O alternativa de vindecare naturala a alergiilor
Fitoterapie
Praful, polenul de iarba, intepaturile de insecte, alimentele, unele medicamente si chiar variatiile de temperatura declanseaza tot mai frecvent, in conditiile vietii urbane, tulburari ce nu tin cont de varsta sau statut social, cunoscute sub denumirea generica de alergii. Cercetarile medicale au stabilit drept cauza a acestei boli o disfunctie a sistemului imunitar. Cu toate acestea, mecanismul precis de actiune al acestei boli nu se cunoaste inca, iar majoritatea medicamentelor si tratamentelor accesibile tuturor au o eficienta de moment. Termenul “vindecare” este aproape necunoscut in ceea ce priveste alergiile, cel mai adesea fiind vorba doar de o ameliorare a lor. Ce poate face un tratament natural in aceste conditii? Iata cateva raspunsuri posibile, sinteza a unor metode eficace aplicate de specialisti din mai multe zone ale globului ce pot duce la vindecarea acestei boli.
Ce se petrece in cazul unei alergii
Sub denumirea generica de alergii sunt cunoscute o mare varietate de tulburari, generate aparent de un factor exterior, denumit alergen. Acesta poate fi orice substanta din mediul extern, perceputa de catre organism in mod fals drept un agresor, ceea ce declanseaza o supra-reactie a sistemului imunitar. Numarul alergenilor este foarte mare, dar cei mai frecventi sunt polenul, praful de casa, anumite alimente (capsunile, anumite tipuri de branza, cacao, ciocolata etc.), intepaturi de insecte, contactul cu unele substante chimice destinate uzului casnic sau cu diferite metale etc. Modurile de manifestare ale alergiilor sunt de asemenea variate, mergand de la simple iritatii, mancarimi, eruptii pe piele, umflarea si inrosirea unor zone ale pielii, lacrimare abundenta, stranut, pana la fenomene mai grave de obstructionare a respiratiei, senzatii de sufocare, cresterea temperaturii, inflamatii puternice ale cailor respiratorii sau ale aparatului digestiv, pana la fenomene de soc anafilactic. Cele mai frecvente forme de alergie intalnite la ora actuala sunt alergodermiile (alergii tegumentare), astmul bronsic alergic si rinitele alergice (inflamatii ale mucoasei nazale, care blocheaza partial respiratia - cu aparitie periodica anuala, in special primavara si vara).
Supra-reactia imunitara care sta la baza fenomenului alergic este cunoscuta de mult timp; dar factorii ce determina organismul sa devina sensibil, si care prin urmare dezechilibreaza sistemul imunitar, inca nu sunt cunoscuti suficient.
Disfunctia sistemului imunitar
Imunitatea este poate unul dintre cele mai “elegante”, complexe si evoluate sisteme naturale din fiinta noastra, ea cuprinzand un mecanism foarte fin prin care organismul nostru poate diferentia intre ceea ce este nociv pentru el (“intrusii”) si ceea ce poate fi lasat sa patrunda in organismul nostru.
Chiar daca functionarea sistemului imunitar nu este inca inteleasa pe deplin de catre stiinta, se cunoaste totusi ca ea se bazeaza pe doua componente principale. Prima constituie apararea celulara cuprinzand granulocite, limfocite T, etc. care au rolul de a ataca substantele sau entitatile straine in mod direct. Cea de-a doua ramura a sistemului imunitar este apararea umorala, prin anticorpi specifici, produsi de limfocitele B. Cand celulele B intra in contact cu suprafata unei bacterii, de exemplu, se multiplica si produc anticorpi care distrug germenii invadatori. Odata ce aceste celule B au “invatat” cum sa faca fata unui invadator printr-un anumit tip de anticorpi, ele continua sa il produca pe termen nedefinit, creand starea de imunitate a corpului.
In cazul bolii alergice, exact acest sistem este cel ce se intoarce impotriva propriei fiinte. Confundand, de exemplu, inofensivele particule de polen cu un atacator, sistemul imunitar declanseaza reactia de aparare, producand anticorpi (imunoglobina E sau IgE). Acesti anticorpi se ataseaza de celulele acelei substante, existente la nivelul pielii, traiectului respirator, ochilor, sau in sistemul digestiv. La urmatorul contact cu acel alergen, celule specializate secreta substante puternice dintre care cea mai cunoscuta este histamina, care duc la instalarea fenomenelor alergice. Aceste substante pot fi neutralizate de catre corp, singura problema fiind ca ele se produc continuu atat timp cat alergenul este prezent.
Aceasta secventa a mecanismului de aparitie a bolii este cea cunoscuta. Totusi, se stie inca prea putin despre adevaratele cauze care fac ca doar unii dintre oameni sa manifeste aceasta boala.
TRATAMENTELE ALOPATE ACTUALE
Dupa ce anii ‘40 au adus descoperirea substantelor antihistaminice, ele au devenit solutia cu cea mai larga utilizare pentru tinerea sub control a fenomenelor neplacute determinate de alergii, in special mancarimile si stranutul, fiind insa mai putin eficace in indepartarea congestiei nazale care apare frecvent. Eficienta lor s-a dovedit a fi maxima in cazul utilizarii regulate si mai putin in cazul folosirii sporadice. Totodata, utilizarea lor poate sa genereze in timp si anumite efecte secundare, dintre care cea mai evidenta este starea de somnolenta. In cazul antihistaminicelor recente, efectele secundare sunt considerabil mai reduse, dar nu au putut fi complet eliminate.
A fost necesara in plus crearea unor medicamente care sa elimine congestia nazala, foarte suparatoare, iar acestea au fost realizate sub forma diferitelor spray-uri, capsule sau picaturi pentru nas, care combina substante decongestionante cu vasoconstrictoare si antihistaminice. Efectul de moment este salutar, insa si in aceste situatii, utilizarea excesiva, pe termen lung produce iritatii nazale care fac ca in final congestia sa revina, in unele cazuri mai puternic decat la inceput. In cazul folosirii nesupravegheate sau in exces, chiar si aceste medicamente pot crea un cerc vicios care nu conduce la o imbunatatire a starii celui afectat de alergie.
