facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Studiu: nu soarele cauzeaza cancer, ci lotiunile de plaja

De evitat

Numărul cazurilor de cancer de piele creşte în fiecare an. Elizabeth Plourde, om de ştiinţă din California, a arătat că melanomul malign şi alte tipuri de cancer de piele au crescut semnificativ de la apariţia loţiunii de protecţie solară, pe o perioadă de 30 de ani, conform awarenessact.com 

protectie solara

Aceste loţiuni conţin chimicale care sunt cancerigene sau substanţe care perturbă procesele endocrine. Totuşi, aceste loţiuni de protecţie solară ne-au fost vândute drept lucruri fără de care nu am putea trăi. Soarele a fost sursă de viaţă de la începuturile noastre şi are foarte multe beneficii asupra corpului uman.

Soarele nu ne face rău, ci ne hrăneşte. Există probe ştiinţifice relevante ca să ne dovedească asta. Unul dintre ultimele studii pe această temă a fost publicat de Institutul Karolinska din Suedia, în 2014. Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în urma căruia s-a constatat că femeile care evitau să se expună soarelui aveau riscuri duble să moară, comparativ cu cele care stăteau la soare în fiecare zi. Studiul a observat 30.000 de femei, pentru o perioadă de 20 de ani.

Tipuri de raze solare

Razele ultraviolete B (UVB) sunt principalele cauze ale arsurilor solare şi ale anumitor tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase (SCC). Substanţele care formează protecţia solară a unui produs au drept scop blocarea acestor raze UVB.

Razele ultraviolete A (UVA) penetrează straturile mai adânci ale pielii şi sunt mai greu de blocat. Specialiştii cunosc mai puţine lucruri legate de pericolele UVA. Consensul general e că, deşi efectele negative ale razelor ultraviolete A sunt mai puţin evidente decât cele de tip B, sunt totodată şi mult mai grave.

Un fals sentiment de siguranţă

Factorul de protecţie solară (SPF) al unei loţiuni nu are prea mult de-a face cu abilitatea produsului de a proteja pielea de razele UVA.Produsele cu SPF ridicat împiedică arsurile create de razele UVB, dar nu şi alte tipuri de arsuri de soare. De aceea, oamenii tind să stea mai mult la soare, ştiind că sunt daţi cu loţiune, însă se expun excesiv atât razelor ultraviolete de tip A, cât şi celor de tip B.

Philippe Autier, om de ştiinţă care a făcut parte din Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului şi membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a realizat numeroase studii asupra oamenilor care fac plajă şi a ajuns la concluzia că produsele cu SPF ridicat duc la "schimbări majore în efectele pe care soarele le are" şi pot fi responsabile pentru un risc crescut de melanom. Putem petrece toată ziua la plajă, fără să simţim nevoia de a ne retrage la umbră.

Produsele cu un SPF ridicat au nevoie de concentraţii mai mari de chimicale decât cele cu SPF mai scăzut sau decât uleiurile naturale pe care le putem folosi. E de preferat să alegem metode naturale alternative, care să ne ajute să ne bucurăm de soare, fără să ne expunem în exces.

Sursa: adevarul.ro

Articole despre prrotectie solara, cancer de piele, creme de soare


Articole din De evitat