Baile terapeutice cu plante - un mijloc stravechi de vindecare
Fitoterapie
Apa - un remediu misterios
Apa, baza vietii, este cel mai comun lichid de pe Terra, dar totodata si cel mai misterios. Ea este mai grea cand este incalzita, mai usoara cand este inghetata, absorbind o cantitate enorma de caldura fara ca temperatura ei sa creasca prea mult.
Apa reprezinta o parte atat de importanta in viata noastra, incat avem deseori tendinta sa o ignoram si sa cautam tot felul de alte leacuri magice pentru a fi mai sanatosi, vigurosi si longevivi. Totusi, unul din marile secrete ale vietii noastre ramane… apa. Exista locuri pe pamant unde oamenii par sa imbatraneasca mult mai incet, ramanand sanatosi pana la o varsta ce depaseste cu mult 100 de ani. O asemenea zona, renumita deja, este tinutul oamenilor din tribul Hunza (situat in muntii Harakoran din nordul Pakistanului) a caror medie de viata ajunge la 120 de ani. Unul dintre secretele longevitatii si sanatatii lor pare a fi apa pe care ei o folosesc si care provine in realitate din vechii ghetari, apa ce a fost inghetata cu milioane de ani in urma si care este probabil cea mai pura forma de apa potabila de pe Pamant.
Apa este considerata a fi un solvent universal. Ea are capacitatea de a dizolva orice pana la un anumit punct. Inchipuiti-va ca ati lucrat in gradina si aveti mainile si hainele murdare de pamant. Ce faceti? Desigur ca o sa le spalati folosind putina apa si sapun. Dar daca nu ati avea acces la apa? Stiti de cata energie ar fi nevoie pentru a inlatura mizeria? Chiar daca ati avea sapun nu v-ar fi de prea mult folos. Apa insa schimba totul. Acest fapt face ca apa sa fie un purificator excelent, atat interior cat si exterior, atat fizic cat si emotional.
Memoria apei
In anii ´90 un apreciat biochimist francez, Jaques Benveniste, a dat nastere unor dispute extrem de controversate printre oamenii de stiinta, prin readucerea in discutie a memoriei apei. Desi lucrari despre acest subiect au mai fost publicate, ele au aparut sub influenta stiintei neconventionale si au putut fi mai usor de trecut cu vederea. Dar pentru ca el avea o metodologie clara, stiintifica, de lucru, nu putea fi ignorat. Totusi, o parte a oamenilor de stiinta a luat la inceput in deradere metodologia lui, apoi l-au acuzat chiar de escrocherie. Dar sa nu uitam ca si teoria relativitatii a lui Einstein a fost foarte greu acceptata de contemporanii lui.
Experimentele lui Benveniste au evidentiat efecte vizibile asupra celulelor vii, folosindu-se o metodologie care este acceptata din punct de vedere stiintific. Ele au aratat ca apa intr-adevar memoreaza si transfera foarte multe informatii si ca structura ei moleculara ii permite sa actioneze ca un fidel transmitator al informatiilor chimice si subtil vibratorii. Aceasta proprietate a apei este folosita de foarte mult timp in homeopatie, unde remediile incarcate pe diferite frecvente de vibratie au dat rezultate remarcabile, chiar in unele boli grave.
In cazul bailor de plante, apa, prin caracteristicile sale particulare, preia energia si informatia vindecatoare din plantele de leac cu care ea este pusa in contact, distribuindu-le apoi in mod uniform pe intreaga suprafata a pielii si corpului celui care beneficiaza atunci de un asemenea tratament. Pielea, ca organ al corpului cu functii extrem de complexe (de protectie, reglare, asimilare etc.) este cea care va intermedia apoi, din punct de vedere fizic, actiunea remediului in forma lichida asupra intregului organism. Aceasta asociere naturala a plantelor cu apa pentru realizarea diferitelor aplicatii externe are efecte gradate si profund binefacatoare asupra intregii fiinte.
