facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cedrul siberian - arborele de paine

Alimentatie si nutritie

Cedrul sau pinul siberian reprezinta frumusetea si mandria nationala a Rusiei, el fiind o mare comoara, un simbol al vigorii, sanatatii, fortei, stabilitatii si longevitatii. Lumea era constienta de proprietatile terapeutice ale cedrului cu mult timp in urma. Nucsoarele de cedru rusesti au fost exportate in Anglia chiar din timpul domniei lui Ivan cel Groaznic. Pretul uleiului de cedru pe piata mondiala a fost intotdeauna ridicat. Cererea de ulei de cedru nu a fost niciodata satisfacuta. Deci, ce ii confera acestui produs proprietati vindecatoare?

nuci-cedru

In faimosul poem epic Ghilgames (Sumeria, 2700 i.Chr.), zeita Inanna (in vremurile antice, considerata zeita iubirii), indragostita nebuneste de chipesul Ghilgames, ii propune sa-i fie sot zicand: Fii tu sotul meu si eu voi fi a ta sotie! Vino in a noastra casa, cu miros de cedru. Mi-am imbalsamat trupul cu uleiul si odorul cedrului. Sunt ca mierea Mireasma uleiului de cedru din pielea mea va fi o cale spre iubire si tandrete, ce te va face sa zambesti si-ti va oferi fericire. Ca semn ca vrea sa o peteasca pe Inanna, Dumuzi, dupa obiceiul stramosesc, turna ulei de cedru pe pragul usii casei lui Ningal...

O legenda despre cedru spune ca Mama Lumii l-ar fi intrebat pe Creator: Scanteile din Focul Spiritului tau pot aduce salvarea, dar cine le va aduna, cine le va pastra? Creatorul ar fi raspuns: Copacii si iarba vor pastra scanteile mele, dar cand scanteile lor vor pali, fie ca Cedrul si surorile lui sa pastreze Focul pentru tot anul.

PUTINA ISTORIE

Acele de cedru erau folosite ca remedii cu multe secole i.Chr. Tablitele de lut gasite in urma sapaturilor arheologice de pe teritoriul stravechiului regat sumerian confirma ca extractele de ace erau folosite la comprese si prisnite chiar cu mii de ani in urma.

In Babilonul antic, uleiurile aromatice erau adaugate materialelor folosite in constructia templelor. Binecunoscutele proprietati antimicrobiene ale uleiului de cedru asigurau dezinfectia templelor.

Druizii, preotii antici, aveau cunostinte vaste despre natura arborilor si legatura lor cu omul si Universul. Cedrul era unul dintre arborii vindecatori pe care ei ii foloseau.

Proprietatile deosebite ale cedrului sunt mentionate de mai multe ori in Biblie. Astfel, in Levitic, cartea a treia a lui Moise, Dumnezeu ii invata pe preoti cum sa-i vindece pe oameni. Cedrul este mentionat de mai multe ori ca fiind un copac vindecator si de curatare (un leac pentru lepra, printre altele).

Tocmai in secolul al XVI-lea, o padurice de cedri de 1,45 ha crestea pe pamanturile manastirii Tolgski de langa Iaroslavl. Circa 50 dintre acesti arbori mai traiesc si rodesc si astazi, cu toate ca au peste 400 de ani. In prezent, padurile de cedru din Europa ocupa o suprafata totala de cateva sute de hectare. Sunt multe argumente pentru a iubi si ingriji cedrii. O padure de cedri are un microclimat special, care asigura o permanenta bogatie de fructe, ciuperci, ierburi folositoare si fauna. Nucsoarele de cedru sunt un produs natural miraculos. Ele contin multe lipide, proteine, glucide, microelemente si vitamine. Din ele se poate obtine si un ulei care poate fi comparat cu uleiul de masline. Siberienii ii spun cedrului arborele de paine. Ei cauta padurile de cedru de langa asezarile lor si le transforma in adevarate livezi silvice.

Exploatarea industriala a taigalei, care a inceput in secolul trecut, a fost extrem de nefavorabila cedrului. Aceasta, in primul rand datorita faptului ca cedrul este extrem de valoros ca specie forestiera. Padurile de cedru produc un volum ridicat de masa lemnoasa, lemnul fiind usor de prelucrat. Nici o specie de taiga nu se apropie de aceasta productivitate. Unii arbori pot produce pana la zece metri cubi de cherestea. Si nu este o cherestea ca toate celelalte! E moale, frumos colorata, usor de prelucrat si se poate folosi practic la orice. Din lemn de cedru se poate face: structura de rezistenta a unei case, o usa sau un toc de usa, mobila sau obiecte pentru gospodarie. Se pot pune orice fel de haine intr-un dulap sau o lada de cedru fara nici o grija. Moliile nu le vor atinge, caci nu suporta mireasma cedrului. Lemnul de cedru este cel mai cerut de catre producatorii de creioane. El are si excelente calitati de rezonanta, fiind folosit la fabricarea pianelor, harfelor si a chitarelor.

