facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Masajul de drenare limfatica

Masaj, presopunctura, acupunctura

Aceasta forma de masaj este o metoda naturala extraordinar de eficienta in stimularea circulatiei limfatice. Efectele ei se resimt in intregul organism: sistemul imunitar este stimulat, acumularile toxice din limfa sunt eliminate, durerile cronice si cele acute se diminueaza considerabil, este grabita recuperarea si vindecarea dupa interventii chirurgicale sau arsuri, se elimina celulita, edemele de cauza limfatica, tulburarile circulatorii, constipatia si problemele intestinale.

masaj1

Masajul pentru drenare limfatica a fost descoperit si dezvoltat de catre medicii danezi Emil si Estrid Vodder in jurul anilor ’30. Prezentata pentru prima oara publicului in 1936 la Paris, metoda a cunoscut un succes considerabil, fiind cunoscuta in prezent in foarte multe tari ale lumii. La ora actuala, aceasta forma de masaj a castigat o pozitie binemeritata atat in lumea medicinii stiintifice, cat si in cea a terapiilor complementare, fiind o parte componenta a unora dintre sectiile de masaj, fizioterapie sau refacere ale marilor spitale.

Dupa studii si observatii indelungate realizate pe parcursul mai multor ani, incurajat de rezultatele obtinute de multi dintre pacienti, dr. Vodder a pus la punct o forma de stimulare si masare blanda la nivelul pielii, fara a utiliza nici un fel de preparate de masaj, ci doar manevrele realizate cu abilitate cu ajutorul palmelor. Punerea in miscare ritmica si blanda a pielii peste tesuturile subcutanate face ca musculatura vaselor limfatice sa se contracte mai puternic si cu o frecventa mai mare, ceea ce conduce la o mobilizare a intregii circulatii limfatice.

Emil Vodder afirma la mai multi ani dupa aplicarea pe scara larga a metodei sale: “Aceasta metoda terapeutica produce in majoritatea cazurilor rezultate ce pot surprinde prin rapiditate si eficienta. Efectele pozitive apar cu siguranta daca manevrele sunt corect realizate, cu suficient de multa blandete, lent si ritmic, indiferent daca este vorba de pacienti care au nevoie de o regenerare sau infrumusetare la nivelul pielii, care se confrunta cu hematoame cauzate de accidente, eczeme, obezitate, edeme, varice sau ulceratii ale picioarelor.”

Misteriosul sistem limfatic
Rolul sistemului limfatic in organismul nostru este de o importanta majora, chiar daca adesea el este neglijat. Tocmai din acest motiv, pentru a intelege importanta stimularii drenajului limfatic, trebuie sa cunoastem cate ceva despre modul de functionare al acestui misterios sistem.

Limfa este fluidul care imbaiaza toate celulele corpului nostru. Ea se gaseste fie in spatiile dintre celule (limfa interstitiala), fie in canale limfatice speciale (limfa vasculara). Rolul complex al limfei in organism ar putea fi rezumat prin cateva cuvinte cheie:

Drenare (curatare). Este unul dintre rolurile principale ale limfei. Limfa interstitiala joaca rolul de purtator si drenor al deseurilor celulare, iar limfa vasculara poate fi considerata in mod similar un mare sistem de drenaj, focalizat in special catre drenarea substantelor reziduale de la nivelul vilozitatilor intestinale.

Hranire. Limfa interstitiala joaca rolul unui intermediar intre sange si celule si asigura hranirea acestora, in timp ce limfa vasculara asigura transportul grasimilor digerate si absorbite in procesul digestiei.

Imunitate. Ganglionii limfatici, situati in anumite pozitii precise de-a lungul vaselor limfatice, prezinta un important rol in imunitatea organismului fiind adevarate centre de formare a limfocitelor – celulele care reprezinta memoria imunitara a organismului. Atunci cand exista o anumita infectie sau inflamatie, limfocitele sunt cele care ajung imediat la locul afectat, preiau informatia referitoare la tipul de intrusi si determina apoi formarea anticorpilor specifici care ne ajuta sa invingem diferitele infectii microbiene sau de alta natura. Exista de asemenea si alte reactii imunitare complexe care se desfasoara la nivelul ganglionilor limfatici in cazurile de boala.