Pielea ca factor de sanatate
Pentru a intelege rolul aparte al aplicatiilor cu apa, nu putem neglija rolul major al celui mai mare organ al corpului uman: pielea. Cu o greutate de aproximativ 6% din greutatea totala a corpului si cu o suprafata de circa 1,5-3 m2 la adult, pielea nu este numai un invelis al corpului, ea este un organ viu si activ care indeplineste un rol important in apararea organismului. Datorita pH-ului sau acid, ea are un rol atat bactericid, cat si protector fata de actiunile chimice diverse din mediul extern.
Desi este adesea neglijata, ea are un rol esential pentru mentinerea si reglarea sanatatii. De altfel, in terapia naturala se considera ca pielea reflecta cu o destul de mare fidelitate starea generala de sanatate a corpului. Aparitia diferitelor pete, cosuri, eruptii, inflamatii, diferitele mirosuri corporale emanate prin piele, sunt fenomene care doar rareori sunt cauzate exclusiv de factori exteriori, ele indicand mai degraba starea de functionare a organelor interne: ficatul, rinichii, plamanii precum si starea sangelui. Functionarea defectuoasa sau insuficienta a organelor specializate de excretie si eliminare, precum si o supraincarcare a organismului cu alimente sau substante cu caracter nociv va face ca organismul supraincarcat sa apeleze la piele ca la un veritabil organ de eliminare si detoxifiere.
Pe de alta parte, tot pielea este cea capabila sa preia in mod selectiv si cu rapiditate diferitele substante care au fost aplicate la nivelul ei, conducandu-le prin intermediul vaselor capilare catre fluxul sanguin si apoi catre organele interne, ceea ce transforma aplicatiile terapeutice naturale externe in mijloace de influentare a starii sanatatii intregului organism. Neintamplator, in medicina traditionala indiana (Ayurveda) se considera ca este contraindicat sa aplici pe piele substante sau preparate pe care nu le-ai putea ingera…
Baile cu plante
Reprezinta una dintre cele mai vechi si totodata eficiente tipuri de aplicatii externe. In antichitate erau renumite baile cu diferite tipuri de apa, precum si cele asociate cu plante, folosite atat pentru purificarea corpului si intretinerea sanatatii, precum si in scop terapeutic. Baile de plante pot fi atat locale (pe anumite segmente ale corpului), cat si generale (pe intregul corp), in functie de afectiunea pe care dorim sa o tratam. Durata unei bai locale trebuie sa fie de minimum 10-15 minute iar a unei bai generale va fi de minimum 20 minute.
1. Baile locale
Modul de pregatire a plantelor
200-300 g de planta se pun la macerat in 3 litri de apa rece. Se lasa 6-8 ore dupa care se filtreaza. Planta ramasa se infuzeaza 5-10 minute in 3 litri de apa fierbinte. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura corpului, apoi se filtreaza, iar infuzia obtinuta si maceratul se amesteca.
Bai de sezut
Pentru infectii renale, prostatita, cistita, nefrita
Se vor face bai cu urmatorul amestec: coada calului (Equisetum arvense), coada soricelului (Achillea millefolium), pufulita (Epilobium hirsutum). In cazul cistitei se pot adauga si cetina de ienupar (Juniperus communis) si musetel (Matricaria chamomilia) pentru efectele lor calmante, antiseptice, antiinflamatoare. Baile se vor face zilnic sau la doua zile, timp de 10-20 zile. Cura se poate repeta atunci cand este nevoie. Inainte de venirea iernii, femeile foarte sensibile pot sa faca preventiv 2-3 astfel de bai pe saptamana.
Pentru hemoroizi, fisuri anale, ulcer varicos, edeme traumatice.
O baie foarte eficienta este cea cu marul lupului sau remf (Aristolochia clematitis) si coada soricelului (Achillea millefolium), dar la ea se mai pot adauga si tataneasa (Symphytum officinalis), galbenele (Calendula officinalis) si muguri de plop (Populus sp.). Aceasta baie calmeaza rapid durerile, favorizeaza refacerea tesutului epitelial si cicatrizarea ranilor.
