facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Plante antivirale care intaresc sistemul imunitar

Fitoterapie

În prezent, pandemia declanșată de virusul COVID-19 a afectat întreaga lume. În cadrul unei abordări globale de prevenire, este, de asemenea, important să nu lăsați sistemul imunitar la o parte în aceste zile, consolidând apărarea naturală a organismului, astfel încât, pe cât posibil, să poată face față mai ușor virusului.

Știați că există peste 400 de virusuri diferiți care pot provoca infecții, inclusiv răceala comună, gripă, hepatită, mononucleoză și HIV?

Plante antivirale care întăresc sistemul imunitar

Astăzi, mulți oameni aleg să aibă o vaccinare antigripală anuală, dar cercetările arată că aceasta este eficientă doar pentru 10% până la 60% din cauza tulpinilor mutante ale virusului gripal; în plus, aceste vaccinuri educă sistemul imunitar într-un mod nefiresc și conțin adesea substanțe chimice și conservanți periculoși. Din fericire, există o serie de plante medicinale antivirale puternice care stimulează sistemul imunitar, reduc inflamațiile și combat infecțiile.

Prevenirea infecției cu COVID-19 este cel mai bun remediu pentru infecția cu coronavirus, reducând riscul de a fi infectat și de a răspândi virusul, iar plantele cu proprietăți antivirale ne pot fi de mare ajutor.

Ce este un virus?

Un virus este un agent infecțios mic, care nu se poate reproduce decât în celulele vii ale altor organisme. Virusurile pot infecta toate tipurile de forme de viață - oameni, animale, plante și microorganisme, inclusiv bacteriile. Virusurile se găsesc în aproape toate ecosistemele de pe Pământ și sunt cel mai abundent tip de entitate biologică.Virusurile au fost de fapt descrise drept „organisme la marginea vieții”, deoarece transportă material genetic, se reproduc și evoluează prin selecție naturală, dar le lipsește structura celulară, care în general este necesară pentru a fi considerată vie.Există multe modalități prin care se propagă un virus. La animale, un virus este transportat de insecte care sug sângele. La oameni, unele virusuri, precum gripa, sunt răspândite prin tuse și strănut.

Lucrul înfricoșător despre contractarea unui virus este că antibioticele nu funcționează. Vaccinurile sunt, de asemenea, imprevizibile, iar virusurile, inclusiv cele care provoacă SIDA și hepatita virală, escaladează aceste răspunsuri imune induse de vaccin și duc la infecții cronice.

Ce sunt plantele antivirale?

Plantele antivirale inhibă dezvoltarea virusurilor. Multe dintre cele mai bune plante antivirale stimulează sistemul imunitar, ceea ce permite organismului să atace agenți patogeni virali. Acest lucru poate fi chiar mai bun decât atacarea agenților patogeni specifici, pe care medicamentele antivirale sunt proiectate să le facă, deoarece agenții patogeni suferă mutații în timp și devin mai puțin susceptibili la tratament.

Nu numai că plantele cu proprietăți antivirale combat infecțiile virale, stimulează sistemul imunitar și funcționează ca remedii naturale împotriva gripei, dar au o serie de alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi suportul cardiovascular, digestiv și antiinflamator.

Cele mai bune plante antivirale contra infecției cu COVID-19

1. Echinaceea

Echinacea a devenit una dintre cele mai vândute plante medicinale din toate timpurile; deoarece utilizarea regulată a echinaceei este benefică pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea generală. Există dovezi considerabile care sugerează că substanțele fitochimice din echinacea au capacitatea de a reduce infecțiile cu virusuri și tumorile.

Echinaceea este unul dintre cele mai puternice antivirale naturale împotriva virusurilor din organismul uman. Echinaceea conține un compus numit echinaceină care împiedică bacteriile și virusurile să pătrundă în celulele sănătoase. Acest lucru reduce considerabil șansele de a contracta orice tip de infecție în timp ce se consumă echinaceea. Alte beneficii ale echinaceei includ capacitatea sa de a atenua durererile, de a reduce inflamația, de a îmbunătăți problemele pielii, de a trata problemele respiratorii superioare și de a îmbunătăți sănătatea mentală.

