim mai frumoși, dar mai ales mai frumoase

Ne conferă un păr și un scalp sănătos.
După ce ne spălăm pe cap cu șampon, ne putem clăti cu apă amestecată cu puțină lămâie – garanția regăsirii unei străluciri pline de frumusețe! Regimul alimentar, stresul şi poluarea pot cauza iritații şi mâncărimi la nivelul scalpului, iar dacă scalpul este „bolnav” şi părul va avea de suferit. Pentru a ne însănătoși scalpul şi implicit părul, putem folosi un ulei de măsline în care am stors puțină lămâie. Îl vom aplica pe scalp şi pe întreaga lungime a firului de păr, lăsându-l să acționeze timp de 15 minute, după care ne putem spăla pe cap. Este unul dintre cele mai bune tratamente de regenerare a părului, atunci când problemele pornesc de la un scalp nesănătos. Pentru a opri căderea părului este recomandat să se frecționeze bine capul, timp de 10-15 minute, cu un amestec din untdelemn şi zeamă de lămâie.

Este utilă celor cu tenul gras.
Lămâia are capacitatea de a „strânge” porii epidermei. Dar atenție, nu trebuie să aplicăm niciodată sucul de lămâie direct pe piele, ci să utilizăm o compresă îmbibată cu un amestec de suc de lămâie şi apă caldă.

Ne ajută la înlăturarea petelor şi a ridurilor de pe față.
Pentru aceasta, următoarea rețetă ne va ajuta de minune: tăiem bine 100 g de napi, îi punem într-o oală, turnăm apă fiartă peste ei şi îi fierbem timp de 15 minute. Îi lăsăm apoi la temperatura camerei timp de 20 de minute sau până fiertura ajunge să aibă sub 40ºC, apoi îi strecurăm păstrând apa, pe care o amestecăm cu o lingură de suc de lămâie şi o depozităm într-un loc întunecos. Spălându-ne fața cu acest elixir în fiecare dimineață şi seară, vom observa cum petele de pe față dispar, iar ridurile ni se netezesc.

Ne ajută la albirea dinților.
Periindu-ne o dată pe săptămână (nu mai mult, altfel riscăm să deteriorăm smalțul dentar) cu o soluție obținută din suc de lămâie verde (lime), suc de lămâie galbenă și suc de grepfrut, dinții noștri vor deveni mai albi.

Ne conferă o respirație proaspătă.
O mică gargară cu apă cu lămâie este un excelent remediu împotriva respirației urât mirositoare. Acest fruct magic vine de hac inclusiv infecțiilor gingivale, dacă le frecăm ușor cu partea interioară a cojii de lămâie, după care ne clătim gura cu suc de lămâie amestecat cu apă, în proporție de 1 la 4.

Vindecă bătăturile.
Aplicăm o felie groasă de 5 mm peste bătături, apoi punem o fașă bine strânsă astfel încât lămâia să nu se miște de acolo. Rămânem astfel peste noapte. Trebuie avut grijă ca lămâia să fie în contact doar cu bătătura, pentru că altfel s-ar putea să fie prea puternică pentru pielea normală şi să cauzeze arsuri.

Este un eficient dezodorizant pentru picioare.
Combinând piatră de alaun (piatra acră, mineral de origine naturală cunoscut mai ales pentru proprietățile sale antibacteriene), pudră de sevă de bambus, ulei esențial de lămâie și ulei esențial de tea tree, putem obține o excelentă pudră naturală dezodorizantă pentru picioare. Foarte uşor de realizat, acest dezodorizant este ideal pentru a ne plimba vioi, a merge la dans sau a face sport într-o stare de confort.

Ingredientele necesare sunt: 20 de g de pudră de sevă de bambus, 20 de g de pudră de alaun, 30 de picături de ulei esențial de lămâie, 20 de picături de ulei esențial de tea tree.

Iată modul foarte simplu în care putem pregăti acest dezodorizant:
1. Răsturnăm într-un bol cele două ingrediente pudră şi le amestecăm cu grijă.
2. Adăugăm unul câte unul cele 2 uleiuri esențiale, având grijă să amestecăm bine cu spatula, pentru a nu se forma cocoloașe.
3. Turnăm totul în recipientul pe care l-am ales pentru a păstra pudra.

Odată obținută, putem să ne pudrăm picioarele sau interiorul încălțărilor cu această pudră dezodorizantă (aşa cum procedăm și cu talcul). Dacă ni se pare necesar, putem face aceasta în mod repetat în decursul zilei.

Are efecte anticelulitice și conferă fermitate pielii.
Întocmai ca și cu pudra dezodorizantă, ne putem face chiar noi un preparat ce se va dovedi un excelent aliat în menținerea unui aspect trupesc grațios, 100% natural, care să ne ajute să ne păstrăm suplețea pielii şi să reducem celulita. Iată ingredientele necesare: 25 ml de ulei de sâmburi de struguri, 20 ml de ulei de luminița nopții (Oenothera biennis), 30 de picături de ulei esențial de lămâie, 30 de picături de ulei esențial de cedru de Atlas, 30 de picături de ulei esențial de eucalipt amestecat cu lămâie, 7 picături de vitamina E. Pentru preparare ne sunt, de asemenea, necesare un bol, un flacon roll-on (cu bilă), o spatulă de amestecare sau o lingură și o eprubetă gradată de 50 ml.

Modul de preparare este următorul:
1. Turnăm în bol cele două uleiuri vegetale.
2. Adăugăm unul câte unul uleiurile esențiale, amestecându-le apoi cu grijă.
3. Adăugăm vitamina E, după care amestecăm din nou.
4. Turnăm conținutul bolului în flaconul cu bilă.

Aplicăm acest preparat o dată sau de două ori pe zi, timp de minim 2 luni, pe pielea curată, la nivelul coapselor, abdomenului şi șoldurilor.
Sursa: yogaesoteric.net

Articole despre lamai, vitamina c, lamaie proprietati, diuretic, detoxifiere, apa calda cu lamaie, apa cu lamaie