O baie speciala pentru hemoroizi este cea cu scoarta de stejar (Quercus robur). Datorita continutului mare de taninuri ea are actiune astringenta, hemostatica, antiseptica si cicatrizanta. 300g din scoarta de stejar se va macera in apa, iar dupa filtrare se va fierbe 20 de minute tot in 3 litri de apa. La racire cele doua preparate se vor amesteca. Se va face o baie la 2 zile, atat timp cat este nevoie.
Bai pentru rani si ulceratii ale pielii
Baile cu coada soricelului (Achillea milefolium), rostopasca (Chelidonium majus) si musetel (Matricaria chamomilia) sunt foarte eficiente mai ales atunci cand nu sunt suportate aplicatiile locale de tincturi sau de unguente. Plantele mentionate au puternice efecte cicatrizante, antiseptice si antiinflamatoare.
Bai de picioare
Pentru combaterea transpiratiei
Un amestec de plante eficient este urmatorul: salvie (Salvia officinalis), tataneasa (Symphytum officinalis), rostopasca (Chelidonium majus), flori de soc (Sambucus nigra), coada soricelului (Achillea millefolium) si muguri de plop (Populus sp.). Facute zilnic timp de 1 luna reduc transpiratia in exces.
Pentru picioare obosite
Se vor folosi in special bai cu uleiuri volatile care favorizeaza relaxarea rapida a musculaturii picioarelor. Alaturi de ulei volatil de menta, pin si brad se pot adauga flori de arnica (Arnica montana) si sare grunjoasa.
Pentru tromboflebita
Se vor face bai din plante fluidifiante sanguine si vasodilatatoare. Recomandam astfel bai din faina de castane, paducel (Crataegus monogyna), mesteacan (Betula pendula) si coji de citrice.
Bai contra reumatismului
Se vor face bai locale doar in cazul in care reumatismul este localizat intr-o anumita zona a corpului. Daca acesta s-a extins in intreg organismul se vor face bai generale.
Bai cu faina de mustar
Datorita efectului sau revulsiv, mustarul este foarte eficient in afectiunile reumatismale. Aceasta baie aduce o ameliorare a durerii si a mobilitatii bolnavului. Datorita iritatiilor pe care el le poate avea asupra pielii, baile vor fi facute cu prudenta, iar durata lor va fi micsorata.
Bai antialgice
Baile cu scoarta de salcie (Salix sp.) si cretusca (Filipendula ulmaria) au un efect de reducere a durerilor datorita continutului bogat in acid salicilic pe care acestea il contin.
2. Baile generale
Modul de preparare a plantelor
500 g de plante se vor pune intr-un saculet de panza. Acesta se va pune in 5 litri de apa si se va lasa timp de 6-8 ore. Maceratul se va pune in cada de baie cu apa cu saculet cu tot, apoi saculetul se stoarce bine.
Bai pentru alergii cutanate sau respiratorii
Pentru desensibilizarea organismului se vor face bai cu trei frati patati (Viola tricolor), tei (Tilia sp.), menta (Mentha viridis), salvie (Salvia officinalis).
Bai pentru eliminarea stresului
Se vor face bai cu plante tonifiante, cum ar fi cimbrisorul (Thymus serpyllum), busuiocul (Basilicum ocimum), dar si usor calmante: teiul (Tilia sp.), sulfina (Melilotus officinalis).
Bai cu flori de fan
Sunt foarte folosite pentru orice fel de afectiuni ale pielii, pentru reumatism, afectiuni respiratorii si circulatorii.
Bai revigorante
Pentru regenerarea organismului si indepartarea oboselii se recomanda bai cu cimbrisor (Thymus serpyllum), cetina de rasinoase, menta (Mentha viridis).
Bai pentru insomnii
Foarte cunoscute sunt baile cu levantica (Lavandula officinalis) sau cu ulei volatil de levantica. Se mai pot folosi si alte plante sedative, cum ar fi teiul (Tilia sp.), sulfina (Melilotus officinalis), captalanul (Petasites hybridus), talpa gastii (Leonurus cardiaca).
