Cum sa prevenim anemiile primavara
Alimentatie si nutritie
Anemia este o problema cu care se confrunta oamenii de toate varstele. Ea este o afectiune maladiva, care se manifesta prin scaderea sub valorile normale a numarului de globule rosii (hematii) produse de maduva hematogena si a cantitatii de hemoglobina la unitatea de volum a sangelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen si substante nutritive transportate de sange catre diferite tesuturi din organism. In functie de cauzele care determina aceste modificari cantitative si calitative ale componentelor sangelui, exista mai multe forme de manifestare.
Depistarea anemiilor
De cele mai multe ori, anemia in formele usoare nu este depistata prin analizele de sange uzuale. Insa anumite simptome si scaderea hemoglobinei spre limita inferioara pot duce cu gandul la o stare usoara de anemie. Persoana respectiva se simte astenica, apatica, rezista mai putin stresului si oboselii decat in alte perioade, poate prezenta ameteli, cefalee, tulburari digestive etc. In formele mai avansate ale anemiei, aceste simptome se accentueaza si se poate observa paloarea tegumentelor, sangerari nazale, gingivale (mai ales la spalarea dintilor), scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta etc.
Paliditatea sau culoarea galben-verzuie poate constitui un semnal de alarma. Fenomenul apare la copiii subnutriti si cu un regim de viata necorespunzator si la tinerele fete cand, in mod naiv si gresit, adopta un regim exagerat de slabire, lasandu-ne influentate de a€žmodelula€œ manechinelor anorexice de la TV, unele dintre ele adevarate schelete ambulante. In aceste cazuri se produce o reducere drastica a fierului din hematii, ducand la modificari profunde si grave in componenta sangelui.
Starea de paliditate a pielii trebuie sa fie verificata printr-o analiza amanuntita a sangelui, care ar putea semnala existenta unor boli, mai usoare sau mai grave. Se cunosc insa si familii la care predomina o paloare a pielii, mostenita ereditar.
In afara de paloare, bolnavii pot acuza ameteli, vertij, dureri de cap, insomnie, irascibilitate, astenie, oboseala, lipsa poftei de mancare, tahicardie, suflu sistolic, insuficienta cardiaca, indigestie, slabiciune generala cu scaderea tonusului muscular, lipsa de vitalitate, incapacitate de efort fizic si intelectual, ducand, uneori, la pierderea cunostintei.
Ca semne obiective, pacientul poate prezenta tahicardie sau respiratie mai rapida (datorita hipoxiei tisulare, creste frecventa respiratorie pentru a suplini lipsa de oxigen).
Atentie insa la falsele rezultate, frecvente mai ales vara, cand, datorita deshidratarii, scade volumul sanguin si numarul de hematii pe centimetru cub de sange creste, mascand astfel o anemie. Invers, in cazul de hiperhidratare, hipertensiune arteriala (unele tipuri) sau graviditate, cand volumul sanguin creste se produce o dilutie a hematiilor, care apare in analizele de laborator ca o falsa anemie.
Cure de primavara cu infuzii de urzica vie
Tratamentele fitoterapeutice au la baza foarte multe masuri eficiente de invingere a anemiei, folosind ceaiuri, tincturi, macerate in vin, melite si bai de plante. Majoritatea specialistilor admit efectele benefice ale curelor de primavara cu infuzii de urzica vie si cu tije de papadie (6 tije pe zi), pe o durata de 6-8 saptamani.
De asemenea, se recomanda o cura de 2-3 saptamani cu grau germinat, fulgi de ovaz in lapte sau suc de orz verde. In zonele montane, se consuma fructe mature de ienupar.
