facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Calin Marginean - Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de grasimi

De evitat

Când omul de rând aude termenul de "grăsimi", aproape întotdeauna el le asociază cu untura si/sau slănina, nestiind că mai există si alte "grăsimi" pe lumea asta, unele chiar de departe mai periculoase pentru sănătatea sa!
ulei

Acum lucrurile se complică putin si subliniez cuvântul "putin", deoarece dorind să nuantez anumite lucruri, cu scopul de a le clarifica, este nevoie să apelez unde va fi cazul si la notiuni de chimie.
Dar s-o luăm pe rând...

Există mai multe tipuri de grăsimi:
- uleiurile, care sunt tot... grăsimi, dar lichide la temperatura camerei (sau "nesaturate"); la rândul lor se împart în omega 6, omega 3 si omega 9 ;
- colesterolul este tot o... grăsime! ;
- există grăsimi solide la temperatura camerei (sau "saturate") ;
- ...si mai există o serie de grăsimi numite "trans", fiind de departe cele mai periculoase!
Chiar asa de multe-s grăsimile astea? Da, ba chiar si mai multe, dar doar pe acestea le tratez eu în cadrul articolului de fată!

Să ne ocupăm pe scurt de fiecare dintre acestea în cele ce urmează:

a) DACĂ vreti să fiti sănătosi (asta vă spun eu, autorul acestui articol, însă dvs. puteti alege si altfel!), retineti că pe lumea asta există DOAR 4 uleiuri: uleiul de măsline (pentru gătit), uleiul de in alimentar (căci există si pentru motoare si pentru pictură), uleiul de cătină si uleiul de rapită. Ultimele 3 uleiuri luati-le numai ca suplimente alimentare, chiar zilnic dacă doriti, dar NU gătiti cu ele!
Adesea am spus în prezentările pe care le-am sustinut, că "înotul este cel mai bun exercitiu fizic, însă NU înotul în... uleiul din cratită!". Am vrut să subliniez prin asta cantitatea care trebuie adăugată în mâncare, care trebuie însă să fie cât mai mică!

Retineti că:
- la 3 linguri de ulei (de oricare ar fi acesta!) si peste pe zi, corpul începe să-l transforme în... colesterol, cu efecte nocive pentru întregul organism. Deci NU consumati mai mult de 2 linguri de ulei pe zi de ulei, sub nici un motiv!!! ;
- uleiul (de oricare ar fi acesta!) este cel mai calorigen aliment, furnizând 930 kcal%. De aici si până la riscurile de a ne depăsi copios greutatea este un mic pas, care oricând poate fi făcut ;
- celelalte uleiuri (numite generic "omega 6", după structura lor chimică, adică uleiurile de floarea soarelui, dovleac, (uleiul de) soia, palmier, susan...), dacă sunt consumate determină în organism o stare pro-inflamatorie = pro-reumatism, pro-coagulare si indirect pro-cancer

b) Colesterolul este o substantă extrem de necesară organismului!!! Însă întreaga cantitate de care avem nevoie o face chiar ficatul, fără să mai fie nevoie să aducem colesterol din afară! DACĂ însă aducem în organism cantităti mai mari de 250-300 mg de colesterol pe zi (părerile diversilor cercetători sunt împărtite), ficatul nu va mai fi în stare să proceseze cantitatea mare de colesterol adusă în corp si îl va
- vărsa pe vasele de sânge (artere), cu înfundarea consecutivă a acestora (ateroscleroză, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, arteriopatie obliterantă, infarct miocardic / cerebral etc.) ;
- elimina prin vezica biliară, cu risc de a face pietre la fiere (litiaza biliară) ;
- îl va depune sub piele, sub forma unor "gâlme" (limbaj popular) sau "lipoame" (limbaj medical), cu daune estetice, dar nu numai.

Merită retinut si faptul că TOATE alimentele de origine animală contin colesterol si doar 2 alimente de origine vegetală contin colesterol (spirulina si carob-ul). Dar ultimele 2 contin asa de putin, încât putem uita remarca referitoare la aceste (super-)alimente.

Întrebare: ce să facem ca să reducem valorile colesterolului din sânge, dacă TOATE alimentele de origine animală contin colesterol? Să luăm pastile!!! (ne vor spune doctorii). Însă dacă am lăsa bunul simt să ne dea răspunsul, care credeti că ar fi acesta? Dieta vegetarian totală! Interesant este că încă de pe pagina a II-a a Bibliei, Însusi Dumnezeu ne-a prevăzut să fim vegetarieni totali, drept cea mai bună optiune dietetică cu putintă pentru noi!