Se spune ca in secolul trecut, negustorilor siberieni li s-a facut o oferta de afaceri din partea germanilor care parea foarte profitabila. Furnizarea uleiului de nuci de cedru. Singura conditie era ca acest ulei sa fie trimis in butoaie din lemn de cedru. Asta s-a dovedit a fi o inselatorie. Butoaiele pentru uleiul de cedru erau vandute unei fabrici de instrumente muzicale si negustorii straini castigau de doua ori mai mult decat plateau pentru uleiul de cedru.

In plus, cedrii buni cresc pe langa rauri, ceea ce ii face foarte usor de transportat. Tai cedrul si-l trimiti in jos pe rau " va ajunge la destinatie de unul singur. Nu e nevoie sa spunem ca aceasta actiune nu este catusi de putin favorabila cedrilor, raurilor, pasarilor si animalelor pe care le adaposteste.

Silvicultorii au inteles ca padurile de cedru nu pot fi tratate asa cum se trateaza alte paduri pentru exploatare. Solul si tot ce produce este important intr-o padure de cedru. Productia in ansamblu a unei paduri de cedru vii, ramase in picioare este cu mult mai valoroasa decat minunatul si foarte valorosul ei lemn, rezultat din exploatarea intregii paduri.

CATEVA DATE DESPRE COMPOZITIA CHIMICA SI EFECTELE TERAPEUTICE

Piotr Simon Pallas (1740-1811), un naturalist rus membru al Academiei de Stiinte din Sankt-Petersburg scria in Flora Rusiei: Mugurii ramurilor tinere de pin si cedru sunt considerati de toti comerciantii si marinarii din Siberia ca fiind cele mai bune leacuri antiscorbutice si balsamice, fiind considerati de medicina un extrem de eficient tratament impotriva scorbutului.

Proteinele din uleiul de cedru contin 19 aminoacizi, dintre care 70% sunt esentiali (vitali). Vitaminele din ulei ajuta organismul uman la crestere (vitamina A). Ele stabilizeaza sistemul nervos central, imbunatatesc compozitia sangelui si actioneaza favorabil asupra tesutului pielii (vitaminele B si D). Uleiul e foarte bogat in vitamina E (tocoferol " din grecescul a purta urmasi). Studiile au demonstrat ca samurii nu se pot reproduce daca hrana lor nu include si nuci de cedru. Uleiul e foarte bogat in vitamina P: contine de trei ori mai multa vitamina P decat produsul numit vitamina P obtinut din ulei de peste. Vitamina P e formata din acizi grasi vitali, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol in fluxul sanguin si previn astfel formarea de placi pe peretii vaselor sangvine.

Totusi, surpriza principala a uleiului de cedru este compozitia sa chimica, similara cu cea a citaminelor umane! Citaminele sunt o clasa noua de medicamente ce contin aditivi biologic activi, un numar de substante bioactive in echilibru cu efecte organotrope, extrase din tesuturi animale, care contin concentrate fiziologice de substante minerale, microelemente si vitamine intr-o formula usor asimilabila.

Rezultatul a 25 de ani (1971-1996) de studii stiintifice si clinice facute la institutul de bio-reglare si gerontologie din St. Petersburg, a dus la dezvoltarea unei metode de preventie integrata a proceselor patologice legate de varsta, de incetinire a imbatranirii si crestere a duratei preconizate de viata, ce include corectie de homeostaza prin folosirea bio-regulatorilor peptidici. Cu toate ca nu sunt bio-regulatori peptidici, citaminele au o mare capacitate de imbunatatire a sanatatii.

Un aspect important al terapiei cu citamine este faptul ca refacerea organismului are loc la nivel de ADN si ARN. Trebuie mentionat ca, potrivit unei evaluari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), medicatia peptidica este considerata a fi medicatia secolului XXI, unele publicatii stiintifice de masa numind citaminele tablete anti-imbatranire.

Expertii recomanda ca uleiul de cedru sa nu vina in contact cu metale (de aceea acesta nu trebuie depozitat sau consumat folosind obiecte metalice). Fundatia Calatorul din Ekaterinburg, un producator de produse din cedru, explica aceasta astfel: Contactul uleiului cu metalul duce la transformarea acizilor grasi nesaturati in acizi saturati, ceea ce reduce semnificativ proprietatile antioxidante ale uleiului. Informatia naturala e de asemenea neutralizata. Uleiul de cedru in sine poate fi considerat o sui-generis citamina vegetala. Acestea fiind spuse, e simplu de inteles de ce cedrul a fost de asa de mult timp considerat un simbol al sanatatii si longevitatii si de ce proprietatile sale terapeutice sunt atat de iesite din comun.