Tinand seama de continutul ridicat in fier si clorofila, frunzele de urzica sunt recomandate sub forma de infuzie (doua lingurite cu frunze uscate la 250 ml apa fiarta); dupa infuzare, timp de 10 minute, se beau, zilnic, cate 2-3 ceaiuri calde, intr-o cura de 6-8 saptamani, avand efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante. Bune rezultate dau si infuziile de cretisoara, coada soricelului, roinita, coada calului, cimbrisor, obligeana, troscot, tintaura, pir, turita mare, arnica, teci de fasole, macese uscate, frunze de afin, flori de ciubotica cucului, muguri de brad. La intervale de 2 zile, se bea cate un ceai din fructe de coriandru, anason si chimion, care favorizeaza digestia si apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale. Ceaiurile se beau separat sau in amestec pentru actiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante si de stimulare a cresterii. La fiecare cana de ceai se adauga cate o lingurita cu bitter suedez.
Retete cu prelucrari in alcool, vin sau miere de albine
- tinctura de gentiana - o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi. Sint contraindicate tratamentele cu gentiana mai lungi de doua saptamani.
- Coada racului - metroragii cu menstre neregulate, prelungite - infuzie sau decoct, o lingura la o cana. Se beau doua cani pe zi.
- Catina - favorizeaza cresterea imunitatii organismului si refacerea globulelor rosii. Se face infuzie de 2 lingurite de fructe la o cana cu apa, se beau doua cani pe zi.
- consumul de multe fructe si legume cat mai putin chimizate, de alimente bogate in fier, cum ar fi: spanac, urzici, stevie (si radacina), linte, oua, drojdie de bere, caise, nuci, verdeturi, fructe uscate, cereale integrale, melasa, seminte de dovleac, legume si fructe bogate in vitamina C.
- decoct dintr-o lingurita de radacina de stevie, care se fierbe intr-o cana de apa, timp de 5 minute. Se strecoara, se beau doua cani pe zi, inainte de masa, una dimineata si alta seara.
- radacina de hrean, care este recomandata si pentru copiii care sufera de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de radacina de hrean taiata marunt in jumatate de litru de apa si se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. O reteta mai gustoasa se poate prepara astfel: se taie radacina de hrean in rondele sau se rade pe razatoarea mica, se pune hreanul intr-un borcan si se adauga o lingurita de miere. Se inchide borcanul si se lasa continutul la macerat. Din siropul format i se administreaza copilului o lingura pe zi.
- sucuri de legume in diferite combinatii in care sa predomine morcovul si sfecla rosie, la care se adauga castravete, laptuca, papadie, spanac. In total, se consuma circa 600-1000 ml zilnic. Resturile de legume care raman in centrifuga se consuma in salate.
- tinctura cu radacini de angelica, din care se iau cate 10 picaturi cu 30 de minute inainte de masa de pranz;
- vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau cu roinita la un litru de vin rosu fierbinte, care se macereaza 1-2 zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele 3 mese principale;
- vin tonic din 300 g urzica vie, pusa intr-o sticla cu 500 ml vin rosu; dupa o macerare de 24 de ore, se strecoara si se bea cate un paharel dimineata, pe nemancate si seara, inainte de culcare. Observatii: vinurile tonice se dau numai la adultii anemici;
- tinctura din amestec, in parti egale cu frunze de urzica, pelin, tuia si curpen de padure, herba de coada-calului, radacini de roiba si flori de sofran; se iau 50 g amestec in 500 ml alcool 400, se macereaza 4 zile, se strecoara si se beau cate 30-40 picaturi, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna pe trimestru;
- tinctura din amestec cu frunze de urzica vie (30 g), frunze de coacaz negru (20 g), herba de cimbru de cultura (20 g), herba de rostopasca si turita mare (cate 10 g) si flori de galbenele (10 g). Se iau 50 g amestec, care se macereaza 3 zile in 250 ml alcool 400, se strecoara si se iau cate 3 lingurite pe zi in ceai antianemic de roinita sau urzici, indulcit cu miere de albine;
- mielita dintr-un kg suc de catina alba intr-un kg de miere de albine poliflora, la care se adauga 40 ml tinctura de propolis si 100 mg grauncioare de polen. Se pastreaza la rece, in sticle bine inchise si se consuma zilnic, cate 3 linguri, la copiii peste 10 ani, 3 lingurite, la copiii de 2-10 ani si cate 30 de picaturi, la bebelusi. In perioadele de efort intelectual prelungit (elevi, studenti), la persoanele in convalescenta si la batrani sau la cei cu efort fizic maxim (sportivi), doza creste la 5 linguri pe zi.
