facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

7 alimente de origine vegetala care iti asigura necesarul zilnic de proteine

Alimentatie si nutritie

Este clar ca una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le aud vegetarienii este: "De unde iti iei proteinele?". Majoritatea oamenilor au senzatia ca doar carnea, pestele, lactatele si ouale contin proteine, iar confuzia nu se opreste aici. Intr-o lume in care vegetarienii nu sunt tocmai numerosi, este destul de greu sa convingi publicul larg de beneficiile acestei diete fantastice.

7 alimente de origine vegetala

Chiar daca nu poti sau nu vrei sa fii complet vegetarian, paote nu ar fi rau ca din cand in cand sa excluzi carnea din alimentatia ta. Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca exista mai multe surse de unde iti poti lua zilnica necesara de proteine.

Acestea sunt 7 alimente minune care te vor face sa-ti regandesti dieta:

1. SPIRULINA. Aceasta alga de culoare albastru-verzui contine aminoacizi esentiali si este formata din 60% proteine. Poate fi gasita sub forma de tablete sau pudra, alegerea este la indemana ta. Este ideal sa iei o lingura pe zi, in sucuri sau smoothie-uri, de exemplu. Este modul ideal de a-ti alcaliniza corpul, spirulina fiind o sursa ideala de minerale.

2. CANEPA. Nu este doar o excelenta sursa de proteine hipoalergenice, dar contine si necesarul de grasimi Omega 3 si Omega 6. Poate fi gasita sub forma de pulbere sau seminte, im plafare si alte magazine de specialitate. Pot fi folosite in sucuri, smoohiuri, batoane de cereale sau le poti presara in salate, fiind ideale intr-o dieta vegetariana.

3. QUINOA. Aceasta planta care face parte din familia cerealelor este perfecta pentru vegetarieni, dat fiind faptul ca o cana de quinoa contine mai bine de 11 grame de proteine de origine vegetala. Fiind baza a numeroase retete delicioase, nu-ti ramane altceva de facut decat sa gasesti preparatele care iti plac cel mai mult.

4. UNT DE ARAHIDE. Doua lingurite de unt de arahide contin aproximativ 8 grame de proteine sanatoase, plus o doza de hormoni care au rolul de a echilibra nivelul grasimilor din organism. In acest caz ai de asemenea mai multe variante prin care poti beneficia de proprietatile remarcabile ale untului de arahide. Poti sa-l presari deasupra fructelor si legumelor tale preferate, il poti adauga in smoothieuri sau il poti intinde pe o felie de paine prajita de secara. Dupa cum vezi, exista numeroase modalitati de a te bucura de acest aliment.

5. LINTE. Este o importanta sursa de fibre, magneziu si acid folic, lintea reusind sa-ti pastreze inima sanatoasa. Si unde mai pui ca poate contine o cantitate de 18 grame de proteine per cana? Aceasta cifra nu este deloc neglijabila, iar retetele sunt numeroase. De la burgeri de linte, supe, tocanite si pate-uri, aceasta leguma de dimensiuni mici este extrem de utila vegetarienilor de pretutideni, fiind si foarte gustoasa.

6. NAUT. Inca un aliment minune pentru vegetarieni, dar nu numai. Nautul contine o cantitate serioasa de proteine, tocanitele si supele realizate pe baza acestui aliment fiind delicioase, atat timp cat stii cum sa le prepari. Contine aproximativ 15 grame de proteine per cana si o gramada de fibre care nu fac altceva decat sa regleze nivelul zaharului din sange.

7. CHIA. In doua lingurite de seminte de chia exista aproximativ 4 grame de proteine, aceasta fiind si o excelenta sursa de Omega 3 si fibre. Este perfecta pentru smoothie-urile de dimineata, conferindu-ti energia necesara pentru intreaga zi. Ca si in cazul canepii, poate fi presarata cu usurinta in salate sau se poate lua intr-un pahar cu apa, la care s-a adaugat suc de lamaie.

Desigur ca acestea sunt doar o parte dintre alimente de origine vegetariana care reprezinta o sursa minunata de proteine sanatoase, pe care le poti asimila cu mare usurinta. Nu ezista sa consumi cat mai des aceste plante excelente, care iti vor proteja sanatatea si iti vor potoli pofta de alimente nesanatoase.
Sursa: http://www.youngandraw.com/7-ways-to-get-more-protein-on-a-plant-based-diet/

Articole despre seminte de chia, spirulina, canepa