facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Pepenele rosu - un aliment extrem de sanatos

Fructe

E (inca) vara si ne putem bucura de un aliment de o valoare deosebita : pepenele rosu! Atunci de unde titlul de mai sus ? Ei bine, pepenele rosu…
pepene-rosu

 

1. Contine > 90% apa, fiind unul dintre putinele fructe care se poate “bucura” de o asemenea proportie (alaturi de pepenele galben, castraveti…). Cele mai sanatoase alimente sunt cele care au % de apa egal sau peste cel al organismului (58-70% in functie de virsta, mai mult la copii, mai putin la virstnici)
2. Contine colorantul natural rosu = LICOPEN (lycopin, licopena…) factor antioxidant exceptional
a) antioxidant = anti-cancer in primul rind. Previne si trateaza orice localizare tumorala, dar mai ales cancerele de prostate, uter, sin, vezica urinara, pancreas, ovar
b) licopenul este de cel putin 5 ori mai puternic decit beta-carotenul, anti-oxidantul galben-portocaliu continut in toate fructele si legumele de aceasta culoare (interesant este ca NU el da culoarea aceasta!)
c)  daca vom consuma pepenele rosu ca atare ~5% din cantitatea de licopen se va absorbi, iar restul se va elimina, deoarece acest colorant-antioxidant exceptional NU se absoarbe decit slab in mediul apos!!!
d) daca insa vom lua inainte, in timpul sau imediat dupa consumul pepenelui rosu doar 1 lingurita de ulei (masline sau in, recomand eu), absorbtia licopenului va fi totala!
e) acest colorant exista in majoritatea legumelor si fructelor de culoare rosie cu citeva mici exceptii
3. Furnizeaza printre cele mai putine calorii / 100 g produs dintre toate alimentele (25 kcal%). Dar tocmai aici se afla una dintre cele mai mari capcane :
a) “dar contine numai apa” ar spune un ne-specialist (din pacate si unii doctori). Asta asa este, dar doar… aparent!
b) …deoarece nimeni NU consuma 100 g de pepene la o masa!!!
c) daca insa o persoana ajunge sa consume 1.5-2 kg de pepene la o masa (ceea ce sa recunoastem nu e prea greu deloc) => 375-500 kcal / o data, ceea ce echivaleaza cu ~ o ciocolata de 100 g (450-600 kcal)
d) daca insa cele 500 kcal sunt consumate seara dupa ora 17-18, depunerea este de > 90% si atunci sa nu ne miram de cresterea alarmanta in greutate, mai ales a persoanelor de sex feminin, minole si sedentare (dar nu numai!)
e) daca exista persoane care nu (prea) obisnuiesc sa consume lichide pe parcursul unei zile, ingestia brusca / brutala a unei cantitati asa de mari de lichide poate determina cresterea la fel de brusca a tensiunii arteriale + riscurile aferente datorate acestei boli
f)  pepenii indifferent de culoare au si un efect diuretic puternic, putind mobiliza o piatra renala “muta” pina atunci simptomatic
g) pepenele galben de aceasta data, alaturi de usturoi si de propolis contine un antibiotic natural extrem de puternic!

Sfat medical competent: consumati cu intelepciune alimentul exceptional numit PEPENELE ROSU!

Dr. Mărginean Calin
medic specialist medicin muncii
medic specialist medicină generală
competență medicină de intreprindere
atestat nutriție

telefon: 0727850572
email: calinnm@gmail.com

Articole despre Calin Marginean