In uz extern se recomanda, saptamanal, o baie totala cu cretisoara (200 g macerat in 5 litri de apa, timp de 12 ore); extractul se incalzeste, se strecoara si se toarna in apa de baie, unde se sta 20 minute. Dupa baie, corpul nu se sterge, ci se imbraca intr-un halat gros, iar copilul va sta in pat timp de o ora, pentru a transpira abundent.
Apiterapie
Albinele au pornit, din nou, colinda prin flori. In curind, din stupi se va revarsa mierea noua. Nici un preparat de sinteza nu egaleaza forta energizanta a produselor stupului si capacitatea lor de a vindeca boli provocate de lipsa vitaminelor din organism. Primavara sint numeroase cazurile de hipocalcemie. Medicii recomanda produse farmaceutice care pot completa lipsa de calciu din organism si o dieta cu multe lactate. Totusi, sint multe situatii in care hipocalcemia continua sa se agraveze pentru ca organismul nu asimileaza calciul. Din studiile si din cercetarile apiterapeutice, stim ca nu exista nici un medicament de sinteza chimica si nici un produs sau preparat naturist care sa favorizeze asimilarea calciului mai repede si mai bine decit propolisul. Daca oamenii ar cunoaste un lucru atit de simplu, hipocalcemiile ar putea fi evitate cu siguranta. Cele mai grave anemii, a caror baza de pornire trebuie cautata, indeosebi, in alimentatie si metabolism, sint tratate medical cu tot felul de polivitamine. Apiterapeutic, anemia se vindeca in 90 de zile folosind pastura sau in 180 de zile folosind polenul. Daca sint utilizate si alte produse apicole, anemiile se vindeca mult mai repede.
Tratind farmaceutic lipsa de vitamine si starile patologice provocate de ea, indiferent daca vindecarea se petrece sau nu, apare inconvenientul ca, prin contraindicatiile si efectele secundare pe care le poarta in sine, medicamentele creeaza alte dezechilibre, alte organe avind de suferit. Nimeni nu trebuie sa vada in aceasta afirmatie, perfect adevarata, indemnul de a ocoli medicul si farmacia. Dar ramane la fel de adevarat ca o cura cu produse apicole previne orice fel de imbolnaviri. Si chiar daca a aparut o afectiune, o cura cu produse apicole va fi benefica. Produsele stupului nu au contraindicatii si nu au efecte secundare. Apiterapia poate potenta un tratament chimioterapic, poate proteja organismul uman de efectele nedorite ale acesteia sau il poate vindeca prin actiunea sa. Avantajul imens al produselor apicole este acela ca, in timp ce vindeca, ele si hranesc, energizeaza, vitaminizeaza si imunizeaza. O precizare de maxima importanta este ca produsele si preparatele apiterapeutice au un spectru larg de actiune si impotriva afectiunilor ascunse ale organismului. Daca folosim propolisul pentru a combate hipocalcemia, acesta va actiona benefic asupra a cel putin alte 40 de afectiuni.
Revenind la vitaminizare, cunoscutul apiterapeut prof. Andritoiu propune o terapie care nu a inregistrat, in nici unul din cazuri, vreun esec. Iata programul zilnic:
- dimineata, cu un sfert de ora inainte de masa, se mesteca 2 lingurite de polen sau 10 pastile de pastura, se iau 2 lingurite de miere cu laptisor de matca, se bea un amestec din 30-40 de picaturi de tinctura de propolis si 30-60 de picaturi de apa, apoi se bea o cana de ceai de macese indulcit cu miere poliflora;
- dupa masa de dimineata se iau 2 lingurite de miere propolizata;
- dupa masa de prinz, se iau 2 lingurite de miere cu griu germinat, iar dupa masa de seara se iau 2 lingurite de miere cu suc de orz verde;
- in timpul fiecarei mese se bea un pahar de apa in care se dilueaza 2 lingurite de otet din mere si miere, indulcind cu miere poliflora;
- seara, inainte de culcare, se iau 2-3 lingurite de miere cu drojdie de bere (2 lingurite de drojdie amestecate cu o lingurita de miere);
- zilnic, se bea 1 l de infuzie din urzica (50 de parti), coada calului (20 p), fructe de catina (10 p), ciubotica cucului (10 p), busuioc (5 p) si cimbru (5 p); se prepara dimineata pentru toata ziua.