In cazul in care vasele limfatice devin congestionate, blocate, prea incarcate cu produsi nocivi sau substante mucoidale, afectate grav de anumite tulburari sau chiar sectionate, limfa nu isi mai indeplineste rolul in mod corect.  In astfel de cazuri (care nu sunt rare) pot sa apara cu usurinta edemele si ulterior, in cazul unor obstructii persistente, pot sa intervina si boli structurale ale celulelor, cum sunt diferitele tipuri de cancer.

In cazul in care tesutul conjunctiv este puternic afectat (de exemplu in cazul arsurilor, inflamatiilor cronice, ulceratiilor, hematoamelor), este necesar ca sistemul limfatic sa elimine rapid de la locul afectat celulele moarte, substantele ce rezulta in urma procesului inflamator si toxinele. Cu cat acest proces este realizat mai grabnic, cu atat se produce o recuperare mai rapida a starii celui bolnav si o vindecare fara sechele.

Aceasta functie de curatare poate fi insa impiedicata si de un alt factor in afara obstructiilor sau congestiilor. Este vorba chiar de modul in care se desfasoara circulatia limfatica: daca in cazul circulatiei arteriale miscarea sangelui este asigurata de impulsul puternic dat de inima, in cazul circulatiei limfatice si venoase nu exista un “motor” la fel de puternic pentru a favoriza circulatia acestor fluide. Modul in care limfa se deplaseaza de-a lungul vaselor limfatice este determinat ca urmare a contractiilor realizate de musculatura specifica situata in proximitatea vaselor limfatice. De aceea, in cazul persoanelor care stau foarte mult in picioare, sunt sedentare, mentin o alimentatie bazata in mare proportie pe produse animale (carne si lactate), aceasta miscare naturala a limfei este ingreunata de catre gravitatie, in corelatie cu consistenta mai crescuta a fluidelor limfatice.

Din acest motiv, masajul pentru drenare limfatica reprezinta un factor de stimulare a intregii circulatii limfatice, efectele ce decurg din aceasta fiind, in urma celor prezentate, evidente.

Metoda de automasaj prin perierea pielii
Aceasta este una dintre formele cele mai simple si mai accesibile de stimulare a drenarii limfatice si poate fi realizata chiar fara a avea o experienta speciala in domeniu. Aceasta forma simpla de masaj, descrisa prima oara de catre dr. Airola in urma cu mai mult de 30 de ani si apoi de dr. Robert Grey, chiar daca nu are in totalitate avantajele masajului de drenaj limfatic manual realizat de catre un profesionist, ne ajuta ca in numai 5-10 minute pe zi sa cream un dinamism al circulatiei limfatice, sa curatam porii pielii si sa dinamizam respiratia si schimburile de substante la acest nivel, generand o serie intreaga de efecte care se pot simti inca din primele 3-4 zile de aplicare a metodei. Iata cum vom proceda:

Instrumentul utilizat
Pentru a aplica aceasta metoda este necesar sa ne procuram o perie de baie cu coada lunga. Este foarte important ca acest tip de perie pe care o vom utiliza sa aiba perii suficient de moi si in mod obligatoriu din material natural (din par). Periile de baie cu peri sintetici (din plastic) nu vor fi in nici un caz utilizate pentru ca ele pot genera in timp, prin repetarea masajului, efecte iritante si alte tulburari nedorite. Peria speciala pentru masaj va trebui sa fie pastrata intr-un loc uscat si nu va fi folosita deloc pentru baie sau in alte scopuri decat masajul de drenare; ea va fi spalata periodic cu apa calda si sapun.

In cazul in care nu gasim o perie potrivita, putem folosi un burete natural (lufa), efectele sale fiind insa ceva mai reduse. Pentru a obtine efectele scontate in cazul utilizarii buretelui natural, timpul de masare a pielii trebuie sa se dubleze ajungand la aproximativ 20-30 de minute pe zi.

Miscarile de periere
Aceasta forma de masaj se va realiza intotdeauna pe corpul complet gol, iar pielea trebuie sa fie complet uscata. Vom realiza apoi miscari de periere succesive, pe fiecare zona a corpului in parte, cu exceptia fetei. Miscarile descrise in continuare nu vizeaza o actiune focalizata asupra unei singure zone corporale, ci dinamizarea intregii circulatii limfatice. Din acest motiv, ele nu sunt la fel de rapide si eficiente ca si manevrele de masaj ale unui profesionist in ceea ce priveste activarea si deblocarea vaselor limfatice, in cazurile mai grave fiind necesara apelarea la un specialist in masajul de drenare limfatica. Cu toate acestea gama efectelor mentionate mai jos pot fi obtinute in mod cert prin intermediul metodei accesibile descrise aici.