O alta modalitate alopata este folosirea inhalatiilor nazale cu medicamente pe baza de cromoglicat de sodiu si ketotifen, folosite in general contra astmului. Corticosteroizii - o alta categorie de substante active in tratamentul alergiilor - pot sa ajute considerabil la eliminarea simptomelor acestei boli. Se folosesc de regula ca spray, dar pot fi administrate si oral. Dezavantajul acestora apare tot in cazul utilizarii pe termen lung, mai ales la forma de administrare orala, prin scaderea rezistentei la infectii, si diminuarea activitatii glandelor adrenale ceea ce poate conduce la efecte secundare considerabile. In cazul administrarii nazale, aceste efecte sunt mult diminuate.
O alta perspectiva de tratament alopat al alergiilor, descoperita in urma cu aproape un secol, dar inca eficienta, este desensibilizarea - modalitate prin care se produce o “obisnuire” gradata a corpului cu substanta generatoare de alergie prin injectarea regulata a unor doze infime din respectiva substanta. De obicei, aceasta terapie dureaza 6-12 luni, implicand costuri destul de ridicate fata de celelalte metode, dar avand si o eficienta ceva mai mare.
VIZIUNEA TERAPIILOR TRADITIONALE
In mod surprinzator pentru cei sceptici, cauzele alergiilor, desi o boala mult mai putin frecventa in urma cu cateva sute de ani, sunt surprinse intr-un mod chiar mai cuprinzator de catre sistemele medicale traditionale. Medicina chineza, cea indiana, chiar si cea araba si cea tibetana - cele mai vechi sisteme medicale - au stabilit de-a lungul timpului modalitati de tratare si vindecare a acestei maladii.
Pornind de la o perspectiva mai larga asupra fiintei umane si a cauzelor bolilor, terapiile traditionale mentioneaza, fiecare in modul sau aparte, drept cauza a alergiilor anumite erori in ceea ce priveste alimentatia, modul de viata si chiar mentinerea unor stari psihice de natura sa afecteze functionarea adecvata a sistemului nervos vegetativ mai ales si a celui endocrin.
Spre exemplu, medicina traditionala Ayurveda mentioneaza drept cauza a alergiilor dezechilibrul lui Kapha dosha - unul dintre cele 3 principii vitale care alcatuiesc fiinta umana. Acest dezechilibru este generat cel mai adesea de consumul de alimente grele, uleioase si dulci - in special excesul de lactate, grasimi, carne si dulciuri pe baza de zahar. De asemenea, sensibilitatea alergica este generata in plus de intoxicarea organismului prin supraalimentare, consum de alimente incompatibile intre ele sau folosirea alimentelor care creeaza acumulari toxice, perturband digestia. La nivel psihic, aceasta perturbare a lui Kapha dosha este legata de stari puternice de atasament si inertie. Succesul tratamentului ayurvedic se bazeaza pe folosirea legumelor si fructelor crude, precum si pe procedee speciale de dezintoxicare a organismului.
Medicina chineza, si in special acupunctura, completeaza si sustine aceasta viziune, afirmand ca alergiile sunt determinate de scaderea energiei de aparare a organismului, corelata cu perturbari ce apar la nivelul meridianului Splinei si Plamanului. Splina nu poate transforma corect alimentele si lichidele (semn al unui foc digestiv “sufocat”) ceea face ca acele alimente si lichide prost transformate sa genereze acumulare de mucozitati in plamani si la nivelul traseului digestiv. Aceasta este dealtfel chiar si una dintre cauzele astmului cronic, asa cum sunt preconizate de catre acupunctura chineza. Se cunoaste faptul ca in special lactatele slabesc energia in meridianul splinei si de aceea vor fi eliminate din alimentatie. In tratament sunt incluse plante si remedii cu efect special de eliminare a calitatii de “umed” care se amplifica atunci in diferite organe si meridiane (mai ales la nivelul stomacului si plamanilor). Tratamentul in perspectiva medicinii chineze include si stimularea adecvata a meridianului ficatului si stomacului.
VIZIUNEA MEDICINEI PSIHO-SOMATICE
Cauzele de natura psihica si mentala ale alergiilor, precum si profilul psihologic al celor predispusi la aceasta disfunctie au fost intr-o anumita masura elucidate de catre medici, psihologi si alti cercetatori in domeniul medicinei psihosomatice.
Cum este posibil sa existe o relatie intre o atitudine inadecvata si aparitia acestei boli, este mai usor de inteles daca vom analiza pielea, atat ca organ de simt, cat si ca reflectare in psihicul uman. Pielea reprezinta un organ primordial, cu rol de protectie si “hranire”, foarte important din punctul de vedere al perceptiilor mai ales in perioada copilariei, si tocmai de aceea ea se afla in stransa corelatie psihologica cu tot ceea ce inseamna contact. Diferitele functii ale pielii sunt strans legate de sistemul nervos si totodata de sistemul imunitar. Contactul fizic prin atingere este foarte adesea generator de stari emotionale si invers, diferitele emotii se pot reflecta cu usurinta la nivelul pielii (prin inrosire, albire, transpiratie etc.). Predispozitia spre alergiile cu manifestare la nivelul pielii sau mucoaselor este declansata cu mult inainte de aparitia efectiva a sensibilitatii alergice prin crearea unei sensibilitati emotionale amplificate. Nevoii de atingere sau contact la nivel fizic ii corespunde atunci un contact psihic - o nevoie launtrica de protectie, a unui climat ocrotitor si a unei persoane cu care sa se poata crea o legatura foarte apropiata, plina de intelegere. Incapacitatea trairii unor astfel de stari care sa creeze un fundal psihic lipsit de anxietate, este de natura sa genereze o reactie de sensibilizare emotionala si mai accentuata, de inchidere si retragere in sine, ceea ce va determina in acelasi timp structurarea unor mecanisme puternice de aparare psihica, care se vor traduce la nivel fizic prin supra-reactia sistemului imunitar. Aceste tendinte psihomentale care genereaza predispozitia spre aceasta boala sunt caracterizate de un sentiment de insecuritate emotionala si o anumita lipsa de discernamant in contactele inter-umane.
