Dr. Calin Marginean - Paralela intre pudra de roscove si cacao
Alimentatie si nutritie
Pudra de roşcove (carob – K) ; cacao (C)
Roscova (Ceratonia siliqua)
• Face parte din familia leguminoase, alături de membri notorii ai acestei clase (soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob). Copacul producător de păstăi poate ajunge si la 12-15 m înăltime
• Creste spontan sau cultivată în tările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia si Argentina, dar si-n Republica Moldova, Croatia si China
• Este cunoscută si apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază si complet, de către cea mai săracă pătură socială, din cauza pretului său de cost extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat si prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii pe parcursul istoriei, punându-le la dispozitie un aliment deosebit de sănătos !
• Traditia crestină o mai numeste "pâinea Sfântului Ioan Botezătorul", dându-i astfel un loc de cinste printre alimente, dar fără nici o mentiune Biblică în acest sens
• Este mentionată însă în Biblie (Luca 15,16) în "Pilda fiului risipitor" sau "Pilda tatălui iubitor" (după alte traduceri)
• În mod nejustificat, datorită unor reclame media extrem de agresive la cacao si mai ales la ciocolată a ajuns să fie efectiv uitată de către omul modern, spre dezastrul sănătătii sale
• E 410 sau "guma caruba" este pudra de roscove, un agent de îngrosare găsit în înghetate si produse de patiserie, 100% natural, sănătos si netoxic
• Semintele din păstăile de roscove au întotdeauna aceeasi greutate (0,18 g), fiind denumite "karat", după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului
• Sinonime : pudră de roscove, ceratonia, carob
Cacaoa (Theobroma cacao)
• Arborele de cacao apartine familiei Malvacee, creste la o înăltime de 4-5 m, fiind răspândit mai ales în tările Americii Latine. Coasta de Fildes, Ghana, Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao
• Aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.
• Datorită unor reclame extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piată vizat fiind cel al copiilor, iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor / aniversărilor de orice fel
• Datorită faptului că cea mai mare parte din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc gresit să punem în continuare semn de egalitate cacao = ciocolată
• Ciocolata este un aliment derivat din semintele Arborelui de cacao, răspândit si intens consumat în întreaga lume. E un preparat pe bază de un de cacao (partea grasă a semintelor de cacao), cu adaos de pudră de seminte de cacao, zahăr, cât si alte ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau / si din soia, cât si alte arome mai mult sau mai putin sănătoase
• "Ciocolata albă" este un produs obtinut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte si care contine < 20% unt de cacao si 14% substantă uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao
• Reprezintă una dintre putinele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia si gălbenusul de ou
• De cele mai multe ori când veti citi în diapozitivele următoare cuvântul "CACAO", gânditi-vă la sinonimul "CIOCOLATĂ", deoarece > 98% din productia de cacao este transformată în ciocolată
1.K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor ;
C. NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale ;
2.K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe 3-13 mg%, Mg 54 mg%
C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu predominenţa acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355 kcal%, Mg (100-520 mg%), Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg%) ;
3.K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică ;
C. În stare pură induce ACIDITATE în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales prin cafeină), cât şi prin Histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi organici în stare liberă ;
4.K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unităţi ORAC / 100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i scade prin prelucrare ;
C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuşi foarte înalt (80.933 unităţi ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare ;
5.K. NU trebuie să-i adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. NU conţine gluten şi nici lactoză ! ;
C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens ;
6.K. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
C. 20 (mic) ;
7.K. NU conţine purine ;
C. Conţine purine ;
8.K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de AG omega 3 şi omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca şi corector de aciditate ;
9.K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conţine baze xantice ; este un aliment BAZIC ;
C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are puţin Calciu (51 mg%) şi enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; conţine teobromină, cafeină şi teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două) ; este un aliment ACID ;
10.K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau auto-imune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante ;
C. HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conţine cantităţi semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivate ;
11.K. Conţine pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagiene) ;
C. Conţine baze xantice care determină BRGE ;
12.K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral şi AO ;
C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia producerii acesteia datorită impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diarei şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute / cronice de căi respiratorii ;
13.K. NU are efect excitant şi nici iritant. Creste toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii ;
C. Prezintă un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină (1-2,4%) şi teofilină ;
14.K. NU dă dependenţă prin gust ;
C. Dă dependenţă prin gustul său "dres" cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependenţă, denumită prin analogie cu alcoolismul… "ciocolismul". Alte studii arată că ciocolata ar avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane, creste dorinţa sexuală, fapt susţinut şi de către… Giacomo Casanova ;
15.K. Scade nivelul colesterolului sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă singure alimente de origine vegetală care conţin colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg%) şi complet neglijabilă ;
C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată ! Reduce nivelul colesterolului sangvin, creste HDL-C, scade LDL-C ; Amplifică sinteza NO vascular, un puternic vaso-dilatator ; are şi efect anti-trombotic. (Cardiologii elveţieni (oare întâmplător ?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao, drept „aspirina dulce", ce ar scădea în opinia lor afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor) …însă cacaoa ne-degresată… încărcată cu AG saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus ! ;
16.K. Prezintă şi efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine ;
C. Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine ciocolata bună şi cremoasă i se adaugă cantităţi importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută ;
17.K. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câştigat ;
C. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai RĂU !) SĂNĂTATEA are numai de pierdut : alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.
Site: drcalinmarginean.blogspot.com