facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Alimente nocive sanatatii - Zaharul

De evitat

De obicei, atunci cand ne este recomandata o dieta se insista foarte mult asupra a ceea ce trebuie sa consumam, mai putin asupra alimentelor ce ar trebui eliminate. Pentru a avea un corp sanatos si o alimentatie cu adevarat corecta este insa foarte important sa eliminam pe cat posibil toate sursele generatoare de toxine in organism. Astfel, vom putea ajuta la prevenirea imbolnavirilor de tot felul.

Pentru a putea avea o alimentatie sanatoasa si pentru a evita fenomenele de intoxicare a organismului este necesar sa cunoastem ce alimente trebuie evitate si apoi sa actionam in vederea reducerii sau chiar eliminarii lor.
                        
Zaharul
    
Sfecla de zahar se compune din peste 50 de constituenti cunoscuti. Zaharul insa, contine numai unul din acestia  si anume zaharoza. Inselator prin gust, zaharul provoaca in organism o multime de dezechilibre. Este cunoscut, de toata lumea, faptul ca dulciurile provoaca diabet, favorizeaza depunerile de colesterol si supun inima unor eforturi suplimentare.

zahar8

     
Chimia afirma ca zaharul este de natura organica. Acest fapt este adevarat, dar incomplet. Prin rafinare, zaharul isi pierde enzimele si toti ceilalti constituenti atat de necesari vietii. Spre a fi metabolizat, zaharul are nevoie sa foloseasca din rezervele organismului de calciu, magneziu, crom, vitamina B1 si de enzime.

In corpul nostrul, zaharul strabate cu usurinta intestinul subtire si ajunge in sange. Zaharul produce modificarea sangelui si confera o stare de hiperglicemie. Apoi, apare o rapida excitare fizica si psihica. Pancreasul primeste un soc si secreta mai multa insulina decat in mod normal. Dupa aproximativ 10-15 minute se instaleaza o stare de hipoglicemie ce se manifesta prin aparitia unei stari de oboseala. In acest proces este afectat si ficatul, care isi transfera o parte din rezerva de glucide in sange. 
      
Alternantele acestea, datorate consumului de zahar, deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos.
      
Zaharul afecteaza grav si imunitatea. Insulina care ramane in circulatia sanguina mult timp dupa ce zaharul a fost metabolizat, inhiba hormonul de crestere secretat de glanda pituitara.

Alte afectiuni produse sau favorizate de consumul zaharului sunt: cariile dentare, bolile cardiovasculare, obezitatea, arterioscleroza.

Toate aceste efecte negative ale zaharului sunt vizibile in timp. Insa, reactiile imediate ale organismului ne afecteaza viata de zi cu zi.

Vezi aici care sunt cei mai buni indulcitori naturali

Tot ca inlocuitor al zaharului rafinat, dar fara a fi nociv sanatatii, va recomandam zaharul invertit.

Articole despre zahar