facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum iti afecteaza ZAHARUL sanatatea creierului, provocand Alzheimer

Sanatate

Boala Alzheimer si zaharul. Cum iti afecteaza creierul acest aliment

Boala Alzheimer, o forma severa a dementei, afecteaza aproximativ 5,2 milioane de oameni doar in America, conform unor sondaje realizate in anul 2013.

Cum iti afecteaza ZAHARUL sanatatea creierului, provocand Alzheimer

Un om din noua, trecut de 65 de ani, sufera de Alzheimer, iar in momentul de fata, este considerata a treia boala care cauzeaza moartea in SUA, dupa cele de inima si cancer.

Studiile arata ca exista o conexiune puternica intre dieta pe care un om o are si boala ALZHEIMER, foarte similar cum exista o stransa legatura intre diabetul de tip 2 si regim.

Contrar credintei populare, creierul tau nu are nevoie de glucoza si chiar functioneaza mai bine atunci cand arde alti "combustibili", cum ar fi ketonele, substante produse atunci cand corpul nostru schimba grasimile in energie.

Conform unor experti in domeniu, cum ar fi Dr. Ron Rosedale, Alzheimer si alte boli similare ar putea fi cauzate ca o consecinta a arderilor constante de glucoza pentru a obtine energie, proces realizat de creierul tau.

In anul 2005, boala Alzheimer a fost denumita "diabetul de tip 3", cand cercetatorii au descoperit ca, pe langa pancreas, creierul tau produce insulina de asemenea, iar aceasta insulina este necesara pentru supravietuirea celulelor creierului.

ZAHARUL distruge structura creierului si functiile sale

In creierul tau, insulina ajuta la reglarea necesarului de glucoza, necesar neuronilor si la adaptarea neurotransmitarilor, asa cum ar fi acetilcolina, aceasta fiind cruciala pentru memorie si procesul de invatare. De aceea, un nivel scazut de insulina in creierul tau dauneaza cunoasterii.

Studiile au mai aratat ca diabeticii de tip 2 pierd, odata cu varsta, mai mult din volumul creierului decat din "materia cenusie". Acet gen de atrofie a creierului este alt factor care contribuie la instaurarea dementei senile.

Cercetatorii au mai descoperit ca oamenii cu un nivel scazut de insulina si de receptori ai acesteia dezvolta boala Alzheimer. Conform ultimelor studii publicate in "Jurnalul de Neurologie", SUA, zaharul si alti carbohidrati pot ingreuna functionarea creierului tau, chiar daca nu suferi de diabet sau dementa senila.

Pentru a testa aceasta teorie, au fost evaluati markerii glucozei pe termen scurt si lung, iar la acest studiu au participat 141 de varstnici sanatosi, care nu suferea de diabet sau din pricina dementei. Li s-au facut teste de memorie si de imagistica pentru a stabili functionarea creierului si structura hipocampului (formatiune aflata inauntrul creierului in dreptul urechii). Iata la ce concluzie au ajuns oamenii de stiinta:

"In ambele cazuri, nivelul ridicat al glucozei au indicat o memorie slaba si un hipocamp mai mic decat normal; de asemenea structura hipocampului era compromisa."

Cercetatorii au ajuns la concluziea ca schimbarile structurale sunt in stransa legatura cu nivelul glucozei si memoria. Cu alte cuvinte, memoria este afectata din pricina unui consum mare de zahar, iar neurologul Agnes Flöel, co- autor al studiului a declarat ca: "aceasta este inca o dovada care arata ca glucoza ar contribui direct la atrofierea hipocampului."

Cercetarile arata ca si atunci cand o persoana nu este diabetica/nu are rezistenta la insulina, consumul de zahar poate perturba memoria.

Pe termen lung, poate contribui la micsorarea hipocampului, acesta fiind un simptom al bolii Alzheimer ( hipocampul este implicat in formarea, organizarea si depozitarea memoriilor).