Din punctul de vedere al starii launtrice, vindecarea acestei boli este asociata cu o amplificare a libertatii interioare, a independentei, si a discernamantului in relatii, a unei stari de incredere in sine foarte stabile. Aceasta va permite o acceptare justa a realitatii, care va fi totodata plina de afectivitate.
CUM ACTIONAM IN CAZURILE GRAVE
Formele severe ale acestei boli trebuie tratate corespunzator, indiferent daca alergenul este praful de casa sau un aliment inadecvat. In cazurile grave, trebuie sa se apeleze imediat la ajutorul medical de specialitate, chiar in cadrul serviciilor de urgenta ale spitalelor. Reactiile alergice severe pot sa apara la un interval de timp cuprins intre cateva minute si chiar o ora de la contactul cu substanta provocatoare a alergiei, iar semnele cele mai frecvente sunt:
- senzatia de sufocare sau dificultate in respiratie
- inflamarea si umflarea buzelor, limbii si fetei, laringelui sau, in cazul intepaturilor de insecte, inflamarea foarte puternica a locului afectat si a regiunii adiacente (intregul brat sau picior etc.)
- eruptii la nivelul pielii, senzatie de incalzire a acesteia, mancarimi puternice.
Prin urmare, in astfel de cazuri de gravitate mare, in care simptomele se agraveaza vizibil este stringent necesar sa se apeleze de urgenta la ajutorul unui medic. Dupa eliminarea crizei de moment se va urma o terapie adecvata, evitand, pe cat posibil, a alergenilor si urmarind reglarea imunitatii organismului.
Cateva trasaturi ale personalitatii remarcate in cazul persoanelor care se confrunta cu alergii:
• au un simt acut de identificare cu ceilalti; traiesc viata in foarte mare masura in asociere cu altii si chiar prin altii.
• au o sensibilitate emotionala mare, ascunsa de o modalitate foarte “corecta” si rationala de a face fata anxietatii
• sunt incapabili sa suporte coexistenta apropierii si distantei in relatiile interpersonale
• se manifesta cel mai adesea ca firi afectuoase si sensibile; au o agresivitate inhibata
In concluzie, va trebui sa cautam cel mai adesea cauzele afectiunilor alergice nu doar in anumite predispozitii genetice, ci si in modul nostru de viata. Alimentatia de tip occidental (bazata tot mai mult pe produse preparate si semipreparate, cu continut crescut de aditivi), folosirea in cantitati mari a zaharului alb, a lactatelor si a untului, in detrimentul fructelor si legumelor proaspete, supraalimentarea, mediul ambiant poluat chimic si psihic, contactul cu substantele chimice folosite frecvent in gospodarie, indepartarea fata de natura, si mai ales starile si atitudinile psihice inadecvate, toate aceste fenomene, asociate cu o constitutie fizica care are o sensibilitate a sistemului imunitar contribuie la crearea unui “haos” in randurile “armatei de aparare a corpului” - sistemul imunitar si prin urmare vor determina aparitia reactiilor alergice.
12 LUNI PENTRU VINDECARE!
La o prima vedere, ideea de vindecare a alergiei ar putea sa para exagerata, sau intervalul de 12 luni ar putea parea mult prea lung. Totusi, raportat la efectele neplacute pe care alergiile le pot genera o intreaga viata, un an in care se depun eforturi ceva mai mari in sensul eliminarii afectiunii este o perioada modesta. Metoda descrisa in continuare este rezultatul studiilor realizate de un colectiv de terapeuti ayurveda, in colaborare cu medici si specialisti romani. Prezentam in sinteza reperele unui astfel de tratament natural, care poate fi folosit, fara nici un fel de efecte secundare neplacute, de majoritatea celor care se confrunta cu alergiile, indiferent de natura acestora (praf, polen, metale, variatii de temperatura, puf, intepaturi de insecte, etc.). Tratamentul nu implica costuri mari si nici nu cere sa i se acorde zilnic mai mult de 45 de minute. Ceea ce este insa cu adevarat necesar este o mare consecventa.
Tratamentul decurge in 2 etape - prima ceva mai drastica, cu rol de purificare foarte buna a intregului organism, iar cea de-a doua de intensitate moderata, cu efecte de stabilizare si fixare a efectelor vindecatoare. Ideea forta pe intreaga durata a tratamentului este aceea de a nu consuma nimic care nu este perfect natural.
Primele 3 luni
1. Alimentatia
Alimentatia este unul dintre principalele repere in tratamentul acestei boli. Ea trebuie sa creeze o intensa purificare a organismului si astfel sa ajute “eliberarea” lui de toxine, ceea ce va determina in timp o restabilire a functiilor sistemului imunitar. Majoritatea alergiilor de intensitate medie sunt foarte mult diminuate in urma realizarii unor cure intensive cu efecte depurative (in paginile revistei noastre am prezentat de-a lungul timpului si alte modalitati de dietoterapie si fitoterapie care pot fi folosite in acest sens: terapia de purificare a colonului, curele cu struguri, cura cu sucuri si cruditati etc.)
Una dintre metodele cele mai usor accesibile oricui este realizarea unui regim alimentar strict vegetarian pentru un interval de 3 luni, in modul urmator:
A. Alimente contraindicate (vor fi excluse complet din alimentatie)
carnea, grasimile animale (untura si untul), conservele, margarina, zaharul si preparatele cu zahar, toate produsele lactate (smantana, untul, laptele dulce, branza dulce; cascavalul, branza etc.). Se vor evita cat mai ferm in aceasta perioada toate alimentele care contin aditivi alimentari chimici (“E-uri”), alcoolul si cafeaua.
