facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Slabanog

Plante medicinale

Impatiens noli-tangere. Fam. Balsaminaceae.
Denumiri populare: bradulet, buruiana celor slabi, calapar, iades, iarba rosie, ploponog, rachitele, slabanog.

slabanog1

In traditia populara:
planta se fierbea in apa sau lapte dulce, cu care se spalau in cazurile umflaturilor, iar cu resturile ramase dupa strecurare se pansau. Se punea de asemenea in baile copiilor care nu puteau sa umble in picioare, de asemenea se folosea contra reumatismului. Ceaiul din frunze si flori se mai folosea contra durerilor de stomac sau constipatiei. Fructele strivite se tineau timp de 4 zile in petrol si apoi se foloseau la varice. Decoctul se mai lua in cazul in care se oprea udul sau de catre femeile care nu aveau menstruatia regulat. De asemenea se mai lua si in cazurile de leucoree, boli de mitra si usurarea nasterilor. Semintele tinute in tuica se luau contra dizenteriei.

Compozitie chimica:
substante amare, tanin, stigmasterine, zahar, colina, acid fosforic, substante minerale, etc. Planta putin studiata.

Actiune farmacologica: antioxidant, catechica, hemostatica, astringent, expectorant, antiinflamator, dezinfectant, cicatrizant, diuretic marind cantitatea de urina, ajuta la eliminarea calcululor, distruge bacteriile.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: constipatie, diaree, dizenterie, dureri reumatice, dureri de stomac, hematurie, hemoroizi, inflamatii, leucoree, litiaza renala si biliara, umflaturi.

Preparare:
- o lingurita de planta uscata si maruntita se va pune la 250 ml de apa. Se va fierbe apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 2 astfel de cani pe zi.
-2 lingurite de planta maruntita se vor pune in 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot folosi pentru dureri diverse inclusiv pentru cele de stomac sau cataplasme si comprese externe la reumatism. Se poate consuma la nevoie 2 cani in cursul unei zile.

-Tinctura din 50 g de planta maruntite se pun in 250 ml de alcool sanitar. Se tine timp de 15 zile apoi se va strecura. Se poate consuma cate 5-10 picaturi la nevoie.

-O lingurita de planta maruntita se va pune in 250 ml lapte dulce. Se fierbe timp de 5 minute apoi se va strecura. Este util in afectiunile stomacului.

Extern: fructele trecute prin razatoare si apoi puse in alcool sanitar se pot aplica pe locurile dureroase.
-Fiert in lapte se poate aplica extern tot pentru dureri, umflaturi, etc.

-Se pun 50 de grame de planta maruntita la 500 ml de otet preferabil din miere si mere. Se tin 8 zile, apoi se strecoara. Se foloseste local la dureri reumatice 

salbanog2

Articole despre


Articole din Plante medicinale