Alte retete:
- miere de albine, inchisa la culoare (100-150 g pe zi) dizolvata in lapte cald si repartizata in 3 reprize, intr-o cura de 20-40 zile, cu mare eficienta datorita continutului ridicat in minerale (mangan, fier, cupru);
- miere de albine (o lingurita) intr-un pahar cu lapte cald, in care se bate un galbenus de ou, realizand o bautura foarte placuta si eficienta in anemii la copii si adolescenti;
- polen granulat in cantitate zilnica de 20 g pentru adulti, 10 g pentru tineri si 5 g pentru bebelusi sub 3 ani, intr-o cura de o luna pe trimestru. Dupa polen se bea apa indulcita cu miere;
- polen plus laptisor de matca (tablete de polenovital) folosind, zilnic, cate 6 tablete la adulti si 3 tablete la copii, in cure de 6 saptamani, repetate de 4 ori pe an.
In fiecare dimineata se bea un amestec din doua lingurite miere si doua lingurite otet de mere la 100 ml apa, repetat timp de o luna.
Cure cu legume proaspete si cu grau incoltit
Regimul alimentar va fi strict controlat prin echilibrarea principiilor nutritive usor digerabile, necesare unei cresteri si dezvoltari normale (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine). Uneori parintii cred, in mod gresit, ca rezolva anemia copilului numai cu paine, paste fainoase, cartofi, dulciuri si uneleproduse derivate, care de fapt sint mai mult decit daunatoare (chipsuri, napolitane, eugenii).
Se elimina din alimentatie zaharul, mezelurile, conservele, grasimile animale si, pe cat posibil, se limiteaza consumul de carne. De la masa nu trebuie sa lipseasca piinea neagra (vezi si articolul nostru despre painea integrala aici), lactatele naturale, nepasteurizate si cruditatile. O alimentatie echilibrata este bogate in fibre vegetale, care actioneaza asupra peretilor aparatului digestiv, il impiedica sa devina aton (lenes), previn constipatiile, absorb si transporta toxinele in afara organismului. Este bine ca primavara si toamna, inainte de venirea iernii, sa se faca, profilactic, o cura de vitaminizare cu durata de 30 de zile. Intre timp, nu renuntati sa consumati, zilnic, minim 1-2 g de miere poliflora pentru fiecare kilogram greutate corporala.
Sunt indicate cure de 3 zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate in vitamine si fier: telina (50-100 g), varza alba (200 g), spanac (100 g), patrunjel (20 g) si zeama de lamaie, precum si fructe proaspete (cirese, visine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni, struguri, afine, mure, coacaze, catina alba, curmale, banane, smochine). Sucul de sfecla rosie, bogat in saruri minerale (fier, fosfor) si in vitamine (B1, B2, C), se bea timp de 3 zile consecutive, cate un pahar, de doua ori pe zi, dupa mesele de dimineata si seara.
Pentru copiii in crestere se mai recomanda salata verde, patrunjel, praz, stevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazare si linte, icre cu continut ridicat in fosfor, galbenus de ou, cascaval, branza topita, masline, paine integrala (graham) bine coapta.
O mare atentie se acorda curei cu grau incoltit (2-3 lingurite intr-un paharel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 de zile in fiecare trimestru), avand efecte benefice datorita complexului de vitamine si de enzime naturale. Dupa 7-10 zile, se poate constata imbunatatirea starii de sanatate si de vitalitate.