B. Alimentatia indicata
Va fi axata pe consumul de legume, fructe, cereale (si toate alimentele care nu au fost mentionate la contraindicatii). Se pot folosi si ouale (dar numai galbenusul si nu mai mult de 5 oua pe saptamana). Este util ca cel putin o data pe zi sa se consume salate de cruditati si fructe proaspete.
C. Cura cu suc de mere
Cei care doresc o intensitate crescuta a procesului terapeutic, pot realiza in faza de inceput a tratamentului o cura cu suc de mere cu o durata de 3-7 zile. In acest interval se va consuma numai suc proaspat extras, in cantitate de 1,5-2 litri pe zi.
2. Plantele medicinale
Utilizarea plantelor presupune o mare grija, mai ales in cazul celor care se confrunta cu o sensibilitate alergica. Desi in cazul folosirii plantelor uscate este mult mai rara aparitia alergiilor, este bine ca plantele recomandate mai jos sa fie folosite gradat, mai intai in doze foarte mici pentru test si apoi, NUMAI DACA NU APARE NICI O REACTIE NEDORITA, sa se treaca la dozele terapeutice mentionate in continuare.
A. PLANTELE VITAMINIZANTE
Fructe uscate si macinate de MACESE, CATINA si COACAZ NEGRU se lasa la macerat in proportie de 2 lingurite la o cana cu apa (250 ml) timp de 8 ore. Se obtine o bautura racoritoare si cu efecte vitaminizante excelente, care se consuma dimineata, pe stomacul gol. Rolul vitaminelor, mai ales vitamina C, A si E este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. Acest macerat reprezinta o sursa foarte concentrata de vitamine naturale, usor asimilabile de catre organism.
B. PLANTE DETOXIFIANTE SI ANTIALERGICE
TREI FRATI PATATI (Viola tricolor) este cea mai folosita si totodata cea mai eficienta planta contra alergiilor. Binecunoscuta de toti cei pasionati de natura, aceasta planta cunoscuta si sub denumirea de “panseluta salbatica” imbina efectul depurativ, laxativ usor si diuretic cu cel antialergic. Se poate consuma in amestec cu celelalte plante sau, in cazul unor alergii mai severe si persistente se poate bea sub forma de macerat, in fiecare zi, in loc de apa. In acest caz, doza terapeutica este de 30 de grame de planta uscata pentru un litru de apa, timpul de macerare fiind de 6 ore.
Anghinarea (Cynara scolymus), papadia (Taraxacum officinalis), coada soricelului (Achillea millefolium) sunt plante cu un puternic gust amar, ele favorizeaza simultan “curatirea sangelui”, usureaza digestia prin efectul tonic amar si contribuie la eliminarea corecta a bilei. Functionarea digestiei, a ficatului si intestinelor are un rol esential in tratamentul natural al alergiilor.
IARBA MARE (Inula helenium). De la aceasta planta se utilizeaza radacina, pentru efectele sale de purificare a sangelui, tonifierea si dezintoxicarea la nivelul ficatului. Este foarte eficienta in cazul alergiilor manifestate prin eruptii la nivelul pielii.
De la caz la caz, acestor plante li se pot adauga: URZICA (in cazul alergiilor manifestate prin eruptii pe piele, urticarie), SUNATOAREA (mai ales cand exista un puternic prurit si o stare de nervozitate accentuata), IENUPARUL (in alergiile manifestate cu edeme), radacina de BRUSTURE (pentru situatia in care apar inflamatii ale pielii cu evolutie rapida insotite de mancarimi si incalzire).
Administrare:
Plantele se macina fin, se amesteca si se folosesc de 4 ori pe zi astfel: cate 1 lingurita plina din amestecul de pulberi se tine sub limba timp de 10-15 minute dupa care se inghite cu putina apa. Se administreaza inainte de masa (pe stomacul gol). Daca doriti, puteti manca dupa minim 20 de minute de la administrare.
3. Procedeele de purificare
Unul dintre procedeele traditionale folosite frecvent in spitalele ayurvedice din Occident este modalitatea de purificare a stomacului cu ajutorul apei sarate. Cunoscuta si sub denumirea orientala de Vamana dauthi, tehnica trebuie sa fie realizata pentru o perioada de 1 luna zilnic, dupa care se va realiza din 2 in 2 zile.
Se va urmari pe intreaga durata a acestui interval de tratament ca procesele de eliminare prin scaun, urina si transpiratie sa fie normale si chiar mai intense decat de obicei. In cazul in care apare constipatia se va apela la plante laxative si chiar la clisme terapeutice.
Urmatoarele 9 luni
Acest interval presupune un regim de viata mai putin sever, dar in continuare strict. El va fi axat de aceasta data mai mult pe restabilirea functionarii adecvate a sistemului imunitar:
1. Alimentatia
Se continua alimentatia descrisa pentru prima perioada, cu urmatoarele specificatii:
- cura cu suc de mere va fi realizata numai pentru un interval de o zi pe saptamana
- se pot introduce in alimentatie laptele dulce si branza telemea, in cantitati mici. Celelalte lactate nu sunt permise.
- se vor consuma cu precadere urmatoarele alimente cu rol terapeutic:
Fructe: mere, catina, macese, masline. cirese, visine, lamaie si grepfrut.
Legume: ridiche neagra, urzica, frunze de ridiche de luna, loboda, telina, morcov, sfecla rosie.
Leguminoase: soia
Condimente si suplimente alimentare: urzica, cimbrisor, sofran, anghinare (aperitiv), tarhon, menta, sovarf, busuioc. Condimentele au in aceasta etapa un rol foarte important pentru usurarea digestiei si asimilatiei.
Alte alimente-medicament: alge marine (cu rol remineralizant si de reglare a imunitatii), ulei de masline, seminte de dovleac, miere de albine (lichida).
2. Plantele medicinale
Se va continua cu utilizarea plantelor antialergice si detoxifiante descrise anterior. Suplimentar se vor folosi pentru rolul lor de reglare a imunitatii urmatorul amestec de plante.