Autorii studiului au sugerat ca "strategiile destinate sa scada nivelul glucozei, chiar si atunci cand persoanele nu sunt bolnave, poate ajuta la prevenirea acestor boli in randul persoanelor varstnice."

Nivelele "normale" de zahar pot fi destul de mari, astfel incat pot cauza probleme

In mod normal un nivelul al zaharului de 125 mg/dl indica faptul ca o persoana se afla in stadiu de pre-diabet. Un nivel al zaharului de 90-100 mg/ dl este considerat normal. Insa, exista studii care arata ca atrofierea creierului se petrece si atunci cand exista un nivel "normal" de zahar.

Neurologul Dr. David Perlmutter, este convins ca cine va scadea drastic consumul de zahar si alti carbohidrati va avea sanse mult mai mari de a nu dezvolta aceasta boala Alzheimer.

Acesta a mentionat studiul clinicii Mayo, SUA, care a descoperit ca o dieta bogata in carbohidrati este asociata cu o crestere de 89% a riscului de a dezvolta dementa. In schimb, dietele bazate pe grasimi naturale sunt cu 44% mai putin periculoase.

Promovarea "beneficiilor" ZAHARULUI "ingroapa" descoperirile cercetatorilor

Nu putine sunt studiile care au aratat ca tocmai creierul este foarte maleabil si-l poti modela prin intermediul dietei si al stilului de viata. Din pacate, publicul american a fost atat de bine "spalat pe creier" de catre industria zaharului si a mancarurilor procesate, astfel incat zaharul a devenit un "nutrient ideal", care "ar trebui" sa existe intr-o dieta sanatoasa.

Fara informatii precise, este mult mai greu sa iei decizii "sanatoase". Un jurnal american intitulat "Newsweek" a publicar recent un articol in care arata cat de departe au mers cei din industria zaharului, pentru a-si apara si promova marfa:

"Conform unui raport de la Centrul pentru Stiinta si Democratie...grupurile industriale care reprezinta companiile ce vand indulcitori, cum ar fi "Asociatia Zaharului" sau "Asociata Porumbului rafinat" au oferit o gramada de bani cercetatorilor pentru a-i convinge sa spuna ca aceste produse nu au niciun fel de consecinte negative asupra sanatatii oamenilor. De exemplu, o universitate din sudul Californiei a facut un studiu in 2013 care arata ca acel continut al siroului de porumb, bogat in fructoza era cu totul altul fata de cel declarat pe etichetele de pe cutiile cu suc. Atunci "Asociatia Rafinatorilor de Porumb" a hotarat sa realizeze propriul studiu, platind sume serioase pentru acesta.

Un consultant a sugerat ca, in cazul in care studiul asociatiei are acelasi rezultat final cu cel al universitatii, cel mai bine ar fi acestia sa ascunda rezultatul si sa se prefaca ca nu s-a petrecut nimic.

Conform raportului celor de la Centrul pentru Stiinta, cei de la "Asociatia Zaharului" chiar l-au amenintat pe directorul general de la Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS). OMS dorea sa publice un studiu despre zahar, recomandand o limita de 10% zaharuri, mentionand ca cine sare peste acest procent pune in pericol calitatea nutritionala a dietei sale."

"Asociatia Zaharului" a trimis o scrisoare de amenintare directorului general, avetizandu-l ca, daca va publica acel articol, asociatia va avea grija ca OMS sa nu mai primeasca finantarea din partea statului. In urmatorul an, cand OMS a publicat strategia privind o dieta sanatoasa, aceasta nu cuprindea si studiul despre zahar, mentionat mai devreme...