17 vitamine in drojdia de bere
Nu poate fi neglijata cura cu drojdie de bere care contine 17 vitamine, indeosebi complexul B, 14 saruri minerale si 46% proteine. Dupa dispersarea a 4 linguri cu drojdie in 500 ml lapte sau suc de rosii si fructe, cu adaosul unei linguri cu miere de albine, se bea un pahar intre mese si unul seara, la culcare, fiind o bautura foarte bogata in proteine, vitamine, fier, calciu si alte minerale. Atat la copii, cat si la adulti (mai ales femei) este necesara completarea necesarului in saruri minerale si vitamine. Vezi si articolul nostru despre drojdia de bere, aici.
De unde ne procuram vitaminele?
Necesarul vitaminic se poate asigura prin consumul anumitor legume, fructe si remedii naturale:
- vitamina A din morcov, spanac, varza, tomate, salata, conopida, patrunjel, fasole verde, caise, pepene galben;
- vitamina B1 din legume, cartofi, fulgi de ovaz, fructe, drojdie;
- vitamina B2 din germeni de cereale, tarate, drojdie de bere;
- vitamina B5 din cereale, legume verzi, fructe, laptisor de matca;
- vitamina B6 din germeni de grau, varza, fructe, soia, drojdie de bere;
- vitamina B12 din ginseng;
- vitamina C din lamai, varza, ardei, patrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopida, capsuni, zmeura, coacaze, afine;
- vitamina D din ovaz, grau, curmale;
- vitamina E din ovaz, ceapa, usturoi, morcov, varza, spanac, soia, tomate;
- vitamina H din fasole si mazare boabe, ciuperci, legume, soia, nuci;
- vitamina K din varza, spanac, uleiuri vegetale (floarea soarelui, soia);
- vitamina P din lamai, portocale, caise, mure, cirese, macese;
- vitamina PP din ceapa, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grau si ovaz, alune prajite, smochine, avocado, curmale.
Meniurile zilnice trebuie sa fie foarte variate, pentru a stimula apetitul bolnavului. Intre mese se beau, dupa caz, ceaiuri aromatice cu zmeura, mure, fragi, cimbrisor si macese.
Eliminati din hrana copiilor snackurile si mezelurile!
Parintii copiilor anemici sunt tentati, din nefericire, prin influenta nefasta si adesea mincinoasa a reclamelor TV si a panourilor publicitare, sa le ofere niste asa-zise alimente, ambalate foarte atragator, dar cu un continut puternic denaturat, cu arome artificiale puternice, pe baza unor aditivi alimentari extrem de nocivi, care dauneaza sanatatii fragile a micutilor. Este bine sa se evite snackurile, bogate in E-uri toxice si grasimi saturate, apoi mezelurile bogate in aditivi otravitori, sare iodata si grasimi saturate, precum si dulciurile concentrate, care scad pofta de mancare, mai ales daca sunt insotite de a€žsucurilea€œ sintetice, adica de celebrelebauturi carbogazoase imbogatite cu cofeina, ce provoaca dureri de cap, palpitatii si hipertensiune arteriala, printre altele. Vezi si articolul nostru despre aditivii sintetici, aici.
Tratamente balneoclimaterice
Tratamentele balneoclimaterice se fac cu ape minerale feruginoase, in functie de natura anemiilor si de continutul in fier, calciu, magneziu si zinc. Sint indicate statiunile:
- Tusnad, Buzias, Covasna si Lipova (pentru anemii provocate de hemoragii sau de o alimentatie saraca in fier);
- Olanesti, Borsec, Calimanesti, Caciulata, Sangiorz, Slanic-Moldova, Tinca si Saru-Dornei (pentru anemia pernicioasa cauzata de lipsa vitaminei B12).
Mai sunt recomandate zile de relaxare, cu plimbari la Poiana-Brasov, Busteni, Sinaia, Vatra-Dornei, Campulung-Muscel, Rucar, Lacu-Rosu, Tismana, Stana-de-Vale.
Adaptare dupa un articol din Ziarul Lumina al prof. univ. dr. Constantin I. MILICA
sursa: ecolife.ro