2. Socul

Socul are puternice proprietăți antivirale care stimulează imunitatea. Mai multe studii medicale au concluzionat că socul poate ajuta la scurtarea duratei simptomelor de răceală. Există, de asemenea, cercetări care indică faptul că extractul de soc administrat zilnic funcționează pentru a îmbunătăți simptomele gripei. Socul este bogat în compuși antioxidanți și antiinflamatorii. De asemenea, conține anumiți compuși imunostimulanți precum antocianidinele care funcționează în mod eficient pentru combaterea gripei și a virozelor respiratorii.

3. Andrographis

Andrographis este una dintre cele mai populare plante medicinale care a fost folosită de secole în America, Asia și Africa. Andograhis conține compuși puternici care au efecte antivirale, antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatorii.

În mod tradițional, Andrographis a fost utilizată pentru combaterea gripei și a malariei. În prezent, cercetătorii au explorat Andrographis ca un remediu puternic antiviral și este considerat un compus miraculos pentru reținerea replicării și dezvoltării virusului.

Un studiu din anul 2017 publicat în revista Microbes and Infection (Microbi și infecții) a constatat că atunci când andrografolida (ingredientul activ în andrografie) a fost administrată la cobai infectați cu virusul gripal, împreună cu un inhibitor de intrare a virusului, combinația a crescut rata de supraviețuire, diminuarea patologiei pulmonare, a scăzut încărcătura virusului, iar citokinele inflamatorii s-au redus. Andrographis este disponibilă în unele magazine naturiste sub formă de capsule și tinctură.

4. Usturoiul

Experimentele medicale au arătat că usturoiul – adică compușii chimici specifici găsiți în usturoi - este extrem de eficient pentru a ucide nenumărate microorganisme responsabile pentru unele dintre cele mai frecvente infecții, inclusiv gripa, tuberculoza, pneumonia, tusea și herpesul.
Nu numai că usturoiul este una dintre cele mai bune plante antivirale, dar proprietățile sale ajută și la tratarea infecțiilor oculare și funcționează ca un remediu natural pentru infecția urechilor.

Pentru a face o infuzie de ulei de usturoi acasă, zdrobiți cățeii de usturoi și adăugați-i într-un ulei de bază (precum uleiul de măsline). Lăsați amestecul să stea aproximativ cinci ore, apoi strecurați bucățile de usturoi și păstrați uleiul într-un borcan închis ermetic. Această infuzie poate fi folosită ca remediu antiviral. De asemenea, puteți înghiți zilnic câte un cățel de usturoi crud; poate fi necesar să îl tăiați în jumătate dacă este prea mare. Mușcați o dată pentru a elibera alicina (substanța activă din usturoi), apoi înghițiți cățelul de usturoi cu apă ca o pastilă.

5. Rădăcina de Astragalus

Rădăcina de Astragalus, o altă plantă antivirală puternică, a fost folosită în medicina tradițională chineză de secole, iar utilizarea sa principală este aceea de a stimula sistemul imunitar. Studiile științifice au arătat că Astragalus are proprietăți antivirale și stimulează sistemul imunitar, iar specialiștii afirmă că această plantă medicinală poate ajuta la remedierea răcelii sau a gripei comune.

Nu numai că Astragalus funcționează ca tratament natural pentru infecții virale, dar această plantă medicinală are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, și poate fi utilizată și pe piele pentru îngrijirea rănilor. De asemenea, Astragalus este o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea cortizolului, care este denumit și hormonul stresului.

6. Ciuperca medicinală Coada curcanului

Ciuperca medicinală Coada curcanului este binecunoscută pentru capacitatea sa de a stimula funcția imunitară deoarece conține polizaharide care au puterea de stimulare a imunității atunci când sunt consumate.