3 parti schinel (Cnicus benedictus), 3 parti lichen de piatra (Cetraria islandica) si 0,2 parti marul lupului (Aristolochia clematis) se amesteca sub forma de pulberi si se administreaza de 4 ori pe zi, la 5 minute dupa administrarea primului preparat. In ceea ce priveste marul-lupului se va folosi doar in proportia mentionata, sub supraveghere de specialitate. Supradozarea poate sa genereze efecte negative, toxice!
3. Procedeele de purificare
Se continua realizarea procedeului de purificare stomacala cu o frecventa de odata la 3 zile.
Sursa: editura.kamala.ro
Ce se petrece in cazul unei alergii
Sub denumirea generica de alergii sunt cunoscute o mare varietate de tulburari, generate aparent de un factor exterior, denumit alergen. Acesta poate fi orice substanta din mediul extern, perceputa de catre organism in mod fals drept un agresor, ceea ce declanseaza o supra-reactie a sistemului imunitar. Numarul alergenilor este foarte mare, dar cei mai frecventi sunt polenul, praful de casa, anumite alimente (capsunile, anumite tipuri de branza, cacao, ciocolata etc.), intepaturi de insecte, contactul cu unele substante chimice destinate uzului casnic sau cu diferite metale etc. Modurile de manifestare ale alergiilor sunt de asemenea variate, mergand de la simple iritatii, mancarimi, eruptii pe piele, umflarea si inrosirea unor zone ale pielii, lacrimare abundenta, stranut, pana la fenomene mai grave de obstructionare a respiratiei, senzatii de sufocare, cresterea temperaturii, inflamatii puternice ale cailor respiratorii sau ale aparatului digestiv, pana la fenomene de soc anafilactic. Cele mai frecvente forme de alergie intalnite la ora actuala sunt alergodermiile (alergii tegumentare), astmul bronsic alergic si rinitele alergice (inflamatii ale mucoasei nazale, care blocheaza partial respiratia - cu aparitie periodica anuala, in special primavara si vara).
Supra-reactia imunitara care sta la baza fenomenului alergic este cunoscuta de mult timp; dar factorii ce determina organismul sa devina sensibil, si care prin urmare dezechilibreaza sistemul imunitar, inca nu sunt cunoscuti suficient.
Disfunctia sistemului imunitar
Imunitatea este poate unul dintre cele mai “elegante”, complexe si evoluate sisteme naturale din fiinta noastra, ea cuprinzand un mecanism foarte fin prin care organismul nostru poate diferentia intre ceea ce este nociv pentru el (“intrusii”) si ceea ce poate fi lasat sa patrunda in organismul nostru.
Chiar daca functionarea sistemului imunitar nu este inca inteleasa pe deplin de catre stiinta, se cunoaste totusi ca ea se bazeaza pe doua componente principale. Prima constituie apararea celulara cuprinzand granulocite, limfocite T, etc. care au rolul de a ataca substantele sau entitatile straine in mod direct. Cea de-a doua ramura a sistemului imunitar este apararea umorala, prin anticorpi specifici, produsi de limfocitele B. Cand celulele B intra in contact cu suprafata unei bacterii, de exemplu, se multiplica si produc anticorpi care distrug germenii invadatori. Odata ce aceste celule B au “invatat” cum sa faca fata unui invadator printr-un anumit tip de anticorpi, ele continua sa il produca pe termen nedefinit, creand starea de imunitate a corpului.
In cazul bolii alergice, exact acest sistem este cel ce se intoarce impotriva propriei fiinte. Confundand, de exemplu, inofensivele particule de polen cu un atacator, sistemul imunitar declanseaza reactia de aparare, producand anticorpi (imunoglobina E sau IgE). Acesti anticorpi se ataseaza de celulele acelei substante, existente la nivelul pielii, traiectului respirator, ochilor, sau in sistemul digestiv. La urmatorul contact cu acel alergen, celule specializate secreta substante puternice dintre care cea mai cunoscuta este histamina, care duc la instalarea fenomenelor alergice. Aceste substante pot fi neutralizate de catre corp, singura problema fiind ca ele se produc continuu atat timp cat alergenul este prezent.
Aceasta secventa a mecanismului de aparitie a bolii este cea cunoscuta. Totusi, se stie inca prea putin despre adevaratele cauze care fac ca doar unii dintre oameni sa manifeste aceasta boala.
TRATAMENTELE ALOPATE ACTUALE
Dupa ce anii ‘40 au adus descoperirea substantelor antihistaminice, ele au devenit solutia cu cea mai larga utilizare pentru tinerea sub control a fenomenelor neplacute determinate de alergii, in special mancarimile si stranutul, fiind insa mai putin eficace in indepartarea congestiei nazale care apare frecvent. Eficienta lor s-a dovedit a fi maxima in cazul utilizarii regulate si mai putin in cazul folosirii sporadice. Totodata, utilizarea lor poate sa genereze in timp si anumite efecte secundare, dintre care cea mai evidenta este starea de somnolenta. In cazul antihistaminicelor recente, efectele secundare sunt considerabil mai reduse, dar nu au putut fi complet eliminate.
A fost necesara in plus crearea unor medicamente care sa elimine congestia nazala, foarte suparatoare, iar acestea au fost realizate sub forma diferitelor spray-uri, capsule sau picaturi pentru nas, care combina substante decongestionante cu vasoconstrictoare si antihistaminice. Efectul de moment este salutar, insa si in aceste situatii, utilizarea excesiva, pe termen lung produce iritatii nazale care fac ca in final congestia sa revina, in unele cazuri mai puternic decat la inceput. In cazul folosirii nesupravegheate sau in exces, chiar si aceste medicamente pot crea un cerc vicios care nu conduce la o imbunatatire a starii celui afectat de alergie.
O alta modalitate alopata este folosirea inhalatiilor nazale cu medicamente pe baza de cromoglicat de sodiu si ketotifen, folosite in general contra astmului. Corticosteroizii - o alta categorie de substante active in tratamentul alergiilor - pot sa ajute considerabil la eliminarea simptomelor acestei boli. Se folosesc de regula ca spray, dar pot fi administrate si oral. Dezavantajul acestora apare tot in cazul utilizarii pe termen lung, mai ales la forma de administrare orala, prin scaderea rezistentei la infectii, si diminuarea activitatii glandelor adrenale ceea ce poate conduce la efecte secundare considerabile. In cazul administrarii nazale, aceste efecte sunt mult diminuate.
