Efectul EXERCITIILOR FIZICE asupra CELULELOR CANCEROASE
Sanatate
Exercițiile fizice pot ajuta la lupta impotriva cancerului.
Până în momentul în care atingi varsta de mijloc, exista riscul ca tu sau cineva apropiat tie sa fie atins de cancer. Cancerul rămâne o loterie cu potențial letal și experiența fiecăruia este diferită. Dar exercitiul fizic sub supraveghere - înainte, în timpul sau după tratament - pare să se îmbunătățească în mod substanțial șansele.
Corpurile noastre creeaza celule potential canceroase tot timpul, dar sistemul nostru imunitar le găsește și le distruge în mod regulat. Crucial pentru forța noastră de apărare impotriva tumorii sunt așa-numitele "celule ucigase naturale". Sunt una dintre singurele tipuri de celule care pot recunoaste amenințările generate de corpurile noastre.
Ceea ce ne aduce la un mic studiu, dar remarcabil, realizat în Suedia și publicat în 2013. Un grup de 10 bărbații tineri sănătoși au exersat pe o bicicleta timp de 60 de minute. Li s-a luat sânge înainte de exercitiu și, de asemenea, imediat după aceea. Sangele de dinainte si dupa a fost apoi centrifugat pentru a extrage serul limpede și s-a turnat peste probele de laborator cu celule de cancer de prostata, pentru a vedea daca acestea vor creste. Incredibil, serul luat imediat după efort a suprimat cresterea celulelor canceroase cu 30%.
Acel studiu particular este un punct de reper, deoarece a determinat comunitatea științifică să spună: "Este ceva produs în timpul efortului sistemic." Astfel, mușchii produc substanțe chimice care ajung in toate părțile corpului și acestea de fapt distrug celulele tumorale.
Apoi, la începutul anului 2016, un alt studiu în Danemarca ne-a dat o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă. Studiul a implicat soareci cu cancer. Ei au fost împărțiți în două grupuri. Unuia i-a fost dat acces nelimitat la o roata de exercitii, celuilalt nu. Si doar pentru a fi aprofundat, cercetatorii au incercat acest experiment in cinci tipuri diferite de cancer, de la cancer pulmonar la cancer la ficat si melanom.
In toate cele 5 experimente, exercitiile fizice au redus creșterea tumorii cu 60-70%. Apoi, când s-au uitat in interiorul celulelor tumorale, au vazut acest lucru - tumorile de soareci care fac efort au fost pline de celule ucigase naturale.
Asta este uimitor. Ce se schimbă în organism prin exercițiu incat face ca aceste celule ucigase naturale mai active, să fie în măsură să caute tumori, iar apoi sa se atașeze tumorii si sa o distruga?
Cercetatorii danezi au mers mult mai departe. Ei au fost în măsură să demonstreze modul în care exercițiul a actionat - ce fel de semnal a fost eliberat pentru a face celulele ucigase naturale sa atace cancerul. Primul semnal - adrenalina. Adrenalina produsa in timpul exercitiilor fizice activeaza celulele ucigase naturale pentru a fi eliberate in sange. Ele sunt acum pregătite pentru supraveghere și caută o țintă. Această informație vine apoi prin intermediul mușchilor. Exercițiul provoacă mușchii pentru a elibera un semnal chimic numit interleukina 6. Interleukina 6 nu doar caută celulele tumorale direct, informându-le să înceteze și să renunțe, ea spune, de asemenea, celulele ucigase naturale ce sa tinteasca.
Există mai multe alte mecanisme fiziologice implicate, dar acest studiu arata in mod clar modul în care exercitiul fizic intareste sistemul imunitar si il face mai rezistent la lupta împotriva cancerului.
Interesant este că de fapt organismul genereaza propria sa chimioterapie. Genereaza propriile medicamente anti-cancer.