Industria Zaharului este vinovata de potentarea epidemiei de boli cronice cu care se confrunta omenirea

Desi exista dovezi covarsitoare care atesta cat de periculos este zaharul si fructoza procesata, in mod special, se pare ca nu s-a petrecut nicio schimbare majora. Este demonstrat ca obezitatea si epidemia bolilor cronice se intampla din cauza unui consum exagerat de zahar, ingredient care este prezent in majoritatea produselor fast food si semi-preparate. Cu toate acestea, campania de promovare a acestei industrii a fost atat de eficienta, incat oamenii nici nu au bagat in seama studiile, ba chiar din contra, au inceput sa consume din ce in ce mai multe dulciuri.

Conform Centrului de Control si de Prevenire al Bolilor, aproximativ 13% din americanii obisnuiti au o dieta ce se bazeaza in proportie de 13% pe zahar. In Marea Britanie a fost realizat un studiu care demonstreaza ca un om obisnuit nu ar trebui sa consume mai mult de 5% zahar, daca vrea sa evite obezitatea si diabetul de tip 2. Acest 5 % este echivalentul a 25 de grame (5-6 lingurite) de zahar pe zi in cazul femeilor si de 35 grame (7-8 lingurite) pentru barbati.

Totusi, este recomandat ca totalul de zahar, inclusiv fructoza sa fie de 25 de grame pe zi, in schimb acest studiu se refera la zaharul adaugat, pe langa limita normala. Asta presupune sa limitezi si alti carbohidrati care nu provin din surse vegetale.

Pare incredibil, dar Comitetul Stiintific de Experti in Nutritie inca recomanda ca 50% din energia necesara unei zile sa fie luate din carbohidrati cu amidon, fapt care va duce fara doar si poate la crestere riscului de rezistenta la insulina. Daca esti rezistent la insulina, diabetic, supraponderal sau ai tensiune mare, boli de inima si chiar cancer, este recomandabil sa-ti limitezi consumul de zahar si fructoza la maximum 15 grame de zahar pe zi, indiferent de sursa, pana cand aceasta rezistenta la insulina este vindecata.

Ghid pentru o dieta sanatoasa, de mentinere a sanatatii functionarii creierului si de evitare a Bolii Alzheimer

Este din ce in ce mai clar ca aceleasi procese bilogice care duc la rezistenta insulinei, in cazul diabetului de tip 2, pot afecta si creierul. Pe masura ce consumi tot mai mult zahar si grane, creierul devine coplesit de consistenta volumului ridicat de glucoza si insulina care diminueaza semnalul celei din urma, ducand la neconcordante in abilitatile memoriei si a gandirii tale, iar in cele din urma cauzeaza distruge permanente la nivelul creierului.

De asemenea, atunci cand ficatul este ocupat deoarece trebuie sa filtreze fructoza (pe care o transforma in grasimi), capacitatea acestuia de a produce colesterol este afectata, acesta fiind "un perete" pentru creier, fiind crucial pentru buna functionare a creierului.

Intr-adevar, exista foarte multe dovezi care arata ca un consum cat mai redus de fructoza este un pas foarte important in prevenirea bolii Alzheimer.

Tratamentele sunt limitate in aceasta arie, asa ca cel mai bine ar fi sa urmezi proverbul "prevenirea este mama intelepciunii", daca vrei sa stai departe de Alzheimer. Asa cum a explicat Dr. David Perlmutter, Alzheimer este o boala care apare din pricina unui stil de viata nesanatos, doi factori contribuind serios la aparitia bolii: zaharul in exces si glutenul.

Alt factor major este constituit de consumul de cereale modificate genetic, care sunt prezente in aproape toate mancarurile procesate din America.

Tocmai de aceea site-ul Dr. Joseph Mercola recomanda un plan nutritional bazat pe cartea lui Perlmutter, intitulata "Creierul Granelor", unde vei gasi argumente solide care te vor face sa elimini granele din dieta ta, mai ales daca vrei sa ai grija de sanatatea creierului tau. In ceea ce urmeaza, vei primi o sugestie considerabila in ceea ce priveste dieta de prevenire a bolii Alzheimer:

Evita zaharul si fructoza rafinata. In mod ideal, ar trebui sa consumi in jur de 25 de grame fructoza si zahar, in decursul unei zile si aproximativ 15 grame daca ai rezistenta la insulina sau alte boli similare. Un studiu recent, realizat pe animale, a aratat ca, atat timp cat acestea sunt hranite cu mancare de tip fast-food memoria lor va fi afectata serios, in scurt timp. Astfel, animalele incep sa aiba probleme in a recunoaste diverse locuri.