Apa, baza vietii, este cel mai comun lichid de pe Terra, dar totodata si cel mai misterios. Ea este mai grea cand este incalzita, mai usoara cand este inghetata, absorbind o cantitate enorma de caldura fara ca temperatura ei sa creasca prea mult.
Apa reprezinta o parte atat de importanta in viata noastra, incat avem deseori tendinta sa o ignoram si sa cautam tot felul de alte leacuri magice pentru a fi mai sanatosi, vigurosi si longevivi. Totusi, unul din marile secrete ale vietii noastre ramane… apa. Exista locuri pe pamant unde oamenii par sa imbatraneasca mult mai incet, ramanand sanatosi pana la o varsta ce depaseste cu mult 100 de ani. O asemenea zona, renumita deja, este tinutul oamenilor din tribul Hunza (situat in muntii Harakoran din nordul Pakistanului) a caror medie de viata ajunge la 120 de ani. Unul dintre secretele longevitatii si sanatatii lor pare a fi apa pe care ei o folosesc si care provine in realitate din vechii ghetari, apa ce a fost inghetata cu milioane de ani in urma si care este probabil cea mai pura forma de apa potabila de pe Pamant.
Apa este considerata a fi un solvent universal. Ea are capacitatea de a dizolva orice pana la un anumit punct. Inchipuiti-va ca ati lucrat in gradina si aveti mainile si hainele murdare de pamant. Ce faceti? Desigur ca o sa le spalati folosind putina apa si sapun. Dar daca nu ati avea acces la apa? Stiti de cata energie ar fi nevoie pentru a inlatura mizeria? Chiar daca ati avea sapun nu v-ar fi de prea mult folos. Apa insa schimba totul. Acest fapt face ca apa sa fie un purificator excelent, atat interior cat si exterior, atat fizic cat si emotional.
Memoria apei
In anii ´90 un apreciat biochimist francez, Jaques Benveniste, a dat nastere unor dispute extrem de controversate printre oamenii de stiinta, prin readucerea in discutie a memoriei apei. Desi lucrari despre acest subiect au mai fost publicate, ele au aparut sub influenta stiintei neconventionale si au putut fi mai usor de trecut cu vederea. Dar pentru ca el avea o metodologie clara, stiintifica, de lucru, nu putea fi ignorat. Totusi, o parte a oamenilor de stiinta a luat la inceput in deradere metodologia lui, apoi l-au acuzat chiar de escrocherie. Dar sa nu uitam ca si teoria relativitatii a lui Einstein a fost foarte greu acceptata de contemporanii lui.
Experimentele lui Benveniste au evidentiat efecte vizibile asupra celulelor vii, folosindu-se o metodologie care este acceptata din punct de vedere stiintific. Ele au aratat ca apa intr-adevar memoreaza si transfera foarte multe informatii si ca structura ei moleculara ii permite sa actioneze ca un fidel transmitator al informatiilor chimice si subtil vibratorii. Aceasta proprietate a apei este folosita de foarte mult timp in homeopatie, unde remediile incarcate pe diferite frecvente de vibratie au dat rezultate remarcabile, chiar in unele boli grave.
In cazul bailor de plante, apa, prin caracteristicile sale particulare, preia energia si informatia vindecatoare din plantele de leac cu care ea este pusa in contact, distribuindu-le apoi in mod uniform pe intreaga suprafata a pielii si corpului celui care beneficiaza atunci de un asemenea tratament. Pielea, ca organ al corpului cu functii extrem de complexe (de protectie, reglare, asimilare etc.) este cea care va intermedia apoi, din punct de vedere fizic, actiunea remediului in forma lichida asupra intregului organism. Aceasta asociere naturala a plantelor cu apa pentru realizarea diferitelor aplicatii externe are efecte gradate si profund binefacatoare asupra intregii fiinte.
