Tratamentul diabetului pe cale naturista
Sanatate
Diabetul zaharat
Când sângele conţine prea multă glucoză, înseamnă că a apărut diabetul. Manifestările tipice sunt printre altele: setea, foamea de lup, rănile care se vindecă greu, furnicăturile în extremităţi, o stare de slăbiciune. Evident, din când în când, starea omului se schimbă.
De exemplu, de fiecare dată la apariţia febrei, dintr-un motiv oarecare, organismul omului consumă mai multă energie, ceea ce impune introducerea mai multor calorii în alimentaţie şi de mai multă insulină sau alte medicamente, care se consumă în mod frecvent. La schimbarea locului de muncă sau la plecarea în vacanţă, creşte activitatea fizică, care implică creşterea cantităţii de insulină şi nevoia de energie este mai mare. Este imperios necesară analiza urinei, chiar dacă se presupune că situaţia este sub control. Prin această analiză, făcută periodic, se va putea stabili exact momentul trecerii la schimbarea alimentaţiei şi a medicaţiei. De exemplu, dacă urina marchează valoarea 1+ pe banda test, care este înmuiată în eşantionul de urină şi brusc creşte la 3+ sau 4+, atunci este nevoie de mai multă insulină. Această doză se va menţine până când se menţine cauza schimbării.
Astăzi, cea mai mare parte a oamenilor folosesc trei tipuri de insulină: insulina izofonă (MPH), insulina lentă şi cea obişnuită. Toate acestea pot fi amestecate la nevoie în aceeaşi seringă. Totuşi este indicată folosirea separată a seringilor pentru fiecare tip de insulină. Dacă se foloseşte insulina izofonă (semilentă), această acţionează la începutul după-amiezii, dacă injecţia este făcută dimineaţa. Aceasta înseamnă că masa principală va fi la prânz, pentru a conferi maximum de energie organismului în momentul în care şi acţiunea insulinei ajunge la maxim. Insulina obişnuită are efectul la 2 ore după injectare. În acest caz o gustare înainte de culcare va acoperi nevoia unei doze suplimentare de insulină.
Tratamentul diabetului zaharat trebuie stabilit şi monitorizat de către medicul diabetolog.
Un aspect care nu trebuie neglijat este legat de sănătatea diabeticului, de tonusul lui muscular. Se consideră că celulele musculare pot folosi mai eficace caloriile şi pot înmagazina propria lor energie sub o formă direct utilizabilă, mult mai uşor, atunci când organismul este pe cale de a se îmbolnăvi de diabet, decât atunci când boala este extinsă în corp. Bolnavul care are un tonus muscular crescut trece mai uşor peste efectele bolii, decât cel care nu este "în formă".
Tratamentul diabetului pe cale naturistă
Se recomandă cura de sucuri şi crudităţi timp de 2 luni, apoi crudităţi 6-12 luni. Se recomandă zarzavaturile şi plantele medicinale în salate - salată, conopidă, vinete, ceapă, hrean, anghinare, sfeclă, varză, usturoi, păpădie, castravete, morcov, după cum sunt indicate şi smântâna, ouăle, soia, proteina vegetală. Se consumă fructe ca: mere, pere, nuci, piersici, mure, portocale, pepene, mandarine. A se evita fructele foarte dulci. Se fac cure cu tije de păpădie, cu suc de orz verde (3x50 ml. pe zi), cărbune de tei (3x1 linguri pe zi), tinctură de valeriană (3x15 picături pe zi), ceaiuri, ceai de obligeană, se beau 6 linguri pe zi.
* Reţeta 1: 40 gr. cerenţel, 10 gr. mur, 20 gr. troscot, 10 gr. frunze de afin, 30 gr. cinci-degete. Se fierb 30 gr. teci de fasole într-un litru de apă timp de 30 de minute, apoi se ia vasul de pe foc şi se adaugă 1 lingură din amestecul de mai sus, se infuzează 3 minute, se beau 3 căni pe zi, cu tinctură suedeză.
* Reţeta 2: 20 gr. salvie, 20 gr. coada şoricelului, 10 gr. frunze de afin, 10 gr. soc. 1 linguriţă cu vârf rădăcină de tătăneasă se pune la fiert în 250 ml. apă. După primul clocot se ia de pe foc şi se adaugă 1 linguriţă din amestecul de mai sus, se infuzează 2 minute, se beau 3 căni pe zi, cu tinctură suedeză.