In cadrul manevrelor de masaj vom evita sa facem miscari de du-te-vino, circulare sau de frictionare cu peria si vom realiza numai miscari blande si continue, gen mangaiere. Zonele sensibile ale pielii vor fi periate foarte usor, in timp ce membrele si spatele pot fi periate mai viguros. Directia de realizare a miscarilor are o mare importanta, perierea realizandu-se mereu catre abdomenul inferior. Peria de masaj va trece astfel de 5-7 ori succesiv pe fiecare segment corporal, respectand mereu acelasi sens de miscare. Readucerea periei in portiunea de inceput a segmentului masat se face fara a mentine contactul cu corpul. Vom masa astfel treptat corpul respectand de fiecare data urmatoarea succesiune de miscari:
- piciorul stang, de la talpa spre bazin, cu o miscare continua, si apoi piciorul drept in mod similar;
- de la varfurile degetelor catre umeri in cazul mainilor, mergand apoi usor catre zona pieptului si a inimii; vom incepe mai intai cu mana stanga si vom continua cu dreapta;
- zona feselor de jos in sus;
- vom masa spatele, atat cat putem ajunge, tot de sus in jos;
- pe zona umerilor si a omoplatilor putem sa realizam masajul chiar si transversal, avand in vedere ca aceste zone sunt mai greu de masat altfel;
- de sus in jos pe zona gatului si trunchiului, spre abdomen.

Cand realizam masajul?
Cel mai bine este ca acest masaj sa fie practicat dimineata, imediat dupa trezire. Pe masura ce capatam experienta si miscarile devin mai ferme, acest periaj al pielii nu ne va lua mai mult de 5-7 minute. In conditiile in care dorim sa obtinem mai rapid efectele binefacatoare ale acestui masaj putem sa il realizam suplimentar si seara, cu o ora inainte de culcare. Din punct de vedere al frecventei, masajul poate sa fie realizat de 3-4 ori pe saptamana. Este bine sa evitati sa realizati acest masaj zilnic sau daca o totusi simtiti nevoia sa o faceti, dupa o saptamana de masare zilnica este indicat sa faceti o pauza de minim 4-5 zile. In cazul realizarii zilnice pentru perioade lungi de timp, efectele sale diminueaza datorita instalarii unei forme de obisnuinta la nivelul receptorilor tactili din piele.

Dupa realizarea masajului uscat pe intregul corp puteti sa faceti, daca doriti, un scurt dus cu apa calduta, fara a folosi insa dupa aceea unguente sau lotiuni pentru piele.

Efectele remarcabile ale acestui masaj
Lista efectelor este foarte lunga datorita importantei majore pe care o are buna functionare a sistemului  limfatic asupra intregii stari de sanatate.
Cele mai pregnante efecte ale acestei forme de masaj au fost semnalate in urmatoarele afectiuni:
Diaree/constipatie, meteorism, colita si alte probleme intestinale – unul dintre primele fenomene care se constata dupa numai 3-4 zile de realizare a masajului  prin perierea pielii este schimbarea consistentei si culorii fecalelor, ceea ce indica eliminarea accelerata a unor produsi nocivi din corp. De obicei apar mari cantitati de mucus in scaun, ceea ce nu trebuie sa ne sperie deloc, aceasta indicand faptul ca drenarea limfatica este eficienta. Pentru efecte maxime in astfel de cazuri, masajul va fi asociat cu o alimentatie naturala bazata pe legume, fructe si cereale si cu utilizarea unui amestec de plante cu rol tonic si purificator al intestinelor.

Probleme ale pielii in general – se poate remarca o rapida infrumusetare a pielii pe intregul corp. Pentru ca efectele sa fie maxime, in cazuri de acnee sau eczeme este bine ca masajul sa fie asociat cu utilizarea interna a unor preparate din plante cu rol de stimulare a drenarii limfatice si a eliminarii prin scaun (laxative usoare).