O alta perspectiva de tratament alopat al alergiilor, descoperita in urma cu aproape un secol, dar inca eficienta, este desensibilizarea - modalitate prin care se produce o “obisnuire” gradata a corpului cu substanta generatoare de alergie prin injectarea regulata a unor doze infime din respectiva substanta. De obicei, aceasta terapie dureaza 6-12 luni, implicand costuri destul de ridicate fata de celelalte metode, dar avand si o eficienta ceva mai mare.
VIZIUNEA TERAPIILOR TRADITIONALE
In mod surprinzator pentru cei sceptici, cauzele alergiilor, desi o boala mult mai putin frecventa in urma cu cateva sute de ani, sunt surprinse intr-un mod chiar mai cuprinzator de catre sistemele medicale traditionale. Medicina chineza, cea indiana, chiar si cea araba si cea tibetana - cele mai vechi sisteme medicale - au stabilit de-a lungul timpului modalitati de tratare si vindecare a acestei maladii.
Pornind de la o perspectiva mai larga asupra fiintei umane si a cauzelor bolilor, terapiile traditionale mentioneaza, fiecare in modul sau aparte, drept cauza a alergiilor anumite erori in ceea ce priveste alimentatia, modul de viata si chiar mentinerea unor stari psihice de natura sa afecteze functionarea adecvata a sistemului nervos vegetativ mai ales si a celui endocrin.
Spre exemplu, medicina traditionala Ayurveda mentioneaza drept cauza a alergiilor dezechilibrul lui Kapha dosha - unul dintre cele 3 principii vitale care alcatuiesc fiinta umana. Acest dezechilibru este generat cel mai adesea de consumul de alimente grele, uleioase si dulci - in special excesul de lactate, grasimi, carne si dulciuri pe baza de zahar. De asemenea, sensibilitatea alergica este generata in plus de intoxicarea organismului prin supraalimentare, consum de alimente incompatibile intre ele sau folosirea alimentelor care creeaza acumulari toxice, perturband digestia. La nivel psihic, aceasta perturbare a lui Kapha dosha este legata de stari puternice de atasament si inertie. Succesul tratamentului ayurvedic se bazeaza pe folosirea legumelor si fructelor crude, precum si pe procedee speciale de dezintoxicare a organismului.
Medicina chineza, si in special acupunctura, completeaza si sustine aceasta viziune, afirmand ca alergiile sunt determinate de scaderea energiei de aparare a organismului, corelata cu perturbari ce apar la nivelul meridianului Splinei si Plamanului. Splina nu poate transforma corect alimentele si lichidele (semn al unui foc digestiv “sufocat”) ceea face ca acele alimente si lichide prost transformate sa genereze acumulare de mucozitati in plamani si la nivelul traseului digestiv. Aceasta este dealtfel chiar si una dintre cauzele astmului cronic, asa cum sunt preconizate de catre acupunctura chineza. Se cunoaste faptul ca in special lactatele slabesc energia in meridianul splinei si de aceea vor fi eliminate din alimentatie. In tratament sunt incluse plante si remedii cu efect special de eliminare a calitatii de “umed” care se amplifica atunci in diferite organe si meridiane (mai ales la nivelul stomacului si plamanilor). Tratamentul in perspectiva medicinii chineze include si stimularea adecvata a meridianului ficatului si stomacului.
VIZIUNEA MEDICINEI PSIHO-SOMATICE
Cauzele de natura psihica si mentala ale alergiilor, precum si profilul psihologic al celor predispusi la aceasta disfunctie au fost intr-o anumita masura elucidate de catre medici, psihologi si alti cercetatori in domeniul medicinei psihosomatice.
Cum este posibil sa existe o relatie intre o atitudine inadecvata si aparitia acestei boli, este mai usor de inteles daca vom analiza pielea, atat ca organ de simt, cat si ca reflectare in psihicul uman. Pielea reprezinta un organ primordial, cu rol de protectie si “hranire”, foarte important din punctul de vedere al perceptiilor mai ales in perioada copilariei, si tocmai de aceea ea se afla in stransa corelatie psihologica cu tot ceea ce inseamna contact. Diferitele functii ale pielii sunt strans legate de sistemul nervos si totodata de sistemul imunitar. Contactul fizic prin atingere este foarte adesea generator de stari emotionale si invers, diferitele emotii se pot reflecta cu usurinta la nivelul pielii (prin inrosire, albire, transpiratie etc.). Predispozitia spre alergiile cu manifestare la nivelul pielii sau mucoaselor este declansata cu mult inainte de aparitia efectiva a sensibilitatii alergice prin crearea unei sensibilitati emotionale amplificate. Nevoii de atingere sau contact la nivel fizic ii corespunde atunci un contact psihic - o nevoie launtrica de protectie, a unui climat ocrotitor si a unei persoane cu care sa se poata crea o legatura foarte apropiata, plina de intelegere. Incapacitatea trairii unor astfel de stari care sa creeze un fundal psihic lipsit de anxietate, este de natura sa genereze o reactie de sensibilizare emotionala si mai accentuata, de inchidere si retragere in sine, ceea ce va determina in acelasi timp structurarea unor mecanisme puternice de aparare psihica, care se vor traduce la nivel fizic prin supra-reactia sistemului imunitar. Aceste tendinte psihomentale care genereaza predispozitia spre aceasta boala sunt caracterizate de un sentiment de insecuritate emotionala si o anumita lipsa de discernamant in contactele inter-umane.
Din punctul de vedere al starii launtrice, vindecarea acestei boli este asociata cu o amplificare a libertatii interioare, a independentei, si a discernamantului in relatii, a unei stari de incredere in sine foarte stabile. Aceasta va permite o acceptare justa a realitatii, care va fi totodata plina de afectivitate.
