facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cate ceva despre proprietatile curative ale maghiranului

Fitoterapie

 

În medicina tradiţională, măghiranul este recomandat de terapeuţi ca leac pentru tulburările digestive şi pentru malnutriţia la copii.
Principiile active ale măghiranului vin în sprijinul persoanelor vulnerabile la răceli, în stări febrile, în anxietate, dureri de cap sau în balonări abdominale. De asemenea, fitoterapeuţii recomandă măghiranul ca o alternativă la tratamentul cu sunătoare, în stările depresive ale adulţilor, deoarece terapia cu sunătoare este bine să fie întreruptă din când în când şi înlocuită cu măghiran.

Măghiranul este un calmant excelent şi pentru bebeluşii neliniştiţi din cauza colicilor sau din alte motive de sănătate.

Câte ceva despre proprietățile curative ale măghiranului

Reglează circulaţia periferică

Tot mai frecvent, măghiranul este indicat şi persoanelor care au probleme cu circulaţia periferică (picioarele lor sunt mereu reci), dar şi celor care obosesc foarte repede sau se trezesc deseori pe parcursul nopţii din cauza contracţiilor musculare.

Uleiul de măghiran tratează gripa şi oreionul

Uleiul din compoziţia măghiranului ucide microbii şi combate înmulţirea bacteriilor rele. De aceea, datorită efectului antiseptic, acest ulei antiviral este recomandat de specialişti în tratamentul unor afecţiuni frecvente precum gripa şi oreionul.
Mai mult, uleiul de măghiran este un excelent cicatrizant pentru diferite răni care se închid foarte greu, previne tetanosul şi tratează numeroase afecţiuni digestive, chiar şi ulcerele.

Cum se prepară și cum se administrează maceratul la rece de măghiran

Ingrediente:
O linguriţă de plantă mărunţită la o cană de 250 ml de apă plată
Preparare:
Plantele se pun în apa rece, se acoperă recipientul și se lasă la macerat timp de 4-6 ore. Apoi se strecoară și se consumă două căni pe zi, între mese.

Pentru prepararea maceratului recomandat în tratamentul epilepsiei şi anorexiei se folosesc florile din vârful crengilor de măghiran.

În caz de insomnie sau de nelinişte, se bea o cană de macerat înainte de culcare. După aceea, cel care a consumat acest ceai este învăluit de o senzaţie de căldură şi de linişte.

Maceratul de măghiran are și efect de întărire a sistemului imunitar – pentru aceasta se bea dimineaţa, înainte de micul dejun.

Maceratul concentrat, un antidepresiv excelent

Ingrediente:
6 linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă plată
Preparare:
Planta se infuzează în apă timp de 4-6 ore.

Acest macerat la rece concentrat induce o stare de bună dispoziţie, fiind un remediu pentru depresii, stări anxioase şi diferite nevroze, susţin specialiştii.

Indicat şi supraponderalilor

Maceratul concentrat s-a dovedit foarte bun şi pentru persoanele supraponderale, iar efectul se menţine pe termen lung, precizează terapeuţii europeni.

Efect sedativ

Măghiranul are și un efect sedativ în caz de nevroze – pentru aceasta fitoterapeuţii recomandă să se consume zilnic, timp de trei-patru zile, una sau două căni de macerat ușor mai concentrat (obținut din două lingurițe de plantă la o cană cu apă plată). De asemenea, acest macerat ușor mai concentrat combate durerile abdominale, infecţiile renale şi are un puternic efect sudorific, ce înlătură mirosul neplăcut de halenă.

O modalitate chiar mai eficientă de a beneficia de proprietățile terapeutice ale măghiranului este de a-l folosi sub formă de pulbere obținută din planta uscată. Pulberea de plantă se ține sub limbă timp de 15-20 de minute, ușor umectată, după care se înghite cu apă plată. Cantitatea de plantă recomandată este în funcție de efectul ce se urmărește să fie obținut.

Articole despre


Articole din Fitoterapie