ADMINISTRAREA TERAPEUTICA A ULEIULUI DE CEDRU SIBERIAN

Exista mai multe moduri de administrare terapeutica a uleiului. Cel mai eficient si obisnuit mod de consum preventiv a uleiului este de a consuma o lingurita cu 30-60 minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi, timp de 40-60 de zile. Se inghite foarte incet, diluand uleiul cu saliva. Uleiul de cedru a fost folosit in scop terapeutic la:

- Universitatea Siberiana de Medicina de Stat;
- Institutul de Cercetare Stiintifica de Balneologie si Fizioterapie din Tomsk;
- Laboratorul Central de Cercetare Stiintifica;- Institutul Oncologic de Cercetare TSC RAMS;
- Centrul de Reabilitare a celor afectati de dezastrul de la Cernobil.

Tratamentul cu ulei de cedru a fost aplicat suferinzilor de gastrita, probleme erozive si ulcere ale stomacului si duodenului, persoanelor operate de cancer stomacal, persoanelor astenice, psihotice si cu excitabilitate crescuta a sistemului nervos simpatic (oboseala crescuta, incapacitate de lucru sau somn, caderi nervoase frecvente si dureri de cap regulate). Tratamentul a fost eficient in toate aceste cazuri, in proportii variate.

NUCSOARELE DE CEDRU IN MEDICINA POPULARA

Medicina populara rusa a folosit pe scara larga nucsoarele de cedru in tratarea multor boli. De exemplu, populatia din Siberia a considerat de mult nucsoarele de cedru ca fiind un remediu eficient pentru indepartarea depunerilor de sare.

Nucsoarele de cedru erau folosite pentru prepararea unor tincturi alcoolice si se luau picaturi zilnic timp de o luna. Rezultatul era de obicei foarte bun.

Se stie ca nucsoarele de cedru erau folosite in vremurile stravechi in provincia Enisei pentru tratarea abceselor. Miezurile de nucsoare de cedru erau facute pasta, care era intinsa peste abces si se bandaja punctul sensibil. Miezurile inmuiau abcesul si grabeau colectarea puroiului. Dupa ce rana era curatata de puroi, acestea accelerau vindecarea.

Mai demult, taratele si pulberea nucsoarelor de cedru se foloseau la pregatirea bailor de curatare; parti de coaja erau de asemenea adaugate. Baia avea un efect benefic pentru piele, mai ales pentru pielea crapata de frig si aspra. Aceste bai erau recomandate in caz de diatermie, eczema, piodermatoza si alte boli ale pielii. In plus, o baie cu decoct de tarate de nucsoare de cedru si pudra are actiune calmanta asupra sistemului nervos. Este eficienta la stari de supraexcitare si extenuare.

O potiune facuta din nucsoare intregi de cedru se folosea pentru tratarea artritei reumatiode si guta, precum si in disfunctii metabolice si avitaminoze. Se turna vodca peste nucsoare cu coaja cu tot. Dupa 7 zile de macerare, se strecura tinctura si se consuma timp de 1,5-2 luni.

Coaja nucusoarelor de cedru e bogata in taninuri. Se folosea sub forma de potiuni sau decocturi (2-3 linguri la pahar) in tratarea inflamatiilor membranelor mucoase din cavitatea bucala si din alte organe, ca si sub forma de cataplasme si spalaturi - in cazul bolilor de piele (lichen, piodermatoza, eczema etc.), precum si pentru arsuri. Potiuni facute din coaja de nucsoara de cedru se foloseau pentru tratarea tractului gastro-intestinal. Acestea maresc tonusul, redau puterea si refac functionarea normala a tractului gastro-intestinal.

Potiuni facute din coaja de cedru in vodca se foloseau de asemenea pentru a trata problemele auditive. Decoctul de coji de nucusoare se bea in cazul problemelor gastro-intestinale. El are un efect astringent, anestezic si anti-inflamator.

Vracii siberieni recomandau folosirea unei potiuni din coji de nucusoare de cedru pentru hemoroizi.

Medicina populara recomanda potiunea din coji de nucusoare in caz de osteohondroza sau artrita. Potiunea de nucusoare de cedru in vin slab se lua ca un remediu pentru curatarea sangelui. Era bine de adaugat miere la aceasta potiune.

Medicina populara recomanda potiunea de nucusoare de cedru in vin slab alcoolic pentru probleme cu fierea, cat si pentru litiaza hepatica si biliara.

Nucsoarele de cedru cu miere se foloseau si pentru tratarea ulcerelor.

