facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Aloe - proprietati antiseptice si antitumorale

Fitoterapie

6. Proprietati antiseptice

In planta de aloe sunt trei elemente principale: saponinele, acidul cinamic, si cel salicilic. saponinele sunt glicozide foarte deosebite. In anumite plante dezvolta actiuni iritante si hemolicite, in special la nivelul tubului digestiv, dar in planta de aloe, saponinele exercita o actiune purificatoare, antiseptica, antimicrobiana, in mod nedistrugator pentru tesuturile celulare limitrofe.

aloe1

Acidul cinamic prezent in diverse mirodenii precum scortisoara, este un acid organic care dezvolta o activitate antiseptica si germicida de referinta. Greg Henderson, autorul cartii "Aloe vera: legendarul vindecator al naturii", afirma ca sucul pur din planta de aloe este eficace impotriva micro organismelor, precum salmonella, streptococi, stafilococi, putand distruge si bacteria care cauzeaza ulcerul perforat.

Si acidul salicilic, pe langa faptul ca este un bun anestezic, dezvolta o actiune antiseptica.

7. Proprietati antitumorale

Planta de aloe furnizeaza o ampla panorama de substante care blocheaza si imbunatatesc situatii celulare precanceroase dificile si ostile. Alaturi de toate celelalte substante care dezvolta actiuni antioxidante, asa cum am subliniat anterior, apare si zincul, ca reprezentant al mineralelor si doua vitamine, amandoua din grupul B: B12 si acidul folic.

ZIncul, conform studiilor efectuate pe cobai, dezvolta o actiune marcanta in cresterea limfocitelor, inhiband tumori produse de substante toxice. Inca nu a fost clarificata operativitatea sa in interiorul celulei si a nucleului, in special. Pentru a afirma cu certitudine proprietatile sale antitumorale sunt necesare studii ulterioare.

Alte studii clinice vad vitamina B12 in prima linie, ca si puternic anticancerigen. S-a descoperit ca previne tumorile, in special cele generate de fumat. La un grup de fumatori s-au subliniat nivele reduse de vitamina B12 si de acid folic. Cele doua substante impreuna dezvolta o activitate sinergica in procesele de multiplicare celulara, fie mitotica cat si meiotica, in special la nivelul tesuturilor pulmonare si a branhiilor. Tratamentul de b12 si acid folic la pacientii cu doze zilnice a dat rezultate surprinzatoare. Celulele pulmonare erau mai sanatoase si se diminuase numarul celulelor precanceroase.

Acidul folic este capul grupului de compusi numiti folati, care in natura sunt prezenti in special in plante cu frunza verde precum broccoli si spanacul, iar in planta de aloe se regasesc in cantitati considerabile. Folatii participa la diverse procese metabolice celulare, si in special dezvolta o functie principalain sinteza proteinelor, in special in multiplicarea ADN-ului. Din acest motiv, acidul folic este un important anticancerigen. In interiorul diviziunii celulare verifica situatii de inalta sensibilitate si fragilitate al echipamentului genetic.

In unele studii facute pe fumatori, in 1986, de National Institute of Cancer Research, s-a subliniat ca valorile hematice de acid folic erau foarte reduse la acesti pacienti. Studiile ulterioare ale Universitatii din Alabama au confirmat ca administrarea de doze ridicate au un rezultat eficient in reducerea de leziuni la nivelul branhiilor si plamanilor, cu potential precanceros. Un alt serios studiu desfasurat la Universitatea din Padova, Italia, a demonstrat in mod clar efectul moleculei antrachinonice de aloemodina, asupra unei tumori infantile a pielii, tumoare neuroectodermica. Studiul sublinia in mod clar, rolul antitumoral al substantei.

Extras din "Marea carte despre aloe" - A. Bassetti, S. Sala

Articole despre Aloe Vera