Pielea ca factor de sanatate
Pentru a intelege rolul aparte al aplicatiilor cu apa, nu putem neglija rolul major al celui mai mare organ al corpului uman: pielea. Cu o greutate de aproximativ 6% din greutatea totala a corpului si cu o suprafata de circa 1,5-3 m2 la adult, pielea nu este numai un invelis al corpului, ea este un organ viu si activ care indeplineste un rol important in apararea organismului. Datorita pH-ului sau acid, ea are un rol atat bactericid, cat si protector fata de actiunile chimice diverse din mediul extern.
Desi este adesea neglijata, ea are un rol esential pentru mentinerea si reglarea sanatatii. De altfel, in terapia naturala se considera ca pielea reflecta cu o destul de mare fidelitate starea generala de sanatate a corpului. Aparitia diferitelor pete, cosuri, eruptii, inflamatii, diferitele mirosuri corporale emanate prin piele, sunt fenomene care doar rareori sunt cauzate exclusiv de factori exteriori, ele indicand mai degraba starea de functionare a organelor interne: ficatul, rinichii, plamanii precum si starea sangelui. Functionarea defectuoasa sau insuficienta a organelor specializate de excretie si eliminare, precum si o supraincarcare a organismului cu alimente sau substante cu caracter nociv va face ca organismul supraincarcat sa apeleze la piele ca la un veritabil organ de eliminare si detoxifiere.
Pe de alta parte, tot pielea este cea capabila sa preia in mod selectiv si cu rapiditate diferitele substante care au fost aplicate la nivelul ei, conducandu-le prin intermediul vaselor capilare catre fluxul sanguin si apoi catre organele interne, ceea ce transforma aplicatiile terapeutice naturale externe in mijloace de influentare a starii sanatatii intregului organism. Neintamplator, in medicina traditionala indiana (Ayurveda) se considera ca este contraindicat sa aplici pe piele substante sau preparate pe care nu le-ai putea ingera…
Baile cu plante
Reprezinta una dintre cele mai vechi si totodata eficiente tipuri de aplicatii externe. In antichitate erau renumite baile cu diferite tipuri de apa, precum si cele asociate cu plante, folosite atat pentru purificarea corpului si intretinerea sanatatii, precum si in scop terapeutic. Baile de plante pot fi atat locale (pe anumite segmente ale corpului), cat si generale (pe intregul corp), in functie de afectiunea pe care dorim sa o tratam. Durata unei bai locale trebuie sa fie de minimum 10-15 minute iar a unei bai generale va fi de minimum 20 minute.
1. Baile locale
Modul de pregatire a plantelor
200-300 g de planta se pun la macerat in 3 litri de apa rece. Se lasa 6-8 ore dupa care se filtreaza. Planta ramasa se infuzeaza 5-10 minute in 3 litri de apa fierbinte. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura corpului, apoi se filtreaza, iar infuzia obtinuta si maceratul se amesteca.
Bai de sezut
Pentru infectii renale, prostatita, cistita, nefrita
Se vor face bai cu urmatorul amestec: coada calului (Equisetum arvense), coada soricelului (Achillea millefolium), pufulita (Epilobium hirsutum). In cazul cistitei se pot adauga si cetina de ienupar (Juniperus communis) si musetel (Matricaria chamomilia) pentru efectele lor calmante, antiseptice, antiinflamatoare. Baile se vor face zilnic sau la doua zile, timp de 10-20 zile. Cura se poate repeta atunci cand este nevoie. Inainte de venirea iernii, femeile foarte sensibile pot sa faca preventiv 2-3 astfel de bai pe saptamana.
Pentru hemoroizi, fisuri anale, ulcer varicos, edeme traumatice.
O baie foarte eficienta este cea cu marul lupului sau remf (Aristolochia clematitis) si coada soricelului (Achillea millefolium), dar la ea se mai pot adauga si tataneasa (Symphytum officinalis), galbenele (Calendula officinalis) si muguri de plop (Populus sp.). Aceasta baie calmeaza rapid durerile, favorizeaza refacerea tesutului epitelial si cicatrizarea ranilor.