"si Dumnezeu a zis: Iată că v-am dat orice plantă care produce sământă si care este pe fata întregului pământ si orice pom care are în el rod cu sământă ; aceasta să fie hrana voastră" (Geneza 1,29)

Alimente extrem de bogate în colesterol (mult > 200 mg%): organele animale (creier, rinichi, ficat, piele, splină, limbă etc.), ouă, icre, unt, untură, slănină, seu.
NU cumva să uitati, că dacă într-o zi nu ati consumat deloc alimente de origine animală, dar spre seară mâncati un singur ou, acesta contine asa de mult colesterol, încât doar el va depăsi capacitatea ficatului dvs. de a procesa colesterolul si va depune excesul pe vase. Doar un singur ou!!! Atentie deci la "excesul de colesterol" pe care tocmai l-am definit mai sus! Nu doresc să intru în detalii chimice si bio-chimice si nici nu doresc să dezbat tema colesterolului oxidat, sau au prăjirii alimentelor bogate în colesterol, care sunt si mai periculoase pentru sănătate! Asadar simplul consum al alimentelor mai sus mentionate reprezintă un exces de colesterol pentru organismul unei persoane ;

c) dintre grăsimile solide la temperatura camerei, alături de colesterol sunt unele numite generic "grăsimi saturate". Grăsimile saturate (trigliceridele si AG saturati) ar trebui să constituie cu cât mai putin, cu atât mai bine, dar măcar < 25% din nivelul caloric furnizat de către toate grăsimile alimentare!
Însă hai să mergem putin mai departe cu calculele!
Zilnic noi trebuie să ne asigurăm aproximativ 10-20% proteine, 55-65% glucide si 20-30% grăsimi (per global), raportat la numărul de calorii pe care le ingerăm. Să luăm cifra intermediară (25%) pentru lipidele (grăsimile) totale.
Un bărbat sedentar de 70 kg va trebui să consume 30 kcal / kg / zi, adică 2.100 kcal ca să-si mentină greutatea de 70 kg. Dacă împărtim 2100 kcal la 4 => 525 kcal, ce vor trebui să fie reprezentate de către lipide. Din totalul de lipide se recomandă să nu depăsim 25% din cele solide la temperatura camerei, adică dintre cele saturate! Deci mai împărtim o dată pe 525 la 4 si obtinem 131 kcal, care să fie formate din grăsimile saturate. Având în vedere că ORICE fel de grăsime eliberează 9,3 kcal / gram => că cele 131 kcal se obtin din... 14 g de grăsimi saturate. Repet: cel mult!!!
DAR aceste grăsimi saturate există "ascunse" în majoritatea produselor alimentare pe care noi le consumăm, fără să mai adăugăm noi grăsimi saturate dietei si "la greu" în produsele alimentare de origine animală ; mai putin (dar deloc neglijabil) există în produsele alimentare de origine vegetariană (cu exceptia nucii de cocos, a uleiului de palmier si a avocado care contin cantităti foarte mari de AG saturati)!!!

(Întrebare: stiind aceste lucruri, ne mai vine să ungem un "codru" de pâine cu un strat gros de unt, peste care să mai adăugăm si sare, pe care să i-o dăm unui copil, înainte ca acesta să plece la joacă? Asa-mi dădea mie bunica în Banat, acum 35 de ani, iar în urmă cu 20 de ani ajunsesem în prag de diabet zaharat si cu tensiunea la valori de 180 / 120 mmHg!?! Obiceiul din păcate trece peste generatii si din câte stiu se mai păstrează si azi).

Alimente extrem de bogate în grăsimi saturate: unt, untură, slănină, seu, piele, margarine, nuca de cocos, avocado, cascaval, brânza grasă, smântână, uleiul de palmier (43-46%) etc.
Merită făcută o mentiune specială pentru o substantă extrem de periculoasă pentru vasele noastre de sânge, numită acidul miristic, un AG saturat cu 14 atomi de carbon. Această substantă există în toate alimentele mentionate în aliniatul precedent, având 2 proprietăti dezastruoase:
- înfundă vasele de sânge de 2-4 ori mai grabnic decât colesterolul
- este cel mai puternic factor de crestere a colesterolului cunoscut

Cât / ce reprezintă excesul grăsimilor saturate? Aproape doar simplul consum al alimentelor mentionate mai sus, chiar în cantităti simbolice, ne trece fără voia noastră (si mai grav este că fără să ne dăm seama) la categoria... "exces"!

d) grăsimile "trans" sunt poate de departe cele mai periculoase pentru sănătatea noastră.   Grăsimea "trans" este prezentă "nativ" în toate produsele lactate, carnea de vită si miel, unt, precum si în uleiurile rafinate
Grăsimea "trans" se formează si atunci când:
- uleiurile vegetale mono- sau/si poli-nesaturate sunt hidrogenate si închegate pentru a forma mai multe tipuri de margarine sau / si
- grăsimile vegetale devin mai închegate pentru frăgezirea aluatului
- AG omega 6 si cei omega 3 îsi schimbă configuratia prin expunere la lumină sau / si căldură