Când cercetătorii au evaluat efectele de modulare a imunității a acestei ciuperci au descoperit că este capabilă să crească citokinele antivirale. Când a fost utilizată în combinație cu ciuperca Reishi în perioada de tratament de 2 luni, ciuperca Coada curcanului a dus la îmbunătățirea stării de sănătate a 88% dintre pacienți diagosticați cu infecții virale. Cele mai frecvente metode de a folosi ciuperca Coada curcanului sunt sub formă de capsule, pulbere sau ceai.

7. Ciuperca medicinală Reishi

Ciuperca Reishi este un remediu adaptogen care ajută la întărirea apărării organismului împotriva infecțiilor și ajută la readucerea corpului la homeostază (echilibru) și la reglarea funcției imune.

Ciuperca Reishi conține doi compuși puternici, polizaharide și triterpene, care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a spori răspunsul imun și de a reduce inflamația.Studiile evidențiază efectele antivirale ale compușilor din ciuperca Reishi care sunt capabili să blocheze absorbția virusului în celule. Puteți găsi cu ușurință ciuperca Reishi și alte ciuperci medicinale sub formă de capsule și pulbere în multe magazine naturiste.

8. Rădăcina de lemn-dulce

Rădăcina de lemn-dulce este un aliat important pentru prevenirii unor boli precum gripa, hepatita C și HIV. Revista Chineză de Virologie a publicat recent o recenzie care confirmă activitatea antivirală a rădăcinii de lemn-dulce datorită conținutului său de triterpenoide. Alte beneficii importante ale rădăcinii de lemn-dulce sunt următoarele:

- Ameliorează durerile în gât;
- Este un remediu natural pentru tuse;
- Protejează împotriva simptomelor neplăcute ale gripei;
- Reduce oboseala suprarenală;
- Este un bun remediu analgezic (combate durerile).

9. Frunzele de măslin

Frunzele de măslin au proprietăți antivirale, care le oferă capacitatea de a trata virusurile comune și periculoase, inclusiv simptomele de candida, meningită, pneumonie, sindrom de oboseală cronică, hepatită B, malarie, gonoree și tuberculoză.
Cercetările realizate până în prezent au arătat că extractul din frunze de măslin luptă eficient împotriva unui număr de microbi care provoacă boli, inclusiv unele virusuri care provoacă gripa și alte infecții respiratorii. Compușii puternici care se găsesc în frunzele de măslin distrug organismele invadatoare și nu permit replicarea virusurilor care provoacă o infecție.
De fapt, frunzele de măslin sunt atât de benefice pentru sănătatea noastră, încât tratamentul cu extract de frunze de măsline a inversat multe modificări asociate infecției cu HIV-1, conform unui studiu realizat la Școala de Medicină a Universității din New York.

10. Oregano

Oregano este un puternic agent antiviral. Oregano de calitate medicinală este distilat pentru a se extrage uleiul esențial și a-și păstra compușii vindecători; de fapt, este nevoie de peste 1.000 de kilograme de oregano sălbatic pentru a se produce doar 1 kilogram de ulei de oregano!
Beneficiile uleiului de oregano se dovedesc a fi superioare unor antibiotice, fără a avea efecte secundare dăunătoare. Pentru că oregano conține doi compuși puternici, carvacrol și timol, care au proprietăți antibacteriene și antifungice puternice. Carvacrolul este cel care inversează infecțiile virale, precum și alergiile, tumorile, paraziții și inflamațiile cauzatoare de boli.

11. Salvia

Salvia este un ingredient esențial în medicina tradițională chineză și în medicina ayurvedică. Herbaliștii tradiționali apreciază salvia pentru capacitatea sa de a ajuta la combaterea infecțiilor și de a ameliora o serie de afecțiuni. Cercetările ilustrează faptul că salvia are efecte antivirale, antioxidante și antiinflamatorii. Studiile arată că diterpenele din salvie ajută la combaterea infecțiilor virale.