O baie speciala pentru hemoroizi este cea cu scoarta de stejar (Quercus robur). Datorita continutului mare de taninuri ea are actiune astringenta, hemostatica, antiseptica si cicatrizanta. 300g din scoarta de stejar se va macera in apa, iar dupa filtrare se va fierbe 20 de minute tot in 3 litri de apa. La racire cele doua preparate se vor amesteca. Se va face o baie la 2 zile, atat timp cat este nevoie.
Bai pentru rani si ulceratii ale pielii
Baile cu coada soricelului (Achillea milefolium), rostopasca (Chelidonium majus) si musetel (Matricaria chamomilia) sunt foarte eficiente mai ales atunci cand nu sunt suportate aplicatiile locale de tincturi sau de unguente. Plantele mentionate au puternice efecte cicatrizante, antiseptice si antiinflamatoare.
Bai de picioare
Pentru combaterea transpiratiei
Un amestec de plante eficient este urmatorul: salvie (Salvia officinalis), tataneasa (Symphytum officinalis), rostopasca (Chelidonium majus), flori de soc (Sambucus nigra), coada soricelului (Achillea millefolium) si muguri de plop (Populus sp.). Facute zilnic timp de 1 luna reduc transpiratia in exces.
Pentru picioare obosite
Se vor folosi in special bai cu uleiuri volatile care favorizeaza relaxarea rapida a musculaturii picioarelor. Alaturi de ulei volatil de menta, pin si brad se pot adauga flori de arnica (Arnica montana) si sare grunjoasa.
Pentru tromboflebita
Se vor face bai din plante fluidifiante sanguine si vasodilatatoare. Recomandam astfel bai din faina de castane, paducel (Crataegus monogyna), mesteacan (Betula pendula) si coji de citrice.
Bai contra reumatismului
Se vor face bai locale doar in cazul in care reumatismul este localizat intr-o anumita zona a corpului. Daca acesta s-a extins in intreg organismul se vor face bai generale.
Bai cu faina de mustar
Datorita efectului sau revulsiv, mustarul este foarte eficient in afectiunile reumatismale. Aceasta baie aduce o ameliorare a durerii si a mobilitatii bolnavului. Datorita iritatiilor pe care el le poate avea asupra pielii, baile vor fi facute cu prudenta, iar durata lor va fi micsorata.
Bai antialgice
Baile cu scoarta de salcie (Salix sp.) si cretusca (Filipendula ulmaria) au un efect de reducere a durerilor datorita continutului bogat in acid salicilic pe care acestea il contin.
2. Baile generale
Modul de preparare a plantelor
500 g de plante se vor pune intr-un saculet de panza. Acesta se va pune in 5 litri de apa si se va lasa timp de 6-8 ore. Maceratul se va pune in cada de baie cu apa cu saculet cu tot, apoi saculetul se stoarce bine.
Bai pentru alergii cutanate sau respiratorii
Pentru desensibilizarea organismului se vor face bai cu trei frati patati (Viola tricolor), tei (Tilia sp.), menta (Mentha viridis), salvie (Salvia officinalis).
Bai pentru eliminarea stresului
Se vor face bai cu plante tonifiante, cum ar fi cimbrisorul (Thymus serpyllum), busuiocul (Basilicum ocimum), dar si usor calmante: teiul (Tilia sp.), sulfina (Melilotus officinalis).
Bai cu flori de fan
Sunt foarte folosite pentru orice fel de afectiuni ale pielii, pentru reumatism, afectiuni respiratorii si circulatorii.
Bai revigorante
Pentru regenerarea organismului si indepartarea oboselii se recomanda bai cu cimbrisor (Thymus serpyllum), cetina de rasinoase, menta (Mentha viridis).
Bai pentru insomnii
Foarte cunoscute sunt baile cu levantica (Lavandula officinalis) sau cu ulei volatil de levantica. Se mai pot folosi si alte plante sedative, cum ar fi teiul (Tilia sp.), sulfina (Melilotus officinalis), captalanul (Petasites hybridus), talpa gastii (Leonurus cardiaca).
sursa: kamala.ro