Majoritatea AG "trans" provin din margarine, mâncăruri prăjite (si pre-prăjite, gen cartofii înghetati) si din produsele de patiserie făcute cu uleiuri sau grăsimi partial hidrogenate: nuga, înghetate, pufuleti, biscuiti, prăjituri, gogosi, foietaje, briose, croissant-e, snacks-uri, chips-uri, cartofi prăjiti, prăjeli cu pesmet, existând practic în toate produsele fast-food.
Grăsimile saturate si "trans" au de asemenea un rol în producerea texturilor si aromelor multora dintre produsele de patiserie si snacks-uri. Ambele dau foietajelor acea proprietate de... "a se topi în gură"

AG "trans" se comportă chiar mai rău decât AG saturati, fiind responsabili de cresterea nivelului de colesterol din sânge si a LDL-C. Spre deosebire de grăsimile saturate, ei conduc si la reducerea HDL-C, fiind deci mult mai dăunatori decât acestea. Au si proprietatea de a deplasa efectiv grăsimea corporală spre... burtă, de a mări nivelul glicemic si rezistenta la insulină. La acelasi număr caloric, grăsimile "trans" determină cea mai puternică crestere în greutate dintre toate grăsimile, cu depunere specific abdominală, fiind de dorit ca să nu existe în dieta celor care doresc să-si normalizeze greutatea, sau a celor care vor să si-o mentină.
Produsele făcute cu o proportie mare de grăsimi saturate sau "trans" au o durata mai mare de viată decât celelalte produse.

De ce se folosesc grăsimile "trans" în alimentatia umană?
- Măresc valabilitatea produsului în care se introduc la 12-18 luni
- Reduc necesarul de congelare al produselor => pret mai mic de transport / păstrare
- sunt ieftine => oferă marje de profit înalte
- pot fi consumate de vegetarieni (sunt grăsimi vegetale) => Sporesc vânzările si fără... prejudecăti
- au un gust PERICULOS de... BUN!!!

Efectele consumului grăsimilor "trans": obezitate, aterogeneză (cardiopatia ischemică e dublă ca incidentă pentru AG "trans" vegetali versus AG saturati animali), cancer, diabet zaharat, boli degenerative ale articulatiilor, depresie, modificări comportamentale ; efectele pro-cancerigene se datorează prăjirii (mai ales prăjirea repetată) cu / în ulei "trans" ce duce la aparitia de acroleină, acrilamidă (ambele si sensibilizante respirator) si a unor produsi de glizozilare ; interferă cu procesul de transformare al acidului arahidonic în diverse prostaglandine, cu efecte fiziologice nefaste în special la nivel cerebral, dar nu numai.
Danezii sunt singurii care au stabilit cantitatea maximă de grăsimi "trans" conţinută în produsele alimentare la < 2%
Nu sunt esentiale, nici necesare corpului si nici nu oferă vreun beneficiu consumatorului! ...ba din contră!
Care este... "excesul" acestor grăsimi "trans"? Simplul consum al surselor mentionate mai sus!

Ca lucrurile să se complice si mai mult, mentionez că din dragoste pentru rasa umană, încă de acum > 3.500 de ani Creatorul si Părintele nostru ceresc a lăsat o mentiune specială pe paginile Sfintelor Scripturi în care ne porunceste: "cu nici un chip să nu mâncati nici grăsime, nici sânge" (Levitic 3,17).
Cred că dacă Dumnezeu ne-ar fi spus să nu consumăm unt, untură, smântână, slănină... că riscăm să facem hiperlipidemie, ateroscleroză, diabet zaharat si apoi infarcte miocardice sau/si cerebrale, cancer etc., cu sigurantă că nu L-am fi înteles. Dar El a poruncit simplu: "cu nici un chip să nu mâncati grăsime". Stiinta medicală a sec. XX a dat însă pe deplin dreptate lui Dumnezeu, arătând demonstrând efectele nefaste ale excesului de grăsime asupra sănătătii populatiei.
Un lucru si mai interesant: stiati că nicăieri pe parcursul Bibliei, Dumnezeu nu recomandă consumul nici de lactate si nici de ouă??? Ar fi bine să medităm la acest lucru!
Închei, afirmând că "ajutorul" care se dă persoanelor cu venituri foarte mici sau în vârstă, de regulă de către Primării, constând în zahăr, făină albă si ulei de floarea soarelui (ambalat în sticle transparente), reprezintă cea mai ieftină, dar nici pe departe cea mai bună alegere pentru sănătatea acelor persoane!

Sursa: drcalinmarginean.blogspot.com

Articole despre Calin Marginean