Castravete
Legume
Denumire stiintifica: Cucumis sativus. Fam. Curcubitaceae
Compozitie chimica: vitaminele A, B, C, sulf, magneziu, oxid de calciu, mucilagii
Actiune farmacologica: racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor, diuretic, hipnotic usor.
Este un dezintoxicant al organismului se poate folosi foarte bine la reumatism si foarte multe alte afectiuni.
Extern este vitalizant si astringent sucul.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: acnee, artritism, colibaciloza, colici, cosmetica, crapaturi ale buzelor, dermatoze superficiale, guta, iritatii intestinale, intoxicatii, litiaza biliara si renala, pecingine, pete pe piele, pistrui, pori dilatati ai fetei, prurit, reumatism, riduri, stari subfebrile, temperamente biloase si sangvine.
Preparare:
-Fiert indicat contra iritatiilor intestinale, util in temperamente biloase si sangvine.
-Crud ras sau suc, este pentru unii destul de indigest. Se foloseste in diferite combinatii cu alte legume si fructe. Indicat minimum 20 ml de 3 ori pe zi.
-Extern pentru cei cu pielea grasa: lotiuni pentru ten cu apa de fierbere nesarata.
-Riduri- aplicatii de rondele de castravete.
-Pistrui-lotiune cu lapte crud in care s-au macerat rondele de castravete.
-Pori dilatati ai fetei- se iau cantitati egale de seminte de castravete, dovleac si de pepene galben. Se macina fin, separat, intr-o rasnita de cafea. Se dilueaza cate o lingura de supa din fiecare pudra in lapte sau smantana. Se amesteca pentru obtinerea unei masti care se va aplica vreme de 30 minute. Se spala apoi cu apa de trandafiri calduta.
-Ingrijirea fetei: lapte de castravete. Se piseaza intr-o piulita 50 g de migdale dulci, decorticate, se toarna incet 250 g de suc de castravete dat in clocot si racit si se strecoara intr-o panza deasa. Se adauga 250 ml alcool si 1 g esenta de trandafir. Se utilizeaza ca lotiune.
-Pomada emolienta (dermatoze, ingrijirea fetei, incalzirea picioarelor):
suc de castravete filtrat……………300g
untura topita nesarata……………...250 g
grasime de vitel……………………150 g
apa de trandafiri……………………3 g
Balsam de Tolu……………………0,50 g
Totul se amesteca bine intr-un mojar. Se foloseste in aplicatii locale.
Compozitie chimica: vitaminele A, B, C, sulf, magneziu, oxid de calciu, mucilagii
Actiune farmacologica: racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor, diuretic, hipnotic usor.
Este un dezintoxicant al organismului se poate folosi foarte bine la reumatism si foarte multe alte afectiuni.
Extern este vitalizant si astringent sucul.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: acnee, artritism, colibaciloza, colici, cosmetica, crapaturi ale buzelor, dermatoze superficiale, guta, iritatii intestinale, intoxicatii, litiaza biliara si renala, pecingine, pete pe piele, pistrui, pori dilatati ai fetei, prurit, reumatism, riduri, stari subfebrile, temperamente biloase si sangvine.
Preparare:
-Fiert indicat contra iritatiilor intestinale, util in temperamente biloase si sangvine.
-Crud ras sau suc, este pentru unii destul de indigest. Se foloseste in diferite combinatii cu alte legume si fructe. Indicat minimum 20 ml de 3 ori pe zi.
-Extern pentru cei cu pielea grasa: lotiuni pentru ten cu apa de fierbere nesarata.
-Riduri- aplicatii de rondele de castravete.
-Pistrui-lotiune cu lapte crud in care s-au macerat rondele de castravete.
-Pori dilatati ai fetei- se iau cantitati egale de seminte de castravete, dovleac si de pepene galben. Se macina fin, separat, intr-o rasnita de cafea. Se dilueaza cate o lingura de supa din fiecare pudra in lapte sau smantana. Se amesteca pentru obtinerea unei masti care se va aplica vreme de 30 minute. Se spala apoi cu apa de trandafiri calduta.
-Ingrijirea fetei: lapte de castravete. Se piseaza intr-o piulita 50 g de migdale dulci, decorticate, se toarna incet 250 g de suc de castravete dat in clocot si racit si se strecoara intr-o panza deasa. Se adauga 250 ml alcool si 1 g esenta de trandafir. Se utilizeaza ca lotiune.
-Pomada emolienta (dermatoze, ingrijirea fetei, incalzirea picioarelor):
suc de castravete filtrat……………300g
untura topita nesarata……………...250 g
grasime de vitel……………………150 g
apa de trandafiri……………………3 g
Balsam de Tolu……………………0,50 g
Totul se amesteca bine intr-un mojar. Se foloseste in aplicatii locale.