Cand FRICA devine virala: 5 moduri practice de a inlatura frica si de a fi optimisti
Spiritualitate
Există ceva în aer mult mai infecțios la scară umană decât un virus. S-a infiltrat în casele noastre, a pus stapanire pe gânduri și ne-a tras de corzile inimii. A amenințat că ne va afecta economia, a provocat o creștere a vânzărilor de alimente și a dus hârtia igienica pe cale de dispariție. Acest lucru este Frica și ceea ce este într-adevăr mai alarmant și mai de lungă durată decât o pandemie biologică este una psihologica.
Frica este un mecanism evolutiv de supraviețuire. Ne alertează asupra amenințărilor la adresa siguranței noastre, indiferent dacă aceste amenințări sunt reale sau imaginate. Declanșează un răspuns suprarenal și ne mărește conștiința, astfel încât să putem scăpa fizic de pericolul real și să luăm planuri de acțiune rapide și responsabile. Dar ce se întâmplă când frica se extinde și ne deturnează rațiunea și raționalitatea? Ce se întâmplă când frica devine virală?
Nu ignoram amenințarea și pericolul foarte real pe care îl prezintă povestea Coronavirus. Toti citim rapoartele OMS și vedem statisticile. Frica justificată ar trebui abordată calm și metodic. Dar un efect secundar foarte îngrijorător al acestei epidemii este prima noastră pandemie de pe rețelele sociale și, ca urmare, panica și isteria mentală pe care a creat-o. Suntem hrăniți cu un flux constant de sfaturi greșite, de propagandă și informații false. Oamenii se regăsesc într-o stare de frenezie și, cu frica care le este adusă la îndemână, am devenit o societate în modul luptă sau fugi.
Toată lumea a fost agresată de recunoașterea propriei mortalități. Ordinele de izolare și blocare determină oamenii să se simtă prinși și "închiși". Deși aceasta este o experiență globală, oamenii se simt speriați și singuri.
Deci, ce facem în legătură cu asta? Cum să îmblânzim răspândirea și distrugerea unui atac viral de frică? Cum ne păstrăm sănătatea într-o societate poluată de disperare fără sfârșit și informații care provoacă anxietate? Începem prin a recunoaște că este posibil să nu avem controlul asupra surselor externe, dar suntem în control deplin asupra modului în care le percepem. Stabilim granițe pentru noi înșine. Ne predăm nevoia de a controla lumea din jurul nostru și de a ne concentra pe crearea de oportunități în noi.
Suntem ființe sociale. Ne dezvoltăm prin atingere și comunitate. Izolarea combinată cu überificarea "știrilor negative" face daune mult mai durabile decât orice boală o va face vreodată. Eram deja în pragul singurătății catastrofale globale și iată-ne acum, împinși în izolarea reală. Dar nu este prea târziu. Iată cinci moduri practice de a înlătura cercul fricii și de a ne deschide o perspectivă a speranței și a optimismului:
1. Deconectați-vă pentru a vă reconecta
Toți suntem vinovați că spunem "Mi-aș dori să am mai mult timp" pentru a-mi vedea familia, prietenii, pentru a-mi curăța casa, pentru a citi o carte etc. Ei bine, aici este ... timpul. Să-l folosim bine, precum un cadou! Lasati televizorul, știrile și rețelele de socializare și petreceti un timp de calitate împreună cu familia, casa și sinele. Propuneti să suni în fiecare zi un prieten îndepărtat sau pe cineva drag. Joacă jocuri de societate cu copiii tăi. Gătește cu partenerul tău. Curăță dulapurile. Dedica-ți timp în fiecare zi. Deconectarea cate un pic în fiecare zi va atenua răspunsul chimic pe care îl provoacă amintirea constantă a virusului. Înlocuiți acest moment creând clipe și amintiri de bucurie.
2. Meditează
Copiii, sotii și animalele de companie sunt acolo tot timpul și biroul a devenit casa noastră, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o mulțime de lucruri în mișcare. Mintea noastră trebuie să facă și pauze. Avem nevoie de tăcere și ordine pentru gândurile noastre. Acordati-va cateva momente in fiecare zi pentru a sta în tăcere doar cu gândurile voastre. Fără judecată, acordați atenție naturii gândurilor voastre și recunoașteți că le place orice altceva, sunt trecătoare și nu trebuie să vă controleze. Bucurați-vă de ascultarea sunetului respirației și apreciați liniștea. Aceasta este o practică care calmeaza și cu cât exersam mai mult, cu atât capacitatea noastră de a simți frica devine mai slabă.
3. Miscați-vă
Porniți muzica și dansul (nimeni nu se uită)! Practicati yoga online. Plimbati-va afară. Aspirați pe ritm, pliați rufele pe ritm. Mișcare! Suntem în viață, așa că să acționăm așa!
4. Fii creativ
Acesta este momentul să gândești altfel. Acesta este momentul pentru a fi inovator. Citește, desenează, pictează, lucreaza in grădină, scrie scrisori! Aceasta este o oportunitate atât de generoasă pentru noi de a abandona inhibiții și de a explora noi idei și curiozități.
5. Fiti recunoșcatori
Mai ales în vremuri de haos, este esențial să fim recunoscatori pentru oportunitățile pe care ni le oferă chiar lupta. Recunoștința ne permite să avem compasiune în inimile noastre. Ne ancorează mai degrabă la speranță decât la teamă sau consternare. Pentru cei dintre noi aflati in izolare, suntem binecuvântați să avem adăpost. Pentru cei dintre noi care lucrează de acasă, suntem binecuvântați să avem de lucru. Pentru aceia dintre noi cu o casă plină, suntem binecuvântați să avem familie și prieteni. Pentru cei dintre noi afectați de boli, suntem binecuvântați să avem ziua de astăzi. Păstrarea unui jurnal și simpla notare a câtorva lucruri pentru care vă simțiți recunoscător are o putere extraordinară asupra puterii și aptitudinii voastre mentale.
Nu suntem singuri. Și acest lucru este important de reținut. Frica nu trebuie să ne consume. De fapt, o putem și ar trebui sa o folosim pentru a ne fundamenta și a ne remodela perspectiva. În contemplarea fricii, liderul spiritual budist, Thich Nhat Hanh, a spus "Ne este foarte frică să nu fim neputincioși. Dar avem puterea să ne uităm profund la temerile noastre, iar atunci frica nu ne poate controla". Să acceptăm cu toții acest principiu și să mergem mai departe. Împreună.