CUM ACTIONAM IN CAZURILE GRAVE
Formele severe ale acestei boli trebuie tratate corespunzator, indiferent daca alergenul este praful de casa sau un aliment inadecvat. In cazurile grave, trebuie sa se apeleze imediat la ajutorul medical de specialitate, chiar in cadrul serviciilor de urgenta ale spitalelor. Reactiile alergice severe pot sa apara la un interval de timp cuprins intre cateva minute si chiar o ora de la contactul cu substanta provocatoare a alergiei, iar semnele cele mai frecvente sunt:
- senzatia de sufocare sau dificultate in respiratie
- inflamarea si umflarea buzelor, limbii si fetei, laringelui sau, in cazul intepaturilor de insecte, inflamarea foarte puternica a locului afectat si a regiunii adiacente (intregul brat sau picior etc.)
- eruptii la nivelul pielii, senzatie de incalzire a acesteia, mancarimi puternice.
Prin urmare, in astfel de cazuri de gravitate mare, in care simptomele se agraveaza vizibil este stringent necesar sa se apeleze de urgenta la ajutorul unui medic. Dupa eliminarea crizei de moment se va urma o terapie adecvata, evitand, pe cat posibil, a alergenilor si urmarind reglarea imunitatii organismului.
Cateva trasaturi ale personalitatii remarcate in cazul persoanelor care se confrunta cu alergii:
• au un simt acut de identificare cu ceilalti; traiesc viata in foarte mare masura in asociere cu altii si chiar prin altii.
• au o sensibilitate emotionala mare, ascunsa de o modalitate foarte “corecta” si rationala de a face fata anxietatii
• sunt incapabili sa suporte coexistenta apropierii si distantei in relatiile interpersonale
• se manifesta cel mai adesea ca firi afectuoase si sensibile; au o agresivitate inhibata
In concluzie, va trebui sa cautam cel mai adesea cauzele afectiunilor alergice nu doar in anumite predispozitii genetice, ci si in modul nostru de viata. Alimentatia de tip occidental (bazata tot mai mult pe produse preparate si semipreparate, cu continut crescut de aditivi), folosirea in cantitati mari a zaharului alb, a lactatelor si a untului, in detrimentul fructelor si legumelor proaspete, supraalimentarea, mediul ambiant poluat chimic si psihic, contactul cu substantele chimice folosite frecvent in gospodarie, indepartarea fata de natura, si mai ales starile si atitudinile psihice inadecvate, toate aceste fenomene, asociate cu o constitutie fizica care are o sensibilitate a sistemului imunitar contribuie la crearea unui “haos” in randurile “armatei de aparare a corpului” - sistemul imunitar si prin urmare vor determina aparitia reactiilor alergice.
12 LUNI PENTRU VINDECARE!
La o prima vedere, ideea de vindecare a alergiei ar putea sa para exagerata, sau intervalul de 12 luni ar putea parea mult prea lung. Totusi, raportat la efectele neplacute pe care alergiile le pot genera o intreaga viata, un an in care se depun eforturi ceva mai mari in sensul eliminarii afectiunii este o perioada modesta. Metoda descrisa in continuare este rezultatul studiilor realizate de un colectiv de terapeuti ayurveda, in colaborare cu medici si specialisti romani. Prezentam in sinteza reperele unui astfel de tratament natural, care poate fi folosit, fara nici un fel de efecte secundare neplacute, de majoritatea celor care se confrunta cu alergiile, indiferent de natura acestora (praf, polen, metale, variatii de temperatura, puf, intepaturi de insecte, etc.). Tratamentul nu implica costuri mari si nici nu cere sa i se acorde zilnic mai mult de 45 de minute. Ceea ce este insa cu adevarat necesar este o mare consecventa.
Tratamentul decurge in 2 etape - prima ceva mai drastica, cu rol de purificare foarte buna a intregului organism, iar cea de-a doua de intensitate moderata, cu efecte de stabilizare si fixare a efectelor vindecatoare. Ideea forta pe intreaga durata a tratamentului este aceea de a nu consuma nimic care nu este perfect natural.
Primele 3 luni
1. Alimentatia
Alimentatia este unul dintre principalele repere in tratamentul acestei boli. Ea trebuie sa creeze o intensa purificare a organismului si astfel sa ajute “eliberarea” lui de toxine, ceea ce va determina in timp o restabilire a functiilor sistemului imunitar. Majoritatea alergiilor de intensitate medie sunt foarte mult diminuate in urma realizarii unor cure intensive cu efecte depurative (in paginile revistei noastre am prezentat de-a lungul timpului si alte modalitati de dietoterapie si fitoterapie care pot fi folosite in acest sens: terapia de purificare a colonului, curele cu struguri, cura cu sucuri si cruditati etc.)
Una dintre metodele cele mai usor accesibile oricui este realizarea unui regim alimentar strict vegetarian pentru un interval de 3 luni, in modul urmator:
A. Alimente contraindicate (vor fi excluse complet din alimentatie)
carnea, grasimile animale (untura si untul), conservele, margarina, zaharul si preparatele cu zahar, toate produsele lactate (smantana, untul, laptele dulce, branza dulce; cascavalul, branza etc.). Se vor evita cat mai ferm in aceasta perioada toate alimentele care contin aditivi alimentari chimici (“E-uri”), alcoolul si cafeaua.
B. Alimentatia indicata
Va fi axata pe consumul de legume, fructe, cereale (si toate alimentele care nu au fost mentionate la contraindicatii). Se pot folosi si ouale (dar numai galbenusul si nu mai mult de 5 oua pe saptamana). Este util ca cel putin o data pe zi sa se consume salate de cruditati si fructe proaspete.
C. Cura cu suc de mere
Cei care doresc o intensitate crescuta a procesului terapeutic, pot realiza in faza de inceput a tratamentului o cura cu suc de mere cu o durata de 3-7 zile. In acest interval se va consuma numai suc proaspat extras, in cantitate de 1,5-2 litri pe zi.
