facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Sistemul limfatic si dezvoltarea cancerului

Sanatate

Sistemul limfatic este crucial pentru prevenirea aparitiei cancerului. Atunci cand celulele canceroase se desprind de tumoare, pot fi prinse în interiorul unui nod limfatic din apropiere, acesta fiind motivul pentru umflarea ganglionilor limfatici ce pot astfel indica o posibila tumora canceroasa ascunsa(nu se petrece întotdeauna asa). De multe ori medicii vor verifica umflarea ganglionilor limfatici atunci cand testeaza un pacient de cancer sau pentru a investiga daca cancerul existent s-a extins.

O foarte importantă sarcina a sistemului imunitar este aceea de a crea limfocite ce produc anticorpi care sunt proteine ce distrug germenii și opresc infecțiile sau raspandirea celulelor atipice. În unele cazuri, acest proces nu funcționează suficient de rapid pentru a lupta impotriva radicalilor liberi si pentru a opri cancerul sa se raspandeasca. Sau celule canceroase pot incepe sa se multiplice foarte repede și sa se răspândeasca.

sistem limfatic

Cancerul poate începe fie în ganglionii limfatici (limfom) sau se poate răspândi acolo din altă parte. Celulele canceroase care s-au despins de o tumora pot ajunge în alte parti ale corpului prin intermediul lichidului sanguin sau limfatic, iar în cazul în care acestea ajung la alte organe, continuă să se înmulțească.

De cele mai multe ori organismul are grijă de acest proces și este capabil sa distruga cantități mici de celule atipice sau celule canceroase desprinse inainte de a incepe de raspandire, insa doar o cantitate mica de celule canceroase atipice se poate deplasa in organism înainte de a putea forma noi tumori (numite metastaze). Acest lucru poate deveni dureros si vizibil foarte rapid in cazul in ganglionii limfatici se maresc (uneori sunt destul de mari ca se pot simti prin piele).

Celule canceroase detectate in ganglionii limfatici afecteaza modul in care cancerul este tratat si determina stadiul de evolutie. Un nodul limfatic poate fi eliminat chirurgical în cazul în care devine infectat cu celule canceroase (biopsie), dar asta lasă corpul fără o modalitate de a echilibra fluidele și de a elimina reziduurile din țesuturi, ceea ce poate duce la tesuturi umflate si dureroase, limfedem.

Multi doctori folosesc "sistemul TNM" pentru a clasifica stadiile de cancer, acesta inseamna tumora, metastaze și noduli(limfatici). În cazul în care nu există niciun cancer in ganglionii limfatici, reprezinta valoarea 0; în cazul în care cancerul se gaseste intr-o cantitate mică de noduli și nu este încă sever, valoare intre 1-3; și în cazul în care se gaseste in multi noduli, "stadiu avansat" este diagnosticat cancerul, valoare 3-4.

Ignorarea sănătatii sistemului limfatic înseamnă că imunitatea va avea de suferit si cel mai probabil ne vom confrunta pe termen lung cu boli și diverse probleme de sanatate.

Boli ce pot afecta sistemul limfatic

Ganglionii limfatici se umfla dacă exista o infecție sau un virus - chiar daca sunt detectate celulele canceroase -, deoarece crește producția de limfocite. Aceasta este, în esență, modul în care se produce inflamația. Uneori este vizibil cand un nod limfatic este inflamat, cum ar fi febra glandulară care este o boală în care ganglionii limfatici devin sensibili. Alte boli care au impact asupra sistemului limfatic includ:

Limfoamele - un tip de cancer care incepe in ganglionii limfatici, atunci când limfocitele suferă modificări și apoi se multiplică și formează tumori ce se pot raspandi in alte parti ale corpului

Boala Hodgkin - cancer al sistemului limfatic

Edeme - retenție de apă și umflături cauzate de lichidul prins în țesuturi

Amigdalite - infecție a amigdalelor în gât, de multe ori duce la amigdale umflate

Limfadenopatie - ganglionii limfatici se umfla sau se măresc din cauza unei infecții, uneori mai multi ganglioni deodata se pot umfla si provoca dureri

Limfadenita - inflamarea ganglionilor limfatici cauzata de o infecție a țesutului, de obicei, o infecție bacteriană și de multe ori în gât

Splenomegalie - splina marita din cauza unei infecții virale; poate fi periculoasa realizarea exercitiilor fizice atunci când cineva are această afectiune deoarece orice impact la o splina foarte umflata poate provoca rupturi

Articole despre limfa, sistem limfatic, cancer