CUISOARELE (Eugenia caryophillata) - mirodenia dezinfectanta
Condimente
Cuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoare – Syzygium aromaticum, un arbust mereu verde, asemanator vitei-de-vie. Mugurii se recolteaza inainte de a se deschide, avand o forma de cui – de unde si denumirea.
De altfel, denumirile din multe limbi europene provin din latinescul "clavus" care inseamna "cui", datorita asemanarii formei.
Istoria arborelui de cuisoare
Arborele de cuisoare provine din Indonezia, din insulele Ternate, Tidore, Bacan si Halmahera, numite in Evul Meniu si Insulele Mirodeniilor, sau Insulele Molucce.
Se presupune ca de aici a fost transportat in Java si apoi raspandit, de catre negutatorii arabi, in intreaga lume. Si olandezii au ajutat la extinderea si cultivarea lui, iar din secolul al XVIII-lea, arborele de cuisoare a fost aclimatizat si in alte tari.
Chinezii l-au folosit cu cateva secole inainte de Hristos, pentru proprietatile medicinale. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) mestecau cuisoare inainte de a vorbi cu suveranul lor sau erau obligati sa-si inmiresmeze hainele si corpul in fumul aromat al cuisoarelor.
In Europa, cuisoarele au ajuns in primele secole d. Hr.
La sfarsitul evului mediu, mirodenia era utilizata in conservarea alimentelor, iar pe unele mumii egiptene s-au gasit coliere de cuisoare.
Negutatorii fenicieni au fost cei care au adus-o si in bazinul mediteranean. In secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la preturi foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, caci medicii o considerau un panaceu.
Gustul si utilizarile cuisoarelor
Gustul este fin, iute-dulceag, astringent si foarte aromat, iar mirosul cuisoarelor este cald, aromat si iute.
Cuisoarele pot inlocui sarea si potolesc setea. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, anumite ciorbe, la unele sortimente de prajituri, vin fiert sau ceai. Ele pot fi folosite pentru a aromatiza, intr-o maniera mai deosebita, orezul. Se pot folosi la purificarea untului.
Atunci cand le folositi la gatit, cuisoarele se combina bine cu nucsoara si scortisoara.
In multe tari, cuisoarele se folosesc la fabricarea parfumurilor, pastei de dinti, sarurilor de baie si aromarea bauturilor alcoolice.
Cuisoarele sunt una din plantele dezinfectante cele mai puternice de pe pamant. O singura cuisoara pusa, de exemplu, intr-o fiertura ii va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore.
De aceea, sunt necesare la conservarea aproape a oricarui aliment, dar si pentru combaterea unei multitudini de boli infectioase.
Sub forma de ulei esential, cuisoarele sunt un excelent insecticid. Daca aveti animale de companie si doriti sa le scapati de purici, faceti-le baie cu apa calda si clatiti-le cu apa in care ati pus cateva picaturi de ulei esential de cuisoare. Puteti, de asemenea, adauga cateva picaturi de ulei pe zgarda – acesta va tine puricii la distanta.
Valori nutritionale
Cuisoarele contin fibre, vitamine si minerale – prin urmare, adaugarea lor, ca si condiment, in diverse preparate culinare nu numai ca va imbogati gustul, dar veti beneficia si de niste nutrienti importanti.
O lingurita de aproximativ 2gr de cuisoare macinate contine:
Calorii: 6
carbohidrati: 1gr
Fibre: 1gr
Mangan: 55% din DZR
Vitamina K: 2% din DZR
Vitamina C: 3% din DZR
vitamina E, calciu si magneziu (in cantitati foarte mici)
Manganul este un mineral esential pentru mentinerea functiei creierului si construirea oaselor puternice.
Dar, in afara continutului benefic de mangan, cuisoarele sunt utilizate doar in cantitati mici si prin urmare nu furnizeaza cantitati semnificative de nutrienti.
Sunt, in schimb, bogate in antioxidanti care reduc stresul oxidativ si riscul de dezvoltare a bolilor cronice.