Unul dintre cele mai bune moduri de a folosi salvia este consumând ceai de salvie care are proprietăți liniștitoare și vindecătoare și care poate fi făcut acasă cu frunze de salvie proaspete sau cumpărate de la magazinul naturist.

Cum se pot folosi plantele cu proprietăți antivirale?

Sub formă de infuzii

Infuziile sunt o modalitate excelentă de a obține beneficiile antivirale ale plantelor medicinale în fiecare zi. Lăsați câte o lingură de plante medicinale în apă fierbinte timp de 5-10 minute, apoi strecurați și consumați.

Sub formă de macerate

Maceratele din plante sunt mai puternice decât ceaiurile sau infuziile, deoarece necesită o cantitate mai mare de plante. Pentru a vă face propriul macerat pe bază de plante, adăugați o cană de plante antivirale în apă timp de aproximativ 7 ore. Păstrați maceratul într-un borcan etanș și beți-l rece sau încălzit. Deoarece maceratele sunt puternice, nu beți mai mult de o cană pe zi.

Sub formă de uleiuri infuzate

Un ulei infuzat este atunci când lăsați planta într-un ulei de bază timp de câteva ore. Puteți folosi cuptorul pentru a încălzi amestecul sau încercați să-l lăsați într-un loc cald și însorit timp de 12 ore. Folosiți aproximativ 1/2 cană de plante antivirale (puteți utiliza o singură plantă sau un amestec) și adăugați-o la 1 cană de ulei de nucă de cocos sau de măsline.
Lăsați amestecul într-un borcan etanș la aer și lăsați-l să stea într-un loc însorit pentru aproximativ 12 ore. Odată ce plantele sunt infuzate în ulei, scurgeți frunzele și păstrați uleiul într-un borcan. Puteți utiliza uleiul topic pentru a atenua durerea și a scăpa de infecții.

Sub formă de uleiuri esențiale

Multe dintre aceste plante medicinale sunt vândute sub formă de uleiuri esențiale; asigurați-vă că achiziționați uleiuri esențiale organice și pure de la o companie de încredere.

Pentru a utiliza uleiuri esențiale benefice pentru proprietățile lor antivirale, difuzați 3-5 picături în casă, adăugați câte 2-3 picături în apa caldă de baie sau amestecați 1-2 picături cu un ulei de bază și aplicați amestecul direct pe piele. Masajul uleiurilor esențiale pe picioare, abdomen și piept este util atunci când luptați cu febră sau cu simptomele de gripă.

Riscuri și efecte secundare

Dacă utilizați infuzii din plante medicinale sau uleiuri esențiale, nu uitați că produsele sunt extrem de puternice și nu trebuie luate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă utilizați aceste remedii naturiste pentru proprietățile lor antivirale, nu le consumați mai mult de două săptămâni. Este important să luați o pauză între doze lungi.

Dacă sunteți însărcinată, aveți grijă la utilizarea uleiurilor esențiale și adresați-vă unui medic înainte de a face acest lucru. De asemenea, unele dintre aceste plante medicinale antivirale interacționează cu anumite medicamente de sinteză, deci informați-vă înainte de a începe să consumați extractul sau uleiul esențial respectiv.

Observații finale: din cauza răspândirii virusurilor extrem de contagioase, cum este și cazul coronavirusului COVID-19, tot mai multe persoane caută compuși antivirali naturali care să funcționeze în mod eficient. Antiviralele naturale, inclusiv alimentele care au proprietăți antivirale și uleiurile esențiale ajută la stimularea sistemului imunitar și la lupta împotriva infecțiilor virale. Pentru a menține un sistem imunitar sănătos, astfel încât corpul să poată combate agenții patogeni pe care îi va întâlni în mod inevitabil, este important ca ceaiurile antivirale, tincturile, suplimentele și uleiurile esențiale să facă parte din regimul dumneavoastră de sănătate.

Sursa: dr-catalin-luca.ro

Articole despre sistem imunitar, virus, coronavirus