2. Plantele medicinale
Utilizarea plantelor presupune o mare grija, mai ales in cazul celor care se confrunta cu o sensibilitate alergica. Desi in cazul folosirii plantelor uscate este mult mai rara aparitia alergiilor, este bine ca plantele recomandate mai jos sa fie folosite gradat, mai intai in doze foarte mici pentru test si apoi, NUMAI DACA NU APARE NICI O REACTIE NEDORITA, sa se treaca la dozele terapeutice mentionate in continuare.
A. PLANTELE VITAMINIZANTE
Fructe uscate si macinate de MACESE, CATINA si COACAZ NEGRU se lasa la macerat in proportie de 2 lingurite la o cana cu apa (250 ml) timp de 8 ore. Se obtine o bautura racoritoare si cu efecte vitaminizante excelente, care se consuma dimineata, pe stomacul gol. Rolul vitaminelor, mai ales vitamina C, A si E este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. Acest macerat reprezinta o sursa foarte concentrata de vitamine naturale, usor asimilabile de catre organism.
B. PLANTE DETOXIFIANTE SI ANTIALERGICE
TREI FRATI PATATI (Viola tricolor) este cea mai folosita si totodata cea mai eficienta planta contra alergiilor. Binecunoscuta de toti cei pasionati de natura, aceasta planta cunoscuta si sub denumirea de “panseluta salbatica” imbina efectul depurativ, laxativ usor si diuretic cu cel antialergic. Se poate consuma in amestec cu celelalte plante sau, in cazul unor alergii mai severe si persistente se poate bea sub forma de macerat, in fiecare zi, in loc de apa. In acest caz, doza terapeutica este de 30 de grame de planta uscata pentru un litru de apa, timpul de macerare fiind de 6 ore.
Anghinarea (Cynara scolymus), papadia (Taraxacum officinalis), coada soricelului (Achillea millefolium) sunt plante cu un puternic gust amar, ele favorizeaza simultan “curatirea sangelui”, usureaza digestia prin efectul tonic amar si contribuie la eliminarea corecta a bilei. Functionarea digestiei, a ficatului si intestinelor are un rol esential in tratamentul natural al alergiilor.
IARBA MARE (Inula helenium). De la aceasta planta se utilizeaza radacina, pentru efectele sale de purificare a sangelui, tonifierea si dezintoxicarea la nivelul ficatului. Este foarte eficienta in cazul alergiilor manifestate prin eruptii la nivelul pielii.
De la caz la caz, acestor plante li se pot adauga: URZICA (in cazul alergiilor manifestate prin eruptii pe piele, urticarie), SUNATOAREA (mai ales cand exista un puternic prurit si o stare de nervozitate accentuata), IENUPARUL (in alergiile manifestate cu edeme), radacina de BRUSTURE (pentru situatia in care apar inflamatii ale pielii cu evolutie rapida insotite de mancarimi si incalzire).
Administrare:
Plantele se macina fin, se amesteca si se folosesc de 4 ori pe zi astfel: cate 1 lingurita plina din amestecul de pulberi se tine sub limba timp de 10-15 minute dupa care se inghite cu putina apa. Se administreaza inainte de masa (pe stomacul gol). Daca doriti, puteti manca dupa minim 20 de minute de la administrare.
3. Procedeele de purificare
Unul dintre procedeele traditionale folosite frecvent in spitalele ayurvedice din Occident este modalitatea de purificare a stomacului cu ajutorul apei sarate. Cunoscuta si sub denumirea orientala de Vamana dauthi, tehnica trebuie sa fie realizata pentru o perioada de 1 luna zilnic, dupa care se va realiza din 2 in 2 zile.
Se va urmari pe intreaga durata a acestui interval de tratament ca procesele de eliminare prin scaun, urina si transpiratie sa fie normale si chiar mai intense decat de obicei. In cazul in care apare constipatia se va apela la plante laxative si chiar la clisme terapeutice.
Urmatoarele 9 luni
Acest interval presupune un regim de viata mai putin sever, dar in continuare strict. El va fi axat de aceasta data mai mult pe restabilirea functionarii adecvate a sistemului imunitar:
1. Alimentatia
Se continua alimentatia descrisa pentru prima perioada, cu urmatoarele specificatii:
- cura cu suc de mere va fi realizata numai pentru un interval de o zi pe saptamana
- se pot introduce in alimentatie laptele dulce si branza telemea, in cantitati mici. Celelalte lactate nu sunt permise.
- se vor consuma cu precadere urmatoarele alimente cu rol terapeutic:
Fructe: mere, catina, macese, masline. cirese, visine, lamaie si grepfrut.
Legume: ridiche neagra, urzica, frunze de ridiche de luna, loboda, telina, morcov, sfecla rosie.
Leguminoase: soia
Condimente si suplimente alimentare: urzica, cimbrisor, sofran, anghinare (aperitiv), tarhon, menta, sovarf, busuioc. Condimentele au in aceasta etapa un rol foarte important pentru usurarea digestiei si asimilatiei.
Alte alimente-medicament: alge marine (cu rol remineralizant si de reglare a imunitatii), ulei de masline, seminte de dovleac, miere de albine (lichida).
2. Plantele medicinale
Se va continua cu utilizarea plantelor antialergice si detoxifiante descrise anterior. Suplimentar se vor folosi pentru rolul lor de reglare a imunitatii urmatorul amestec de plante.
3 parti schinel (Cnicus benedictus), 3 parti lichen de piatra (Cetraria islandica) si 0,2 parti marul lupului (Aristolochia clematis) se amesteca sub forma de pulberi si se administreaza de 4 ori pe zi, la 5 minute dupa administrarea primului preparat. In ceea ce priveste marul-lupului se va folosi doar in proportia mentionata, sub supraveghere de specialitate. Supradozarea poate sa genereze efecte negative, toxice!
3. Procedeele de purificare
Se continua realizarea procedeului de purificare stomacala cu o frecventa de odata la 3 zile.
Sursa: editura.kamala.ro