Un astfel de antioxidant care se gaseste in cuisoare este eugenol – un studiu in eprubeta a dovedit ca acesta a oprit deteriorarea oxidativa cauzata de radicalii liberi de 5 ori mai eficient decat vitamina E (un alt antioxidant puternic).
Proprietati medicinale ale cuisoarelor
Taninul, uleiul eteric in care componentul principal este eugenolul, are proprietati antiseptice si anestezice si este utilizat in stomatologie si la prepararea vanilinei.
Uleiul se aplica direct pe dintele dureros, dar, atentie, daca se aplica des, va dauna.
1. Cuisoarele au un efect calmant, dezinfectant.
2. Au actiune antivirala.
3. Stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor, sughitului.
4. Inlatura viermii intestinali, intaresc imunitatea, prin cresterea numarului de globule albe din sange.
5. Sunt diuretice si depurative.Influenteaza sistemul nervos si vasele de sange.
6. Ajuta in boli de ochi si inflamatiile urechii medii. Uleiul de cuisoare, fiind un antioxidant, ajuta vederea.
7. Insulina este folosita mai eficient in prezenta cuisoarelor.
8. Calmeaza tusea, astmul, ajuta in tuberculoza, boli de cap.
ATENTIE! Cuisoarele folosite in exces irita sistemul nervos central.
Utilizari terapeutice ale cuisoarelor
1. Colita de putrefactie, disfunctii biliare
Se pun in salatele de fructe (de mere, grapefruit, lamaie) 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Se fac cure cu astfel de salate, mancate inainte de fiecare masa, vreme de o saptamana.
2. Balonare
Inainte si dupa masa se ia un varf de cutit de pulbere de cuisoare. Gustul vom vedea ca este destul de greu de suportat, dar efectul este mai puternic decat al oricarui medicament.
3. Prevenirea si ameliorarea racelilor
Se mesteca 1-2 cuisoare pe zi, mai ales atunci cand intram in contact cu mari aglomeratii umane.
In caz de raceala, se fac inhalatii cu cateva picaturi de ulei de cuisoare puse in apa clocotita sau se face decoct de cuisoare si se inhaleaza aburii.
4. Durerea de dinti
Se piseaza o cuisoara si se pune la dinte. Efectul anesteziant este aproape instantaneu.
Poate fi folosit atat ca si anestezic al dintilor, cat si pentru dezinfectarea canalelor maselelor.
5. Mancarimi ale pielii si piscaturile de insecte
Se amesteca praf de cuisoare cu apa pana se face o pasta, care se aplica pe piele. Va va surprinde puterea efectului lor.
Selectare, preparare si depozitare
Cuisoarele se gasesc in majoritatea supermarket-urilor si a magazinelor cu produse naturale, sub forma lor naturala, intregi, sub forma de pudra/pulbere, tinctura sau ulei esential.
Atunci cand folositi ulei de cuisoare pentru remedii administrabile celor mici, diluati-l intotdeauna intr-un ulei de baza precum cel de migdale sau ulei de masline.
Ca si condiment, cuisoarele sunt recunoscute in medicina traditionala Ayurveda pentru faptul ca echilibreaza dosha Kapha.
Pudra de cuisoare (condimentul), la fel ca si restul preparatelor din cuisoare se depoziteaza in recipiente etanse, in locuri uscate, la temperatura camerei.
Cateva atentionari privitoare la consumul de cuisoareIn primul rand, nu trebuie sa utilizati cuisoare daca sunteti alergic/a la acestea.
Este bine sa consultati un medic/farmacist inainte de a consuma sau aplica pe piele cuisoare daca:
- suferiti de boli de ficat
- aveti probleme de coagulare a sangelui (hemofilie)
- aveti un sistem imunitar slab
- aveti alergii de orice fel
Utilizarea cuisoarelor ca si condiment este considerata sigura in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu se stie daca, folosite in scop medicinal, cuisoarele vor dauna unui copil nenascut – nu folositi cuisoare in scop medicinal daca sunteti gravida.
Nu se stie nici daca cuisoarele trec in laptele matern si daca dauneaza unui sugar. Nu folositi cuisoare fara un sfat medical daca alaptati.
Sursa: paradisulverde.com