facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Doamnelor, a venit timpul sa renuntati la sutien... pentru totdeauna!

Sanatate

CANCERUL DE SÂN – există o legătură intre cancerul de sân și purtarea sutienului?
În timpul zilei multe femei au fantezii despre ceea ce au de gând să facă de îndată ce vor ajunge acasă. Multe dintre ele se văd cu mâinile pe sun cămașă, trăgând de sutienul care le-a încorsetat toată ziua și lasându-și sânii liberi. Aceasta le dă un sentiment uimitor de libertate, care mă face să mă întreb, dacă sutienele sunt atât de inconfortabile, de ce atât de multe femei le poartă atât de des? Este acest sentiment de disconfort, care rezultă din purtarea acestor sutiene semnalul că corpurile noastre nu ar trebui să le poarte?
Potrivit Societății Americane de Cancer, nu există absolut nici o dovadă care duce la corelarea între purtarea un sutien și contractarea cancerului de san. Aparent raționamentul din spatele acestui fapt este că nu au existat studii concludente efectuate pentru a demonstra că există o legătură și că, ei înșiși nu au efectuat studii pentru a infirma acest lucru. Cu toate acestea, au existat mai multe studii efectuate, care arată o corelație între purtarea sutienului și dezvoltarea cancerului de sân.


În anii 1930 nu a existat "nicio legătură", care să demonstreze că țigările cauzează cancer pulmonar, de fapt, medicii erau cei care în anii '50 promovau fumatul. Aceasta s-a întâmplat până în 1964, când Societatea Americană de Cancer a menționat în cele din urmă, că a existat o legătură directă între fumat și cancerul pulmonar. Dacă ei ar fi aflat despre această legătură dintre țigări și cancer mai devreme, cred că ar fi fost salvați mulți bani băgați în producerea de țigări și folosiți la tratamentul cancerului. Poate că într-o zi, în viitor, acest lucru va fi și povestea sutienului, iar oamenii vor spune "Nu pot să cred că nu mi-am dat seama că a existat o legătură între purtarea sutienului și cancerul de sân!"

Nu putem să nu remarcăm faptul că la fel de mult ca industria care tratează cancerul, există o mare industrie a vânzării de sutiene. Când te gândești la cât de multe sutiene cumpăra fiecare femeie în fiecare an, realizezi că acestă industrie este de multi-miliarde de dolari, numai in SUA.
Cu informațiile pe care le avem acum noi nu știm sigur că purtarea sutienului cauzează cancer, dar cel puțin putem analiza informațiile și să luăm o decizie informată fiecare dintre noi.

Dovezi în sprijinul afirmației
• Purtarea unui sutien poate restricționa vasele extrem de subțiri limfatice, prin comprimarea lor, care apoi poate duce la o acumulare de lichid toxic, care altfel ar fi fost drenat prin intermediul acestui sistem. Când aceste vase sunt închise există mai putin oxigen și substanțe nutritive livrate la celule, în timp ce deșeurile toxice nu sunt transmise mai departe. Este posibil ca această acumulare de toxine să fie legată de chisturi mamare? Chisturile mamare sunt umplute cu saci de lichid care pot apărea ca noduli tari la sâni. Cercetările medicale conectează aceste chisturi cu un risc crescut de cancer de sân.

În Mai 1991 a fost realizat un studiu de Syd și Soma Singer pe un eșantion de 4000 de femei, în 5 orașe mari din SUA. Toate femeile care au fost studiate erau de origine caucaziană, cea mai mare parte cu "venituri medii", vârsta lor fiind cuprinsă între 30-79 ani. Aproape jumătate au fost diagnosticate cu cancer de sân. Majoritatea femeilor care au fost intervievate au spus că au fost nemulțumite de forma și mărimea sânilor și au purtat un sutien numai pentru aspect. 3 din 4 femei care au purtat sutien și în timp ce dormeau au fost descoperite cu cancer de sân, iar 1 din 7 femei care au purtat sutien mai mult de 12 ore pe zi s-au îmbolnăvit deasemenea de cancer. Acest studiu a ajuns la concluzia că doar 1 din 168 de femei care nu au purtat sutien au fost diagnosticate cu cancer de sân, care este același procent cu al bărbaților (care nu poartă un sutien :P).
Având aceste informații ce se poate face pentru a minimiza potențialul risc de a dezvolta cancer de san?

Minimizați riscul

Știați că atunci când purtați un sutien tot timpul, aceasta duce la slăbirea ligamentelor sânilor? Dacă vă lăsați sânii fără sprijinul sutienului pentru o perioadă de timp, aceste ligamente vor deveni mai puternice și apoi sânii vor fi mai fermi. Profesorul francez Jean-Denis Roullion a realizat un studiu pentru a măsura schimbările în sânii a 330 femei pe o perioada de 15 ani. El a descoperit că sutienele nu au făcut nimic din ceea ce au pretins să facă, că nu atenuează durerea de spate, ci mai degrabă o intensifică! De asemenea, sutienele nu contribuiau cu nimic, pentru a preveni țesutul mamar să se lase. În opinia sa sutienul este o "necesitate falsă." Rezultatele studiului sugerează că sânii ar avea mai mult tonus dacă nu este folosit sutienul, deoarece sutienul limitează creșterea susținerii țesutului mamar, lăsând pieptul să se usuce și să se degradeze mai repede.

Societatea ne spune...

Cred că motivul pentru care femeile poartă sutien, este din cauza modului în care societatea ne spune, că ar trebui să arate sânii noștri. Dacă aceștia sunt mici, ar trebui să purtăm sutiene care să-i arate mai mari și să-i împingă în sus, dacă sunt prea mari, ar trebui să se poarte sutiene care să-i facă mai mici. Există o mulțime de femei ai căror sânii sunt atât de mici, încât acestea poartă un sutien fără literalmente nici un motiv, ci doar pentru a face să pară ca și cum ar avea sâni mai mari, numai în scopuri estetice. Societatea ne spune că toate femeile ar trebui să aibă sânii complet rotunzi și plini de viață, dar să recunoaștem, pentru femeile care au sânii naturali, acest lucru nu este real.
• dacă trebuie să purtați un sutien purtați unul care să fie confortabil și să nu vă strângă.
• încercați să purtați un sutien cât mai puțin timp posibil și realizați un masaj al sânilor după ce vă eliberați de sutien
• nu purtați niciodată sutien în timp ce dormiți
• dacă sunteți îngrijorată că vi se văd sfârcurile atunci când nu purtați sutien, purtați un maieu sau o bustieră, dar... chiar dacă vi se văd sfârcurile nu e sfârșitul lumii

Articole despre sutien, cancer, cancer de san, chisturi mamare, noduli sani