Congestii hepatice, afectiuni renale (adjuvant) – pielea a fost adesea considerata un “al treilea rinichi”, fiind cel mai mare organ cu rol de eliminare a toxinelor din organism. Mentinerea intr-o stare de curatenie a porilor pielii, indepartarea celulelor moarte si a altor depuneri de pe piele prin perierea acesteia conduce la o mult mai buna activitate de eliminare prin transpiratie a produsilor nocivi si o imbunatatire a respiratiei la nivelul pielii. Indeplinirea corecta a functiilor pielii se va traduce ulterior ca o detensionare a celorlalte organe de eliminare (ficatul si rinichii) care altfel sunt nevoite sa munceasca suplimentar.

Ulceratii ale pielii de cauze diverse – nu se periaza si nu se maseaza pielea in zonele ulcerate, ci doar in zonele invecinate. In astfel de cazuri stimularea se face cu foarte multa atentie, fara a provoca presiuni sau frectionari. Se pastreaza intotdeauna sensul de miscare mentionat anterior.

Celulita, obezitate – efecte remarcabile apar dupa 2-3 saptamani de aplicare a acestui tip de masaj. Mai ales in aceste cazuri, masajul va constitui o metoda inclusa in contextul dietoterapiei si fitoterapiei specifice acestor tulburari. In cazurile de celulita masajul poate fi realizat si prin miscari de tragere usoara si blanda folosind palmele si degetele.

Revenire dupa arsuri – in primul rand pentru a accelera vindecarea si apoi pentru a reduce foarte mult cicatricele de la nivelul pielii, in cazul arsurilor mai usoare. Perierea pielii nu se face niciodata pe zonele lezate, ci la o distanta corespunzatoare astfel ca circulatia limfatica sa fie stimulata in zonele adiacente perturbarii. Efecte exceptionale de refacere dupa arsuri apar in cazul in care se apeleaza la metoda de masaj manual de drenare limfatica, realizata de catre un profesionist.

Probleme circulatorii (tulburari de circulatie periferice, varice, fragilitate capilara) – aceasta forma de masaj este un adjuvant in aceste cazuri, pentru vindecare fiind necesar un tratament natural amplu.

Edeme limfatice, insuficienta a circulatiei venoase – in astfel de cazuri se va insista asupra zonelor afectate, realizand in finalul masajului prin periere a pielii, usoare miscari de tragere cu palmele si batere cu varfurile degetelor in jurul regiunii unde circulatia limfatica este obstructionata. Nu se vor exercita nici un fel de presiuni in acest caz, miscarile fiind ca un fel de mangaiere mai ferma.

Stres, anxietate, dureri de cap, insomnii – imbunatatirea drenajului limfatic determina o stare de relaxare si detensionare si la nivelul sistemului nervos. Totodata, dinamizarea prin atingere blanda a intregului corp relaxeaza, elimina incordarea si tensiunile si determina o stare de revigorare nervoasa.

Probleme de imunitate – in special sensibilitatea crescuta la raceli si gripe sau la afectiuni ale aparatului respirator se poate diminua in timp. S-a constatat adesea ca dupa instalarea unei astfel de afectiuni vindecarea survine mult mai rapid atunci cand se apeleaza la aceasta forma de masaj.

Conform studiilor specialistilor in domeniul terapiilor naturale, drenajul limfatic poate fi mult imbunatatit daca in afara formelor de masaj special se respecta cateva sugestii simple:

- axati-va pe fructe si legume – cel putin 70% din alimentatie ar trebui sa fie compusa in acest interval din vegetale proaspete. Este bine sa realizam chiar o forma de post, in care sa excludem complet pentru o perioada de timp (7-10 zile) carnea, lactatele si alimentele foarte bogate in proteine;
- folositi extracte din plante care au efecte benefice asupra sistemului limfatic cum sunt tincturile din: aloe, salvie, patlagina. Tincturile se vor amesteca in parti egale si se administreaza cate o lingurita in 100 ml de apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de a manca.
- faceti miscare – evitati sedentarismul, situatie in care singurul drum mai lung pe care il facem este cel pana la masina, sau de acasa pana la serviciu. Este necesar ca cel putin odata pe saptamana sa realizam o excursie ceva mai lunga, intr-un mediu natural, sa inotam sau sa alergam usor in aer liber.

Articol publicat in revista de naturism si spiritualitate "Elixirium" nr. 28 , si preluat in lucrarea "Principii si directii in vindecarea naturala" , editura Kamala .

Articole despre limfa