facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum se poate preveni cancerul de pancreas?

Sanatate

Cancerul de pancreas a cincea cauză de deces din lume se declanșează fără simptome
Cum se poate preveni cancerul de pancreas? Cancerul de pancreas se declanșează de obicei fără simptome, tocmai de aceea este foarte important să ne verificăm periodic starea de sănătate, să renunțăm la obiceiurile nocive și să alegem cu înțelepciune o alimentație corectă și un stil de viață sănătos.
În prezent, cancerul de pancreas continuă să fie o problemă complicată datorită faptului că apare fără prea multe simptome în primele faze. În ciuda acestui fapt, există o serie de factori marcanți și de caracteristici care merită să fie luate în considerare.
Mai trebuie menționat faptul că, cancerul de pancreas este a cincea cauză de deces din lume, iar în actualitate medicina continuă să avanseze pentru a stopa apariția sa și pentru a obține astfel o mai bună calitate a vieții.

cancerul de pancreas


Se poate detecta cancerul de pancreas în primele etape?
În primul rând trebuie să știm că pancreasul este situat într-o zonă foarte profundă a organismului. Pancreasul nu se poate palpa în nicio examinare fizică, tocmai de aceea nu se poate permite detectarea unei tumori relaționate cu acest organ în primele faze.
De obicei, cancerul de pancreas se dezvoltă în tăcere, până când determină vreo problemă altor organe apropiate, cum ar fi ficatul sau vezica biliară. Din păcate, în momentul în care se diagnostichează această boală, pacientul se află deja într-o fază relativ avansată în care este necesar un tratament mult mai intens pentru a încetini sau stopa dezvoltarea cancerului.

Mai trebuie menționat faptul că persoanele care se supun unei intervenții chirurgicale în care se poate extrage o parte din tumoare, au un pronostic mai bun. Totuși, este important să semnalăm că fiecare persoană este unică și în cazul acestei boli, iar conform vârstei sau stării sale generale de sănătate, va avea o recuperare mai mult sau mai puțin bună, de aceea este complicat să se ofere un pronostic standard.

Să vedem care sunt simptomele cele mai comune asociate cu un cancer de pancreas:
Oboseală
Pierdere accelerată de greutate corporală
Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
Digestie proastă
Vomă
Dureri abdominale
Ganglioni linfatici inflamați

Există o cauză ereditară a cancerului de pancreas ?
Conform studiilor medicale, există o mică componentă ereditară care trebuie luată în considerare, în special dacă părinții au avut cancer de pancreas. Totuși, această incidență este foarte scăzută, doar aproximativ 15% dintre pacienții care suferă de această boală aveau antecedente în familie.
Alt aspect care trebuie luat în considerare este acela că toți pacienții care au suferit de pancreatită ereditară, au probabilități foarte mari de a se confrunta cu cancerul de pancreas în jurul vârstei de 70 de ani.

Factori ambientali care influențează cancerul de pancreas
În prezent, nu se cunosc toate cauzele care determină apariția cancerulului de pancreas, însă există o serie de factori de risc care pot contribui la apariția acestuia, precum factorii genetici menționați anterior și factorii ambientali pe care îi vom prezenta în continuare.

Iată care sunt factorii care predispun la apariția cancerului de pancreas și care este indicat să fie luați în considerare:

Obezitatea

Persoanele care au un indice de masă corporală foarte ridicat, care duc o viață sedentară și care mențin o alimentație bogată în grăsimi nesănătoase, au o probabilitate mai mare decât alte persoane care au un stil de viață preponderent sănătos, de a suferi de un cancer de pancreas. Acest risc este mai acut între 45 și 55 de ani.
Specialiștii afirmă că în special grăsimea localizată pe abdomen este cea mai periculoasă pentru sănătate și predispune la o mulțime de tulburări și de boli. Așadar, acordați atenție acestei zone, mai ales dacă aveți predispoziția de a acumula țesut adipos în această zonă.

Tutunul

Conform diverselor studii realizate în cadrul “Clinicii Mayo” din Rochester, Statele Unite, 30% dintre pacienții diagnosticați cu cancer de pancreas, erau fumători.
Dacă sunteți fumător, merită să luați în considerare acest aspect și să renunțați la acest obicei nociv care periclitează sănătatea și predispune în primul rând la apariția cancerului.

Expunerea ambientală
Persoanele care lucrează în medii expuse la substanțe chimice au mai multe probabilități de a dezvolta această boală. Se pare că cele mai expuse sunt persoanele care lucrează în industria chimică, de combustibile sau orice alte substanțe chimice care se inhalează.

Diabetul
Conform numeroaselor studii medicale realizate pe acest subiect, persoanele care suferă de diabet au probabilități duble de a dezvolta un cancer de pancreas decât cei care nu se confruntă cu această boală. Astfel, s-a descoperit de asemenea că pacienții care prezintă vreo anomalie în metabolismul glucozei, pot să dezvolte cancer de pancreas în jurul vârstei de 60 - 70 de ani.

Cum se poate preveni cancerul de pancreas?
- Evitați fumatul;
- Mențineți o greutate corporală echilibrată;
- Alegeți întotdeauna alimente organice, evitați carnea roșie sau peștele din crescătorii, precum și alimentele bogate în grăsimi sau zaharuri;
- Consumați legume și fructe proaspete deoarece acestea au un conținut ridicat de vitamina C;
- Consumați fulgi de ovăz deoarece sunt mult mai ușor de digerat și conțin multe fibre;
- Consumați cantități mai mici de mâncare de-a lungul zilei decât porții mari o dată sau de două ori;
- Consumați alimente bogate în acid folic, precum legume cu frunze verzi, avocado, fructe de pădure și unt de arahide;
- Nu consumați alcool;
- Nu consumați produse lactate;
- Mergeți zilnic pe jos cel puțin o jumătate de oră.
 Sursa: http://ayurvedic-medica.ro/site/invinge-cancerul/recomandari-in-cancer/59-cum-se-poate-preveni-cancerul-de-pancreas

Articole despre cancerul de pancreas, cancerul de pancreas cauze, cancerul de pancreas este ereditar, cancer