Medicina populara sustine ca pentru o varietate de boli de piele, inclusiv cancerul, eczema si furunculii, folosirea constanta a uleiului de nucsoare de cedru natural duce la recuperare.

Miezul nucsoarelor de cedru ar trebui sa faca parte din dieta copiilor si adolescentilor tot timpul. Acesta are un efect benefic pentru dezvoltarea fizica si mentala a copiilor. Este foarte folositor, chiar esential in perioada de maturizare. Consumarea nucsoarelor de cedru duce la intarirea sistemului imunitar, a mecanismelor de aparare ale organismului.

CATEVA BENEFICII ALE LEMNULUI DE CEDRU

Tamplarii utilizeaza lemnul pentru a-si face podelele cabanelor lor taranesti. Aceste dusumele sunt deopotriva frumoase la vedere si placute si calde la atingere.

Cedrul secreta fitoncide care distrug microorganismele patogene si purifica aerul. Lemnul rasinos de cedru indeparteaza orice specie de insecte. Incaperile lambriate cu lemn de cedru au mai putin de 200-300 bacterii pe metru cub. Chiar si in salile de operatii din spitale, densitatea de bacterii permisa este de 500-1000 pe metru cub.

Lemnul de cedru este folosit din cele mai vechi timpuri la fabricarea mobilelor: dulapuri si cufere pentru garderoba, bufete de bucatarie si mese. Mobilele de cedru rezista in timp, iar cateva conuri de cedru plasate pe o mobila din alt lemn o fac mai rezistenta. La fel ca si lemnul de cedru, conurile, la randul lor, alunga insectele, in mod special carii, cu mireasma emanata de ele.

Locuitorii din anumite regiuni sunt convinsi ca lemnul de cedru indeparteaza microbii daunatori. Astfel, prefera sa fabrice fundurile de lemn si doagele butoaielor pentru alimente din lemn de cedru.

In Europa Occidentala, lemnul de cedru este folosit la fabricarea recipientelor destinate conservarii si transportului de lapte. Artizanii care fabrica astfel de donite declara ca laptele se conserva mai mult timp si capata o placuta aroma.

CATEVA RETETE CU NUCSOARE DE CEDRU

SALATA 1

Ingrediente: 30 gr. stafide, Sucul de la o portocala, 50 gr. miezuri de nucusoare de cedru, 450 gr. tofu de soia, 50 ml. ulei de cedru, 1 lingura de otet de vin alb, cateva foi de salata verde, sare, piper negru (macinat), cuisoare (macinate) dupa gust.

Preparare: Intr-un mic vas se lasa stafidele la inmuiat in sucul de portocala (cca 20 min). Separat se face un sos din uleiul de cedru, otet, sare, piper si cuisoare. In vasul cu stafide si sucul de portocala se adauga tofu, salata verde si sosul.

SALATA 2

Ingrediente: 300 gr. pepene galben, 300 gr. pepene rosu, 1 ciorchine strugure negru, 100 gr. miezuri de nucusoare de cedru, 1 lamaie, 200 gr. zahar (nerafinat) pudra.

Preparare:

Se spala fructele; de la pepenele galben si rosu se taie pulpa in bucatele mici, de la strugure se indeparteaza samburii la nevoie si se injumatatesc boabele daca sunt prea mari. Se amesteca toate intr-un vas, se adauga miezurile de cedru, zaharul si sucul de la lamaie. Se amesteca toate cu grija si se lasa 5 min. la frigider, apoi se poate servi.

SALATA 3

Ingrediente: 300 gr. diferite feluri de salata, 200 gr. portocala, 200 gr. pere, 100 gr. miezuri de nucusoare de cedru, o lingura de ulei de cedru, o lingura de sos de soia, otet de vin sau de mere dupa gust.

Preparare Fructele se spala, se curata, si se taie toate bucati mici. Salata se spala cu grija. Miezurile de cedru, uleiul, sosul de soia si sortimentul ales de otet se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente cu multa grija.

SALATA 4

Ingrediente: 250 salata verde, 2 mere, 1 para, sucul de la o portocala, 100 gr. miezuri de nucusoare de cedru, 2 linguri de ulei de cedru, otet de mere, sare si piper, dupa gust.

Preparare: Merele si para se taie in bucati mici, se adauga salata spalata si uscata si se face un sos din sucul de portocala, otet si ulei, sare, piper cu care se amesteca. Se lasa 5 minute la marinat, intre timp miezurile de cedru se maruntesc si se adauga la salata.

Surse:

http://www.ringingcedarsofrussia.org/

http://www.anastasia-romania.com/produse/index.html

sursa: ecolife.ro

Articole despre


Articole din Alimentatie si nutritie