* Cură de sucuri, crudităţi, până la 12 luni.
* Zarzavaturi, plante medicinale în salate (conopidă, vinete, ceapă, hrean, anghinare, sfeclă, castravete, usturoi, varză, păpădie, morcov, soia).
* Smântână, ouă.
* Fructe: mere, pere, nuci, piersici, mure, banane, pepene, mandarine. Se evită fructele dulci.
* Sucul de varză crudă, praz, sparanghel, morcov, ceapă, usturoi, urzică, normalizează glicemia. Sucul de ţelină, 3 păhărele pe zi, scoate cantitatea de zahăr din sânge. Se mai consumă: morcovi, 4-5 pe zi, suc de castraveţi proaspeţi, 100 ml. zilnic.
* Cura de vâsc: se lasă în apă rece până a două zi, apoi se încălzeşte uşor, se strecoară, se beau 3 ceşcuţe pe zi, timp de 2-3 săptămâni.
* Usturoi macerat în rachiu de secară. Se folosesc 3 căpăţâni de usturoi zdrobite, într-o sticlă de 1 litru de rachiu, se macerează 14 zile, se consumă 1 lingură în fiecare zi, înainte de micul dejun.
* Ceai din teci de fasole. Decoct de teci de fasole: se fierb 20 gr. de teci de fasole cu 1 litru de apă, la foc domol, timp de 30 de minute. Se răceşte, se strecoară, se ia 1 lingură de 3-6 ori pe zi, numai la recomandarea medicului în caz de diabet. Decoct de teci de fasole cu alte plante: se amestecă câte 10 gr. teci de fasole, seminţe de in, paie de ovăz, frunze de dafin. Se iau 3 linguri din amestec cu 3 pahare de apă, se fierb 10 minute la foc domol, se strecoară. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi, la 1 oră după mesele principale. Se utilizează pentru diabet, cu recomandarea medicului. Mâncare de fasole verde, care înlocuieşte insulina. 300 gr. de fasole verde echivalează cu 2 unităţi de insulină.
"Proteina vegetală" se realizează din: 1 kg făină de grâu, muiată în apă rece, frământată până se obţine o cocă vâscoasă la care se adaugă puţină cafea de cereale. Se pune într-un vas cu apă rece care să acopere coca, se lasă de seara până dimineaţa, se scurge apa, se frământă coca adăugându-se apă rece, până se îndepărtează amidonul, rămânând glutenul. Se adaugă după gust usturoi, ceapă, mărar, pătrunjel. Se frământă, se pregătesc găluşte sau chiftele, se fierb.
* Ceai anti-diabetic: frunze de afin, dud, nuc, flori de gălbenele, teci de fasole, sunătoare. Reglează funcţiile biliare, scade zahărul din sânge. Se face infuzie în 400 ml. apă; se bea fracţionat de 3 ori. Se mai folosesc brusturele, fasolea, nucul, salvia, care au acţiune hipoglicemiantă.
* Baia vitală de două ori pe zi a câte 25 de minute, baia de soare, o dată pe zi, baia de trunchi, o dată pe zi, 25 de minute, baia de abur generală de 2-3 ori pe săptămână câte 15-20 de minute. Duşul rece general, de 3 ori pe săptămână. Baia alternantă de picioare o dată pe zi. Duşul scoţian alternant de 2 ori pe zi.
* Cataplasmă cu cărbune, alternantă cald-rece, aplicată în zona de proiecţie, pe peretele abdominal, a stomacului şi pancreasului: 8 minute cald, apoi 4 minute rece. Se alternează de 5 ori succesiv şi se pune de trei ori pe zi.
* Cura de aer cu gimnastică respiratorie şi fizică, după toleranţa individuală.
* Supraveghere medicală riguroasă.
Reflexoterapie
Se masează următoarele puncte: 17 stomac, 19 duoden timp de 15 minute; punctul 34 intestin subţire timp de 5 minute; punctul 29 intestin gros timp de 5 minute; punctul 13 tiroidă timp de 3 minute, punctul 4 timp de 5 minute şi punctul 23 timp de 3 minute.