Alimentele care detin puterea
Sanatate
Merele
Sunt surse importante de quercitina, o substanta fitochimica necesara in lupta impotriva radicalilor liberi (care cauzeaza boli de inima si cancere). Merele, sunt de asemenea, foarte bogate in fibre, care ajuta digestia si scad nivelul colesterolului. Daorita continutului de fibre si fructoza, merele au un nivel scazut al indicelui glicemic, ceea ce inseamna ca pastreaza in limite normale glicemia.
Ardeiul iute
Ardeiul iute este remarcabil pentru capacitatea sa de intarire a sistemului imunitar si de lupta contra radicalilor liberi, ajutand organismul sa evite boli precum cancerul sau afectiunile cardiace. Verde, galben sau portocaliu, ardeiul iute sunt printre cele mai importante surse de vitamina C - ardeiul rosu contine chiar de 3 ori mai multa Vitamina C decat portocalele. Ardeiul iute (in special cel rosu) este o sursa importanta de beta-caroten (un compus important in lupta impotriva cancerului).
Fructele de padure
Contin acid ellagic, un compus fitochimic important in prevenirea degradarii celulare. Murele atrag atentia datorita faptului ca sunt foarte bogate in vitamina E (care protejeaza inima); o ceasca de zmeura asigura necesarul zilnic de fibre, care ajuta la digestie. Fructele de padure, de asemenea, intaresc vasele de sange, imbunatatesc vederea si reduc simtitor riscul bolilor cardiace.
Broccoli
Un studiu realizat la Universitatea Medicala Utah din orasul Salt Lake a dezvaluit faptul ca broccoli contine un puternic antioxidant care protejeaza vederea, numit luteina. Acest antioxidant, se pare ca are un rol important si in reducerea dezvoltarii de cancer de colon. Broccoli este foarte bogat si in fibre, beta-caroten si vitamina C.
Orezul brun
Orezul brun ajuta la echilibrarea glicemiei si, de asemenea, este bogat in fibre (care ajuta digestia). Asigura o doza necesara de minerale necesare pentru un sistem osos sanatos: magnesiu si fosfor, dar sa nu uitam nici de continutul de vitamine B. Orezul brun este complexul perfect de carbohidrati; este mai putin alergenic decat graul si o sursa importanta de seleniu si zinc.
Nautul
Este unul dintre cele mai usor de digerat aliment; asigura mai multa vitamina C si aproape o doza dubla de fier decat orice alte legume, si de asemenea, reprezinta o sursa importanta de magnesiu si potasiu.
Usturoiul
Poate fi supranumit chiar si "superaliment". Imbunatateste circulatia si scade nivelul de colesterol, este un foarte bun imunostimulant. Contine compusi de sulf care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Ciupercile
In Asia ciupercile erau consumate pentru longevitate. Studiile care s-au facut au demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare. De asemenea, datorita substantelor continute, ciupercile ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Trebuie subliniat si continutul in complexul de vitamine B, cupru, proteine si fibre.
Mango
Acest fruct este singurul care contine un puternic agent anticancerigen: beta-carotenul. Mango este bogat si in antioxidanti precum vitaminele C si E.
Uleiul de masline
Ocupand un loc central in alimentatia mediteraneana, uleiul de masline este cel mai sanatos ulei. Asa cum am arata intr-un articol precedent, uleiul de masline este un adevarat medicament panaceu, fiind foarte bogat in grasimi monosatuarte, polifenoli si antioxidanti.
Strugurii rosii
Sunt cele mai indicate fructe pentru prevenirea bolilor cardiace. Cercetatorii cred ca strugurii rosii reprezinta raspunsul a ceea ce se numeste "paradoxul francez": de ce francezii, care mananca foarte gras, au cea mai scazuta incidenta in ceea ce priveste bolile cardiace? Strugurii, ca si stafidele contin un compus numit acid tartric care ajuta, impreuna cu fibrele, la lupta impotriva afectiunilor colonului.
Rosiile
Cu un continut ridicat de antioxidanti, rosiile lupta cu succes impotriva bolilor de inima si cancerului, mai ales celui de prostata, san sau pancreas. Ceea ce este important este faptul ca acest compusi antioxidanti pe care rosiile ii contin, se mentin activi si in timpul fierberii.
Semintele de susan
Semintele de susan mentin nivelul glicemiei datorita faptului ca sunt bogate in proteine. Datorita contunutului de grasimi nesaturate, semintele de susan ajuta si la scaderea nivelului de colesterol nociv din organism. Trebuie amintit insa si continutul important de calciu si magneziu, care ajuta la intarirea sistemului osos.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este bogat in polifenoli, substante cu actiune puternica asupra radicalilor liberi si are rezultate exceptionale in prevenirea bolilor de inima si a cancerului dar si in mentinerea greutatii corporale, prin antrenarea metabolismului.