Evita glutenul si cazeinele (provenite din lactate). Cercetatorile au aratat ca "barierele" create de sangele care circula la nivelul creierului sunt intens afectate de gluten.

Glutenul iti afecteaza si permeabilitatea intestinelor, ceea ce le permite proteinelor sa ajunga in sange, iar acest lucru nu este deloc recomandat. De asemenea acesta iti poate slabi sistemul imunitar, promovand inflamatia si autoimunitatea, ambele jucand un rol important in dezvoltarea bolii Alzheimer.

Tocmai de aceea este indicat sa ai o dieta bogata in folati, pe care ii poti lua cu usurinta din legume crude, daca le consumi cu regularitate. Evita compusii sintetici, cum ar fi acidul folic, acestea sunt o varianta inferioara a folatilor.

Este indicat sa cresti consumul de grasimi sanatoase, inclusiv cele care contin omega-3, cum ar fi nucile. Astfel de grasimi promoveaza sanatatea creierului tau, iar acesta va functiona optim, atat timp cat vei consuma: lapte de migdale, ghee (unt clarificat), iarba organica, masline, ulei de masline extra virgin, ulei de cocos, nuci ( pecan, macadamia) si avocado.

Contrar credintelor populare, "combustibilul" ideal pentru creierul tau nu este glucoza, ci ketonele. Acestea sunt
produse de corpul tau atunci cand grasimea (opusa glucozei) este transformata in energie. Lantul trigleceridelor gasite in uleiul de cocos sunt o sursa foarte buna de ketone pentru corpul tau, uleiul de cocos fiind in proportie de 66% format din acestea. In 2010, a fost publicata teoria doctorului Mary Newport conform careia uleiul de cocos are proprietati ce lupta impotriva bolii Alzheimer.

Nu uita sa consumi cat mai des mancaruri fermentate, probioticele( muraturi, varza murata, kombucha) continute de acestea fiind foarte valoroase.

Mananca afine, in special afine salbatice, daca ai posibilitatea, acestea fiind o reala sursa de antociani si antioxidanti, care te vor tine departe de Alzheimer sau alte boli neurologice.

Alte sfaturi utile in ale nutritiei

In sfarsit, trebuie sa afli care sunt cateva dintre suplimentele cheie, pentru a te feri de dementa senila si alte boli asemanatoare. Aceste suplimente/alimente sunt urmatoarele:

- Gingko biloba

- vitamina B12

- acidul alfa lipoic

Strategii de viata care te pot ajuta sa previi Alzheimer

- asigura-te ca primesti necesarul de vitamina D exponandu-te, intr-un mod intelept, la soare. Se pare ca lipsa vitaminei D poate predispune organismul pentru astfel de boli. Vitamina D are proprietati anti-inflamatoare si de potentare a sistemului imunitar.

- fa sport regulat, este foarte important sa faci miscare altfel vei creste riscul de a te imbolnavi de astfel de boli neurologice.

- evita sau elimina total aluminiul din corpul tau, scapa de antiperspirante, vase de bucatarie etc care-l contin

- evita vaccinurile antigripale, acelea contin mercur si aluminiu, binecunoscute pentru agentii neurotoxici si imunotoxici

In cele din urma, nu uita sa-ti stimulezi mintea zi de zi, cu ceva constructiv, asa cum ar fi invatatul unei limbi straine sau cantatul la un instrument. In acest fel, creierul tau se va "reorganiza", fiind mai putin predispus la boli cronice, cum ar fi cele degenerative.

Articole despre zahar, alzheimer, creier